Bevezetés Általános infók Díjazás Teljesítés bejelentése Csúcsok Térkép Változások Kérdések Statisztika Teljesítők
Csúcsrajárás
túramozgalom az
Első Magyar Dendeócse Társaság
szervezésében

A saját túra szervezése után úgy gondoltuk, elindítunk egy túramozgalmat is. A Csúcsrajárás mozgalom, annyiban tér el a legtöbb túramozgalomtól, hogy nem az ország egy tájegységében kell felkeresni az előre megadott pontokat, helyeket, hanem az ország egész területén. Éppen ezért a mozgalom sikeres teljesítéséhez elég sokat kell barangolni az országban. De pont ez a célunk, aki ezt a mozgalmat választja, az ne csak az ország egy részén, hanem Magyarország területén található legtöbb dimbes-dombos, hegyes tájegységét felkeresse. És valljuk be ez nem kis feladat...

A mozgalom során Magyarország bizonyos tájegységeinek legmagasabb pontjait kell felkeresni. Emellett még pár jellegzetesebb hegycsúcsot (Nagy-Gete, Kopasz-hegy, Kab-hegy, Badacsony) is belevettünk a listába: összesen 30 pontot kell felkutatni.

Minden csúcson egy kérdésre kell választ adni, amivel a túrázó igazolja, hogy ott járt a helyszínen. Ezek a kérdések a hegycsúcs illetve a pont környezetében található dolgokra (kilátó, csúcskő, stb) vonatkoznak. Lehetőség van arra, hogy a túrázó fényképpel igazolja, hogy ott járt a csúcson, ennek feltételeiről lehet olvasni a bejelentő oldalon, illetve a túramozgalommal kapcsolatos kérdésekre adott válaszok között is. A mozgalmat két fokozatban lehet teljesíteni, az alap fokozat eléréséhez a listában található, 500 tszf. magasságnál nagyobb hegycsúcsokat kell felkeresni (összesen 18 csúcs), a kiemelt fokozathoz pedig az összes, a listában felsorolt csúcsot. Az alap fokozat elérése után természetesen a kiemelt fokozat is teljesíthető a hiányzó csúcsok felkeresésével.

A letölthető tájékoztatón szerepelnek a csúcsokra vonatkozó főbb információk és a kérdések, de a teljesítést nem az adatlap postai úton való visszaküldésével kell igazolni, hanem itt a honlapon kell beküldeni a kérdésekre a választ (Teljesítés bejelentése pont).

Aki korábbról tudja már a kérdésre a választ, az nyugodtan felhasználhatja.

A túramozgalommal kapcsolatos kérdéseket az emdt kukacbetű dendeocse.hu emailcímre várjuk.

A túramozgalmat teljesítők hozzájárulnak ahhoz, hogy nevük szerepeljen az EMDT honlapján a teljesítők névsorában és a mozgalomra vonatkozó adataikat (hány nap alatt teljesített, kor, nem, stb) az EMDT statisztikai célokra felhasználja.

Általános információk a mozgalomról

A túramozgalom neve: Csúcsrajárás
Felkeresendő csúcsok száma(alap fokozat):18
Felkeresendő csúcsok száma(kiemelt fokozat):30
Szintidő:A túramozgalomnak nincs időbeli korlátja
Díjazás:Az alap fokozat teljesítői kitűzőt, a kiemelt fokozat teljesítői kitűzőt és a mozgalom emblémájával hímzett polót kapnak
Részvételi díj:500 Ft/alapfokozat és 1000 Ft/kiemelt fokozat. A részvételi díjat természetesen elég a teljesítés bejelentésekor befizetni.
Tájékoztató:Innen letölthető (2017.04.11 - v1.6.1)

A teljesítésért járó díjazás

Az alap fokozat teljesítésért járó kitűző A kiemelt fokozat teljesítésért járó kitűző és poló

Teljesítés bejelentése

Ezt csak akkor kell kitölteni, ha megvan minden kérdésre a válasz
Alap fokozat - bejelentő űrlap
Kiemelt fokozat - bejelentő űrlap

A túramozgalom felkeresendő csúcsai

A lenti listában találhatóak a felkeresendő csúcsok, a kiemelt fokozathoz tartozó pontok kékkel vannak jelezve
 - A csúcsra jelzett turistút vezet fel
 - A csúcson geodéziai torony található
 - A csúcson kilátóhely, és/vagy kiépített kilátó van
 - A csúcs autóval megközelíthető
 - A csúcs távolsági busszal megközelíhető
 - A csúcson található kilátóba belépődíjat kell fizetni