Keressétek a Csúcsrajárás alkalmazást a Google Playen!
Keressétek a Csúcsrajárás alkalmazást a Google Playen!

Hol a következő?
tájékozódási teljesítménytúra az EMDT szervezésében.

A "Hol a következő?" túrának az ötlete 2006-ban vetődött fel bennünk. Előfeltétel volt a számlaképesség, de miután meglett, már nem volt akadálya annak, hogy megpróbáljunk megszervezni egy saját túrát. Kicsit mást szerettünk volna alkotni, mint ami az eddigi teljesítménytúra palettán szerepelt. Az egyszerű teljesítménytúra helyett inkább tájékozódási túrát szerettünk volna csinálni, annak ellenére - és most ne nevessen senki:) - hogy a társaság egy része nem tudja használni a tájolót, azaz a saját túránkat valószínűleg pár EMDT tag nem tudta volna teljesíteni. Szerencsére azonban akadnak közöttünk olyanok, akik a kisujjukból kirázzák a tájoló minden titkát és számukra abszolút nem okoz gondot a terepen való ilyen eligazodás. És emiatt tudtunk végül teljesíthető túrát szervezni, mert belegondolni is rossz mi lett volna, ha úgy csináljuk a feladatokat, hogy nem értünk hozzá;).

A túráról
A túra tájékozódási jellegű, vagyis nem adunk leírást az útvonalhoz, hanem csak az ellenőrző pontok helye van kijelölve. Azonban, hogy ne legyen ilyen egyszerű a feladat, nem a pont konkrét helyét adjuk meg, hanem annak egy leírását,pontos meghatározását különböző feladatok formájában. Ráadásul mindig csak a következő ellenőrző pont leírását kapják meg az indulók. Tehát a rajtban az 1., az első pontban a 2., a másodikban a 3. pont helyét tudják meg, és így tovább. Ez annyiban jelent nehézséget a résztvevőknek, amennyiben egy pontot kihagynak, vagy nem találnak meg, akkor a túrát nem tudják folytatni. Természetesen a túrán előforduló feladatok a térképhez, illetve a tájékozódáshoz kapcsolódnak és nincs közöttük olyan kérdés, amely pl. Babits Mihály szülővárosát firtatja. A túrát először 2007-ben rendeztük meg; az első túránk a vártnál jobban sikerült. Terveink szerint minden évben megrendeznénk a túrát, de mindig eggyel korábbi évszakban.

A túráinknak van egy sajátos hangulata és a térkép szinte kötelező használata még színesebbé teszi őket. Mert a következő pontot ugyan megadják a feladatok, de arra nézve már semmilyen megkötés nincs, hogy annak a pontnak az eléréséhez a túrázó milyen útvonalat választ. Megspóroltuk magunknak a szalagozást és azt, hogy útleírást kelljen készítenünk:).

Az első túráinkon még meg kellett küzdenünk a problémákkal, hiszen azelőtt egyikünknek sem volt túraszervezési tapasztalata. De egyre jobban belejövünk és a kellemetlenségek számát a minimálisra csökkentettük.Szóval gyere el! Ha már voltál akkor azért, ha még nem voltál akkor meg azért!

Mivel az utolsó, 2012-es HAK-ra összesen 7 túrázó jött el, ezért egyelôre nem rendezünk több Hol a következô? túrát.

Eddigi HAK-ok