Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Levada do Caldeirao Verde (2023-04-12)
Madeira I - Levada do Caldeirão Verde
Mostanban
Szent Lrinc-flsziget (2023. mjus 7.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Fel a Csvnyosra (2023. mjus 1.)
jra felmentnk a Csvira, s idn is sikerlt ezt havas krlmnyek kztt megtenni
Levada do Caldeirao Verde (2023. mjus 1.)
Madeira I - Levada do Caldeirão Verde
Bkki Forrsok 15 (2023. prilis 17.)
15 v utn jra a Bkki Forrsok trn
Meteor Maraton (2023. prilis 2.)
szi 40-es tra a Budai-hegysgben
Komlska kirnduls (2023. prilis 2.)
Lassan szoksoss vl szi kirnduls a Zemplnben
rottk kirnduls (2023. prilis 2.)
Inverzis kirnduls a Kszegi-hegysgben
Bazaltutca kirnduls (2023. prilis 2.)
Bazaltutca, Zala megye csodja
OKT: Trkmez-Nagymaros (2023. prilis 2.)
Rvid kktrzs a Brzsnyben, egy hinyz szakaszt ptolva
Rockenbauer Pl emlktra (2022. december 10.)
Ezttal a nappali Rockenbauer trn volt blyaszeds

Krl kre a Pilisben

Teljestmnytra
Honlapra kerlt:2016. jnius 27. A lerst ksztette: szabola
Idpont: 2016. jnius 25.
Induls: Pilisszentkereszt - 7:40
rkezs: Pilisszentkereszt - 16:11
Rsztvevk: szabola
Traparamterek
A tra hossza 30 km
Szintklnbsg 1443 m
tvonal Pilisszentkereszt - Dobogk - Thirring-sziklk - Prdiklszk - Vadllkvek - Szentfa kpolna - Rm-szakadk - Szak-nyereg - Tost-sziklk - Szer-kvek - Dobogk - Zsivny-sziklk - dobogki mt - Joci-forrs - Mria pad - Klastrom-kt - Pilisszentkereszt
Helyszn Visegrdi-hegysg
Legmagasabb tengerszint feletti magassg Dobogk - 699 m
Idjrs
Napos. Enyhe szl.
Az vben eddig 1 teljestmnytrn vettem rszt, gyhogy itt volt az ideje egy jabb ksrletnek. Ki is nztem egy 30 km-est itt a Visegrdi-hegysgben. J edzs lesz a nyri magas hegyekre.

A Pilis
A tra Pilisszentkeresztrl indult, elg szk indulsi idintervallummal: 7-8 ig lehetett startolni. Szerencsre nem volt messze s nem is okozott gondot, hogy odarjek idben. A trn 50 km-es tvon is lehetett indulni, de ht nem ettem weta szcskt hogy arra menjek. Rgen voltam nehz teljestmnytrn, s ez most valban nehz tra volt. A szintidt 8 rban szabtk meg, a szintklnbsg 1440 mter, ami nem kevs, de induls eltt nem gondolkodtam el igazn ez mit is jelent. A trn nem voltak pecstelhelyek, pontok, a kis ellenrzlapra fel kellett rni klnbz vszmokat, feliratokat.

Dobogk fel
Dobogk fel
Na j, vgjunk bele. Az els szakaszon fel kellett menni Dobogkre mghozz a piros svot kvetve. Ezen a szakaszon mg nem jrtam,nem rt megismerni ezt a rszt is. Az eleinte meredekebben majd egyre lazbban emelked t nem volt klnsebben megterhel. Vgig fk kztt, enyhe szlben haladtam, de pillanatok alatt megizzadtam s Dobogkre mr vizesen(!) rtem fel.

Sokat szmtott, hogy nagyjbl ismertem az tvonalat, nemigen kellett tkrszni a helyes irny megtallsval, ez fleg Dobogkn okozhat gondot, mert ott rengeteg turistat tallkozik. A msodik szakaszban a kb. 2km hossz Thirring-szikls krutat kellett vgigjrni. J kis krt ez, a Thirring-sziklk egszen elkpeszten hatalmasak s tekintlyt parancsolak. A krt vgn kezddtt a harmadik szakasz : t kellett menni a Prdiklszkre a piros hromszg jelzst kvetve.

A Thirring-sziklknl
Falgyom mez az erdben
Ismertem ezt a rszt is, a kt hegy kztti vlgybe le, majd onnan fl a Prdiklszkre. tba ejtettk a Kirly-kutat, de alig cspgtt,gy vizet nem is tltttem, gy terveztem, hogy majd a Rm-szakadk forrsnl tltm fel a msfl literes palackot jra. Addig nincs vz. Lervn a vlgybe, megkezddtt az emelkeds fel a szemkzti hegy gerincre. Nehezebbre emlkeztem, mint ami fogadott, mert csak az els szakasz emelkedik, a gerincen mr szinte szintben haladhatunk. J kis hely ez a Prdiklszk.....

Kilts a Vadll-kvekrl
Az egyik Vadll-k
Nemigen lltam meg sehol mert mr lttam, hogy nagyon necces lesz a szintid betartsa. Csak hamarjban ettem valamit, s ittam. Innen le kellett ereszkedni a Vadllkveken keresztl egszen a Malompatak vlgyig. Ht.... volt olyan rsz egszen kzel a Prdiklszkhez, ahol igazn nehezen lehetett lejnni. Nem hiba hoztam trabotot magammal, mert tudtam , hogy szksg lesz r. Apr kves, horzsalkos, kb. 150m hossz szakaszon igencsak figyelni kell, ki ne cssszon az ember lba, mert akkor elg hosszan csszhat lefel s knnyen sszetrheti magt. Ezutn a turistat kirt a kvek mell, a kilts remek, a sziklk szintn, de ez is azrt embertprbl szakasz. A vgn pedig ott van az a 100-200 mter hossz kves meredek. Szval ha a prod nem nagy trz ne ide hozd az els randin, mert rkre megutlja a turistajelzseket :)

Magnyos fa a szikln
A Rm-szakadk alja volt a tra felnl s j lett volna 4 ra alatt odarnem, hogy pariban tudjak maradni a szintidvel. Sajna nem jtt ssze, mert ugye a piros hromszg a Prdiklszkrl lefel nem az a szakasz, ahol nekildulhat az ember, st! De ht mindegy, ez van; itt mr nagyon necces volt az idben bers, pedig mg csak a tra felnl jrtam.

Vizem itt elfogyott gyorsan megettem egy almt. Tudtam, hogy nemsokra lesz forrs, addig ki kell brni. Hajtott az id is, gyhogy 5 perc ldgls utn indultam is tovbb. Aki jrt mr a Rm-szakadkban, tudja, hogy ez sem az a gyorsan halads terep, egyszemlyes svny, lassabb trzk akik "h"-znak meg "ha"-znak, "b....g ez k.... j"-znak a ltvny miatt, elgg lelasstja a forgalmat. Annak ellenre dug lehet, hogy nemrgiben egyirnystottk a Rm-szakadkot: elvileg csak felfel lehetne menni, lefel irnynak pedig a szomszdos Lukcs-rok van kijellve. Sajnos itt mr nem csinltam fotkat, aki szeretne kpeket biztos tall egy csom kpet a szakadkrl, akr itt a dendeocsn is.

Szegny Kaincz forrs!
Kpolna a Malom-patak mellett
A forrsnl megittam vagy egy liter vizet, msodszor tltttem fel az veget. Elg hamar felrtem a tetejre, de reztem, hogy el-f-rad-tam. s nem sok jval kecsegtetett a tudat, hogy mg vissza kell mszni Dobogkre. s itt jtt szmomra a mlypont, ami a traszervezs szempontjbl nem hiszem , hogy szvatsknt kerlt bele, de nekem az volt: fel kellett mszni az rpdvrhoz. Ksz; meredek, fraszt. A szerencse a szerencstlensgben, hogy egy rvidebb utat talltam s egybl nekiestem a dombnak, nem a kitaposott rszen mentem,gy hamarabb feljutottam vgre.

Tovbb a Szak-nyereg fel. Onnan mg 10 km volt htra, n most kb.6 ra sszidnl jrtam. A Szak-nyereghez is felfel haladt az t, szerencsre nem volt messze, de itt is knytelen voltam megllni, mert ht elgg elfradtam. jra. s zavart az is, hogy onnan mg a Try-tra majd azon vgig Dobogkre is fel kell menni, ami mg vagy 4 km. Lassan haladva elrtem a nyerget,tkzben harmadszor tltttem tele az veget a Jlia-forrs remek hideg vizbl, majd elindultam a Tost-szikla fel. Kpeket itt szintn nem csinltam, fradt voltam. Mg mindig. A Tost-sziklnl rosszabbra emlkeztem, de meglepen knnyen felrtem az obeliszkhez s a Try-tra. , Try-t ! Szintben mentem j hosszan! Ez ott nagyon sokat jelentett nekem, hogy nem kell emelkedni.

Brsonyos kakukkszegf
Aztn eljtt a srga-sv csatlakozs, azaz a Rm-szakadk fell jv turistat. Innen mr nincs sok! Elrtem a Rezs-kiltt s egszen az Etvs turistahzig visszacaplattam, mert itt az OKT pecstet kellett nyomni az igazollapra. Vettem egy ALDI-s? tecsos? (! :) ) fnkot a turistahzban, szksgem volt nagyon a sznhidrtra. Negyedszer tltttem fel nyoms ktnl a palackot vzzel (6 liter)

Az t htralv szakasza lejtett vgig, de mg vagy 5 km maradt vissza s mr 7:15 sszidnl jrtam. Itt mr tudtam, hogy nem lesz meg a szintid, de azrt mentem, mert htha kevs ksssel is odaadjk a kitzt. Szval az utols szakaszon elszr a Zsivny-sziklkig kellett eljutnom. Az itiner s a mellkelt trkp itt nemigen volt sszhangban, mert a trkpen a piros kr jelzs mutatta a kvetend utat, de az itiner simn a kk svot rta. Nan, hogy a kk svon mentem a sziklkig! Innen tovbb a srga kereszten. Kereszteztk a dobogki mutat, majd a Joci-forrst elhagyva elrtem a zld sv jelzsig, amely innen mr bevezet a clba. Kb. 10 percem maradt mg s mg vagy 3 km.

(Annyira idegest tud lenni mikor egy olyan turistaton haladsz, ahol tbb jelzs megy s nhol csak az egyik van felfestve a fra: most akkor a msik letrt valahol? Vagy csak szimpln nincs ide festve?) Aztn lassan elrtem a Mria-padot. Itt elkezdtem flni, mert ha ekkora kutyahz van itt akkor vajon mekkora lehet a kutya s az most hol van?

Vgl kirtnk az erdbl s bevallom szintn egy unalmas, napos szakasz kvetkezett a Pilis oldalban egszen a Klastrom-ktig s onnan tovbb a clig.

Elvileg csak az elnevezk kaptk volna meg a jelvnyt, de szerencsre nekem is jutott, mert jpr elnevez nem jtt el. Fltem, hogy nem lesz djazs, mert az id 8:31 lett, de kr volt parznom: kiderlt hogy este 8-ig kell berni. Utlom ha hlyre vesznek, mi a j bds francrt van akkor a TTT oldaln hogy 8 ra a szintid?! Ha tudom, akkor biztos lassabban haladok, rgen ment szt ennyire a lbam trn. Lehet tllihegem az egszet, de akkor is zavar: ha van szintid tartsk be, mint mondjuk a Kinizsin, vagy a Mtrabrcen, ha nincs szintid, akkor viszont azt rjk ki!

A tra szp helyeken vitt, br az rpdvri kitr elgg betette a kaput. Nekem hinyzott a trrl a pont s a pontrk sora, hogy egy kicsit teljestmnytrs legyen az egsz. Az idjrsra nem lehetett panasz, a rendezsrl nincs mit rni, mert ugye nem volt semmi, a jelvny viszont elg pofs darab. Ha valban lenne szintid s az 8 ra lenne, akkor igencsak kemny tra lenne a Krl-kre a Pilisben 30 km-es tvja.


Nem tmegtra
Rm-szakadk
Vadll-kvek
Nehz tra

Teljestmnytra feeling hinya
Kevs szintid, illetve informcik pontatlansga
Nehz tra

Zld zna
Tbbek kztt ezekkel a nvnyekkel tallkoztunk a trn (Az itt lthat nvnyekrl mg tbb kp tallhat azon az oldalon, ahol a trk, kirndulsok sorn fotzott nvnyeket gyjtttk ssze: Pr nvny Magyarorszg s a krnyez orszgok flrjbl)
Stachys sylvatica
Erdei tisztesf
(Stachys sylvatica)
Hieracium murorum
Erdei hlgyml
(Hieracium murorum)
Campanula persicifolia L.
Baracklevel harangvirg
(Campanula persicifolia L.)
Campanula trachelium
Csalnlevel harangvirg
(Campanula trachelium)
Astragalus glycyphyllos L.
deslevel csdf
(Astragalus glycyphyllos L.)
Circaea lutetiana L.
Erdei varzslf
(Circaea lutetiana L.)
Impatiens noli-tangere
Erdei nebncsvirg
(Impatiens noli-tangere)
Lychnis coronaria (L.) Clairv.
Brsonyos kakukkszegf
(Lychnis coronaria (L.) Clairv.)
Prunella laciniata (L.) L.
Fehr gykf
(Prunella laciniata (L.) L.)
Geranium columbinum L.
Galamblbglyaorr
(Geranium columbinum L.)
Parietaria officinalis
Falgyom
(Parietaria officinalis)