Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Mostanban
Szent Lrinc-flsziget (2023. mjus 7.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Fel a Csvnyosra (2023. mjus 1.)
jra felmentnk a Csvira, s idn is sikerlt ezt havas krlmnyek kztt megtenni
Levada do Caldeirao Verde (2023. mjus 1.)
Madeira I - Levada do Caldeirão Verde
Bkki Forrsok 15 (2023. prilis 17.)
15 v utn jra a Bkki Forrsok trn
Meteor Maraton (2023. prilis 2.)
szi 40-es tra a Budai-hegysgben
Komlska kirnduls (2023. prilis 2.)
Lassan szoksoss vl szi kirnduls a Zemplnben
rottk kirnduls (2023. prilis 2.)
Inverzis kirnduls a Kszegi-hegysgben
Bazaltutca kirnduls (2023. prilis 2.)
Bazaltutca, Zala megye csodja
OKT: Trkmez-Nagymaros (2023. prilis 2.)
Rvid kktrzs a Brzsnyben, egy hinyz szakaszt ptolva
Rockenbauer Pl emlktra (2022. december 10.)
Ezttal a nappali Rockenbauer trn volt blyaszeds

Cscsrajrs tramozgalom

Bevezets ltalnos infk Djazs Teljests bejelentse Cscsok Trkp Vltozsok Krdsek Statisztika Teljestk
Cscsrajrs
tramozgalom az
Els Magyar Dendecse Trsasg
szervezsben

A sajt tra szervezse utn gy gondoltuk, elindtunk egy tramozgalmat is. A Cscsrajrs mozgalom, annyiban tr el a legtbb tramozgalomtl, hogy nem az orszg egy tjegysgben kell felkeresni az elre megadott pontokat, helyeket, hanem az orszg egsz terletn. ppen ezrt a mozgalom sikeres teljestshez elg sokat kell barangolni az orszgban. De pont ez a clunk, aki ezt a mozgalmat vlasztja, az ne csak az orszg egy rszn, hanem Magyarorszg terletn tallhat legtbb dimbes-dombos, hegyes tjegysgt felkeresse. s valljuk be ez nem kis feladat...

A mozgalom sorn Magyarorszg bizonyos tjegysgeinek legmagasabb pontjait kell felkeresni. Emellett mg pr jellegzetesebb hegycscsot (Nagy-Gete, Kopasz-hegy, Kab-hegy, Badacsony) is belevettnk a listba: sszesen 30 pontot kell felkutatni.

Minden cscson egy krdsre kell vlaszt adni, amivel a trz igazolja, hogy ott jrt a helysznen. Ezek a krdsek a hegycscs illetve a pont krnyezetben tallhat dolgokra (kilt, cscsk, stb) vonatkoznak. Lehetsg van arra, hogy a trz fnykppel igazolja, hogy ott jrt a cscson, ennek feltteleirl lehet olvasni a bejelent oldalon, illetve a tramozgalommal kapcsolatos krdsekre adott vlaszok kztt is. A mozgalmat kt fokozatban lehet teljesteni, az alap fokozat elrshez a listban tallhat, 500 tszf. magassgnl nagyobb hegycscsokat kell felkeresni (sszesen 18 cscs), a kiemelt fokozathoz pedig az sszes, a listban felsorolt cscsot. Az alap fokozat elrse utn termszetesen a kiemelt fokozat is teljesthet a hinyz cscsok felkeressvel.

A letlthet tjkoztatn szerepelnek a cscsokra vonatkoz fbb informcik s a krdsek, de a teljestst nem az adatlap postai ton val visszakldsvel kell igazolni, hanem egyszeren kldd el neknk emailban a vlaszokat. Aki korbbrl tudja mr egy krdsre a vlaszt, az nyugodtan felhasznlhatja.

Most mr van egy androidos alkalmazsunk is, amellyel valsznleg knnyebb lesz az adminisztrci. Ha ezt vlasztod, nem lesz szksg se paprra, se tjkoztatra, se krdsekre, se vlaszokra. Ha fent vagy a cscson csak indtsd el az alkalmazst, rgztsd, hogy ott jrtl s ksz.

A tramozgalommal kapcsolatos krdseket az emdt kukacbet dendeocse.hu emailcmre vrjuk.

A tramozgalmat teljestk hozzjrulnak ahhoz, hogy nevk szerepeljen az EMDT honlapjn a teljestk nvsorban s a mozgalomra vonatkoz adataikat (hny nap alatt teljestett, kor, nem, stb) az EMDT statisztikai clokra felhasznlja.

ltalnos informcik a mozgalomrl

A tramozgalom neve: Cscsrajrs
llapot:Aktv
Felkeresend cscsok szma(alap fokozat):18
Felkeresend cscsok szma(kiemelt fokozat):30
Szintid:A tramozgalomnak nincs idbeli korltja
Tjkoztat:Innen letlthet (2017.04.11 - v1.6.1)
Alkalmazs:Cscsrajrs(jelenleg csak androidra). Az alkalmazs hasznlathoz regisztrlnod kell s miutn teleptetted, olvasd el a felhasznlsi feltteleket is. Remljk tnyleg megknnyti a cscsrajr trzk dolgt. Ha az alkalmazst hasznlod, nem kell a krdsekkel, vlaszokkal s a tjkoztatval foglalkoznod.
Az alkalmazs itt rhet el
Az adatfelhasznlsi nyiltakozat

A teljestsrt jr djazs

Az alap fokozat teljestsrt jr kitz A kiemelt fokozat teljestsrt jr kitz s pol

Teljests bejelentse

rj neknk az emdt dendeocse hu email cmre!

A tramozgalom felkeresend cscsai

A lenti listban tallhatak a felkeresend cscsok, a kiemelt fokozathoz tartoz pontok kkkel vannak jelezve

A Keszthelyi-hegysg legmagasabb pontja (Keszthelyi-hegysg)
Koordintk: N46 49.489 , E17 19.911
Tszf. magassg: 453 mter

A Keszthelyi-hg a Dunntli-kzphegysg legnyugatibb tagja. Keleti feln relatve nagy kiterjeds karsztos fennsk helyezkedik el, itt van a legmagasabb pontja is. Triszkori mszkbl s dolomitbl ll. A kzetmiatt a fels rgik vzhinyosak, kevs a forrs. A fennsk peremn tbb barlang is tallhat.

Fknt elegyes bkksk, tlgyesek tallhatk a terleten. Emellett beteleptett feketefenyk alkotnak erdsgeket, azokban ezeket az utbbi vekben betegsg rte el, ezrt megkezddtt a vgsuk. Gazdag sziklagyepi s szraz erdei flrval rendelkezik.

A Balaton vzgyjtjhez tartozik. A karsztvz kisebb-nagyobb forrsokban jut a felsznre, a legnagyobbak a Csaliti-forrs s a Szt. Mikls-forrs. A karsztvzszint a bnyszattalsszefggsben vltozott. A Nyird krnyki bnyk bezrsval, a vz kiemelsnek megszntvel jra emelkedsnek indult.

A hegysgben sok a mr hasznlaton kvli mszk- s dolomitbnya, emellett sok cscson ptettek kiltt, amelyek a Balaton kzelsge is oka. A legtbb trkpen, atlaszban a legmagasabb pontnak a Kves-tett (444 m) jellik, de ettl szakkeletre a fennskon a turista- s katonai trkpek szerint is lthat 450 m-es szintvonal, illetve e feletti trszn. Itt nztnk ki egy pontot (vadszlest), ami jellt turistaton is elrhet.

Megkzelts:
Nemesvita fell a Z jelzsen lehet feljnni a fennskra, majd a legmagasabb ponthoz a P+ jelzs visz (3,9 km; 300 m szint);
Vllus fell a Z+-Z-P+ tvonalon (5,0 km; 220 m szint) - ezzel rintjk a Szt. Mikls-forrst is;
Balatongyrk, Szpkilt fell a P-P+ tvonalon (8,0 km; 320 m szint), de az elejn a P3 jelzsen a Batsnyi-kiltt is tba ejthetjk (7,8 km; 320 m szint).

Badacsony (Balaton-felvidk)
Koordintk: N46 48.191 , E17 29.779
Tszf. magassg: 437 mter

A Dunntli kzphegysg Badacsony-Gulcs csoport nev kistjba tartozik a Csobnccal, Tti-heggyel, Fekete-heggyel s a Boncsos-tetvel egytt. A Tapolcai-medence legmagasabb vulknja, s mivel a Balaton partjn van, a legnpszerbb is. Igazbl nem a legmagasabb kiemelkedse a tjegysgnek, csak azrt kerlt a listra, mert a balatoni tj ikonikus panormaalkotja. A pannon homok, agyag s kavics kpzdmnyein 3-4 milli vvel ezeltt megindult vulkni mkds kvetkeztben jtt ltre a tbbi tanheggyelegytt. A legjellemzbb kzet a bazalt s a bazalttufa.

Savany erdtalaj s barnafld fedi az alapkzetet, amelyen tlgyesek, hrs-kris elegyes erdk telepedtek meg. Jellegzetesek a trmelklejt-gyepek. A hegy szoknyjn az eredetinvnyzetet kiirtottk, a helyn szlltetvnyeket teleptettek. Az igen kemny talajvz kalcium-magnzium-hidrokarbontos.

A hegy kis kiterjedsblfakadan rvid s kzepesen hossz trkat, akr krtrkat is tehetnk a hegy oldalban a P jelzsen, ahol szmos kiltpont tallhat. A cscson ptett kilt van (Kisfaludy-kilt).

Megkzelts:
Autval parkolni a Kisfaludy-hznl lehet (fizets), innen a K3 visz a cscsra (1,3 km; 180 m szint), de akr a hajllomsrl is felgyalogolhatunk (3,3 km; 320 m szint);

Az OKT tmegy a hegytetn, minimlis kitrvel elrhet rla a cscson lv kilt. Badacsonytrdemicrl a tv 4,4 km, 370 m szint, tba ejti a Ranolder-keresztet, ahonnan szp kilts nylik a Balatonra;

Badacsonytomajrl a S, majd K jelzseken rhet el (2,8 km; 320 m szint) a hegytet.

Boncsos-tet (Balaton-felvidk)
Koordintk: N46 54.919 , E17 34.659
Tszf. magassg: 447 mter

Ugyanazon a kistjon tallhat, mint a Badacsony, nevezetesen aBadacsony-Gulcs csoporton.A pannon homok, agyag s kavics kpzdmnyein 3-4 milli vvel ezeltt megindult vulkni mkds kvetkeztben jtt ltre a tbbi tanheggyelegytt. A legjellemzbb kzet a bazalt s a bazalttufa. ATapolcai-medence klasszikus tanhegyeivel ellenttben a Boncsos-tetn jval hevesebb, robbansszer vulknkitrsek is lezajlottak.

Savany erdtalaj s barnafld fedi az alapkzetet, amelyen tlgyesek, hrs-kris elegyes erdk telepedtek meg. Az Eger-vz vzgyjtjnek a rsze, ami a Badacsonytl nyugatra a Balatonba mlik.

Megkzelts:
Monostoraptibl lehet jelzetlen ton megkzelteni.

Csvnyos (Brzsny)
Koordintk: N47 56.929 , E18 56.914
Tszf. magassg: 938 mter

A Kzponti- vagy Magas-Brzsny kzepn helyezkedik el. Az egsz kistj tulajdonkppen a harmadidszakban mkd rtegvulkn felrobbant kalderja, amit a tektonikus mozgsok s az erzi alaktott ki a mai formjra. F kzetalkot a piroxn- s amfibolandezit.

A sok csapadk miatt j a vzelltottsga, a hegysg kis vzfolysainak ez a terlet a forrsvidke. A kaldra bels oldalairl ered vizeket a Csarna-patak gyjti ssze, amely szak fel alaktott magnak vlgyet s hagyja el a kaldra terlett, hogy a hegysg legjelentsebb patakjba, a Kemence-patakba szlltsa a vizt. A kaldra kls lejtk felszneit sok, nagyjbl sugrirnyban lefoly patak alaktja mind a mai napig. A hegysgben kifejezetten sok a forrs, a legmagasabban a Csvnyos melletti Rzsa-forrs van.

A terlet tlnyom rsze erdslt, mghozz mszkerl bkkskkel. Jellemz a hegysgben a fordtottsg, mghozz olyan formban, hogy az rnykosabb, nedvesebb vlgyekben tallkozhatunk a bkkerdvel, mg a melegebb s szrazabb lejtk tetejn tlgyesek fordulnak el. Tbb ritkbb nvnyfaj l a cscs kzelben, ilyen pldul a havasi tisztesf, amely Magyarorszgon csak itt s a Zempln egy rszn honos. Illetve sszeakadhatunk a kis holdrutval is.

A cscson a rgi mrtorony kr kilt plt, amelynek legfels szintje tbb mint 20 mterrel van a felszn felett, kztudott, hogy j idben a Magas-Ttra cscsai is lthatak. A kzeli Nagy-Hideg-hegyen turistaszll, bf zemel.

"A meteorolgus jelenti, hogy az egsz orszgot kd
bortja, csak kilencszz mter fltt st a nap.
A Csvnyoson buknak t a felhk. Nha ellepnek,
az olyan, mintha zuhanyoznk, finom permet, aztn
jra a tkletes kksg, alattam a kdcen,a hegy
szaki oldaln jn flfel az jabb hullm."


(Gyrffy kos: A Csvnyos szaki oldala rszlet)


Megkzelts:
Az OKT thalad rajta. Ezen a legkzelebbi parkolhelyek, illetve tmegkzlekedsi megllk: Kisinci turistahz (8,7 km, 690 m szint), illetve Ngrd (12,2 km, 740 m szint);
Disjenrl a Z jelzsen rhet el (8,8 km, 750 m szint);
Kirlyrtrl a K4-Px-K tvonalon (9,0 km, 760 m szint), illetve a Magas-Taxi-nyladkon s a Rakodn t a P-K+-K jelzseken (9,3 km, 700 m szint) rhet el;
szak fell a legrvidebb a Fekete-vlgybl a Z4-Z jelzseken (7,2 km, 720 m szint).

Dobogk (Visegrdi-hegysg)
Koordintk: N47 43.196 , E18 53.942
Tszf. magassg: 699 mter

A Visegrdi-hg "egybeplt" ugyan a Pilissel, de szerkezetileg az szaki-kzphegysghez tartozik. A Brzsnytl a Duna vlasztotta le. Tbb lpcsben alakult ki a miocn kor kzps rsztl kezdve. Elszr alacsony mlysgben megszilrdul telrkzetek, dagadkpok, robbansos kitrsek alaktottk a felsznt, majd kt lpcsben rtegvulknok pltek fel, amelyek beszakadtak. Ezen kalderaromok alkotjk ma is a hegysg legmeredekebb lejtit. A jellemz kzet az andezit s a dcit.

Alacsonyabb szinteken, a dli oldalakon gyertynos-, magasabban s az szaki oldalakon cseres-tlgyesek az uralkodak, kisebb krzetekben bkksk is elfordulnak. Emellett a vlgyekben szurdokerdk, a szikls oldalakon sziklagyepek tallhatk. Kis vzfolysai vannak, amelyek a Dunba mlenek, rszben idszakosak. Tbb forrs is tallhat a magaslat krnyezetben, ezek inkbb kis vzhozamak, illetve idszakosak.

Itt mrtk Magyarorszgon az eddigi legnagyobb havi csapadksszeget, 444 mm-t.

Npszer kirndulhely, termszetes kiltssal a Dunakanyarra, amit rszben a Prdiklszk takar. Sok az rus, bf, tterem. Nemcsak magn a cscson, hanem kb. 1 km tvolsgra, kicsivel lejjebb is van egy kiltpont, ami Rezs-kilt nvre hallgat. Rvid krtrt is tehetnk a Thirring-krton.

A Magyar Turista Egyeslet megalaptsa s ltrehozsa Dobogkvel szinte egybeforrt. A klfldi, fleg ausztriai pldk arra sarkalltk az itthoni polgrokat, hogy itthon is hasonl szervezetet hozzanak ltre. Klnben nem az MTE volt az els turista egyeslet (pr vvel korbban mr megalakult pldul a Mecsek Egyeslet), azonban szinte mindegyik hazai trsasg az osztrk pldbl indult ki olyannyira, hogy pldul a havasi gyopr megjelenik a cmerkben. Az MTE tlete 1888-ban merlt fel a Klastrom forrs kzelben, aminek emlkt emlktbla is rzi. s az tletgazdk lelkesedskben meg is szereztk az akkoriban mg ftlan fves rtknt terpeszked Dobogkn azt a fldterletet, ahol felptettk Magyarorszg egyik legrgebbi turistahzt. Ma is ott ll. Olyan neves szemlyisgek voltak az alaptk kztt, mint br Etvs Lrnd, dr. Try dn vagy Thirring Gusztv. Nevkkel tallkozhatunk is Dobogk krnykn. A vizet a Dry (NagyBoldogAsszony) forrsbl szereztk. Tulajdonkppen ezzel indult el Dobogk a npszersg tjn, annyira hogy 8 vvel a fahz utn mr egy khzat is felptettek.

A hbor s az utna kvetkez szocialista irnyvonal kztudottan nemigen kedvelte a vallst. Azonban a hbor eltt a valls a mindennapok rsze volt, gy ez tbb helyen is megnyilvnult. Ilyen volt pldul az MTE ltal, a vilghborban elesettek emlkmvhez lltott kereszt, amelyet a Rkosi korszakban le is dntttek. Az 1920-as vek vgn plt fel a Dobogk alatt a siketek Mria kegyhelye, de ezt is tbbszr sztvertk mr. A szocialista idszakban terlet elvadult, llamostsok kvetkeztben a menedkhz gazdkat cserlt llapota romlott. Magyarn nem vigyztak r, pedig akkoriban is voltak termszetjr csoportok, elg csak a klnbz vllalatok turista tagozataira gondolni. Vgl a rendszervlts utn kezdtk ismt menteni a menthett, az pletet rekonstrultk, feljtottk, fkat teleptettek, kitakartottk a terletet.

Megkzelts:
Autval, tmegkzlekedssel megkzelthet, a parkol s a buszmegll gyakorlatilag a hegytetn van.
Az OKT tmegy rajta, blyegzhely is van a cscson.

A legrvidebb t, ha kicsit mszni is akarunk, akkor Pilisszentkeresztrl indulhatunk. Az OKT-n 4,2 km, a P jelzsen 3,7 km a tv, a szint mindkt esetben 360 m;
Msik irnybl Pilisszentlszlrl indulhatunk tba ejtve a Krpt-forrst s a Sikrosi-erdszhzat (9,7 km, 400 m szint);

Dmsrl a Try ton a P jelzsen vagy a Lukcs-rkon t a S jelzsen is feljhetnk. Mindkett esetben 8,1 km, 600 m szint az t. Utbbi esetben felfel jvet a Rm-szakadkon t is mehetnk a Z jelzsen t;
Kerkprral is fel lehet jnni hossz s vltozan meredek kaptatkon Pomz vagy Esztergom fell, de az erdszeti utat is hasznlhatjuk Dmrkapurl.

Forrsok: Petk Istvn - A Magyar Turista Egyeslet s a Pilis hegysg

Gerecse (Gerecse)
Koordintk: N47 40.854 , E18 29.154
Tszf. magassg: 633 mter

A legmagasabb pont az n. Kzponti-Gerecsben van, dlrl a Gerecsei-kismedenck, szakrl a Duna vlgye hatrolja. Ennek csaknem a geometriai kzppontjban egy fennskszer kiemelkedsen van maga a cscs.

Jl karsztosod trisz s jura mszk pti fel, de megtallhat homokk, mrga, s talakult, nhol vas-oxiddal dsult talakult mszk is (vrs mrvny). Nem ezen a hegyen, de ugyanebben a kistjban van a Gerecse legnagyobb barlangja, a fokozottan vdett Pisznice-barlang.

Nyugaton a Bikoli-patak, keletre a Szt. Lszl-patak gyjti ssze a vizeket. Mindkett a Dunba mlik, elbbi szak, msik dl fel hagyja el a kistjat. Elgg ingadoz vzjrsak, nyaranta hosszabb szakaszokon ki is szradhatnak. Vzhinyos terlet, a hegysg bels, kzponti terletn elvtve akadunk vzszivrgsokra, viszont hresek a hegysg peremn fakad bviz karsztforrsok, pldul a tatai Fnyes-forrsok, amelyek a Dunntli-kzphegysg, elssorban a Bakony terletn felhagyott bnyszati tevkenysgek miatt ismt jelents vzhozammal klenek ki a felsznre.

A Gerecse terlete a szomszdos hegysgekhez kpest kevesebb nvnyfajjal rendelkezik, aminek elssorban az az az oka, hogy a nyugatabbra s dlebbre elfordul atlanti s szubmediterrn, illetve az szakabbra honos krpti fajok csak rszben jutnak el a hegysgbe. Fknt gyertynos-tlgyessel tallkozhatunk, kifejlett bkk rgija nincs a hegysgnek, a bkksk kis kiterjedsek, s az szaki oldalakra korltozdnak. A meredek oldalakon trmelklejt-erdk, a melegebb, dli oldalakon sziklagyepek vannak.

A mr messzirl ltsz TV torony nem a cscson plt, hanem attl nagyjbl 500 mterre, 620 mter magasan s azrt azon a helyen, mert ott van a hegy egyik legnagyobb egybefgg sziklatmbje, amely tkletes alapot adott a tbb, mint 120 mter magas toronynak. Nem ez volt azonban az els ilyen jelleg ptmny. Mr az 50-es vekben kiderlt, hogy a Gerecse tetejn fldrajzi helyzetbl addan remekl lehet nyugat fel figyelni, ultrarvid-hullmokkal zenetet kldeni, vagy esetleg elfogni jeleket, gy mr az 1951-ben plt egy ideiglenes lloms, de pr vvel ksbb a televzizs gyorsan terjedni kezdett s akkor plt az els torony, amelyet 1971-ben vltott fel a jelenlegi adlloms.

Megkzelts:
Az OKT tvonatl a Gerecse dl mellett, illetve a Tardos feletti hegyoldalbl indul ki a K3 jelzs.
Tardos falubl a K3 jelzsen 3,5 km, 320 m szint, Pusztamartrl 2,8 km, 140 m szint;
Hregrl is elrhet knnyen a cscs a Z-K3 tvonalon (5,9 km, 440 m szint), vagy a P-K3 tvonalon a Kirly-kt rintsvel (6,3 km, 410 m szint).

Forrsok: Barina Zoltn - Gerecse hegysg nvnyfldrajza, botanikai
adatbzisok alapjn
https://www.ha5kdr.hu/2017/03/gerecse-tv-torony-amely-nem-kilato

Hrmashatr (?rsg)
Koordintk: N46 52.141 , E16 06.826
Tszf. magassg: 375 mter

A Hrmashatr tulajdonkppen nem is az rsgben, hanem a Vendvidk terletn, legpontosabban a Vasi Hegyht kistjon fekszik s maga a cscs Magyarorszg legnyugatibb pontja. A terlet legmagasabb pontja nincs messze a hatrtl s nem is sokkal magasabb a Hrmashatrnl, a 404 mteres Ezst-hegy. A hatrt Trianon utn nagyjbl a Rba s Mura vzvlasztn hztk meg s gy kerlt az egyik legmagasabb pontra a Hrmashatr. Nem is biztos, hogy ez a legmagasabb cscs, elfordulhat, hogy a cscs krnyki dombok kzl valamelyik pr mterrel magasabb a Hrmashatrnl.

A cscs krnykt a Szlnki-patak s mellkerecski ltal ltrehozott nagyjbl szak-dl irny vlgyek s keskenyebb gerincek hatrozzk meg. Az alapkzetre, amely a fknt metamorf kzetekbl ll, ledkrteg rakdott, elssorban agyag s kavics. A kavics nem vzzr azonban a vasvegyletek segtsgvel cementldott s gy a trsget sok helytt elgg rossz vzvezet kpessg talajok fedik. Ha ehhez hozzvesszk, hogy a terlet Magyarorszg legcsapadkosabb vidkei kz tartozik, s ezrt nem meglep hogy felszni vizekben elg gazdag. A krlmnyek kedveztek a lefolystalan terleteken ltrejtt lpok szmra.

A terlet erdsltsgi foka nagyon magas, a hegyhton az erdk arnya meghaladja a 80 %-ot. A korbbi vszzadokban nem volt ilyen magas az arny az rsgi vidken, fleg a mezgazdasgnak illetve annak rossz mdszerei miatt. Ugyanis a rossz termtalaj, illetve ksbb az erltetett szocialista mezgazdasg arra knyszertette az itt lket, hogy folyamatosan j s j terleteket vontak mvels al, mg a felhagyott szntk vissza erdsltek vagy kaszlnak maradtak meg. Manapsg a mezgazdasg visszaszorulsa miatt sok rgi ilyen terletet ismt az erdk vettek birtokba.

Ez a tj mr majdhogynem magashegysgi jelleg, azon kevs hazai terletek kz tartozik, ahol shonos - elssorban jegenye s vrs - fenyveseket tallhatunk. De a nyr, s a havasi ger is jellemz a vidkre. A klmja miatt elg jellegzetes a nvnyvilga is. A sok tzegmohs lp sok vdett fajnak ad otthont s Magyarorszgon csak itt fordul el a fenyrgamandor.

Megkzelts:
Felszszlnkrl a Tokaj fell a P hromszg jelzsen 4,7 km, 80 m szint.

Forrsok: Bodonczi Lszl - Az rsg s Vendvidk vdett s veszlyeztetett nvnyei
wikipdia

Hollfszek (Zselic)
Koordintk: N46 10.941 , E17 59.702
Tszf. magassg: 358 mter

A Zselic egy ersen s kzepesen tagolt dombsg Kls-Somogy s az Ormnsg kztt. szakrl a Kapos vlgye, dlrl az Ormnsg a hatra, kelet fel azonban a pontos hatra vita trgyt kpezi, mivel nincs termszetes hatrvonal a Mecsek illetve a Baranyai-hegyht s a Zselic kztt, gy jobb hjn antropogn vlasztvonalat tekintenek a keleti hatrnak, a kzigazgatsi, vagy inkbb a Szigetvr-Kaposvr vastvonalat. Lsztakarval fedett, de a Hollfszek trsgben az alapkzet magasabban van. A csapadkosabb idjrs illetve a knnyen pusztul alapkzet miatt a dombsg patakjai jelentsen felszabdaltk a terletet, vlgyeik mlyek s meredek falak. A dombhtak viszont szlesek s laposak, magassgban alig trnek el egymstl.

A legmagasabb pont az Alms-patak mellett helyezkedik el, ami dl fel vezeti el a vizeket. A talajvz nagy kemnysg. A terleten tbb, mint 120 forrs tallhat.

Jelents rszt shonos erdsgek fedik: ezsthrsas bkksk (amely a dli elterjeds ezsthrs s az atlanti bkk kzs s mkd erd trsulsa), illetve gyertynos-tlgyesek a legjellemzbbek. A cseres- s molyhos-tlgyesek jrszt eltntek a zrtkertek terjedsvel. A trtnelem sorn a zselici erd fit sokszor hasznltk fel, a krnykbeli ptkezsekhez innen szlltottk az ptanyagot, az utnptlsrl pedig sarjakkal illetve makkrakssal gondoskodtak. Ksbb egyre intenzvebb lett az erdhasznlat, amelynek kvetkezmnye egy szervezettebb erdgazdlkods lett. Klfldrl hozott makkal, illetve a parlagokra fenyk teleptsvel jtottk az llomnyokat. A hbor utn nagyon megntt az igny az olcs faanyagra s csak az elrelt szakembereknek ksznhet, hogy a fokozott termels ellenre sem trtnt nagy baj, a tjidegen fafajok beteleptst sikerlt elkerlni. A krnyk tovbbi botanikai jellegzetessgeit fknt a dli szrmazs fajok adjk, mint pldul az rkzld csodabogyfajok, a lnyelv s a szrs, vagy a kakasmandik, erdei ciklmen s az illatos hunyor.

A vadgazdlkods jelents, a vadszat igencsak fontos szerepet kap a zselici erdkben. A szarvas csak az 1880-as vek vgn jelent meg, de annyira sikeresen hogy az 1938-as vadszkilltson mr egy zselici szarvas aganccsal nyertk meg a fdjat a Berlini Vadszati Killtson.

Megkzelts:
A DDK tvonalrl rvid kitr a K3-n.
Legkzelebbi lakott terletek az tvonalon parkolval/megllval: Abaliget v.. (10,5 km, 190 m szint), Alskvesd (4,4 km, 160 m szint).
Legkzelebbi falu Bakca a K+-en rhet el a DDK tvonalrl (4,8 km, 160 m szint).

Borhidi Attila - A Zselic erdei
Dr. Tarjn Lszln - Zselic trtnete s termszetvdelmi rtkei

rottk (K?szegi-hegysg)
Koordintk: N47 21.171 , E16 26.025
Tszf. magassg: 882 mter

Az Alpokalja legmagasabb hegysge, maga a cscs az osztrk hatron van. F gerince magyar oldalon az rottktlKszeg szaki rszig hzdik, mikzben szak fel fokozatosan alacsonyodik. Ebbl mindkt oldalon kisebb oldalgerincekgaznak ki, amelyeket mly, erzis patakvlgyek vlasztanak el egymstl. talakult, kristlyos kzet a f ptanyaga, amelyre ledkes kzet rakdott a kzpidben. Haznk egyik legrgibb hegysge, a kaledniai-hegysgkpzds sorn alakult ki. Az ledkek, amelyekbl a metamorfzis sorn a hegysg f kzeteit, pali ltrejttek, a Dunntli-kzphegysg egyes ledkrtegeivel azonos korak, azonban jval nagyobb hegysgkpz erk hatottak r. Az rott-k krnykn a kvarccsillmpala a jellemz, knnyen felismerhet lemezes szerkezetrl s szrks esetleg fekets sznrl.

A Gyngys-patak jobboldali vzrendszerhez tartozik. Elg csapadkos s j vzelltottsg terlet. Mivel a vzzr kzetrtegek kz vzvezet rtegek is kerltek, ezrt sok forrs is tallhat a hegysg terletn. A szmos forrs kzl legismertebb s legbvizbb a Htforrs. A flkrvben elhelyezked, a ht vezr nevt visel kifolykbl jobb napokon sszesen akr kzel 5 hektoliter is kiborulhat percenknt. A hegysg legmagasabban fekv forrsa pedig a Hrrmann-forrs.

A fgerinctl szakra bkksk, dlre gyertynos-tlgyesek vannak, emellett dlen jellemzek a sziklaerdk is. Csekly az shonos fenyllomny. A tbb vszzados erdhasznlat jelentsen talaktotta a hegysg eredeti erd trsulsait, fknt a bkksk szorultak vissza, helykre teleptett fenyvesek (elssorban luc s erdei feny) kerltek. Ezen a krnyken is ugyanaz a hiba trtnt, mint sok ms helyen: az egykor fkbl ll erdk kialaktsa lecskkentette a biodiverzits, az rzkenyebb fajok megritkultak, vagy el is tntek. Emellett a nyiladkokban, tarvgsokban, villanyvezetkek svjaiban j trsulsok s nvnyfajok is megjelentek. Itt rezhet legersebben az Alpok hatsa. A hegysgben sok vdett nvnyfaj l, mint pldul a szleslevel harangvirg, de az osztrk tarska vagy a fehr sfrny csak errefel fordul el az orszgban.

Az llatvilg is nyugati illetve hegyvidki jellegzetessgeket mutat. Pont emiatt sok llatfajjal csak errefel tallkozhatunk, ilyen pldul a havasi cickny. A bkkerdkben knnyen megpillanthatjuk valamelyik harkly fajt, akr a fokozottan vdett fehrht fakopnccsal is sszefuthatunk. Termszetesen szarvasok, zek s vaddisznk is jrjk a hegyeket s vlgyeket.

Megkzelts:
Az OKT s a DDK kezd/vgpontja. Legkzelebbi lakott hely Velem, ahonnan a P jelzsen rhet el a cscs (5,3 km, 530 m szint).

A hegysg kis kiterjedse miatt kzepes hosszsg trkkal a cscs tvolabbrl is elrhet. Kzben egy csom prmiumkategris clpontot is rinthetnk. Ezek a teljessg ignye nlkl: Htforrs, hztet, Cki pincesor, Hrmann-forrs, Kalapos-k, Stjerhzak, Szikla-forrs.
Ausztriban parkol is van, ahonnan minimlis emelkedvel elrhet.

Forrs : A Kszegi-hegysg vegetcija
https://orseginemzetipark.hu/hu/info/termeszetvedelem/tajvedelmi-korzetek/koszegi-tajvedelmi-korzet.html

Istlls-k (Bkk)
Koordintk: N48 04.158 , E20 25.791
Tszf. magassg: 958 mter

A Bkk-fennskon helyezkedik el. A fennsk kzpidei karbontos kzetekbl pl fel, als- s felstriszkori mszk a jellemz. A kzet a pleisztocnban ersen karsztosodott, annak sokfajta formakincse megfigyelhet a terleten. Maga a fennsk 600-900 m magasan van, ebbl lgnak ki 900 m fl a kvek. Sokig az Istlls-kt tekintettk a legmagasabb pontnak, azonban egy tle nem messze lv kiemelkeds kicsivel magasabbnak bizonyult, amit Szilvsi-knek neveztek el.

Erdeit fleg montn bkksk alkotjk, de megfigyelhetk a hrsas-krisesek is, a szikls felszn htakon pedig sziklaerdk foglalnak helyet. A dli sziklkon sziklagyepek, sztyepprtek vannak. Sok a teleptett fenyves. Maga a fennsk vzben szegny. Ahol a letrse elri a karsztvz szintjt, ott a peremn karsztforrsok bukkannak el, amelyek vzhozama ersen ingadozik. Legjelentsebbek NY-n a Szalajka, K-n a Garadna-forrs.

Az Istlls-k sokaknak egyenl a rla elhreslt barlanggal, amely hegy oldalban, 500 mteres magassgban nylik. lltlag a cscs is a barlangrl kapta a nevt. Nem olyan jellegzetes cseppkbarlangrl van sz, amilyet az ember karsztos hegyvidken vrna; az reg egy nagy terem, egyetlen hromszg alak bejrattal, amely egy fldtani trsvonal mentn jtt ltre. A barlangban tbb kultra nyomait is megtalltk, vilghresek az itt tallt mamut csontjaibl kszlt kszerek, az tlyuk, barlangi medve csontjbl kszlt sp pedig egyedlll. A barlang fokozottan vdett, ennek ellenre szabadon ltogathat.

Megkzelts:
Legrvidebb t Szilvsvrad fell a Szalajkavlgyn t Z3-K3 jelzseken (6 km, 600m szint). A szint tlnyom rsze az t legvgn van, gy az nagyon meredek.

Forrsok:
Wikipdia

Kab-hegy (Dl-Bakony)
Koordintk: N47 02.757 , E17 39.434
Tszf. magassg: 599 mter

A Dunntli-kzphegysg Kab-hegy-Agrtet csoport nev kistjban helyezkedik el. A kistj legnagyobb rszt a nevben szerepl hegyek alkotjk. Vlgyekkel, mlyedsekkel kevss tagolt. rdekes geolgiai kpzdmny a Kab-hegy, hiszen a hegy egy vulkni kp, de a lva itt mszkre mltt. Mivel ez ellenllbb, mint a Tapolcai-medence anyaga volt, ebbl nem lett olyan tanhegy, mint az ottani bazaltkpok. A bazaltlva trsvonalak keresztezdsben mltt a felsznre. A vulknossg nem tartott sokig fldtrtneti idmrtkkel nzve, s arnylag kevs kitrs is trtnt. Ezekre utalnak az egymst vlt, viszonylag vkony vulkni illetve a kitrsi sznetek kztt kpzdtt ledkes rtegek. A kimltt bazaltrtegben tbbfel mszk is megjelenik, ami arra utalhat, hogy ezek a terletek a kimlskor magasabban voltak, gy a lva krbefolyta ezeket a kiemelkedseket. Mra a bazalttal egy szintbe kerltek, karsztosodtak, vznyelk alakultak ki bellk, amelyek felttelezik a mlyebben fekv mszk s dolomit kzettmegekben barlangok megltt.

A hegy keleti oldala az Eger-vz forrsvidke, ami a Balatonba szlltja a vizeket. A hegy bazaltja vzzr rteget kpez, gy az alatta elhelyezked ledkes kzetbe a vizek nem tudnak beszivrogni. Viszont a korbban emltett mszkkibvsok helyn kialakult vznyelkbe akadly nlkl juthat be a csapadkvz. Ezek miatt a cscs krnykn nem tallkozunk forrsokkal, csak a hegy lbnl, mint pldul az cs melletti Feneketlen-forrs. A vznyelkbe befolyt vizek a mlyebben fekv ledkes kzetben kialakult jratrendszerekben messzire is eljuthatnak, mint ahogy felttelezik, hogy a tapolcai karsztos rszen tallhat forrsok kztt is van olyan, amely a Kab-hegy krnykrl kapja az utnptlst. Ez is arra utalhat, hogy a mlyben barlangrendszerek hzdhatnak meg.

Alapveten bkkerd bortja, de a dli oldalakon, illetve alacsonyabban gyertynos- s cseres-tlgyesek is elfordulnak. rdekessge az erdvel krlvett kis tavak, nedves-de rtek. tmenetet kpez a Balaton-felvidk s az szaki-Bakony kztt, azonban az alpi hats is rvnyesl, amire pldul a cscs krnykn megtallhat srgaliliom, illetve a szibriai nszirom vagy a genyte.

NY fel a legkzelebbi ilyen magaslat a Schneeberg-csoport Ausztriban. Az ilyen irnybl fj posztfrontlis szl ltalban viharos, jval gyakoribbak az orkn erej szllksek, mint mshol, ez tizedeli a cscskzeli erdket. Itt mrtk Magyarorszgon az eddigi legnagyobb regisztrlt szllkst, amely meghaladta a 170 km/h-rt.

Az 1962-ben plt kab-hegyi torony Magyarorszg negyedik legmagasabb ptmnye a maga tbb, mint 130 mteres magassgval.

Megkzelts:
Autval: rkt-Zsfiapuszta mellett kell nyugatra letrni.

Gyalog: Az OKT felmegy a hegyre, ott blyegzhely is van. Rla minimlis kitrvel a K3 jelzsen elrhet a cscs. Legkzelebbi blyegzhelyek parkolhellyel, buszmegllval: Nagyvzsony (10,3 km, 370 m szint) s rkt (6,8 km, 220 m szint).

Forrsok: Vrs Istvn - A Kab-hegyi terlet vulkanolgiai s hegysgszerkezeti viszonyai
Kocsis kos - A Dli-Bakony vznyeli alatt felttelezhet elvezet rendszerek

Karancs (Karancs-Medves)
Koordintk: N48 09.490 , E19 47.381
Tszf. magassg: 720 mter

A Karancs-Medves a Cserht kistja, amely a Karancs vulkni tmbje mellett az attl nyugatra elhelyezked alacsonyabb dombvidk magyarorszgi oldalbl ll. A nevt - amely lltlag a kr szbl ered - onnan kapta, hogy a nagyobb eszsek utn lezdul villmrvizek igencsak sok krt okoztak a krnyken.

A Karancs andezitje a nyugati rszeken lv homokkre s mrgra plt r. A hegy maga egy lakkolit kpzdmny, azaz a felsznre ml andezitlva felppozta a felette lv ledkes rtegeket azonban nem jutott a felsznre. A felsznen maradt ledkes rtegeket pedig az erzi vette kezelsbe, lepuszttotta s gy alakult ki a hegy mai formja. A cscs a szlovk hatron van, s kilt is plt rajta, melyet dr. Ruzsik Mihly loklpatritrl neveztek el.

Fleg cseres-tlgyes alkotja, illetve a hegyoldalak dombor felsznn bokorerdk, kisebb krzetekben trmelklejt-erdk is vannak. Hegyvidki bkks nem alakult ki a hegycsoporton, br a bkk elvtve elfordul. A Karancs s krnykn megmaradtak a zrt erds trsulsok, az emberi tevkenysg itt reztette legkevsb hatst. A Karancs s a Medves vidkn rdekes mdon kis megosztottsg rzkelhet, bizonyos nvnyfajok hinyoznak a Medvesrl s csak a Karancson tallhatak meg (pldul ilyen a majomkosbor) s j pr nvny nem l meg a Karancson, amely a Medvesen vgan tenyszik.

Legjelentsebb vzfolys a Karancs hegycsoportnl a Dobroda-patak, ami a cscstl nyugatra folyik el. szakrl az Ipoly hatrolja, ami a Duna, keletrl a Tarjn patak, ami a Tisza vzgyjtje. Forrsok is tallhatak a tmbn, ilyen pldul a Margit-forrs, vagy az Elemr-forrs, amelyek rs illetve hasadkvizeket szolgltatnak.

A szomszdos hegyen ll a Mria kpolna (rgebbi nevn Karancs templom), amelyet nagy valsznsg szerint Forgch Zsigmondnak, Magyarorszg ndornak harmadik felesge pttetett, igaz nem tudni pontosan mikor. A kpolna teljesen lepusztult, a XX. szzad elejn ptettk jj, mg a msodik vilghbor eltt. De a kommunista korszak vallsellenes szemllete, intzkedsei miatt a kegyhely nem mkdhetett tovbb, rszeit elhordtk, sztszedtk. Csak a rendszervlts utn ptettk, majd szenteltk ismt fel.

Megkzelts:
Mivel kis kiterjeds a hegy, sok irnybl elrhet rvid, mde elg meredek trkkal.
Somoskjfalubl a S-P3/Z tvonalon (3,0 km, 380 m szint);
Kercsegrl a P3 jelzsen (4,1 km, 430 m szint);
Karancslapjtrl a Z+ jelzsen (5,7 km, 520 m szint);
Salgtarjn centrumbl a S-S3 tvonalon (8,2 km, 540 m szint).

Forrsok: Noszky Jen — A keletngrdi andezitek
http://karancs-medves.blogspot.com/p/karancs-medves_28.html
wikipdia

Kecske-pad (Csereht)
Koordintk: N48 25.506 , E20 52.605
Tszf. magassg: 339 mter

A Csereht nyugati felben tallhat. A felsznt pannon homok, mrga, kavics s pleisztocn lejtanyag fedi. A trsg legregebb kzetei devon s karbon mszk s fillit. A jellegzetes cserehti tjjelleg nagyjbl a terlet kzepn, a Vadsz-patak vzgyjtjn jelenik meg. A Csereht nem bvelkedik magas cscsokban, a dombsg magasabb dombteti alig haladjk meg a 300 mtert, ahogy a Kecske-pad is. A terletet a Hernd fel fut patakok nagyobb, szlesebb vlgyei tagoljk, amelyeket kzepes meredeksg lejtk szeglyeznek, azonban a tbbi magyarorszgi dombsghoz kpest viszonylag kevs vlggyel tallkozhatunk errefel. Mivel a lejtk llaga elg rossz, ezrt gyakoriak a kisebb-nagyobb csuszamlsok is.

A terletet fleg szak-dl irny vlgyek szabdaljk fel, A cscs alatt ered Vadsz-patak a legnagyobb vzfolys, ami a Herndba mlik. A talajvz nitrtos, karbontos s igen kemny. Rgen erdslt volt, amit a 19. szzadban kirtottak s a helytelen fahasznlat illetve erdgazdlkods miatt a zrt erd jellegt a terlet elvesztette. A jelenlegi erdk intenzv erdszeti illetve vadszati hasznlatban vannak. Kiterjedt foltokat alkotnak a teleptett fenyvesek, akcosok. A ftlan rszek fleg mocsrrtek.

Megkzeltse:
Az OKT elhalad mellette, a P jelzsen kell letrni rla. Legkzelebbi lakott telepls, illetve blyegzhely Irota (3,4 km, 160 m szint).
Forrsok: Szab Jzsef - A Cserehtvidk geomorfolgiai fejldse s domborzati kpe

Kkestet (Mtra)
Koordintk: N47 52.352 , E20 00.487
Tszf. magassg: 1014 mter

A cscs a Magas-Mtra kistjon helyezkedik el, ami Galyatet tmbjt is magba foglalja. A Mtra K-NY-i irnyban hzd gerincn van, szak fel meredek, dl fel lanksabb lejtkkel hatrolt. Bdeni riolit-andezittufa s andezit pti fel.

A Zagyva s a Tarna mellkpatakjai szvik t, amelyek ersen vltoz vzhozamak. A vzfelesleg a mestersges trozkban gylik fel. Sok a forrs, kzel 360 forrs ismeretes a vidkrl, ezekbl tbb, mint 40 vzhozama ri el a 10 l/perces vzhozamot. A forrsok rs illetve hasadkvizet szolgltatnak. Kzlk a legnagyobb vzhozam a kkesi Nagy-forrs, de itt van haznk legmagasabban fakad forrsa is (Kkes-forrs). A vulkni utmkds jele tbbek kztt, hogy a hegysg terletn sok szn-dioxidos, knsavas forrs -csevice- fakad.

Kkestet mr csak geogrfiai helyzetbl fakadan is sok idjrsi rekordot tart. Taln nem meglep, hogy itt mrtk az egy vben legtbb htakars napot (176), a legalacsonyabb vi kzphmrskletet (4.2 C), a legnagyobb hvastagsgot (146 cm) s a legalacsonyabb sokvi tlaghmrskletet (5.7 C) is.

Montn bkksk bortjk, amelyek az szaki oldalakon lejjebb, dlen magasabban vltjk a tlgyeseket. A legszebb bkks erdtrsuls pont a Kkes szaki oldalban tallhat, nem vletlenl itt van a Mtra egyik erd rezervtumainak egyike. A bkkskben hegyi szil, juhar is elfordul. A hegyi rtek a korbbi irtsok helyn alakultak ki, ahol ksbb legeltetssel hasznostottk a terletet. rtheten a montn nvnyfajok szeretik a Mtrt, mint pldul a havasi iszalag, vagy a havasi rzsa, de a hvsebb, rnykosabb s nedvesebb krnyezetet a pfrnyok is igencsak kedvelik, pldul a szirti pfrny, amely Magyarorszgon csak errefel fordul el. A hegyi rteken pedig tavasszal s kora nyron kosborok virtanak. Az llatvilg is termszetesen gazdag. Errefel is elfordul a fekete glya, vagy ppen az uhu s az urli bagoly.

Npszer kirndulhely, splyk, bfk, TV-torony, szanatrium, rusok tmege van a cscson s kzvetlen krnykn.

Mr az 1880-as vek vgn volt kilt a cscson, ehhez 30 vvel ksbb egy kunyht is ptettek, azonban el lett hanyagolva s mg a msodik vilghbor eltt letveszlyessgre hivatkozva lebontottk mindkt ptmnyt. Aztn 1958-ban plt egy antenna, amelyhez mg nem tartozott kilt. A jelenlegi 180 mteres tornyot, amelyet korbbi helyett ptettek, 1981-ben adtk t, amelyben 45 mteres magassgban mr a kilt is helyet kapott.

Megkzelts:
Autval fel lehet menni kzvetlenl a cscsk alatt tallhat (fizets) parkolba. Buszmegll a szanatrium bejratnl van.

Az OKT thalad rajta, ott blyegzhelye is van. Legkzelebbi blyegzhelyek: Mtrahza (3,8 km 355 m szint) s Sirok (22,7 km 1550 m szint). Utbbi irny vgigvezet a Mtra gerincnek keleti rszn, tbb kisebb, de egyltaln nem elhanyagolhat cscsot is tba ejtve.

Ezen kvl Mtrafredrl a K3 jelzsen (6,2 km, 650 m szint), illetve a K+-K tvonalon (6,0 km, 650 m szint) is megkzelthet.

https://kekesteto.hu/minden-amit-a-kekesteto-kilatorol-tudni-erdemes/
https://www.bnpi.hu/hu/matrai-tajvedelmi-korzet

Kopasz-hegy (Tokaj-Hegyalja)
Koordintk: N48 07.228 , E21 22.908
Tszf. magassg: 512 mter

A tokaji Kopasz-hegy (vagy rgebbi nevn Nagy-hegy, Nagy-Kopasz), a Zemplni-hegysg (vagy ahogy tudomnyos berkekben nevezik : Tokaji-hegysg) legdlebbi nylvnynak legmagasabb pontja, amelynek kialakulsa negyedkori vulkni tevkenysg eredmnye. A sztratovulkn felpts hegy f kzete a dcit, amely elssorban a cscs krnykn tallhat meg a felsznen, illetve pr kisebb terleten, Emellett azonban jelen vannak mg egyb magms kzetek is, andezit, riolit, illetve riolittufa. Az alacsonyabb trszneken fekv lejtk f alkotkzete azonban nem vulkni eredet; a Nyrsg hordalkkpjbl szrmaz lsz vastagon takarja be az alapkzetet, a keleti oldalon elrheti a 20 mteres vastagsgot is, mg nyugaton ennek csak a tredkt. A kzetek rtegzdst a hegyen tallhat kisebb-nagyobb klszni bnykban, kfejtkben lehet a legjobban ltni, ugyanis a hegy kzeteit mr rgta bnysszk, jelenleg is mkdik kbnya a terleten. A rgi, felhagyott bnyk rekultivlsa, a tjsebek megszntetse fontos feladat.

A tokaji hegy Petfi szavaival lve gy ll ott magnyosan, mint hadsereg eltt a vezr. A szinte szablyos kpot a kls erk igencsak tformltk, a vzfolysok sok, szinte egyenes, sugrirny vlgyekkel szabdaltk fel a hegyet. Mivel a lsz j vzvezet kpessggel rendelkezik, ezrt sok vlgyben forrsok ltal tpllt kis patakok, erek futnak a Bodrogba, vagy a Tiszba, mint pldul a Tokajon is tfoly Lencss-patak. Nevestett forrs is tallhat, ilyen az szakkeleti irnyban fakad Brka-kt.

A tbb vszzados szltermeszts miatt a hegy eredeti nvnyzete azokra a helyekre szorult vissza, ahol a szltermeszts nehzkes, vagy nem volt lehetsges. A hegy lvilgt igencsak megosztja a fldrajzi helyzet, a dli, melegebb oldalon jelentsen eltr nvnyzet alakult ki, mint a hvsebb szaki oldalon, ahol a gyertynos-tlgyes a meghatroz trsuls, amelyben itt-ott mg a bkk is megjelenik. A dli oldalon ezzel ellenttben a molyhos tlgyes a meghatroz, a kz keldtt sziklagyepekkel vltakozva. A hegyen teleptett fekete feny is elfordul. A hegy ritkasga a Krpt-medencben csak itt elfordul gyapjas szirzsa, de a ritka bbor sallangvirg is megtallhat.

A meleg dli oldalakat igencsak kedvelik a hllk, klnbz gykoknak ad otthont a hegy illetve keresztes vipera is l itt, amelyet ne keverjnk ssze az itt szintn honos rszsiklval. Az uhu s az urli bagoly rendszeresen fszkel az erdkben, a magas lszfalak pedig a rendkvl sznes gyurgyalagot vonzza. Az erdkben a szoksos nagyvadak mellett, a borz illetve a nyest vagy nyuszt nyomaira bukkanhatunk.

Tokaji hegy legfontosabb kincse azonban a szl, illetve az abbl kszlt kivl, vilghres borok, fleg az asz, amelyrl mr az 1500-as vekbl vannak rsos emlkek. Az asz titka tbb hozzvalban rejlik. Az egyik az a klnleges krnyezet, amelyet a knnyen felmeleged s ht magban tart hegyet felpt kzet s talaj, a dli kitettsg lejtk illetve a kt nagy foly ltal meghatrozott mikroklma, amely kedvez letfeltteleket teremt az aszsodst elsegt penszgombnak. A msik az ember, aki gondosan, megfelel krlmnyek kztt s mdon vlogatja ki s szedi le a megtppedt bogykat a frtkrl s tbb vszzados tapasztalaton alapul eljrsok s mdszerek segtsgvel dolgozza fel,majd tlti palackba ezt a hres nedt. Az aszn kvl tovbbi hres borfajtk is ktdnek Tokajhoz, ilyen tbbek kztt a szamorodni, illetve az esszencia, amely tulajdonkppen az sszegyjttt s feldolgozsra vr aszszemekbl magtl kicsorg nedv; tmny ital, cukortartalma olyan magas, hogy nll fogyasztsa szinte lvezhetetlen. A tokaji borvidk az UNESCO vilgrksgi listjra is felkerlt 2002-ben.

A hegyen 1960-ban plt fel a 112 mter magas TV torony, amely a digitlis tllsig TV URH llomsknt funkcionlt.

Megkzelts:
Tokaj fell a P-P hromszg tvonalon az Erzsbet-hd hdfjtl 3,5 km, 400 m szint.
A msik oldalrl Tarcal fell ugyancsak a P-P hromszg tvonalon 4,5 km, 400 m szint.

Forrsok: Pinczs Zoltn - A Tokaji-hegysg kistjai
tokaj.hu/a-tokaji-bor/
wikipdia

Kris-hegy (szaki-Bakony)
Koordintk: N47 17.663 , E17 45.273
Tszf. magassg: 709 mter

Az reg- vagy Magas-Bakony nev kistjban tallhat, ami a Zirc-Porva-Bakonybl krli Bakonyi kismedencket leli krl. A kistj geomorfolgiai kpt fennskok, azok maradvnyai, hegykzi medenck s az ezeket sszekt szurdokvlgyek hatrozzk meg. Mezozoikumban keletkezett mszk s dolomit alkotja, amin jabbkori ledktakar kpzdtt.

A hegy nyugati oldaln tallhat a Gerence-patak vlgye, ami Zirc krnykn ered, s a Duna vzgyjtjhez tartozik. A kistjnak tekintlyes vzfeleslege van, ennek ellenre felszni vzfolysok szma minimlis, ugyangy ahogy a forrsok szma is. A Bakony s gy a Magas-Bakony alatt van haznk legjelentsebb karsztvz trol kpzdmnye. Kztudott hogy a bakonyi bnyszati tevkenysg jelents vzkivtellel jrt, olyannyira, hogy a legintenzvebb vekben a vzkivtel meghaladta a troz dinamikus vzkszlett. Ez vezetett oda, hogy a hegysg krnyki, rgebben jelents vzhozam forrsok elapadtak, st mg a budai illetve a hvizi forrsok vzhozamban is jelents cskkens volt tapasztalhat. A bnyszat megszntvel a karsztvz troz rvendetes mdon fokozatosan ismt feltltdtt s tltdik a mai napig, a korbban elapadt forrsok ismt eltrtek. A Magas-Bakony all klnben elssorban Tapolcaf s Ppakovcsi fel ramlik a beszivrg vz, kisebb mrtkben Tapolca s Tata is kap belle. Vrhat, hogy a dlebbre fekv forrsok is ismt erre kapnak pldul a Balaton-felvidken, az Eger-vz vlgyben.

A Dunntl legnagyobb egybefgg bkkse itt tallhat, emellett a meredek fal vlgyekben, rkokban szurdokerdk figyelhetk meg. A melegebb, dli lejtkn szigetszeren tlgyesek is elfordulnak. Sok szubmediterrn fajnak a legszakibb hazai elfordulsi helye (lnyelv csodabogy, tarka lednek, babrboroszln).

Tetejn ptett kilt van, tle nyugatra, kzvetlen mellette loktorlloms. A radar 1976 ta ll a Kris-hegyen, kzvetlenl a cscson tallhat a Vajda Pter kilt mellett. A szigoran rztt objektum nem meteorolgiai radar, hanem a repls szmra szolgltat adatokat.

Megkzelts:
Az OKT tvonaln Bakonybl fell (5,9 km, 440 m szint), illetve Borzavr fell (6,7 km, 340 m szint) rhet el, de utbbi esetben Szpalmapusztig el lehet menni kocsival, gy megsprolunk 2,5 km-t.
A Gerence-vlgybl a KDP is fel lehet jnni, akr gy is, hogy rintjk az Odvaski-barlangot (5,6 km, 440 m).
Kerkprral a Bakonyblbl indul aszfaltton megkzelthet.
Forrsok: Csepregi Andrs: A Dunntli-kzphegysg fkarsztvztrolja vzforgalmnak modellezse
wikipdia

Magas-brc (Soproni-hegysg)
Koordintk: N47 39.117 , E16 27.849
Tszf. magassg: 557 mter

A Soproni-hegysget a Variszkuszi hegysgkpzds sorn ledkes kzetekbl talakult pals kzetek (gneisz, csillmpala) ptik fel leginkbb, a Magas-brc krnykn a csillmpala a jellemz, illetve egy kisebb negyedkori ledkes rsz.

A Soproni-hegysg elg j vzelltottsg terlet, tbb patak is tallhat a terletn, amelynek magyar oldala az Ikva patak vzgyjt terlethez tartozik. A hegysg bvelkedik forrsokban, de vzhozamuk persze elmarad a karsztforrsoktl. A hegysg legbvizbb forrsa a Hidegvz-forrs s a Termszetbart forrs, amely a XX szzad eleji kolerajrvny idejn a krnyk lakinak a tiszta ivvizet szolgltatta, ezrt akkoriban Orvosi-forrs volt a neve. A msik nevezetes forrs a Dek-kt, amelynek mr tbb vszzados trtnete van, vzt rgen mg Sopronba is bevezettk. Nmely forrsnak elg magas a radon koncentrcija mely sszefgg azokkal a kzetekkel, amelyeken a vz tszivrog illetve a csapadkmennyisggel is, minl kisebb a csapadk annl magasabb ezekben a forrsokban a radon koncentrci. A Soproni-hegysgben volt Magyarorszg els barnakszn bnyja, Brennbergbnyn.

A hegysgben, a bkksk s a gyertynos-kocsnytalan tlgyesek az uralkodak. a Magas-brc krnykn a nyugat-dunntli bkksk a jelentsebbek. A hegysgben elg nagy a fenyllomny (fleg erdei s lucfeny), amely az erdterleteknek tbb, mint a felt teszik ki. Fenyfanoknak rm az rmben hogy ezek teleptett fenyvesek, amelyek jelents -fleg rombol- hatssal voltak a flrara. Az erdhasznlat miatt olyan lhelyek is ltrejttek, amelyek azeltt nem voltak jellemzk a hegysgre, ilyenek az erdrtsok illetve bnyszat sorn kialakult klnbz gyepek. A terleten tbb, mint 60 vdett s fokozottan vdett nvnyfaj l. Jelents az alpi hats, tbb montn s szubalpin nvnyfaj is megtallhat a hegysgben, ilyen pldul a molyhos nyr.

Az llatvilgban is feltnik az Alpok kzelsge, hiszen olyan llatfajokkal tallkozhatunk, mint a fenyszajk. De fszkel a hegysg terletn a fekete glya, ritkn megjelenhet egy-egy szirti sas s az itthon ismt egyre gyakoribb holl jellegzetes hangjt is hallhatjuk, st az utbbi idben az uhu is fszkel a hegysgben. A nyirkosabb patakvlgyekben a foltos szalamandrval, a Rk-patakban pedig ha szerencsnk van sebes pisztrngot s kvi cskot is megpillanthatunk. A nagyvadak a szoksosak, z szarvas, dmvad, vaddiszn.

Megkzelts:
A hatrhoz kzel fut Tokaj fell a P s Z turistautakon. A legkzelebbi falu a Sopronhoz tartoz Brennbergbnya, ahonnan a P+ valamint jelzetlen utakon is felmehetnk az emltett jelzsekre( 2,3 km, 160 m szint).
Forrsok: Freiler gnes A radonkibocsts kzettani s tektonikai htternek vizsglata a Soproni-hegysgben s krnykn
A Soproni hegysg ednyes flrja

Margita (Gdll?i-dombsg)
Koordintk: N47 38.725 , E19 19.804
Tszf. magassg: 344 mter

A tbb szempontbl is tmeneti znnak tekinthet Gdlli-dombsg szaki, magasabb feln helyezkedik el, az NY-DK irny dombhtak egyikn. Miocn homokk s kavics pti fel, dl fel haladva egyre tbb az agyagos-homokos folyvzi ledk. Emellett szakon a lszbl elbukkan desvzi mszk is megtallhat.

Szraz terlet, a vzfolysai ersen ingadoz vzjrsak, kevs forrs tallhat a krnyken, ami fkpp a vztereszt fedrtegeknek ksznhet. Mindemellett vek ta tart a forrsok s patakok vzhozamnak cskken tendencija. A magaslat kzelben van a Rkos-patak forrsvidke. A Margita a legmagasabb pontja annak a vzvlasztnak, amelytl keletre lv terlet mr a Tisza vzgyjtjhez tartozik, mg az attl nyugatra elterl tjrl pedig a Dunba futnak a folyvizek. A termszetes vzhinyt sok mestersges llvzzel ptoljk, legnagyobb az isaszegi t.

A platkon a mezei juharos-tlgyes a jellemz, de jelentsek a nylt s zrt homoki gyepek. Mivel mr nagyon rgta lakott terletnek szmt, ezrt a termszetkzeli erdk ma mr ritkk. Ennek ellenre a kistj terlethez viszonytva, szzalkos arnyban vve az orszg egyik legerdsebb terlete. Az 1800-as vekig fknt llatokat legeltettek a terleten, de azutn a vadszat lett a fszerep illetve jelents fakitermels is kezddtt, s az erdk megjulsra nem fordtottak gondot, gy a talaj lepusztult, felsznre kerlt a homok. Ksbb a fk visszateleptsnl a legknnyebb mdszereket vlasztottk, gy akcot s egyb tjidegen, azonban ignytelen s arnylag gyorsan nv fajokat ltettek. Az erdsltsg foka jelentsen ntt az ezredfordul vgn elssorban a szntk s mvelt terletek rovsra.

Mivel tmeneti znban fekszik, ezrt a nvnyvilga is tmeneti jelleget tkrz. Belebotolhatunk az orszg tbbi kzphegysgben gyakori m itt ritkasgnak szmt fajokba, mint pldul a bkk, vagy a mshol szinte kznsges srga rvacsaln. Viszont alfldi fajokkal is tallkozhatunk, fleg a dombsg dlebbi rszein. A madarak kzl fszkel itt hbe-hba a kerecsenslyom s a gyurgyalag is. Az emlsk kzl a nagyvadakon kvl tbbek kztt j pr denevrfajnak, cicknyoknak, pelknek is otthont adnak az erdk.

Megkzelts:
A Pest Megyei Piros. A legkzelebbi falu Szada, ahonnan a P3-P tvonalon kzelthet meg ( 2,4 km, 100 m szint).
Forrsok: Demny Krisztina - A Gdlli-dombsg ltalnos bemutatsa
https://www.dunaipoly.hu/hu/helyek/vedett-teruletek/budai-tajvedelmi-korzet/godolloi-dombvidek-tajvedelmi-korzet

Meleg-hegy (Velencei-hegysg)
Koordintk: N47 15.535 , E18 35.787
Tszf. magassg: 352 mter

A Meleg-hegy amellett, hogy a Velencei-hegysg legmagasabb pontja, lltlag geolgiailag is az egyik legrdekesebb rsze a kistjnak. Kztudott, hogy Magyarorszgon nagyon kevs helyen kerlt felsznre az a mlysgi magms kzet, amely mg a Variszkuszi-hegysgkpzds emlkeit rzi. A Velencei-hegysg az egyik ilyen hely. A hegysg nagyjbl 3 nagyobb rszterletre oszthat fel, a Meleg-hegy s grnittmbje a kelet-velencei-hegysg f alkotja. A Meleg-hegy tmbjt legfkpp grnit, andezit s agyagpala alkotja, termszetesen mindhrom ms fldtrtneti korban kpzdtt, mindemellett tbb helyen, fleg a hegylbaknl a lsz is megjelenik a felsznen. A hegysgre nagyon jellemz s klnleges ingk-formcik s kisebb sziklacsoportok, melyek a grnittmbk krnykrl lepusztult, erodlt egyb kzetanyagok miatt kerltek a felsznre, megtallhatak a Meleg-hegy krnyezetben is.

A hegysgben gy a Meleg-hegy krnykn is kevs forrssal tallkozhatunk, amelyek hasadk illetve rsvizeket szolgltatnak, vzhozamuk csekly, hasonlak a tbbi, nem karsztos hegysgben tallhat forrshoz. A Meleg-hegyhez legkzelebb a hegysg legismertebb forrsa, az Angelika-forrs tallhat nyugati irnyba, illetve szak fel a kiptett s valsznleg szebb idket meglt Jnos- s Antal-forrs. Felszni vzfolys a hegy krnykn nincs csak a forrsok ltal engedett jelentktelen erecskk. rdekessg, hogy mrsekkel kimutattk a forrsok, tbbek kztt az Angelika-forrs vize viszonylag magas radon koncentrcival rendelkezik.

A cscson s krnykn elssorban a mszkedvel, illetve a cseres-kocsnytalan tlgyesek a jellemzk, a dli oldalon nagyobb kiterjeds szraz gyepek is megjelennek. A flra jellegzetessgt, a klnbz alapkzeteken kialakult savany illetve meszes talajok vltakozsa (mind az erdk mind pedig a gyepek tekintetben), a kontinentlis illetve szubmediterrn fajok egyttes jelenlte, illetve az adja, hogy j pr, egyb hegysgben, erdben megszokott jellegzetes nvnyfaj hinyzik vagy nagyon ritka, ilyen pldul a tavaszi kankalin. A terlet fajgazdagsga elmarad a Dunntli-kzphegysg egyb rszeinek fajgazdagsgtl, s egyre nagyobb arnyban jelennek meg az znfajok is, mint a blvnyfa, vagy az akc.

llatvilga hasonl hegysgeink llatvilghoz. Megfordul itt az z, a szarvas, rka, vaddiszn. De rakadhatunk a borz, vagy a beteleptsek miatt elfordul muflon vagy dmvad nyomaira is.

Megkzelts:
Magra a cscsra nem megy fel jelzett turistat, a P s S jelzs megy el kzvetlenl alatta. Nadaprl, a szintezsi sjegy rintsvel megkzelthet (3,3 km, 160 m szint).

Nagy-Cskny (Vrtes)
Koordintk: N47 30.040 , E18 27.767
Tszf. magassg: 487 mter

A Vrtes fennskjnak szaki rszn tallhat. A fennsk peremt kisebb-nagyobb vlgyek szabdaltk fel, olykor mersz kis gerinceket alkotva, fknt a dli oldalon. Maga a hegysg markns szerkezeti vonalakkal hatrolt, amely meredek letrsekkel hatroldik el a szomszdos tjaktl. Karsztos, vzhinyos, amelyet uralkodan trisz dolomit s mszkformcik ledksorozatai ptenek fel. A hegysg lltlag a nevt a kelta eredet wertus szbl kapta, amely vizenys terletbl kiemelked terletet jelent, hiszen a kzpkorban a Vrtest valban lpos,mocsaras mezk vettk krl.

A Duna vzgyjtjn van, dlre a Vli-vlgyn t, szakon a Galla-patakon t folynak le a vizek. Mivel a hegysget j vzvezet kzetek ptik fel, ezrt nem meglep, hogy forrsok inkbb csak a hegysg peremn fakadnak, s a hegysg belsejben szintn nem tallkozunk jelents vzfolyssal. sszefgg talajvzszint nincs, a vz kalcium-magnzium-hidrokabontos. A rtegvzkszlet jelentkeny, szintje a bnyszat felhagysval jra emelkedni kezdett. A Vrtesben nagyjbl 70 barlang ismeretes, kzlk a legismertebb a Brachzi barlang.

szakabbra, gy a cscs krnykn is, elssorban bkks s gyertynos-tlgyes trsulsok vannak, bkkskkel inkbb az szaki lejtkn, hegyoldalakon tallkozhatunk. Dlen mszkedvel tlgyesek, bokorerdk, sziklagyepek vltakoznak. Nem hinyoznak a trmelklejt-erdk sem, amelyek a Dunntlon a Bakony mellett itt fordulnak el leggyakrabban. A Vrtes megoszt hegysg, melynek legrdekesebb rsze botanikai szempontbl az tmeneti zna, az elegyes karszterd trsuls, amely dli sz az szaki rsz kztt hzdik.

Megkzelts:
Jelzett turistat nem vezet fel r. Az egykori Birkacsrdnl lehet parkolni, onnan az t 2,5 km, 220 m szint.
Forrsok: http://erdeszetilapok.oszk.hu/01783/pdf/EPA01192_erdeszeti_lapok_2013_07-08_210-211.pdf

Nagy-Gete (Gerecse)
Koordintk: N47 42.543 , E18 40.989
Tszf. magassg: 455 mter

A Keleti-Gerecse legmagasabb sasbrce. A kistjra a sr erzis vlgyhlzat jellemz, amit kis vzfolysok alaktottak ki. Sokfel a lszs ledken kpzdtt barnafld bortja, amelyet nagyobb arnyban hasznostottak szntnak, mint a Gerecse magasabb rszein.

A kistj a felptsben a hegysg tbbi rszre hasonlt, de alacsonyabb sasbrcek s tgasabb medenck alkotjk. A Gete krnykn inkbb elbbiek vannak tlslyban, a mszkhegyek szigetszeren emelkednek ki a tjbl.

Az nyi-patak, illetve a Kenyrmezi-patak kztt tallhat. Talajvz a vlgyekben 2-4 m mlyen van, a bnyszat miatt tetemes volt a rtegvzszint cskkense.

A szntk uraljk, csak kisebb krzetekben hasonlt nvnyzete a kzphegysgekre. A termszetes vegetci az erdk mellett a sztyepprtek s lszgyepek. A fenyt az 50-es vekben teleptettk a hegy nyugati lejtire.

1908-ban itt rendeztk meg az els hazai sversenyt. Radsul nem egy sportegyeslet, hanem a Magyar Turista Egyeslet Egyetemi Szakosztlya szervezte. A futam, Dorog s Csolnok kztt tartott. rdekes, hogy az ekkor mg trtnelmi Magyarorszgon a 455 mter magas Gete lett a kivlasztott.

Megkzelts:
Az OKT tvonaln van, a szomszdos blyegzhelyek Dorog (4,8 km, 280 m szint), illetve Tokod (2,4 km, 310 m szint). Utbbi tvonalon le kell gyzni a hegy nyugati, meredek oldalt. Kerkprral a Dorog felli megkzelts ajnlott.
Autval Csolnokon is meg lehet llni, majd jelzetlen svnyeken felmenni a K jelzsre (2,0 km, 130 m szint).

Nagy-Kopasz (Budai-hegysg)
Koordintk: N47 33.097 , E18 51.913
Tszf. magassg: 570 mter

A Budai-hegysg a Dunntli-kzphegysg, s egyben a Dunazug-hegysg legkeletibb tagja. szakrl a Pilis, dlrl a Ttnyi-fennsk, nyugatrl a Zsmbki-medence, keletrl a Duna hatrolja. A kzpidei mszk s dolomit mellett jabb keletkezs desvzi mszk, hrshegyi homokk, mrga pti fel. Az ledkes kzetek rendesen tadtk magukat a karsztosodsnak, gy a hegysget szinte keresztl-kasul tjrjk a barlangok, legismertebbek kzlk a Pl-vlgyi, a Mtys-, illetve a Ferenc-hegyi barlang.

Kevs a felsznen fakad forrs, kvzi nincs is, viszont a peremn sok hforrs tallhat, mint pldul a Rkczi-fejedelem forrscsoport a Gellrt-hegy tvben, vagy a tbbi budapesti hres frdt tpll hforrsok, azonban ezeknek a forrsoknak a vizei a Bakonyi rszrl szrmaznak. A Budai-hegysg karsztos vizei szakabbra jutnak felsznre, mint pldul a Margit-hd budai oldaln tallhat Malom-tban, illetve az szakabbra fekv langyosabb hvforrsok vizeivel keverednek, mint a Rmai-frd. A cscstl szakra Nagykovcsi mellett ered Budapest legnagyobb idszakos vzfolysa, az rdg-rok, ami a Remete-szurdokon s a Tabnon t a Gellrt-hegy mellett ri el a Dunt. A nylt rok akadlyozta a vros fejldst ezrt a fvroson bell a fld al vezettk, radsul pleteket is emeltek a boltozatra, aminek slyos kvetkezmnye lett, mivel 1875-ben egy hatalmas felhszakads miatt megradt vz felszaktotta a boltozatot, lednttte a hzakat. Az jjpts mr megfelel krltekintssel trtnt.

Vltozatos az erdk sszettele: legjellemzbba gyertynos-tlgyes, hrs, kris, juhar, gyertyn, amelyek tbbnyire egyszerre fordulnak el. A trsg dlies klmjra a nvnyzet szubmediterrn fajai utalnak, amelyek elssorban a nylt lhelyeket rszestik elnyben. Ezek a nyltabb rszek inkbb a hegysg dli rszn tallhatak meg; a cscstl dlre, a Fekete-hegy dlies lejti is pont ilyen terletek. A dolomitjelensg is nveli a hegysg flrjnak vltozatos sszettelt, amelynek lnyegt az adja, hogy a dolomit nem nagyon mllik, viszont jelentsen aprzdik, gy a kpzdtt trmelk folyamatosan mozog a domb s hegyoldalakon, nem engedi azokat teljesen befvesedni. Mindehhez hozzjrul a dolomit felsznn kialakul mikroklma, amely az szaki oldalon hvsebb s prsabb, gy kedvez az alpi s havasi fajoknak, mg a dlies lejtk hamar felmelegszenek, ezrt itt a szrazsgtr s fnykedvel nvnyek tenysznek. Pont ilyen dlies dolomit lejtn l, radsul itt a Budai-hegysgben haznk legrtkesebb nvnyfajai kzl kett, a magyar mreggyilok s a pilisi len. Milyen rdekes, hogy ezek a dolomit felsznek messzirl pedig csak koprnak s sivrnak tn hegyoldalak!

A fvros kzelsge nem kedvez az llatvilg szmra. A hegysg Dunhoz kzeli terletei, szinte teljesen bepltek, csak pr kisebb cscs emelkedik ki, mint pldul a Sas-hegy. De a tvolabbi rszeken is elg sok turista, szabadids tevkenysget z, kerkpros fordul meg. Fknt azokkal az llatfajokkal tallkozhatunk, amelyek az ember kzelsgt illetve az emberi tevkenysget tolerljk. Ilyenek tbbek kztt a vaddiszn, az z, a rka, a nyest, fekete rig, vrsbegy. A ritkbb madarak elkerlik a hegysget, viszont lnek ritkbb hllk, mint pldul a haragos sikl vagy a pannongyk.

A cscson ptett, 2006-ban feljtott, majdnem 25 mter magas kilt van, amely Csergezn Pl termszetfestrl, grafikusrl kapta a nevt.

Megkzelts
Nagykovcsibl a Z-Z hromszg tvonalon 4,6 km, 210 m szint.
Hidegvlgybl a Z hromszg jelzsen 3,5 km, 260 m szint.
Forrsok: Somlyay Lajos - A Budai-hegysg florisztikai nvnyfldrajznak f vonsai
https://www.dunaipoly.hu/hu/helyek/vedett-teruletek/budai-tajvedelmi-korzet/budai-tajvedelmi-korzet

Nagy-Milic (Zemplni-hegysg)
Koordintk: N48 34.599 , E21 27.485
Tszf. magassg: 894 mter

A teljes hegysg az Eperjes-Tokaji-hegysg nven fut, amely vgig a Hernd s Bodrog kztt tallhat, szakon egszen Kassig tart. Itt, a Szalnci-hegysgben van a legmagasabb pontja (Simonka - 1092m). Geolgiailag maga a Nagy-Milic is ehhez tartozik. Hegyaljtl a Bzsva-patak vlgye vlasztja el.

A kiterjedt Kzponti-Zempln legszakibb s legmagasabb rszn helyezkedik el. Az szaki-kzphegysg legfiatalabb vulkni tagja, azonban a szerkezett tekintve a legsszetettebb s a legvltozatosabb anyag. Mindehhez hozztartozik, hogy ezek a vulkni kzetrtegek Magyarorszg egyik legidsebb metamorf kzeteire telepltek r, amelyek a cscstl nem is nagyon messze, Felsregmec krnykn jelennek meg a felsznen, illetve az orszghatr tloldaln. Tbb hullmban zajlott a vulkanizmus s sokfel kzet megtallhat benne: a legrgebbiek a csak a felszn alatt fellelhet bazaltos lvamlsek, emellett dcitos-andezites lvadmok s hevesebb riolitos piroklasztit kpzdmnyek egyarnt megtallhatk.

A kistj nyugati rsze a Hernd, keleti fele a Bodrog vzgyjtje. A cscs alatti vlgyekben ered patakoknak a Bzsva a befogadja, amely a Bodrogba mlik. Sok a forrs az egsz hegysg terletn, gy a cscs krnykn is. Legjelentsebb forrs a Milic tmbjben a Kkvz-forrs.

Maga a kistj nvnyzete sszetett, de a legszakibb, magas rgikban a bkksk uralkodnak. A terleten a pannon s a krpti nvnyfajok is megtallhatak.

Megkzelts:
A magyar-szlovk hatron tallhat. Az OKT tmegy rajta. A legkzelebbi parkolhelyek s buszmegllk: Hollhza (8,5 km, 560 m szint), illetve Fzr (5,3 km, 510 m szint).

Naszly-tet (Naszly)
Koordintk: N47 50.019 , E19 09.117
Tszf. magassg: 652 mter

A Naszly a Cserht legmagasabb pontja, rgebben az Alfld fell rkez utazk, vsrosok Vc fel kzeledve mr messzirl megpillantottk a hegyet s Nagyszlnak neveztk el, amibl rvidlt jelenlegi nevre.

A Naszlyt, hiba vgta el a Duna testvreitl, geolgiai rtelemben a Dunntli-kzphegysghez tartozik. Nem klnll hegysgnek tekintik, hanem a Cserhthoz soroljk. A Naszly f tmegt mly vzben kialakult mszk alkotja, amelyet jelenleg is hasznl a vci cementgyr, a Dunra nz klszni fejtsben. Ez a mszktmb ksbb feldaraboldott, kiemelkedett a tengerbl s karsztosodsi folyamatok gytrtk, amelyek tbbek kztt barlangokat, felszni karsztformkat formztak a hegybe. A tengerelnts, kiemelkeds folyamata tbbszr megismtldtt, jabb rtegek rakdtak a tmbre, hol msik mszkrteg, hol agyag, bauxit. A kiemelkeds mostanban is zajlik. A hegy klnbz kzeteit sokig bnysztk, s bnysszk mostanban is, agyagot Felspetnyben, mszkvet jelenleg is fejtik a hegy dli oldaln, Kosd mellett szenet, homokkvet a Nagybnyban.

A Naszly ma ismert barlangjainak egyes rszei lltlag mr a legels karsztosodsi folyamatok sorn kialakultak,de sok reg megsemmislt a tektonikus mozgsok, trsek, ledk feltltdsek miatt. A hat f karsztosodsi fzis kzl az utolsban, amelyik nagyrszt a mai barlangok kialakulsrt felels, elssorban hidrotermlis folyamatok jtszottk a f szerepet. Emellett szerepet kaphattak egyes loklis tnyezk, mint pldul vzzr fedrtegek elhelyezkedse, amelyek a felszni vz talajba bejutst megakadlyoztk, illetve koncentrltabb tettk, mint a jelenlegi vznyel barlang esetben. A hegy legismertebb barlangjai a Nsznp barlang, illetve a vznyelbarlang, Sznl barlang.

A Naszlyon a tbbi hegysgi terephez hasonlan az szaki s dli lejtkn jelentsen eltr nvnyvilg alakult ki. A Naszly ugyan a Dunakanyar msik oldaln helyezkedik el, de nvnyfldrajzilag a Pilissel mutatja a legszorosabb kapcsolatot, pontosan gy, mint geolgiailag. A dli, melegebb oldalon elssorban cseres tlgyes az uralkod erds nvnytrsuls, mg az szaki oldalon gyertynos tlgyesek s bkksk az uralkodak. A Naszly klimatolgiailag s nvnyfldrajzilag is hatrterlet s a nvnyzet kevereds a sziklagyepekben tkzik ki leginkbb, mivel a dlies lejtkn kialakult gyepek a Dunntli kzphegysgre jellemz szubmediterrn trsulsok, mg az szaki oldal lejtk gyepjei pedig a Bkkben kialakult gyepek nvnytrsulsaival mutatnak nagyfok hasonlsgot a fajok sszettelben. Mindezen uralkod nvnytrsulsok mellett, tbb loklis nvnytrsuls is megtallhat a hegyen, mint pldul a karsztbokor erdk.

Az llatvilgban is ltszik a megosztottsg a dli s az szaki oldal kztt. Mg az szaki oldalon a klnbz harklyfajok, ragadoz madarak fszkelnek, addig a dli meleg oldalon inkbb mediterrn fajok. A Naszlyt kiemelkeden sok ragadoz madrfaj ltogatja. A barlangokban sok denevr tall menedket, amelyek miatt tbb barlang lezrsa szksges lenne. A nagyvadak kztt megtalljuk a tjidegen muflont is.

Megkzelts:
Az OKTtmegy rajta, a kt szomszdos pecstelhely Katalinpusztn (6,7 km 490 m szint), illetve sagrdon (6,7 km, 420 m szint).
Legkzelebbi falu Kosd, ahonnan a Z krt jelzsen rhet el (4,2 km, 480 m szint).
Vojtk Andrs- A Naszly vegetcija
Dr.Lel-sy Szabolycs - A Naszly geolgija s barlangjai
zsis Gyrgy - A Naszly rg kialakuklsa

kr-hegy (Heves-Borsodi-dombsg)
Koordintk: N48 06.845 , E20 10.108
Tszf. magassg: 541 mter

Az kr-hegy a Heves-Borsodi dombsg ( vagy akr zd-Ptervsri-dombsg) legmagasabb cscsa. Magyarorszg tjegysgei kzl taln ez a vidk az, amelyiknek tagolsa, elnevezse, hatrainak kijellse a legtbb vltozatban megjelent, taglaltk sokflekppen, de elfogadott teljesen egyik sem vlt, hiszen a krnyez tjegysgekbe fokozatosan megy t, nincsenek les hatrok, vlasztvonalak. Mg az sem teljesen egyrtelm, hogy dombsgnak vagy hegysgnek kell tekinteni. Neveztk mr tbbek kztt Vajdavr.-hegysgnek, bkknek, Gmr-Hevesi-dombsgnak is, Azonban nvnyzeti, domborzati szempontokat sszessgben tekintve inkbb hegyvidknek szmt.

Medencedombsgnak is hvjk, elssorban azrt, mert a krnyezetnl alacsonyabban fekszik, azonban nem sk terlet, hanem vlgyekkel szabdalt, tagolt vidk. A medencejelleg klimatikus szempontbl is jelents, a hideg leveg megl a mlyebb rszeken, egyltaln nem ritka, hogy a dombsg terletn fekv Zabarban mrik a leghidegebb hmrskleteket.

A terletet dlen a Leleszi-patak- keleten a Hdosi-patak, szak fel a Hangony-patak, mg nyugat fell a Tarna hatrolja. A hegy krnykn elg sok vlgy tallhat, melyek mlyn kisebb erek, patakok folynak. Forrsok is elg szp szmmal tallhatak a hegy krnykn, ilyen pldul a nevestett Remete-forrs. A patakok vzhozama igazodik az vszakokhoz, a tavaszi holvads vagy nagyobb eszsek idejn elg hamar megradhatnak. Termszetes eredet t nincs a terleten.

A terlet jellegzetes trsulsa a cseres-tlgyes, de az szaki lejtkn gyertynos-tlgyesek s bkksk is elfordulnak, mg a melegebb dli oldalakon bokorerdk is talltak maguknak megfelel lhelyet. A homokk alapkzet j vzhztarts s ennek kvetkeztben elg fejlett gererdkkel is tallkozhatunk.

A Heves-Borsodi-dombsg rintetlenebb rszein elg sok a nagyvad, st a szlovk hatron keresztl egyre gyakrabban szomszdolnak medvk is. Elkpzelhet, hogy a Bkk vagy az Aggteleki karsztot ltogat farkasok is eltvednek ide. A denevrek is kpviseltetik magukat az erdkben, a ritka korai risdenevrnek is van szlelsi adata a trsgbl. Ritka madaraknak is otthont adnak az erdsgek, ilyen tbbek kztt a keresztcsr vagy a csszrmadr. A nagyobb patakokban sokfel ficnkol a kvicsk, de a fokozottan vdett krpti mrna s a hvsebb tavacskkat kedvel alpesi gte is elfordul.

Megkzelts:
A Kohsz Kk tmegy a cscson. Ezen Arlrl 12,1 km, 640 m szintklnbsg trval kzelthet meg.
Ezen kvl Borsodndasdrl a P jelzsen lehet becsatlakozni a Kohsz Kkbe a hegy alatt (7,1 km, 330 m szint), illetve Tarnaleleszrl a Z 11,9 km, 360 m szint.

Forrsok
Apoka - a Heves-Borsodi-dombsg lvilga
Hegeds Andrs Felsznalaktani vizsglatok az zd–Ptervsrai-dombsgon

Pilis tet (Pilis)
Koordintk: N47 41.331 , E18 52.382
Tszf. magassg: 756 mter

A Dunntli-kzphegysg legmagasabb hegysge. A Budai-hegysgtl a Solymrvlgy, a Gerecstl a Kenyrmezi-patak vlgye vlasztja el. szakrl az Esztergom-Dobogk-Pomz vonal a hatra. Ersen tagolt, sr a vlgyhlzata, nem ritkk a mly szurdokok. Trses sasbrc-sorozat, amelyet rkos medenck tagolnak. Maga a legmagasabb pont a legnagyobb fennskon helyezkedik el, ami minden irnyban meredeken trik le. Ez D, DK fel a legltvnyosabb. Jl karsztosod mszk s dolomit alkotja, barlangok s hvizes jratok is elfordulnak. A Klastrompuszta felett nylik a Pilis legnagyobb s egyben az orszg hatodik leghosszabb barlangja, a Vacska-barlang.

A hegyen nincs termszetes, lland vzfolys. Forrsok is csak a hegy lbnl jelennek meg, leginkbb az szaki oldalon, a Dera-patak vlgye fel. Ezek arnylag kis vzhozam karsztforrsok. A talajba beszivrg vizek, hasonlan a Budai-hegysg karsztvizeihez, a budapesti szakabbi karsztforrsok vizeihez tplldnak hozz (Rmai frd, rpd-forrs).

A Pilis tett elssorban bkksk bortjk, amelyek kztt megjelenik a hegyi juhar, a magas kris s klnbz szederfajok. Az erdk tbb ritkbb orchideafajnak is otthont nyjtanak, illetve kiemelkeden fontos nvnyfaja a magyarfldi husng, amelynek kzvetlen a cscs krnykn l egy nagyobb llomnya. Ritka bogarakkal tallkozhatunk, mint a szarvasbogr, vagy a havasi cincr. A hegy sziklin fszkel a vndorslyom, a barlangok pedig egyre tbb denevrfajnak ad otthont.

Ma mr szinte mindenki szmra ismeretes, hogy a cscs krnyke sokig elzrt, katonai terlet volt, geogrfiai okainl fogva kiemelked szerepet jtszott a hideghborban, Budapest lgvdelmben. A raktabzis nyomai mig ott ktelenkednek a termszet kzepn, krds eltnnek-e valaha. Tbbek kztt az itt llomsoz harceszkzk hivatottak megmenteni Budapestet egy klfldi tmads esetn. A bzis miatt sokig a turistautak sem mentek fel a cscsra, csak a Pilis hegy dli oldalban futottak tova. Azonban tbb konfliktus is addott az itt llomsoz egysgeknek a civilekkel fleg a ksbbi idszakokban, egyrszt a kk tra pecst a cscson fellltott toronynl kapott helyet, msrszt pedig az egyre nagyobb npszersgnek rvend siklernyzsnek hdolk is szvesen mentek fel a cscsra, hiszen a krnyk legjobb ugrpontjnak szmtott a cscs dlkeleti irnyba nz oldala, szinte kzvetlen a katonai terletet hatrol kerts mellett.

A cscson rgebben geodziai torony llt, amelyet ksbb egy teljesen j kilt vltott fel, a Boldog zsb kilt. Boldog zsb volt, aki megalaptotta a plos rendet, br vannak, akik ktelkednek zsb ltezsben. A Pilis maga szent hegy a plos rend szmra, a hegysg illetve a szomszdos Visegrdi-hegysg terletn j pr plos kolostor romjaira bukkanhatunk. Az egyik kzlk Klastrompusztn tallhat, a Pilis dli oldalban, a msik Pilisszentllek hatrban.

Megkzelts
Pilissznt fell a Pb-Zb-Z0-Z-Z3 tvonalon a Trzsi-forrs rintsvel a szerpentinen (4,4 km, 450 m szint).

A Ktbkkfa-nyereg fell vgig a Z+ jelzsen (5,0 km, 190 m szint). A Ktbkkfa-nyeregtl biciklivel is fel lehet menni az aszfaltozott ton.

Pilisszentkeresztrl egy hosszabb tra is tehet a Z-P+-Z+ tvonalon, a Klastrom-kton s a Vaskapu-vlgyn t (8,1 km, 430 m szint).
Forrsok: https://www.dunaipoly.hu/hu/helyek/vedett-teruletek/duna-ipoly-nemzeti-park/a-pilis
wikipedia

Purga (Cserht)
Koordintk: N47 57.438 , E19 38.621
Tszf. magassg: 575 mter

A Cserht legmagasabb pontja valjban a Naszly, de azt kln egysgnek vettk a mozgalom sorn, gy a Purgt tettk meg a legmagasabb pontnak ebben a tjegysgben. A cscs a Kzponti-Cserht nev kistjban tallhat, a Zagyva vlgytl nyugatra hzd gerincen, kt msik hasonl magassg cscs kztt (Tepke, Macska-hegy). Andezit alkotja, amelyre kisebb-nagyobb foszlnyokban mszk kerlt. A terlet eredetileg a Mtrhoz tartozott, azonban a Zagyva gy gondolta, hogy az nem lesz j, ezrt sztvlasztotta ket. A legjabb kori vulkni kzetek alatt, ledkes kzetrtegek hzdnak.

A Zagyva jobb parti patakjai tagoljk. A terleten sok kisebb vzszivrgs, forrs fakad, amelyek rsvizeket szolgltatnak, azonban vzhozamuk igen csekly. Legszmottevbb vzhozammal a Malom-forrs s a Hvz-forrs rendelkezik.

A legmagasabb helyeken cseres- s gyertynos-tlgyesek, gyertynos-bkksk vannak, de utbbi kett kis terletre korltozdik. A lanks dombvidk nagyobb rsze kultrtj, st a Tepke oldalban majdnem egszen a cscsig felhzdnak az ember ltal megmvelt terletek. Meglehetsen nagy terletet alkotnak a gyeptrsulsok. Elg jellegzetes a nvnyvilga ksznheten elssorban a kisebb terepfelszni vltozatossgnak, a nagyjbl azonos klimatikus hatsoknak s az emberi tevkenysgnek. rdekes, hogy a Cserht nagy rszrl hinyoznak a hegyi fajok, inkbb a szubmediterrn s atlanti hats rvnyesl. A meleg dlies lejtket sok helytt bokorerdk bortjk, illetve molyhos tlgyes erdtrsulsok. Az ember is segtett a flrnak: a fknt felhagyott szlk, mvelt terletek helyn kialakult, elg nagy terlet szraz gyepek sok vdett nvnynek adnak otthont.

A Cserht keleti terletn gazdag llatvilgot tallunk. Nemzetkzileg is kiemelked a terlet pannongyk llomnya, de tbb fajta siklval s gykkal is tallkozhatunk kborlsaink sorn. A parlagi sas rendszeresen klt az erdkben, de a fekete glya, vagy az uhu sem kerli el a vidket. Az ismertebb nagyvadak mellett a legritkbb s fokozottan vdett hazai pelefaj, az erdei pele is tbbfel elfordul. A korbban emltett szraz gyepek adnak otthon sok vdett lepkefajnak is.

A szomszdos Tepkn ptett kilt tallhat.

Megkzelts:
Az OKT tmegy rajta, a szomszdos pecstelhelyek a Bableves csrda( 4,6 km, 270 m szint), illetve Nagybrkny ( 9,2 km, 330 m szint). Legkzelebbi falu Garb, ahonnan a K4 jelzsen is fel lehet menni a gerincre, majd az OKT-n a cscsra (2,8 km, 210 m szint).
Forrsok: http://www.termeszetvilaga.hu/termeszetvedelem/harmos.html
https://www.bnpi.hu/hu/terulet/kelet-cserhati-tajvedelmi-korzet-hu

Soml (Kisalfld)
Koordintk: N47 08.796 , E17 22.331
Tszf. magassg: 432 mter

A Soml az egyik legjellegzetesebb tanhegy, amely mr nem is a Balaton-felvidken, hanem a Kisalfldn tallhat s ezzel a Kisalfld legmagasabb pontjnak szmt. Mr messzirl jl kivehet jellegzetes alakja. Nevt lltlag a rengeteg sombokorrl kapta, amely rgebben teljesen ellepte a hegyet.

A Soml tipikus bazalt tanhegy. Mikor mg a Pannon-tenger hullmzott a helyn akkor jelents mennyisg ledk rakdott le a terleten. Ksbb a tenger -azaz bl- egyre desvzbb vlt a beleml vzfolysok miatt illetve szpen lassan feltltdtt. A hegy kzet sszettele alapjn valsznsthet a rtegvulkni mkds, melynek sorn az ledkre elszr bazalttufa kerlt, ezutn egy ersebb, majd egy gyengbb magma robbansos kitrs kvetkezett s vgl a lvamlssel kialakult egy lvat a korbbi tufs peremek ltal hatrolt terleten bell. Ezutn mr a kls erk, elssorban a szl, formztk tovbb a hegyet s krnykt, amely a kls erk hatsra egyre jobban lepusztult s gy a Soml mindinkbb kiemelkedett a krnyezetbl. A tbbi tanhegyre jellemz bazaltorgonk, igaz jval szernyebb formban, de a Somln is megtallhatak.

A Somln kt forrs tallhat, az egyik a Szent Mrton forrs, a msik pedig a Sd-forrs. nll vzfolysa nincs.

A cseres tlgyes jellemz erdtrsulsa, de a hegy szaki oldaln mg a bkk is megl, jellegzetes vdett nvnye a srga virg sziklai ternye. A krnyezetbl jelentsen kiemelked hegy remek otthont s fszkel helyet nyjt az itthon ismt egyre gyakoribb vl hollnak, de nha egy-egy sas is elltogat ide. A napstsnek kitett felsznek tbbek kztt a bazalt nagyfok helnyelsnek ksznheten, hamar s jl felmelegszenek s ennek klnsen a hllk rlnek, elg sok vdett gykflnek add otthont a hegy.

Egy ilyen magaslat, amelyrl remekl vigyzni lehet a krnyket, szinte kiltott egy vr utn. A vr lltlag a tatrjrs utn plt, de rsos bizonytk erre jelenleg nincs, csak mintegy szz vvel ksbbrl. A vr tbbszr gazdt cserlt, vgl egyhzi kezekbe kerlt s vrkastlly alaktottk t. Mohcs utn egy ideig a trsg legersebb vrnak szmtott. Ksbb, miutn Smeg lett a trsgben a f katonai szerep, a vr hanyatlsnak indult.

A mai Soml, ahogy ismerjk, nem lenne teljes az ember nlkl, hiszen rgta mvelik lanks lejtit, szlltetvnyek szvik krbe a hegy lbt, Magyarorszg egyik legsibb szlfajtjnak, a juhfarknak , legismertebb termhelye a Soml.

Megkzelts:
Kis kiterjeds hegy lvn sok, s relatve rvid trval elrhet a cscs, ahol kilt is van. A P s a S turistautak mennek fel a hegy tetejre. Autval clszer a hegy lbhoz kzel parkolni, mert keskenyek az utak, s feljebb nehezebb is flrellni. A legkzelebbi vastlloms Somlvsrhely, csak a szemlyvonatok llnak meg.

Forrsok
Kovcs Istvn Pter: jabb adatok a Soml felsznfejldshez
Wikipdia

Vrdomb (Zalai-dombsg)
Koordintk: N46 32.207 , E16 52.943
Tszf. magassg: 332 mter

Maga a cscs a Zalai-dombsg Egerszeg-Letenyei-dombsg nev kistjn helyezkedik el, amit keletrl a Principlis-vlgy, nyugatrl a Vlicka-vlgy hatrol. A trsgben az szak-dli gerinc dombhtak sorakoznak, ezek egyikn van a Vrdomb. Ha az agyagos talaj t van zva, mr egy kis mennyisg es miatt is nehezebben jrhatak a turistautak. A medencealjzatot trisz- s krtakori karbontos kpzdmnyek, valamint devon s szilur metamorf kzetek alkotjk, eocn szubvulkni testekkel.

Jellemz a nagy, sszefgg erdterlet, amit bkks, gyertynos-tlgyes alkot, s ami kisebb-nagyobb mrtkben tarvgsoknak esett ldozatul. Emellett jellegzetesek a teleplsek krli kiskertek, gymlcssk. A kistj szaki fele a Zala, dli a Mura vzgyjtjhez tartozik. Talajvzben szegny, az is mlyen van, rtegvzkszlete nem jelents.

Sok trkpen hibsan Isten dombjaknt hivatkoznak a legmagasabb pontra. Ez egy szomszdos magaslat, de kb. 20 m-rel alacsonyabban van. A dombtetn katonai loktorlloms volt, ennek nyomai ma is ltszdnak.

Megkzelts:
Autval, kerkprral: A 74-es trl nyugat fel Bocska faluban kell letrni. A keskeny utcn vgighaladva kell elhagyni a falut, majd az t meredekebb s kanyargsabb vlik. A dombtet krnykn mr hinyzik az aszfalt az trl, de az t minsge elfogadhat.

Gyalog: Bocskrl a K3 jelzs vezet fel (4,5 km, 170 m szint); Oltrcrl az S4-S-K3 tvonalon kzelthet meg (7,4 km; 130 m szint). Utbbi esetben a domb aljban fakad Vrdombi-forrst is megltogathatjuk.

Zeng (Mecsek)
Koordintk: N46 10.802 , E18 22.649
Tszf. magassg: 682 mter

A Mecsek nem csak fiziklisan oszlik kt nagyobb rszre, hanem a felptsk is nagyban eltr. A Zeng a Kelet-Mecsekben tallhat, amelyet elssorban nem vztereszt ledkes illetve magms kzetek alkotnak. Felszne ersen tagolt, a hosszabb brceket mly vlgyek szeglyezik.

A Mecsek bvelkedik vizekben, mint felszni vzfolysokban, mint forrsokban gazdag. A Zengt szinte minden oldalrl forrsok veszik krbe, melyek a hegy lbnl a vlgyekben fakadnak, szaki irnyban van a legtbb, mint pldul a Jzsef-forrs, a Gizella-forrs vagy a Hossz-forrs; kelet fel a Bdskt, nyugati irnyba a Psztor kt, dlnek nzve pedig Pcsvrad forrsai. Tbbek kztt ezek a forrsok tplljk a hegy krl fakad patakokat, mint a Hosszhetnyi-Hirdi patakot, a Mecsekndasd fel foly reg-patakot valamint a Zengvrkonyi-patakot.

A Zengt illr bkks vezi, ahogy a Mecsek magasabb terleteit. A terleten elg jelents szubmediterrn hats, azonban emellett szubkontinentlis s szubatlanti hats is rvnyre jut. A magas brcek s mly vlgyek klnbz mikroklmi mg vltozatosabb teszik a klnbz nvnytrsulsok elfordulsait. A Zeng krnykn is l s a hegyoldalban tbb helyen is fellelhet az egyik legritkbb nvnynk, a bnti bazsarzsa, illetve itt tallkozhatunk a Magyarorszgon csak ezen a krnyken l olasz mgvel s havasi tisztesfvel is. Emellett akr belefuthatunk a lnyelv illetve szrs csodabogy rkzld bokraiba.

A cscs krnykn a nagyvadak jelenlte is nyomot hagy, A Kelet-Mecsekben l a ritka atraclcincr, amely a kedvenc nvnyrl, a nagyon szp kk sznben pompz kk atraclrl kapta a nevt, de tallkozhatunk az egyik legszebb cincrfajjal is, a havasi cincrrel. Az erdkben szmos denevrfaj l, s akr egy bksz sas is repkedhet fejnk felett. lltlag mg fekete glya is fszkel az erdkben, ami sokkal jobban szereti a hbortatlan erdket, mint jl ismert fajtrsa.

A Zeng stratgiailag is fontos hegycscs, tetejn vr is plt, gy a cscsot rgebben Zengvr nven emlegettk. A vrat szinte minden oldalrl meredek falak vezik, alakja idomul a hegycscs alakjhoz. A vr elg tvol helyezkedett el utaktl, teleplsektl ezrt valsznleg mentsvrnak plt, azaz vgszksg esetn ide lehetett visszavonulni. A pcsvradi aptsg birtokn helyezkedett el, az ptst a XIII. szzadra teszik, de a vr ptsnek okai, illetve ptsnek dtuma egyelre bizonytalan. A vr kis terjedelme miatt alkalmatlan volt nagyobb tmegek befogadsra, inkbb csak kisebb, kivtelezett embereknek nyjthatott menedket szolgkkal egytt. s pont emiatt nagyobb csapatok tmadsval szemben nemigen nyjthatott vdelmet. A vrromokat jelenleg elgg bentte a nvnyzet. Nemcsak a vrptk fantzijt mozgatta meg a Zeng, hanem a modern katonai vezetst is, hiszen mr a 1990-es vek vgn felmerlt, hogy a Zengre katonai radart teleptenek. Ezt azonban a lakossg illetve krnyezetvd szervezetek sikeresen megakadlyoztk.

Megkzelts:
Hosszhetnybl a S hromszg-K hromszg tvonalon 3,8 km, 410 m szint.
Pspkszentlszlrl a falu nyugati vgbl a falun t, majd a S jelzsen 3,2 km, 330 m szint.
A Pcsvradi Vrtl a S jelzsen 4,6 km, 440 m szint.
Forrsok: Mikls Zsuzsa Zengvr helye a hazai vrptszetben
termeszetvedelem.hu

A cscsok trkpen


Vltozsok a tramozgalommal kapcsolatban

Egy cscsrajr tratrsunk jelezte, hogy a Nagy-Csknyon a krdsben szerepl vadszlest s a kertst is elbontottk (2019.09.28). Megkrnnk mindenkit hogy a fotkat illetve GPS track-eket rszestse elnyben.
Egy cscsrajr tratrsunk jelezte, hogy a Meleg-hegyen a geodzia tornyon lv szmot tfestettk kk alapon fehr sznre (2017.04.11).
A Pilis-tet esetben j krds lett. (2014.11.10)
Figyelem! Mivel a Pilis-tetn lebontottk a geodziai tornyot s a helyre egy modern kilt plt, ezrt a Cscsrajrs tramozgalom krdse is rtelmetlenn vlt. Jelenleg nincs j krds, amg nem lesz, addig krjk fnykpezztek le magatokat a kiltval s ezt a fnykpet termszetesen elfogadjuk igazolskppen. (2014.10.29)
A Keszthelyi-hegysg legmagasabb pontjnl a krdsben szerepl vadszlest tszmoztk 17-rl 25-re! (2014.03.12)

Krdsek a tramozgalommal kapcsolatban

(Ha olyan krds rkezik, amely a mozgalomban rsztvevket rintheti, akkor azokat ide ki fogjuk rni a vlaszokkal egytt, magyarn folyamatosan aktualizljuk ezt a rszt!)
K: Szeretnk rdekldni, hogy a tramozgalomban a korbban sikeresen teljestett teljestmnytrkat az adott cscs igazolsra el tudjtok-e fogadni? Hogy az adott cscson jrtam, azt a teljesmnytra oklevelek minden ktsget kizran bizonytjk, a tra tvonala szintn egyszeren ellenrizhet, teht az adott cscs megltogatsa ezek alapjn elg egyrtelm.
V: Megbeszltk a dolgot, elfogadjuk teljestsnek azokat a cscsokat is, ahol mr voltl, de termszetes mdon nem fnykpeztl le azokat a marhasgokat, amik a krdsekben szerepelnek. Majd, ha a teljestskor kitltd a bejelentlapot a honlapon, akkor azoknl a hegyeknl, amelyeket korbban, teljestmnytrk alkalmval felkerestl, az igazolni kvnt "okmny"-rl kszlt fnykpet tltsd majd fel.
K:A honlapon a Keszthelyi-hegysg legmagasabb pontja neve helyn " ?" -et tallok. Ez a Kves-tet? Nincs GPS-em.
V: Nos, a Kves-tet van feltntetve, mint legmagasabb pont a trkpeken, de ha megnzzk a turistatrkpet, illetve a katonai trkpeket, ltszik, hogy van egy pont, ami ennl pr mterrel magasabb, s a Kves-tettl szakra van. A mellkelt trkpen a Kves-tet ott van, ahol az Excel ablak jobb fels sarka van (sajnos itt a gpen nem talltam kpszerkeszt programot). Ettl szak-szakkeletre, ahol a P+ jelzs nagyjbl szak-dli irnyba halad keresztlmegy egy olyan terleten, ami itt a trkpen vastagabb szintvonallal van megjellve. Na, ott van az a rsz, ami magasabb, mint a Kvestet, az ominzus vadszles pedig e mellett a P+ jelzs mellett tallhat.
K:A Nagy-Csknyra milyen irnybl ajnljtok a cscstmadst? A Mria-szakadk felett, a mtelgazs j kiindulpontnak ltszik, mert mr egszen fent van az ember (400 m krl taln), de a terep / nvnyzet alkalmas-e irnymenetre? Ezen kvl msik lehetsg: Krtvlyes fell tbb szekrt is tkt, az sem lehet rossz.
V: A Nagy-Csknyt a mellkletben lv tvonalon kzeltettk meg. Az OKT s az 1-es t keresztezdstl indultunk (Birka-csrda), a kp jobb fels sarkban a kk vonal az 1-es t. Az irnymenetet nem javasolnm. Vannak meredek rszek, s sr az aljnvnyzet.
K:Olvastam a honlapon, hogy Boncsos-tett Szentbkklla fell mszttok. Egy mrciusi rendezvny kapcsn nlunk Monostorapti merlt fel, mint kiindulpont, lgvonalban a tvolsg alig 2 km. Van tapasztalatotok, hogy kzdelmes-e onnt mszni? Szintvonalak alapjn egyrtelm az irny, de az aljnvnyzet megtrflhat esetleg.
V:A Boncsos-tetre Monostorapti fell mentem fel, amikor elszr voltam ott, s kitalltam a krdst. Az tny, hogy a hegy szaki oldala meredekebb, de nem vszes. Sokkal tbb erdei t van, mint ami a trkpen rajta van, nem felttlenl kell az aljnvnyzetben mszklni. Elg, ha az elgazsban mindig azt az utat vlasztod, ami felfel tart.
K:A "Keszthelyi-hg legmagasabb pontja" a lers alapjn a P+ jelzs mentn tallhat, ami egybknt a Lepke 40 (illetve jogeldje, a "Vasas Nagy 8-as") tra tvonaln fekszik. Krds, hogy a magasleses inft muszj-e levadszni, avagy a rgebbi Lepke (avagy Vasas Nagy 8-as) teljestst elfogadjtok. Ha nem, mrciusban irny a Lepke 40 sasszemmel :-)
V:Mivel a Lepke (Vasas nagy 8-as) elmegy a krdsben szerepl helyen a Keszthelyi-hegysgben, azt elfogadjuk.
V: Mivel tbb krds is rkezett a Kecske-paddal s az OKT-vel kapcsolatban ezrt a mellkelt kpen megjelltk, hogy hol is van a Kecske-pad a turistatvonalakhoz kpest. Kecske-pad piros krrel van jelezve; alul a lakott telepls Irota. Ezen ltszik, hogy a kk-piros elgazs nem a cscson van, hanem az alatt. Tudom, ez szrzsnek tnhet, de ha mr ott vagytok, akkor menjetek fel a cscsra.

A tramozgalom statisztikja

Teljestk

Nv Teljests bejelentse
Bks Eszter (1968) 2012-10-25
Kelemen Lszl (1973) 2022-08-10
Khrner dm (1990) 2021-06-25
Maller Kroly (1945) 2016-01-31
Srkzy Zsolt (1970) 2021-06-25
Sos Andrs (1993) 2018-05-02
Tarnai Mt (1975) 2013-03-22
Tomacsek Tams (1971) 2020-04-08