Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
szi 30-as teljestmnytra a Burok-vlgyn keresztl
(2008-09-06)
2008.09.10 Egy rdekes tra a Bakony keleti rszn a Burok-vlgyben.A beszmol
Mostanban
Rpshuta kirnduls
(2024. februr 13.)
szi kirnduls a Dli-Bkkben Rpshuta krnykn
Lillafred kirnduls
(2024. februr 13.)
Krtra Lillafred-Felshmor krnykn barlangokkal, forrsokkal, kiltkkal.
Kasprowy Wierch
(2024. janur 30.)
Nyri tra a Lengyel-Ttrban a Gspr-cscsra
Lorenz-hg
(2024. janur 30.)
tkels a Lorenz-hgn a Magas-Ttra szlovk oldaln
Morskie Oko
(2024. janur 30.)
Krtra a Lengyel-Ttrban az t t-vlgyben s a Morskie Okonl
Hochschwab
(2024. janur 30.)
A Hochschwab hfehr dolomitszikli
Vereda da Ponta de Sao Laurenco
(2023. oktber 5.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Levada das 25 Fontes
(2023. oktber 4.)
Madeira IV - Levada das 25 Fontes
Pico Ruivo
(2023. oktber 4.)
Madeira V - A Kris-hegyrl a Kkesre
AK: Krsladny-Dvavnya
(2023. oktber 3.)
Rvid, de annl unalmasabb kktra az Alfldn

A Trsasgrl

Az EMDT zszlaja
Trsasgunk f clja, hogy minl tbb helysznre eljutva marha j fnykpeket ksztsnk klnfle termszeti s ptszeti rtkekrl, legyen az f, fa, virg, egy rdekes szikla, meztelen n, vagy esetleg hz, netalntn buszmegll, vagy vonat. Msik cl, hogy a lehet legtbb fajta kitzt/jelvnyt szerezze meg, amelyeket klnbz teljestmnytrk sikeres teljestinek adnak. Ennek rdekben teljestmnytrkon indulunk, de termszetesen sajt szervezs kirndulsok is vannak. Nemcsak itthon kirndulunk, hanem klfldre is elltogatunk. A szks kltsgvets s szabadsgok miatt egy vben csak egy-kt klfldi, elssorban ausztriai trt szerveznk. A Trsasg 2005-ben alakult, de a kemny mag mr tbb ve egytt trzik, srzik, SQL-ezik. Trsasgunknak brki tagja lehet, aki elfogadja a tagsggal kapcsolatos feltteleket, amelyek lentebb vannak rszletezve. Tagsgi dj nincs, de a tagoktl elvrjuk, hogy adjuk 1 %-t a Trsasgnak ajnljk fel.

Trnk
A trsasg sajt szervezs trja volt: Hol a kvetkez? tjkozdsi tra.
A trsasg sajt szervezs tramozgalma : Cscsrajrs tramozgalom.

strtnetnk
Az els teljestmnytrmat gimnzium els osztlyban kvettem el. Az iskolnk rendezte, azta is folyamatosan megy a tra. Az osztlyfnk beszlt r sok embert, hogy induljon el, ha nem is az 50-en, de legalbb a 20 km-en. Mert, ha elmegynk, akkor mit tudom n mr milyen fasza lesz neknk. Taln a legtbb embert mozgst osztly kapott egy plusz napot osztlykirndulsra. A legtbben a 20-asra mentek, n pr emberrel egytt a 30-asra neveztem be. Ez volt 1992. oktber 1-n a Kanizsa 30 tra. tkzben - fleg 15 km fltt - megkrdeztem magamtl prszor, hogy mi a francot keresek n itt, de utlag nzve nem bntam meg a dolgot. Az azta eltelt 15 v alatt 123 trig jutottam.

Kzpiskola alatt csak Zalban jrtam trzni, amit meg lehetett oldani azzal, hogy reggel elmegyek, este pedig vissza. Akkor mg nem volt internet, s taln esemnynaptr sem. Negyedikben jtt el velem Natasa elszr trzni, akkor csinltam az els 50-esemet, a 20. kilomternl kapcsoldott be a trba. Ez 1995. oktber 7-n volt.

Egyetem alatt Pesten laktam, gy a lehetsgek is megnttek. Ezen a krnyken sokkal tbb trt rendeznek, s Natasval elhatroztuk, hogy elmegynk annyira, amennyire csak tudunk. A zalai dombok utn kicsit nehezebb trk is kvetkeztek, de hamar hozzszoktunk a tbb emelkedhz. Az els 70 km-es trnk az rottk 70 volt, 1998. oktber 17-n. Az ott kapott pl azta is megvan.

Szabolt s krichardot egyetem alatt ismertem meg, de eleinte nem jrkltunk trzni. St, kricharddal elsben alig beszlgettem, tudniillik inkbb a Nagyvrad tren szllt le a metrrl a Klinikk helyett. s senki sem akart ksznni neki. A Balaton krli biciklitrra sikerlt elcsbtanom szabolt, elszr 2000. mjus 28-n, majd egy vvel ksbb. Ekkor mr krichard is ott volt, de csak mint szurkol. Szabola akkor gy vlekedett, hogy gyalog unalmas vgignyomni a 12 rt, nem menne el ilyen trra. Kisebb kirndulsra elmentnk, de taln csak egy-kt alkalommal.

Aztn mgis eljtt hosszabb trra is, de az mr egyetem utn volt, egszen pontosan 2002. prilis 20-n, a Lemarads 50-en. De utna mr nem lacafaczott, rgtn a Kinizsi volt neki a msodik teljestmnytra. Ez volt az els, amirl lerst ksztettem, s felraktam egy freewebes honlapra. Az egy vvel ksbbi Kinizsin mr kpeket is raktam bele, s lefnykpeztem a jelvnyt meg az oklevelet.

Szpen gyltek a lersok, egyre tbb trra mentnk el egytt. A nagy lom egy alpesi tra volt. Erre akkor addott alkalom, amikor krichard Genfben dolgozott, Natasa meg Klagenfurtban tanult. Az els ilyen kis tra a Le Reculet-re vezetett 2004. prilis 17-n, majd 21-n a Dent d'Oche. Aztn mg abban az vben Klagenfurtba is elmentnk, s megmsztuk a Mittagskogelt mjus 30-n.

2004 augusztusban jtt haza krichard, s szeptember 18-n rgtn el is jtt velnk a Papi Pipa 50-re. Pedig az els komppal mentnk. Azta is jr velnk trkra. vente ktszer elmegynk valahova az Alpokba is.

Juhit az OMSZ-ban ismertk meg, s 2005. mrcius 15-n jtt el velnk elszr egy Kktra szakaszra Ngrd s Katalinpuszta kztt. Piros volt a haja.

Ekkor mr szabola nekiltott, hogy egy profibb honlapot hozzon ltre a leirsoknak. Az utols, ami az n honlapomra felkerlt a 2005-s rottk 35 volt. Azta a lersokat tmsoltuk az j honlapra, n meg 2007-ben trltem a sajtomat, mert mr vek ta r se nztem. Maga a dendecse sz szaboltl szrmazik. Az EMDT-t n rtam le elszr egy e-mail-ben csak gy hlyesgbl, de gy ltszik termkeny talajra hullott a gondolat, s megszletett az Els Magyar Dendecse Trsasg elnevezs.

Tagsg

tfajta tagsgi viszony ltezik:

 1. Alapt Tagok: Berlinger Natasa, Fehr Balzs, Kovcs Richrd, Szab Lszl. rtelemszeren az alapt tagok krhez nem lehet csatlakozni. Az Alapt Tagi viszony megsznhet kilpssel, illetve kirgssal. Alapt Tagot csak a tbbi Alapt Tag rghat ki a Trsasgbl alapos indokkal (pl. sokszoros torokfjsra hivatkozs, egyms bartninek/felesgnek az elszeretse, stb...). A tbbi tagnak figyelmet kell fordtani arra a tnyre, hogy a Trsasgban nincsenek vezet tisztsgek, ha gy tetszik nincs fnk, mindenki egyenl, de az Alapt Tagok egyenlbbek.

 2. Norml tagok: A Trsasghoz brki csatlakozhat, aki teljesti a kvetkez feltteleket:

  • vente legalbb egy olyan gyalogos teljestmnytra teljestse, amelynek tvja nagyobb, mint 30 km

  • a tagok 51%-nak tmogatnia kell az j tag felvtelt

  • az EMDT ltal szervezett trk elksztsben s lebonyoltsban aktv rszvtel

  • az els belpskor (elme)orvosi szakvlemnyt krnk, amelyben a tagjellt tagsgra val alkalmassga fel van tntetve; ez all az Alapt Tagok ltal szemlyesen ismert tagjelltek fel vannak mentve

  • a tagoknak tudni illik, hogy barotrp lgkrben nincs termikus szl; az Alapt Tagok brmikor krhetik a tagoktl a ttel bizonytst

  • tagoknak tudni kell, hogy hov l a ngytonns gorilla a moziban


  A Tag ennek fejben a sajt trirl lersokat kszthet, amelyet lektorls utn feltesznk a honlapunkra. A lektorlst a Trsasg Alapt Tagjai vgzik, s fent tartjk maguknak a jogot, hogy a lerst szarnak minstsk, s ne engedlyezzk a honlapra kerlst.

 3. Advanced tagok: Ugyanazok a felttelek vonatkoznak rjuk is, mint a norml tagokra, de azokon fell vente egyszer egy olyan teljestmnytrn, vagy sajt szervezs trn is rszt kell venni, amelynek a legmagasabb pontja legalbb 1015 m. Az Advanced tagoknak le kell tudni vezetni a Pennman-Monteith egyenletet is, amelyet az Alapt tagok brmikor szmon krhetnek.

 4. Super advanced tagok: Ugyanazok a felttelek vonatkoznak rjuk is, mint az Advanced tagokra, de azokon fell legalbb ktszer kell teljestenik a Kinizsi Szzas teljestmnytrt szandlban, vagy strandpapucsban. A teljestst az oklevllel s/vagy a jelvnnyel kell igazolni, ezen kvl 3 fggetlen tan nyilatkozata is szksges.

 5. Prtol tag: Neki nem kell semmit teljesteni, csak nyilatkoznia: mghozz arrl, hogy az adja 1 %-t Trsasgunknak adja.