Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Blyaszed tra
(2018-08-05)
Blyaszeds a Rockenbauer teljestmnytrk jszakai szakaszn.
Mostanban
Rpshuta kirnduls
(2024. februr 13.)
szi kirnduls a Dli-Bkkben Rpshuta krnykn
Lillafred kirnduls
(2024. februr 13.)
Krtra Lillafred-Felshmor krnykn barlangokkal, forrsokkal, kiltkkal.
Kasprowy Wierch
(2024. janur 30.)
Nyri tra a Lengyel-Ttrban a Gspr-cscsra
Lorenz-hg
(2024. janur 30.)
tkels a Lorenz-hgn a Magas-Ttra szlovk oldaln
Morskie Oko
(2024. janur 30.)
Krtra a Lengyel-Ttrban az t t-vlgyben s a Morskie Okonl
Hochschwab
(2024. janur 30.)
A Hochschwab hfehr dolomitszikli
Vereda da Ponta de Sao Laurenco
(2023. oktber 5.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Levada das 25 Fontes
(2023. oktber 4.)
Madeira IV - Levada das 25 Fontes
Pico Ruivo
(2023. oktber 4.)
Madeira V - A Kris-hegyrl a Kkesre
AK: Krsladny-Dvavnya
(2023. oktber 3.)
Rvid, de annl unalmasabb kktra az Alfldn

Boncsos-tet kirnduls

Kirnduls
Honlapra kerlt:2011. prilis 11. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2011. mrcius 13.
Induls: 08:00 Szentbkklla
rkezs: 14:00 Szenbkklla
Rsztvevk: gi, Andrs, feherb, Kati, Laci, Vera
Traparamterek
A tra hossza16 km
Szintklnbsg250 m
tvonalSzentbkklla -> Ktenger -> Boncsos-tet -> Cserks-t -> Bika-t -> Kelemnyes-k -> Szentbkklla
HelysznBalaton-felvidk
Legmagasabb tengerszint feletti magassgBoncsos-tet - 448 m
Idjrs
Tlnyoman napos, kevs gomolyfelh. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
Ktenger
Ktenger
Tavaszi ngynapos kktrnk msodik napjn egy kis kitr kirndulst tettnk. Pran elkezdtk az EMDT-s cscsrajrs tramozgalmat, emiatt mentnk fel a Boncsos-tetre. Amgy is kivncsi voltam arra a fennskra, s a - mint ksbb kiderlt - krtertavakra, amelyek a trkpen mocsrknt voltak feltntetve. Ma Sanyi inkbb pihent, nem jtt el velnk a Boncsosra, csak a Ktengerhez, ami Szentbkklla hatrban van.

Hegyes s Halp
Kilts a Boncsos oldalbl
Rvid szabad program volt itt a tra rsztvevinek. Lehetett ldzni, sziklt simogatni, fnykpezni ssze-vissza, s felmszni egy ingkre, s mjerkedni, hogy milyen btrak vagyunk. Sanyi visszament a faluba, mi meg szak fel vettk az irnyt. Dlnyugat fell kzeltettk meg a hegyet. Mivel nem sok jelzett t van arrafel, a trkp s a GPS alapjn mentnk. Nem volt nehz a hegy lbhoz eltallni, onnan mr bajosabb volt. Nylegyenesen ugye nem volt nagyon clszer, nemcsak azrt, mert meredek, hanem mert nem tancsos a szlskerteken keresztlcsrtetni csak gy. A valsgban jval tbb t volt, mint a trkpen. Megprbltam minl tbbet utakon menni, s nem toronyirnt. A hegyoldalbl lehetett fnykpezni a tanhegyeket, de a klasszikusok mellett Hegyesd s a Halp is szp volt ebbl az irnybl.

Mivel a hegytetn nincs kilt, s erd bortja, onnan abszolt semmi kilts nincs. Berve az erdbe jobbra-balra kszltunk, de azrt sikerlt rlelni a trkpen is feltntetett erdei nyiladkra. Ezen mr csak azt az utat kellett belni, ami egy hatrozott jobbkanyarral felvisz a cscsra.

Bandukols a mezn
Befagyott t
A cscson jobb hjn zabls volt a program, a jtkban rszt vevk felrtk, hogy milyen szn annak a valaminek a valamije, s rpke hsz perc mlva indultunk lefel. Igazbl nem volt konkrt tervem, hogy merre menjnk, csak gy kszafaszlni akartam a fennskon, aztn csak elrnk valahova. Eredetileg a hegy szaki oldalban lv Szentkthoz akartam volna menni. Amikor a feladat kitallsakor feljttem ide, akkor onnan jttem fel. Illetve arra mentem le. A hegy szaki oldala jval meredekebb, trmelkesebb, sok a bazaltk, de vadregnyesebb is. Nyron sok a dzsindzss rsz. Most, ha arra mentnk volna, akkor nagyjbl ugyanide vissza is kellett volna jnni, gy inkbb dl fel indultam el.

Monostori-t
Az OKT a Fekete-hegyen pphogy feljn erre a magaslatra, rgtn le is vg rla. Egy rva srga hromszg jelzs van felfestve, de a cscsra az sem jn fel. Els krben arra gondoltam, hogy erre leljnk r. Ligetes rszeken, nylegyenes, kfal hatrolta utakon mentnk a Cserks-t irnyba. Ez egyike az emltett krtertavaknak, srn benve nddal, s sok helyen mg be is volt fagyva. Hiba volt mr napok ta tizen sok fok, ez mg nem olvasztotta meg a sokig rnykban lv t jegt.

A Bika-tnl
Innen tulajdonkppen vgig ezen a srga hromszg jelzsen mentnk le a faluba. Kzben elhaladtunk a Monostori-t mellett, ami mr a medrbl is kinttt, majd ksbb a Bika-t mellett egy fenyfa alatt leheveredtnk pihenni egyet. Pont dl volt, akr aludni is lehetett volna. Berci jelezte, hogy jn valaki, de ekkor mr az illet ott llt mellettnk. Amgy nem sokan kirndultak a fennskon, ezen a rszen is csak azrt, mert kzel van az Etvs-kilthoz. A kiltba persze mi is felmentnk, ahonnan be lehetett ltni az egsz Kli-medenct, a hegyeket, a Balaton dli partjn a Fonydi-hegyet. pp gett a ndas valahol, s olyan volt, mintha kitrt volna a Badacsony.

Kilts a Kelemnyes-krl
A Kelemnyes-k kilthely fel mentnk le a faluba, innen Szentbkkllra, illetve nyugatra van kilts. Nincs kilt, ez csak egy sziklakiszgells. Nagyon meredek az t, ftl fig haladtunk. Az erd mlyn a vlgyben kis patak folyik, ez is teljesen be volt mg fagyva. A jg alatt valahol hallani, hogy csrgedezik a vz.

Tovbbi kpek
Palotarom
Palotarom
Lefel a Palotaromtl
Lefel a Palotaromtl
Cserks-t
Cserks-t
A fennsk
A fennsk
Tbla a vzben
Tbla a vzben
Badacsony a kiltbl
Badacsony a kiltbl