Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Kevly krli kevergs
(2012-04-22)
Kevly krli kevergs 2012-ben.
Mostanban
Rpshuta kirnduls
(2024. februr 13.)
szi kirnduls a Dli-Bkkben Rpshuta krnykn
Lillafred kirnduls
(2024. februr 13.)
Krtra Lillafred-Felshmor krnykn barlangokkal, forrsokkal, kiltkkal.
Kasprowy Wierch
(2024. janur 30.)
Nyri tra a Lengyel-Ttrban a Gspr-cscsra
Lorenz-hg
(2024. janur 30.)
tkels a Lorenz-hgn a Magas-Ttra szlovk oldaln
Morskie Oko
(2024. janur 30.)
Krtra a Lengyel-Ttrban az t t-vlgyben s a Morskie Okonl
Hochschwab
(2024. janur 30.)
A Hochschwab hfehr dolomitszikli
Vereda da Ponta de Sao Laurenco
(2023. oktber 5.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Levada das 25 Fontes
(2023. oktber 4.)
Madeira IV - Levada das 25 Fontes
Pico Ruivo
(2023. oktber 4.)
Madeira V - A Kris-hegyrl a Kkesre
AK: Krsladny-Dvavnya
(2023. oktber 3.)
Rvid, de annl unalmasabb kktra az Alfldn

A Dendecsrl

Az albbi lers a www.summitpost.org weboldalon tallhat ismertet alapjn kszlt. Ugyanitt van egy csom ms info is a cscsrl. A hegy a francia Chablais hegysgben van, a Genfi-t dli partjtl nem messze, Evian s Thonon vrosok felett 1800 m-rel. Maga a cscs 2221 m magas. Nevben az "oche" sz legelt jelent, a "dent" pedig arra utal, hogy ha megfelel helyrl nzzk, akkor alakja egy szemfogra hasonlt. A cscsra tart tvonalakrl a fenti oldalon van bvebb angol nyelv lers. Mivel mi soha nem voltunk mg fent a cscson, nem is tudunk tancsot adni annak, aki el szeretne jutni oda.

100
A Dendecse felhben


2004-ben tvedtnk arra, amikor Genfben vendgeskedtnk krichardnl. Igazbl soha nem msztuk meg, csak egy kisebb nyeregig jutottunk fel. Trkpnk nem volt, s dlutn indultunk el, nem is az volt a cl, hogy feljussunk a cscsra. Mivel a hegy eredeti neve kimondhatatlan volt szmunkra, magyarostottuk Dendecsra. Annyira megtetszett a nv, hogy mi, akik ltalban egytt trzunk, megalaptottuk a Trsasgot. Nem nztnk utna, hogy ltezik-e mr ilyen Magyarorszgon, de nem gondolnnk, hogy vannak rajtunk kvl olyan hlyk, akik ilyen nvvel trsasgot alaptanak. gy kerlt a Trsasg nevbe az "els" jelz.

s akkor itt kvetkezzen rszletesebben a trtnet a feherb tollbl, hogy s miknt tallkoztunk trsasgunk nvadjval:

Az idpont 2004 prilis 20-a. Az alapt tagok vettek rszt a trn. Borult g. A hegyet termszetesen meg akartuk mszni. Ebbl is ltszik, mekkora beramatrk voltunk. Gondoltuk, krbekocsikzzuk a Genfi-tavat, kzben megllunk mindenfle helyeken, ahol nzeldnk (pl. Evian). De ha mr itt vagyunk, s mindenkinek bejtt az a baromkods ott a Reculet-n, msszunk m meg egy hegyet is! Igaz, trkpnk nem volt, krichard sem jrt erre, viszont volt egy Eurpa autatlaszunk. Nosza, j lesz az neknk, klnben is mi a francnak annyifle hlye trkp, amikor fldgmb is van a vilgon. Az legalbb nem torzt. s mit akar az a hlye Dendcecse itt a maga 2222 mtervel, megmsszuk mi akkor is vazzeg, ha dlutn hromkor indulunk az 1000 mter magasan fekv falubl (a falunak nem tudom a nevt, nem tudok francia neveket megjegyezni a "train grande vitesse"-en kvl). Merthogy dlutn hromra rtnk oda. Ja, s jjel 11-kor indultunk haza Magyarorszgra, mghozz Klagenfurt rintsvel, szabolnak cirka 1300 km-t kellett mg vezetnie.

Szval, az eredeti terv ugrott, mint az mr az els bekezdsbl is kitnt, inkbb egy msik magaslatot vlasztottunk, ahonnan szp a kilts a Genfi-tra. Ezt viszont kt szelindek nem akarta. Mi meg nem akartuk ket bntani, inkbb mgis csak a @1%Dent d'Oche s Pic Bore felirat tblkat@ kvettk. Ekkor magyarostottuk a hegy nevt Dendecsra, mert, hogy a Dent d'Oche-t nemhogy nem lehet kimondani, de mg rtelme sincs.

Szles ton mentnk felfel, akr mg egy kocsi is elfrt volna rajta. Valsznleg hasznljk is kocsik nyron. Persze Wartburggal nem biztos, hogy fel lehet rajta menni. Jval hamarabb tallkoztunk hval, mint a mltkor a Reculet-n. Az t is tiszta h volt, szerencsre nem mly. Patakocskk futottak mindenfel. Fleg a sziklkrl lefel, de az ttal prhuzamosan is volt egy. Krichard kilte mvszi hajlamait. Elbb egy minihembert csinlt, hogy ha eltvednk, akkor knnyebben visszatalljunk, ksbb pedig egy mbrnert ksztett hbl. Ezt is ledobta az t szlre, hogy visszafel tudjuk, hogy j ton jvnk. Persze, mert olyan marha sok t volt a krnyken. Azrt elgazsok voltak, mindentt kis tblcskk, mindenfle felirattal meg rejtlyes szmokkal. Mi kitartan a Dendecsst kvettk. Azrt az autatlasz alapjn kiszrtuk, hogy a Dent d'Oche a tlnk jobbra es cscs. Idnknt felhben volt, idnknt tbb ltszott belle. Valsznleg a tnyleges cscs mindvgig felhben volt. Azrt kivncsi lennk r j idben is.

25
Kilts


Ahogy egyre magasabbra mentnk a kanyargs utacskn egyre messzebb lttunk el a hegyek felett. Fantasztikus ltvny volt a sok kis csipkzett hegycscs, soha nem lttam mg azeltt ilyet. Ezek szerint nem volt hazugsg a hetedikes fldrajzknyvben. Elrtnk egy kis nyerget. fogalmunk sem volt, hogy milyen magasan vagyunk, de kb. 1800-1900 m krl lehettnk. Azt se tudtuk, hogy mi az a Pic Bore, ami amgy 1900 mter magasan van, valahol arra, hol mi akkor voltunk. Egy slift volt felettnk, ami mr nem mkdtt. szakra a Genfi-t vztkre csillogott, dlre pedig a hegycscs ltszdott volna, ha nem lett volna felhben az egsz. Pedig a dendecss feliratok arra mutattak. Arra viszont mr az utat sem lehetett ltni, s elg kzel volt a felhalap is. Mr majdnem hat ra volt, gy gondoltuk, hogy lassan vissza kne menni, hogy szabola is aludhasson addig. gysem az volt a cl, hogy megmsszunk mg egy hegyet, csak gy elindultunk vaktban.

26
Kilts


Ugyanazon az ton mentnk vissza, mint amin feljttnk. Nem is volt ms. Elg gyorsan lertnk, az id sem lett szebb. Mi viszont kitalltunk egy j nevet a trsasgunknak, igaz, hogy ez kt vvel ksbb relizldott.