Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Mostanban
Rockenbauer Pl emlktra (2022. december 10.)
Ezttal a nappali Rockenbauer trn volt blyaszeds
Mittagskogel (2022. november 16.)
jra a Mittagskogelen, ezttal nyron, hmentesen.
Mittagskogel (2022. november 16.)
jra a Mittagskogelen, ezttal nyron, hmentesen.
Wrthersee kerls (2022. november 16.)
Biciklitra Karintiban, Wrthi-t kerls
Dobratsch (2022. november 16.)
Eskszm, hogy soha tbb nem rom le, hogy Dobratsch
Rax (2022. augusztus 20.)
Rax?Rakok!
Fehr t (2022. jlius 7.)
Kvziszoksos jvi kirnduls 2022-ben a Budai-hegysgben
Thry Gyrgy Emlktra (2022. jlius 7.)
Thury Emlktra sokadjra, egyedl, kt nagy es kztt
Karancs-Medves 35 (2022. jlius 7.)
jra teljestmnytra a Karancs-Medvesen, most kettesben Vgnnyal
Olajos krt - 30 (2022. jlius 7.)
Harmadjra az Olajos krton

A meteorolgiai napijelents trkp

Ez a trkp az Orszgos Meteorolgiai Szolglat ltal naponta kiadott Idjrsi Napijelents cm kiadvnynak utols oldaln szerepel. Az adott nap 0 rakor mrt adatok alapjn van megrajzolva.

A trkpen lv grbk az n. izobrok. Nem keverend ssze a partvonallal, az is grbe, de az izobrokon szm is lthat (pl.: 995, 1000, 1005, ... stb.). Az izobrok az azonos nyoms pontokat sszekt grbk. Ha megrajzolunk egy ilyen trkpet, akkor kirajzoldnak olyan helyek, ahol alacsony-, illetve magas a lgnyoms. Ezeket jelentik a vastag A s M betk. Az alacsonynyoms helyek a ciklonok kzppontjai, a magasak az anticiklonokat jelentik. Az 1. brn Norvgia partjainl, illetve a Fekete-tenger szaki rszn van egy-egy ciklon. Anticiklon helyezkedik el pl. Spanyolorszg felett. Az izobrok 5 hPa-onknt vannak meghzva. Egy mly ciklonban akr 950 hPa al is sllyedhet a nyoms, br ez elg ritka; izmosabb anticiklonoknl pedig 1050 fl. Egy hurriknban 900 hPa alatti lgnyoms rtkek is vannak, egy torndban pedig akr 500 hPa al is sllyedhet a nyoms.

Az szaki fltekn a ciklonok az ramutat jrsval ellenttes irnyban rvnylenek, mg az anticiklonban az ramutat jrsval megegyez irnyban trtnnek a mozgsok. Azaz ha gy llunk, hogy a szl mglnk fj, akkor bal oldalon van az alacsony nyoms terlet, jobbra pedig a magas. Az 1. bra alapjn teht Magyarorszgon szaki, szaknyugati szl fj.

1
1. bra: Idjrsi helyzet Eurpban 2007. janur 4-n 00 UTC-kor


Nem kell nagy megfigyeltehetsg, hogy szrevegyk: a ciklonok kzepbl vastag grbe vonalak jnnek ki, valamelyiken hromszgek, valamelyiken flkrk vannak, de van olyan is, amelyiken mindkett megtallhat. Ezek a frontok, melyek az idjrs-vltozsokat okozzk. A farkasfogas-hromszges a hidegfront, a flkrs a melegfront. Lthat, hogy a melegfront "megy ell", mgtte meleg leveg ramlik a magasban. A hidegfront van "htul", e mgtt hideg leveg rkezik. A kt front kzti terletet nevezzk melegszektornak. Mivel a hidegfront gyorsabban mozog, mint a meleg, lassan utol fogja rni azt. Ekkor beszlnk okklzis frontrl, ezen lthatk mind a farkasfogak, mind a flkrk. A pont, ahol a kt front tallkozik, az okklzis pont. Az utolrs hamarbb trtnik meg a ciklon kzppontjhoz kzel, s halad egyre tvolabb, a meleg szektort egyre szkl, az okklzis front gy nvekszik, mintha egy cipzrt hznnk ssze. A ciklon addig l, amg a kt oldaln megvan a hmrskleti kontraszt.

A kpen lthat izobrstruktrt nevezzk idjrsi helyzetnek. Azrt j ezt tudni, mert els rnzsre nagy vonalakban lehet valamit mondani az idjrsrl. Ugyanis a klnbz brikus rendszerekhez a klnbz vszakokban ms s ms idjrsi esemnyek kapcsolhatk. Pl. anticiklonban nyron szp napos id van, sszel, tlen viszont tartsan kds terletek is elfordulhatnak. A ciklonokban vltozkony, szeles az id, a frontok mentn felhs, csapadkos az idjrs. Vannak termszetesen tmeneti terletek, amelyekre nem lehet azt mondani, hogy ciklon, vagy anticiklon. Ilyenek pl. anticiklon pereme, azori orr helyzet, brikus mocsr, ciklon el-, illetve htoldal, ciklonlis vagy anticiklonlis izobrikus grblettel. Egy trsg idjrst az is meghatrozhatja, hogy a klnbz brikus kpzdmnyek a trsghez kpest milyen helyzetben van (pl. anticiklon Magyarorszgtl dlre). Az 1. brn lthat idjrsi helyzetet a kvetkezkppen lehetne jellemezni: Magyarorszg egy anticiklon peremn helyezkedik el, de az idjrst mg meghatrozza egy elvonult ciklon, amelynek htoldaln hideg leveg rkezett a Krpt-medencbe. Ugyanakkor nyugat fell egy melegfront srolja az orszgot szak fell, a magasban mr elkezddik a meleg leveg beramlsa. A sok izobr szeles idt sejtet, aminek hatsra valsznleg nem hl le jszaka a leveg brutlis mdon.


Ersen felhs g
Szlcsend
20 Celsius fok
Nincs emltsre mlt meteorolgiai jelensg

Ersen felhs g
Gyenge dlkeleti szl
2 Celsius fok
Prssg

Kzepesen felhs g
Szlcsend
12 Celsius fok
Zporos csapadk volt.(A mlt idre a "]" jel utal, ld. lers)
2. bra: llomsi adatok


A napijelents trkpen fel van tntetve pr meteorolgiai lloms adata is. A valsgban ennl sokkal tbb lloms van, de ha az sszeset rraknnk, akkor elg kaotikus lenne a kp. A 2. brn pr lloms adatai lthatak. Az llomsokat a kicsi krk reprezentljk, s a kvetkez idjrsi elemek olvashatk le rla:
 • Borultsg: Minl nagyobb a stt rsz arnya a kicsi krben, annl tbb felh bortja az eget. Ha egy "x" szerepel a krben, akkor ott nem volt felhzeti megfigyels, mert automata az lloms (pl. London).
 • Szl: A kis krbl lg ki egy vkony vonal, ami a szlirnyt mutatja. Ennek a hivatalos neve: szlzszl. Ha felfel lg a zszl, akkor szakrl fj a szl, ha jobbra, akkor keletrl, s gy tovbb. Ha nincs szlzszl, akkor szlcsend van. A szlzszl vgn van egy vagy tbb, rvidebb vagy hosszabb vonal. Ez a szlsebessget jelzi. Minl tbb van, annl nagyobb a szl.
 • Hmrsklet: A bal fels sarokban lv szm mutatja a mrt hmrskletet.
 • Jelenid: Ez azt takarja, hogy volt-e az llomson a mrs idpontjban valamilyen szignifikns idjrsi esemny. Egy szimblummal jellik, helye a hmrskleti rtk alatt van. Hosszadalmas lenne kitrni minden egyes szimblumra, mert sszesen 100 kd van hasznlatban, de nagyjbl a kvetkezket kell jelenid alatt rteni:
  • es: ptty, vagy pttyk szerepel(nek) a szimblumban
  • h: csillag, vagy csillagok szerepel(nek) a szimblumban
  • szitls: vessz, vagy vesszk szerepel(nek) a szimblumban
  • nos es/szitls: hullmvonal ponttal/vesszvel
  • havas es: ptty s csillag egyszerre
  • kd: hrom vzszintes vonal szerepel a szimblumban
  • zzmars kd: ugyanaz, mint a kd, de a vonalak kztt egy "v" jel is van.
  • prssg: kt vzszintes vonal szerepel a szimblumban (= jel)
  • zivatar: villmjel, fltte havazsra vagy esre utal szimblum
  • zporos csapadk: lre lltott hromszg felette vagy esre utal szimblum
  • elmlt idjrs: ha az elz szlelskor volt valami jellegzetes, de most mr ez nincs, akkor ilyen jelenidt ad az szlel. Ekkor a szimblum jobb oldaln egy "]" jel van
  • hfvs: egymst keresztez nyilak
  • szraz lgkri homly: vgtelen jel
  • jges: kis hromszg lvel felfel