Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Tanhegyek nyomban 40
(2009-11-28)
Vgre eljutottunk a Tanhegyek nyomban teljestmnytrra. Dupla lers!
Mostanban
Rpshuta kirnduls
(2024. februr 13.)
szi kirnduls a Dli-Bkkben Rpshuta krnykn
Lillafred kirnduls
(2024. februr 13.)
Krtra Lillafred-Felshmor krnykn barlangokkal, forrsokkal, kiltkkal.
Kasprowy Wierch
(2024. janur 30.)
Nyri tra a Lengyel-Ttrban a Gspr-cscsra
Lorenz-hg
(2024. janur 30.)
tkels a Lorenz-hgn a Magas-Ttra szlovk oldaln
Morskie Oko
(2024. janur 30.)
Krtra a Lengyel-Ttrban az t t-vlgyben s a Morskie Okonl
Hochschwab
(2024. janur 30.)
A Hochschwab hfehr dolomitszikli
Vereda da Ponta de Sao Laurenco
(2023. oktber 5.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Levada das 25 Fontes
(2023. oktber 4.)
Madeira IV - Levada das 25 Fontes
Pico Ruivo
(2023. oktber 4.)
Madeira V - A Kris-hegyrl a Kkesre
AK: Krsladny-Dvavnya
(2023. oktber 3.)
Rvid, de annl unalmasabb kktra az Alfldn

Mittagskogel

Magashegyi tra
A lerst ksztette: feherb
magyar english 
Idpont: 2004. mjus 30.
Induls: ~10.30 - Unteraichwald
rkezs: ~20.00 - Unteraichwald
Rsztvevk: feherb, natasa, szabola
Traparamterek
A tra hossza16 km
Szintklnbsg1500 m
tvonalUnteraichwald -> Bertahtte -> Mittagskogel -> Bertahtte -> Unteraichwald
HelysznKarawankk
Legmagasabb tengerszint feletti magassgMittagskogel - 2142 mter
Idjrs
Dlutn idnknt ersen megnvekedett a gomolyfelhzet, de emellett sok volt a napsts s csapadk sem volt. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
A svjci tra utn megbztuk Natast azzal, hogy vegyen egy turistatrkpet Klagenfurtban a krnykbeli hegyekrl, s majd nyron kimegynk hegyet mszni. vett kt trkpet a Karavankkrl, s teljesen tudomnyosan, bizonytva, hogy hegymszi, illetve magashegyi trzi tapasztalatunk gyakorlatilag egyenl a nullval kivlasztottuk a 680-as tratvonalat, ami a Mittagskogel cscsra vezetett.

Mittagskogel a Wrthi-t partjrl
Amgy korrekt kis tvonal volt, ami 600-700 m krnykrl indult, nagyjbl 5 km hossz, s a cl a 2100 mteres hegycscson rt vget, ami mellesleg a Karavankk msodik legmagasabb pontja, s mivel a gerincen hzdik a szlovn-osztrk hatr, maga a cscs is a hatrvonalon van. Szlovn oldalrl is van fel turistat, de az sokkal rzsabb. A hegy szlovn neve Kepa, ha valakinek gy jobban tetszik. A hegy gy nz ki, mint egy vulkn, szp kp alak a teteje. A Wrthi-ttl, illetve az A2-es autplyrl nem lehet nem szrevenni.

Natasa a fenyvesben
Irnyjelz
A klagenfurti szllstl kellett egy kicsit autzni az indulsi pontig, elg ksn sikeredett az induls. Kicsit flve hagytuk ott a kocsit, egy szlloda mellett egy parkolszersgben. De bztunk a hts udvarban csorg pnilban, hogy rvicsorog arra, aki taperolni meri a H bets Renault-ot.A terep fenyvessel kezddtt, s egy sebes patakocska melett indultunk rgtn felfel. Az emelked szigorodott, de ez csak tmeneti volt. Kirve a fenyvesbl egybl megpillantottuk a megmszni kvnt kpot, s j magyar szoks szerint az els sz, amit kimondtunk a "Hcsezmeg!" volt. Persze csak azrt, mert nagyon szp volt az elnk trul ltvny. Arrl is beszltnk, hogy kr, hogy nem napnyugtakor lesznk errefel, mert akkor biztos rohadt szpen nz ki. Aztn sikerlt napnyugtakor visszarni ide, ami megint csak azt bizonytja, hogy nem voltunk tisztban azzal, mennyi id is szksges egy ilyen magashegyi trhoz.
Panormakp a Mittagskogelrl s krnykrl
tkzben
Skk szelidlt a terep, majd egy dzerton haladva szpen fokozatosan meredekebb vlt az t. Egyre magasabbra hgtunk, lassacskn a Kkes magassgt is lehagytuk. Az t olyan szlesen kanyargott, hogy aut is elfrt rajta, de olyan meredek volt, hogy ide mr csak a kzeli htte tulajai, vagy speck terepjrk tudtak feljnni. Utunk letrt errl a dzertrl, szerpentinezve msztunk egyre feljebb a fenyvesben. Mr mentnk tbb, mint egy rja, megszomjaztam s krtem valami pit a tbbiektl. Az feladatuk volt a pia. Kiderlt, hogy az svnyvizes palack a kocsiban maradt, s egy minimlis vizen kvl csak savany s meleg tea van, amit nem igazn komltam. Na mindegy, gondoltam navan, csak tvszeljk valahogy.

Kves szakadk
Nagyon szar ze van a hlnek
1300 m krl volt az els hfolt, amelyek egyre csak sokasodtak. Nem sokkal magasabban egy hosszabb idre meglltunk a Bertahttnl. Ez pont a kp alak hegy lbnl fekdt. Innen kezdett rzss vlni a terep, a hegy elkezdett hegyesedni. Feltekintettnk a hegytetn lv keresztre, ami 700 m-rel felettnk meredt az g fel, s alig tbb mint 1 km-t kell csak odig menni. Vkony kis svnyen kvettk tovbb a 680-as jelzst. Nem foglalkoztak a jel eszttikai megjelensre, nhol csak egy piros foltot raktak a sziklra jel gyannt.
Meredek volt felfel
Viszont elg srn kvettk egymst a jelek. Kisebb hfolysokon mentnk t. Ezek kis mlyedsek, ahol jobban megmaradt a h. Majd nagyobb hmezkn is t kellett vgni, ahol nem is lttuk az utat, csak a lbnyomok utn mentnk. Egy rvid lncos szakasz is le kellett kzdeni, veszlyesnek egyik helyet sem mondanm. Egy pont elrse utn mr csak h terlt el elttnk, az t valahol ki tudja milyen mly h alatt rejtztt. Valsznleg szerpeninen haladt felfel, most mi ettl eltekintettnk, s a lbnyomokat kvettk. Nehz volt menni a hban. Az volt a legszarabb, amikor a tmaszkod lbam csszott meg, s nem tudtam gy s akkort lpni, mint amekkort szerettem volna. Ez egy csom energit elvitt. Kezdett kijnni a vzhiny, knomban mr havat ettem nha, ami amellett, hogy marha hideg, mg az ize is szar. Nincs is ze tulajdonkppen. Amgy a leveg meleg volt, izzadtam, mint egy l, mikzben bokig lltam a hban. Szabola elg jl brta, rendszeresen jval elttnk jrt.

A krnykbeli cscsok
Kaja a szikln
Egy kis sziklnl meglltunk enni valamit. Visszanzve lttuk a Drvt kanyarogni a vlgyben, mgtte egy kis bukkan mgtt a Wrthi-t vize csillogott. A bukkan, amgy kb. 800 mter magasra nylt, de innen csak egy kis dombocsknak tnt. Itt mg neve sincs az ilyen magas hegyeknek, pedig ha jobban belegondolunk, a Pilisnl is magasabbak.
Panormakp a Wrthersee irnyba
Fasza volt az id, csak egy kevs gomoly tarktotta az eget, de azok hatrozottan nttek. Fl volt, hogy mire felrnk, annyira begomolyosodik, hogy szart se ltunk majd. Felnztnk, mr nem kellett sokat menni, de a meredek szakasz folytatdott. gy reztem, hogy a pihen s a kaja semmit sem rt. Mintha a leveg is kezdett volna fogyni, pedig alig voltunk 2000 m-en. Valsznleg ebben is az jtszott kzre, hogy semmi tapasztalatom nem volt a magas hegyekben, s ssze-vissza vettem a levegt, meg nem egyenletes tempban mentem. Sbotom sem volt, mert az ugye minek...

Megmsztuk
A kt magnyos harcos
Nagy sokra felrtnk egy gerincre, ahol egy bazinagy POZOR! tbla dszelgett, ez volt a staatgrenze. Innen mr nem kellett sokat felfel menni, rvidesen elrtk a hegy tetejt jell keresztet. Elg sokan voltak fent, gy kellett lerugdosni az embereket a hegyrl. Viszonylag ks idpontban rtnk fel, lassan ngyre jrt, s mr lttuk, hogy stteds krnykn rnk majd csak vissza. Panormakp hegyek szlettek. Tulajdonkppen szerencsnk volt, mert a tbbi karavankai cscs eltnt a felhkben, s felh bortotta a 2800 mteres Jliai Alpokat is Szlovniban. Szlovn oldalon alattunk zldell rtek terltek el, kis patakocskval. Ez volt a Szva. Msik oldalon a Drva kanyargott, a Faaker See s Villach vrosa, keletebbre a Wrthersee ltszdott, illetve messze lehetett sejteni Klagenfurtot a t msik vgben.

Lefel a dzerton
Lefel_az_erdben
Olvasztottunk havat a termosz sapkjban, kajltunk egyet (kiderlt, hogy van mg csokis keksz kils kiszerelsben). Kzben valami fekete madarak jttek oda kunyerlni, tiszta Hitchcock volt az egsz. Lefele ugyanazon az ton mentnk, mint amin felfel jttnk. A hban lefele elg gyorsan haladtunk, de a sziklkhoz rve lelassultunk. Szerencsre ez nem volt olyan hossz szakasz, a fenyvesben pedig mr gyakorlatilag olyan a terep, mint nlunk, taln egy kicsit meredekebb, s tbb a k. Itt mr eljutottunk arra a pontra, hogy nem rdekelt, ha euromillikat hagyunk ott a httben, de akkor is vesznk valami klt, amivel eljutunk a kocsiig, ahol belekortyolhatunk a hgymeleg svnyvzbe. Amgy Natasa azt olvasta valahol, hogy Ausztriban, de ezen bell is Karintiban a felszni vizek nagy rsze ihat. Ittunk is egy patakocskbl, semmi bajunk nem lett. A httt elhagyva mr alkonyodott, a nap a hegyek mg bjt el. Nem is volt mr rajtunk kvl semmi vendg. Kicsit szaporztuk a lpteket, a dzerton ez egszen knnyen ment, s vgl is szp kpeket sikerlt csinlni a hegyrl naplementben. Natasnak fjt mr a trde a sok lejt miatt, mert hiszen a meredeken lejnni sem volt knny, br a h sokkal megknnytette a lejvetelt. Az utols lejtn a fenyvesben mr csak botorklt, addig szabola alkonyi felvteleket ksztett egy patakrl. A kocsi mg megvolt.

Els trnk tanulsgosra sikeredett, hiszen tudtuk mire kell legkzelebb jobban odafigyelni egy ilyen trn. Speck felszerelst ignyl trra nem akarunk menni, de normlis trabot, kamsli azrt elkl majd. s azt a rohadt vizet sem kell a kocsiban hagyni!

Zld zna
Helleborus niger L.
Fekete hunyor
(Helleborus niger L.)