Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Horvth Jzsef Emlktra a Brzsnyben (2015-04-25)
Egy 10-es a Brzsnyben Szokolya krnykn.
Mostanban
Lepke 25 (2022. mjus 12.)
Lepke 40 teljestmnytra a Keszthelyi-hegysgben
OKT: Pilisszentlszl-Visegrd (2022. mjus 12.)
OKT: Pilisszentlszl-Visegrd
OKT: Pilisszentkereszt-Rozlia-tg (2022. mjus 12.)
OKT Pilisszentkereszt-Rozlia-tglagyr
AK: Kunfehrt-Zknyszk (2022. janur 26.)
Se h, se knikula, se porz homok - tli tra a Dl-Alfldn
DDK: Bozsok-Molnaszecsd (2022. janur 26.)
szi tra a DDK vasi szakaszn Zsfival s Vgnnyal
OKT: Szentbkklla-Badacsonytrdemic (2022. janur 26.)
Ess-havas tra a Balaton-felvidken az OKT tvonaln tanhegyekkel.
OKT: Szentbkklla-Badacsonytrdemic (2022. janur 26.)
Ess-havas tra a Balaton-felvidken az OKT tvonaln tanhegyekkel.
Kanizsa 30 (2021. oktber 24.)
Kanizsa 30 sokadszorra
Kevly 20 (2021. oktber 24.)
Tra a Kevlyek krl a ks nyri szeptember elejn
Lovasberny 20 (2021. oktber 24.)
Rvid tra a Velencei-hegysgben s attl szakra

Penman-Monteith egyenlet levezetse

Ht ez mi tagads bonyolultabb, mint amilyen a "termikus szl nemltezse barotrp lgkr esetn" bizonytsa volt. De ht nem mindenki akar Advanced tag lenni,ugyebr:).Szval kezdjnk neki:

A fent nevezett egyenlet a prolgsra llapt meg egy sszefggst, amelyet az agrometeorlgiban elg gyakran emlegetnek. Az egyenletnek tbb levezetse is ismert, mi most a fluxus gradiensnek segtsgvel prbljuk elvarzsolni az sszefggst a prolgsra. Magyarn s kzrtheten, az egyenlet arra ad vlaszt, hogy mennyi vz prolog el a nvnyzettel bentt felsznrl.

Pr fogalom: adiabatikusnak nevezzk azokat a folyamatokat, amelyek esetben a vizsglt levegrsz a krnyezetbl nem vesz fel ht s nem is ad le. A nem adiabatikus esetben van hcsere a leveg rsz s a krnyezete kztt. A nedves hmrsklet, az a legalacsonyabb hmrsklet, amelyre a leveg lehl adott nyomson vz elprologtatsa sorn. Az e jelli a gznyomst (pranyomst) ami a vzgz adott trfogatrszben lv nyomst jelenti, es pedig a teltsi gznyomst.

A nedves felsznrl elprolg nedvessg mennyisgt a szenzibilis illetve ltens hram segtsgvel tudjuk kiszmolni. A szenzibilis hram egyenes arnyban fggeni fog a talaj(T0) s a leveg(T) kztti hmrsklet klnbsgtl illetve fordtott arnyban a szenzibilis hszlltsi egytthattl(rH). A hramot - azaz a fluxust - a kvetkez formulval lehet meghatrozni:

1


A negatv eljel annyit jelent, hogy az rtk a talajtl tvolodva n. A ltens hram ugyancsak fggeni fog a talaj hmrsklettl, a szenzibilis hszlltsi egytthattl s a gznyomstl.

2


Lambda a prolgsi ltens hmennyisg,amelyet konstansnak szoktak venni, a *-os vltoz pedig a csillagnlkli vltoz (azaz a gamma, amit psychrometrikus llandnak neveznek) megszorozva a pra szlltsi egytthat s a szenzibilis hram egytthat arnyval:

3


Valahogy ki kellene fejteni az egyenletben tallhat gznyomst, de sajnos a talaj hmrsklett nem ismerjk. Ezt azonban ki tudjuk szmolni a psychrometrikus kzelts segtsgvel, azaz feltteleznnk kell hogy a talajhmrsklet egyenl a nedves hmrsklettel (T0 = Tn, ahol Tn a nedves hmrsklet, de ezt a kzeltst nem hasznlhatjuk nagyon szraz leveg esetn).Ebben az esetben, ha felhasznljuk a teltsi pranyomsra kiszmtsra vonatkoz

4


egyenletet (ahol delta a teltsi gznyoms
grbjnek meredeksgt jelenti) s a psychrometrikus kzeltssel kapott T0 = Tn egyenlsget behelyettestjk, akkor a kvetkez formulhoz jutunk:

5


Ezt most visszahelyettestjk a ltens hram kpletbe:

6


Azonban milyen kellemes meglepets, hogy az egyenletben szerepl leveghmrsklet s talajhmrsklet klnbsge a szenzibilis hram fggvnye. Felhasznlva a szenzibilis hram egyenlett a mostani sszefggs gy rhat:7


Ezt trendezve:

8


Itt most megint egy felttelezssel kell lnnk: feltesszk, hogy nem-adiabatikus rendszert vizsglunk. Ebben az esetben a kls energia fluxus - azaz a nett sugrzs - a szenzibilis s a ltens hram sszegvel lesz egyenl,azaz a szenzibilis hram gy rhat:

10


Ezt felhasznlva :

9


egyenletet kapjuk. trendezs utn a kvetkez sszefggssel llunk szemben:

11


Egy kis matematikai gyeskeds s tulajdonkppen meg is kaptuk a kvnt egyenletet:

13


Milyen szp, mi? Ez a Penman-Monteith egyenlet egyik alakja. Kaptunk egy sszefggst, amely a leveg hmrskletnek,s a hfluxusnak segtsgvel adja meg, hogy a nedves felsznrl mekkora a prolgs. Mr csak egy krds maradt: hogy lesz az egyenlet bal oldaln tallhat ltens hrambl vzmennyisg? Ezt a kvetkez ekvivalencia adja meg: 1 W/m2 = 0.0352 mm/d.