Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Mecseki kirnduls (2012-07-02)
Ismt egy kirnduls a Mecsekben, j sok forrssal.
Mostanban
Kecs 30B (2021. szeptember 15.)
Az els olyan tra, ami rszben barlangban haladt
Csarna-vlgy (2021. szeptember 4.)
Tavaszi sta a Brzsnyben
OKT: Tokodi pinck-Plifldszentkereszt (2021. szeptember 4.)
Tavaszi kk- s krtra a Gerecsben
Prdiklszk kirnduls (2021. szeptember 4.)
Rvid kirnduls a Pilisben kktrs pecstek begyjtsvel s kiltltogatssal
OKT: Pilisszentkereszt-Sikros (2021. szeptember 4.)
Krtrstott kktrzs a Pilisben
OKT: Kisinci th. - Saj-kt (2021. szeptember 4.)
Lent sz, fent tl - a hvastagsg kb. ugyanakkora, mint a zzmara
j nvny (2021. augusztus 11.)
Bojtorjnos tskemag (Torilis japonica (Houtt.) DC.)
j nvny (2021. augusztus 11.)
Nylsalta (Prenanthes purpurea L.)
j nvny (2021. augusztus 10.)
Piros vadgesztenye (Aesculus x carnea Hayne)
j nvny (2021. augusztus 10.)
Borzas gombvirg (Galinsoga quadriradiata Ruiz et Pav)

AK: Hajs-Sksd

Hossztv tra
Honlapra kerlt:2021. prilis 7. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2021. februr 26.
Induls: Hajs - 09:00
rkezs: Sksd - 15:40
Rsztvevk: feherb
Traparamterek
A tra hossza 34 km
Szintklnbsg 230 m
tvonal Hajs -> rsekhalma -> lom-hegy -> Sksd
Helyszn Kiskunsg
Legmagasabb tengerszint feletti magassg lom-hegy - 174 m
Idjrs
Tlnyoman derlt, szraz, februrhoz kpest extra meleg.
Sksdig mr legyalogoltam az AK-t, ami a Dunamenti-sksgon ment vgig. Ez az a rsz, amit rgen rendszeresen elnttt a foly. Sksd mr magasabban van, kicsivel 100 m felett, szval mg knnyen kapni levegt. Innen keletre viszont mr a klasszikus kiskunsgi homokpuszta kvetkezik, gyakorlatilag szinte Szatymazig. Hajsnl egy rvid rszre lemegy rla az t, n innen kezdtem el ezen a nap a trt.

Jl ki kellett tallni, hogy milyen szakaszt akarok megcsinlni, hogy mg este 8 eltt hazarjek. A Hajs-Sksd szakaszt vlasztottam, azzal a fenntartssal, hogy ha Kecskemten leksem a csatlakozst, akkor a ksbbi busszal nem Hajsig, hanem rsekhalmig megyek, lervidtve gy az utat. Az Alfldn j gyorsan szoktam haladni, 5-s tlaggal szmoltam.

Hajs, pincefalu
Hajson leszllva a buszrl, csak pr lpst kellett tenni a blyegzig. De mr itt reztem, hogy rossz cipben jttem el. Nem akartam a 20 fokban bakancsot hzni, flcipt vettem fel. De a rosszat. Ami nem azrt volt rossz, mert a bal oldalin tbb lyuk is ktelenkedett, hanem mert 20-25 km felett fjni szokott benne a talpam (most 32 volt betervezve). Klnsen, ha gyorsan kell haladni (most gyorsan kellett), illetve ha sok az aszfalt (az kevs volt). A cip volt az els hiba. A msodik hiba a fent emltett 32 km volt. Mert ugye a hajsi pecst 1 km kitrre volt a jelzstl, s a clnl is kellett majdnem ennyit menni a buszmegllig. s ha mr kitr, akkor nem hagyhattam ki az lom-hegyet, Bcs-Kiskun megye legmagasabb pontjt. E kitrket nagyvonalan ignorltam, pedig sszeadva mr-mr majdnem 3 km-t jelentett.

Hajson lementem a Dunavlgyi fcsatornhoz, s ennek a partjn haladtam rsekhalma alsig. Ott t a hdon, majd felmentem a Homokhtsgra. Itt is ugyanaz a sksg fogadott, csak 600 m-rel feljebb voltam, s tbb buckn kellett tkelnem az t sorn. A homokot vltozan lehetett volna megbiciklizni. Egy-kt helyen volt csak durvn mly, tbbnyire laza volt, nhol semmi homok nem volt. Els pihen a vadszhznl volt egy esbellnl, ahol meglltam enni. Jl esett kicsit megllni.

Sznt
Az egyik meleg februri nap volt ez, 20 fok krli hmrsklettel. Ennek megfelelen plban mentem. Nyron elklt volna a fejfed is, de februrban ez azrt nem kellett. Br a fk nem adtak mg rnykot lombkorona hjn. A tj vegyes volt: szntk, erdk, fenyvesek. Relatve sokszor ki voltak rva a tvolsgok, ezeken nzegettem, hogy mennyire van mg az lom-hegy. Kzel-tvol sehol senki nem volt. Ha nem lett volna erd s mvelt fldek, akkor akr a sivatagban is lehettem volna. Egy traktort lttam szntani, illetve egy 30 tonns ptkocsis kamion jtt szembe az egyik homokos ton megrakva fval.

lom-hegy, mrtorony
A Rm melletti llattelepre mr gy rkeztem, mintha a Szahart gyalogoltam volna keresztl. A legjobban a mr beharangozott talpfjs volt a gond. A cipmn a lyukak is mintha nvekedtek volna, de ebben nem vagyok biztos. Innen pr kanyar s pr km, s az lom-hegyi blyegzhelyen voltam, majd megtettem a kitrt a mrtoronyig. Viszont talpfjs ide vagy oda, meg kellett nyomni a tempt, hogy ha el akarom rni a buszt, ami mg 7-re hazar. Mg 2 ra volt htra, s durvn 10 km, s sajnos a Sksdn is j sokat kellett stlni a jrdn (vagy csak n reztem soknak). Csodk csodjra sikerlt mg gyorsulnom is, s 5 perccel a busz rkezse eltt mr ott is voltam a megllban.