Trink kzl
Srbogrd-Baja, Btaszk-Dombvr-Gyknyes (2007-10-06)
2007.10.09 Az sz kedvez a vonatozsnak. A feherb mega BZMOT-ozson vett rszt Dlnyugat-Magyarorszgon egy oktberi szombaton, ahov a juhi is elksrte. Az tinapl..
Mostanban
Drgelyvr kirnduls (2021. prilis 7.)
jvi srdagaszts a Drgely-vr krnykn
AK: Baja-Sksd (2021. prilis 7.)
Hossz gylogls a Duna gtjn Baja s Sksd kztt
AK: Hajs-Sksd (2021. prilis 7.)
tkels az Illancson
KDP Zirc-Eplny (2021. mrcius 9.)
Lezrs utni els kirnduls 2020 nyarn. Rgtn 100 km egy csom vadregnnyel, s -disznval, na meg vadcseresznyefkkal.
DDK rsg (2021. februr 24.)
Nyri DDK bglyk s rsgi rtek kztt
Tli Margita 40 (2020. november 23.)
Februri tra a Gdlli-dombsgban, amikor mg arra kszltem, hogy idn lenyomok egy 50-est.
Tli Margita 40 (2020. november 23.)
Februri tra a Gdlli-dombsgban, amikor mg arra kszltem, hogy idn lenyomok egy 50-est.
OKT Zalasznt-Smeg (2020. november 23.)
Utols t a 2. OKT-n
OKT Hollhza-Makkoshotyka (2020. november 23.)
Amit soha nem lehet megunni: kktra a Zmeplnben
Forrstra a Karancs-Medvesben Kzptv (2020. november 23.)
Forrstra, ezttal a Karancs-Medvesen

AK: Hajs-Sksd

Hossztv tra
Honlapra kerlt:2021. prilis 7. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2021. februr 26.
Induls: Hajs - 09:00
rkezs: Sksd - 15:40
Rsztvevk: feherb
Traparamterek
A tra hossza 34 km
Szintklnbsg 230 m
tvonal Hajs -> rsekhalma -> lom-hegy -> Sksd
Helyszn Kiskunsg
Legmagasabb tengerszint feletti magassg lom-hegy - 174 m
Idjrs
Tlnyoman derlt, szraz, februrhoz kpest extra meleg.
Sksdig mr legyalogoltam az AK-t, ami a Dunamenti-sksgon ment vgig. Ez az a rsz, amit rgen rendszeresen elnttt a foly. Sksd mr magasabban van, kicsivel 100 m felett, szval mg knnyen kapni levegt. Innen keletre viszont mr a klasszikus kiskunsgi homokpuszta kvetkezik, gyakorlatilag szinte Szatymazig. Hajsnl egy rvid rszre lemegy rla az t, n innen kezdtem el ezen a nap a trt.

Jl ki kellett tallni, hogy milyen szakaszt akarok megcsinlni, hogy mg este 8 eltt hazarjek. A Hajs-Sksd szakaszt vlasztottam, azzal a fenntartssal, hogy ha Kecskemten leksem a csatlakozst, akkor a ksbbi busszal nem Hajsig, hanem rsekhalmig megyek, lervidtve gy az utat. Az Alfldn j gyorsan szoktam haladni, 5-s tlaggal szmoltam.

Hajs, pincefalu
Hajson leszllva a buszrl, csak pr lpst kellett tenni a blyegzig. De mr itt reztem, hogy rossz cipben jttem el. Nem akartam a 20 fokban bakancsot hzni, flcipt vettem fel. De a rosszat. Ami nem azrt volt rossz, mert a bal oldalin tbb lyuk is ktelenkedett, hanem mert 20-25 km felett fjni szokott benne a talpam (most 32 volt betervezve). Klnsen, ha gyorsan kell haladni (most gyorsan kellett), illetve ha sok az aszfalt (az kevs volt). A cip volt az els hiba. A msodik hiba a fent emltett 32 km volt. Mert ugye a hajsi pecst 1 km kitrre volt a jelzstl, s a clnl is kellett majdnem ennyit menni a buszmegllig. s ha mr kitr, akkor nem hagyhattam ki az lom-hegyet, Bcs-Kiskun megye legmagasabb pontjt. E kitrket nagyvonalan ignorltam, pedig sszeadva mr-mr majdnem 3 km-t jelentett.

Hajson lementem a Dunavlgyi fcsatornhoz, s ennek a partjn haladtam rsekhalma alsig. Ott t a hdon, majd felmentem a Homokhtsgra. Itt is ugyanaz a sksg fogadott, csak 600 m-rel feljebb voltam, s tbb buckn kellett tkelnem az t sorn. A homokot vltozan lehetett volna megbiciklizni. Egy-kt helyen volt csak durvn mly, tbbnyire laza volt, nhol semmi homok nem volt. Els pihen a vadszhznl volt egy esbellnl, ahol meglltam enni. Jl esett kicsit megllni.

Sznt
Az egyik meleg februri nap volt ez, 20 fok krli hmrsklettel. Ennek megfelelen plban mentem. Nyron elklt volna a fejfed is, de februrban ez azrt nem kellett. Br a fk nem adtak mg rnykot lombkorona hjn. A tj vegyes volt: szntk, erdk, fenyvesek. Relatve sokszor ki voltak rva a tvolsgok, ezeken nzegettem, hogy mennyire van mg az lom-hegy. Kzel-tvol sehol senki nem volt. Ha nem lett volna erd s mvelt fldek, akkor akr a sivatagban is lehettem volna. Egy traktort lttam szntani, illetve egy 30 tonns ptkocsis kamion jtt szembe az egyik homokos ton megrakva fval.

lom-hegy, mrtorony
A Rm melletti llattelepre mr gy rkeztem, mintha a Szahart gyalogoltam volna keresztl. A legjobban a mr beharangozott talpfjs volt a gond. A cipmn a lyukak is mintha nvekedtek volna, de ebben nem vagyok biztos. Innen pr kanyar s pr km, s az lom-hegyi blyegzhelyen voltam, majd megtettem a kitrt a mrtoronyig. Viszont talpfjs ide vagy oda, meg kellett nyomni a tempt, hogy ha el akarom rni a buszt, ami mg 7-re hazar. Mg 2 ra volt htra, s durvn 10 km, s sajnos a Sksdn is j sokat kellett stlni a jrdn (vagy csak n reztem soknak). Csodk csodjra sikerlt mg gyorsulnom is, s 5 perccel a busz rkezse eltt mr ott is voltam a megllban.