Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Villnyi-hg
(2010-06-05)
Nvnyfotzs, geoldzs kirnduls a Villnyi-hegysgben
Mostanban
Rpshuta kirnduls
(2024. februr 13.)
szi kirnduls a Dli-Bkkben Rpshuta krnykn
Lillafred kirnduls
(2024. februr 13.)
Krtra Lillafred-Felshmor krnykn barlangokkal, forrsokkal, kiltkkal.
Kasprowy Wierch
(2024. janur 30.)
Nyri tra a Lengyel-Ttrban a Gspr-cscsra
Lorenz-hg
(2024. janur 30.)
tkels a Lorenz-hgn a Magas-Ttra szlovk oldaln
Morskie Oko
(2024. janur 30.)
Krtra a Lengyel-Ttrban az t t-vlgyben s a Morskie Okonl
Hochschwab
(2024. janur 30.)
A Hochschwab hfehr dolomitszikli
Vereda da Ponta de Sao Laurenco
(2023. oktber 5.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Levada das 25 Fontes
(2023. oktber 4.)
Madeira IV - Levada das 25 Fontes
Pico Ruivo
(2023. oktber 4.)
Madeira V - A Kris-hegyrl a Kkesre
AK: Krsladny-Dvavnya
(2023. oktber 3.)
Rvid, de annl unalmasabb kktra az Alfldn

OKT Makkoshotkya-Gibrt

Hossztv tra
Honlapra kerlt:2021. oktber 24. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2021. oktber 2.
Induls: Mogyorska - 2010.10.02
rkezs: Mogyorska - 2021.10.03
Rsztvevk: feherb, krichard, Vagny, Zsfi
Traparamterek
A tra hossza50 km
Szintklnbsg1250 m
tvonalMakkoshotkya -> Eszkla e.h -> Istvnkti e.h -> Regc -> Mogyorska -> Arka -> Boldogkvralja -> Herndcce -> Gibrt
HelysznZemplni-hegysg
Legmagasabb tengerszint feletti magassgDorg-nyereg - 710 m
Idjrs
Kurwaj.
A Zempln keleti rszt tavaly megcsinltuk, akkor kezdtk el a kktrt. Most a nyugati rsz miatt jttnk vissza, egsz konkrtan Makkoshotyktl Gibrtig, teht a Hernd hdjig gyalogoltuk le a maradkot. Kt rszre bontottuk ezt a kb. 50 km-es tvolt: elszr egy 20 km-es rvidebb szakasz Mogyorsktl Gibrtig, msnap pedig egy hosszabb Makkoshotkytl Mogyorskig, ahol radsul j sok szint is volt.

Sziklk a szraz mederben
Els nap Mogyorskrl indultunk reggeli utn. A falu futcja az erdbe veszik, erre megy a jelzs is. A tra tulajdonkppen az Arka-patak mellett megy vgig egszen Boldogkvraljig, kisebb-nagyobb mrtkben tr ki mellle jobbra-balra, ahogy a terep engedi. Emiatt sokszor kell tkelni a patakon, amit most knnyszerrel meg lehetett csinlni. Magasabb vzllsnl jcskn meg tudja dobni a menetidt, ha llandan tkelhelyet kell keresni. A kutya termszetesen a patakban trzott, annak ellenre, hogy nem volt tlsgosan meleg. A fels folysnl egy szk vlgyben megy a tra, s tulajdonkppen ebbe az irnyba vgig lejt a terep. Arka falu eltt kijttnk az erdbl s egy bokros, dzsungelszer, de azrt jrhat ton emelkedtnk egy kicsit is. A faluban nincs pecstelhely, mi a falu szln egy pihenhelynl lltunk meg kajlni.

Boldogk vra
Tzoltkocsik Arkn
Hossz aszfaltos t kvetkezett Bkv.alja mh-ig. Arka utn mg kicsi volt a forgalom, ott igazbl az erdben haladtunk, s kzben vissza is trtnk az Arka-patak partjra. Boldogkvralja utn az autk szma jelentsen megntt. A vrba nem mentnk fel, ekkor mg gy gondoltuk, hogy ha jvnk visszafel kocsival, akkor megejtjk. A vastllomson blyegeztnk, ahol naponta kt vonat fordul meg. Az egyik jn, a msik megy. Reggel htre tulajdonkppen lezajlik a forgalom ezen a viccvonalon.

Lent a Hernd vlgye
Rvid, alig msfl kilomter mlva, a kvetkez faluban jra pecsteltnk, de ehhez egy fstfelhn is t kellett menni, mert gettek a blyegz mellett. Megvltozott a tj, tulajdonkppen mr elhagytuk a Zemplnt, s a Hernd jobb partjn magasod part tetejn haladtunk dl fel a szntfldek mellett a lanks dombokon. Htranzve kt 700-as hegy, a Magoska s a Gergely-hegy uralta a ltkpet, kztk jval alacsonyabban a Boldogki vr, ami egyre nehezebben volt kivehet, ahogy tvolodtunk. A vr alatt a parkolban csillogtak a dlutni napfnyben a parkol autk ablakai.

***

A kd teteje
Msodik nap Makkoshotykn kerestnk egy parkolhelyet, ami nem ment olyan knnyedn, de vgl megbirkztunk a feladattal. Kd volt, s nem is kicsi. Idefel jvet tjttnk a hegysgen, ahol viszont sttt a nap. Szval mr fentnk a fogunkat j kis St-fnykpezsre. A Cifra-ktnl rtk el a kd tetejt, kb. 400 m-en. Felettnk mr sttt a nap, a kk g is ltszdott a fk kztt, de azrt mg megvolt a kd sejtelmessge. Kicsit mg mentnk felfel, s ahogy kirtnk az erdbl mr remek fothely is addott.

Zemplni rt
Innen aztn vgig htgra sttt a nap, meleg is volt, de nem az a kellemetlen, dgleszt. Inkbb a ks szi, kellemes fajta. Vgny sem jrt hozzm sokat vzrt, igaz ezt elintzte magnak a pocsolykbl. Szmomra ez az OKT egyik legszebb rsze. Fent kanyarog az tvonal 500-700 m magasan, s igaz, hogy a felsbb rgikban sok az irts, de vannak szp rtek is. Tbb helyen lehet kitrket tenni, ahonnan remek a kilts. s mg hrom forrs is van tkzben.

Az Eszkla-erdszhzig j 10 km-t tettnk meg, s a szint majdnem felt is letudtuk. Itt mr meg is kellett pihenni. Elszr a pecst mellett akartunk, de a pecstes fn ldarazsak laktak, amik miatt inkbb arrbb mentnk, ahol volt normlis pihenhely is. Kis kitrt tettem a Pter-Pl forrshoz, aminek furcsn kesernys a vize. Megittam belle 1,5 litert estig. Mindegy, nem lett tle bajom. Szles dzerton halad a kk jelzs egszen a Mlaka-rtig. Hrom jellegzetes kiltponthoz lehet kitrni, mi a Nagy Pter-mennykt vlasztottuk. Az Istvn-kti hzig kb 500 m krl jrtunk, ezutn felmentnk j 200 m-t, a hegycscs 709 m-en van. A Milic-csoport s a Fzri vrra van kilts.

Kilts a NP-mennykrl
Regc vra a tvolban
jabb kajls utn visszatrtnk a jelzsre, majd tovbbi emelkedn t elrtk trnk legmagasabb pontjt a Dorg-nyerget. Innen Regcig hossz lejt kvetkezett vgig erdben. Ide egy pisisznetet iktattunk be. Vgny mr nagyon megfontoltan stlt, nyoma sem volt a tegnapi patakban ugrndozsnak meg a jobbra-balra elkszlsnak, vgig jtt velnk az ton, termszetesen elttnk. Regcen csak egy gyors blyegzs volt, s jra emelkedtnk a vr fel. Magt a vrat mr megnztk, most oda nem mentnk fel, csak annyira, amennyire a jelzs is felmegy a hegy oldalba. 30 km-hez kzeledve, 1000 m szinten tl, ez az utols emelked mr lelasstott rendesen. Legalbbis engem, mert krichard s Zsfi vgig elttem voltak. De hiba a 30 km meg a 10 v, Vgny Mogyorskn mg hozta oda a tobozokat, hogy akkor rgjuk el neki, hogy utna tudjon futni.