Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Budarsi Koprok 10
(2014-04-05)
jabb rvid teljestmnytra a Budai-hegysgben.
Mostanban
Rpshuta kirnduls
(2024. februr 13.)
szi kirnduls a Dli-Bkkben Rpshuta krnykn
Lillafred kirnduls
(2024. februr 13.)
Krtra Lillafred-Felshmor krnykn barlangokkal, forrsokkal, kiltkkal.
Kasprowy Wierch
(2024. janur 30.)
Nyri tra a Lengyel-Ttrban a Gspr-cscsra
Lorenz-hg
(2024. janur 30.)
tkels a Lorenz-hgn a Magas-Ttra szlovk oldaln
Morskie Oko
(2024. janur 30.)
Krtra a Lengyel-Ttrban az t t-vlgyben s a Morskie Okonl
Hochschwab
(2024. janur 30.)
A Hochschwab hfehr dolomitszikli
Vereda da Ponta de Sao Laurenco
(2023. oktber 5.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Levada das 25 Fontes
(2023. oktber 4.)
Madeira IV - Levada das 25 Fontes
Pico Ruivo
(2023. oktber 4.)
Madeira V - A Kris-hegyrl a Kkesre
AK: Krsladny-Dvavnya
(2023. oktber 3.)
Rvid, de annl unalmasabb kktra az Alfldn

Dek 70

Teljestmnytra
A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2000. oktber 21.
Induls: 5.45 - Sjtr
rkezs: 21.15 - Sjtr
Rsztvevk: feherb
Mskor is voltunk mr ezen a trn 2001 
Traparamterek
A tra hossza70 km
Szintklnbsg1240 m
tvonalSjtr -> Dek-forrs -> Vas-vlgy -> Brzncei szlhegy -> Oltrc vh. -> Vrdombi-forrs -> Bocska -> Zalaszentbalzs -> Tompai erd -> Mack-forrs -> Pusztaszentlszl -> Pusztaederics -> Rdihza -> Szompcspuszta -> Bezerdi erd -> Sjtr
Szintid17 ora
HelysznZalai-dombsg
Legmagasabb tengerszint feletti magassgHaht-hegy - 330 mter
Idjrs
Csak idknt zavartk felhk a napstst. Hajnalban, illetve este fagyott, de napkzben kifejezetten meleg volt.
A Dek trkon mr tbbszr indultam, de eddig mindig csak valmilyen rvidebb tvon. A 70 km-es tra tvonalt nagyjbl ismertem, egy-kt olyan hely volt csak, ahol mg nem voltam, vagy csak nagyon rgen. Annak ellenre, hogy a kzelnkben volt, mr 1 nappal a tra eltt oda kellett menni, hogy ha idben el akartam indulni.

Mr elz este neveztem, gy megszereztem az 1-es rajtszmot, de ennek ellenre nem indultam elsnek. Hajnali fl hattl lehetett indulni, n valamivel ksbb indultam el. Oktber vge volt, mg stt volt, s fagyott is. Rgtn ez elejn egy meredek emelkedvel indult a tra, fel kell kapaszkodni egy szlhegyre egy erds terepen. Mg be sem melegedett az ember, mris nekieresztik egy ilyen emelkednek. A szlhegyen vgig kellett menni, s rvidesen meg is rkeztnk a Dek-forrshoz, az els ponthoz. A pecstel embernek mg szarabb lehetett, mert egy helyben kellett csorognia a hidegben.

A pont utn ismt emelked, de ez mr jval enyhbb, majd a szlhegy msik oldaln egy erdben kellett leereszkedni. Mivel mg fagyott, nem okozott problmt a sr, viszont napkzben is rinteni kell majd ezt a sros helyet, akkor viszont nehz lesz tverekedni ezen a rszen. Kves t vitt tovbb egy erdszhzig, ahol tet kaptunk. Kzben mr el is raktam a lmpt, mert kivilgosodott, s a kd is leszllt. A kd nem volt vastag, a dombtetkrl lehetett ltni, hogy elssorban a vlgyekben lt meg, de biztos nem fogjk sokig hzni a kdfoltok ebben a napstsben. Kellemes szi id volt, nem volt mr hideg, mint hajnalban, st az emelkedkn meg is izzadtam. A srga jelzsen mentnk dl fel, elg j tempban haladtam. Ennek ellenre nem tudtam utolrni a kt embert, akik elttem indltak, nagyjbl hasonl tempban mentek k is. Egy-kt fut lehagyott ezen a szakaszon. Kr, hogy nem egy rvidebb tra ez, szvesen szedtem volna gesztenyt, de semmi kedvem nem volt cipelni. A dombvonulat gerincrl szpen ltszott a Principlis-vlgyben a kd, de ahol volt a vlgyben egy kisebb magaslat, az kilgott a kdrteg fl. A vlgy tloldaln, lgvonalban kb. 5-7 km-re az judvari TV-tornyon csillogott a napfny. Pr ra mlva n is ott lent fogok gyalogolni a vlgyben, de akkora mr valsznleg nem lesz kd. Mr 8 ra krl jrt az id, Natask most indulhatnak Sjtrrl a 20 km-es tvon.

Egyms utn kt ellenrz pont volt nem sok klnbsggel, de csak a Vrdombi forrsnl lltam meg enni, s vizet vtelezni. Nem sokat lltam, elindultam a Vrdomb irnyba, ami Dl-Zala legmagassabb pontja. Erre mg nem jrtam, jobban kellett figyelni a jelzseket, de csak egy helyen volt gond. Ahol a jelzs Bocska fel kanyarodik, elvtettem kicsit az utat, gy toronyirnt mentem le a domboldalon, s nem az ton. Ekkor elztt le 3 fut, akik szintn elvesztett a jelet, de ksbb hallottam, hogy kiablnak, hogy megtalltk. Berve Bocskra, segtettem egy bcsinak, aki reggel az erdben egy baromi nagy kosr gesztenyt gyjttt, s mg tzifnak val is volt nla. Elvittem a kosarat a hzig, aztn elkszntnk egymstl.

A tra egyik unalmas rsze kvetkezett Zalaszentbalzsig. Egy darabig egy patak mellett mentnk, majd a Zalaszentbalzst Brzncvel sszekt mton kellett menni kilomtereket, mg vgre bert az ember a faluba. Itt ismt pihentem, ettem csokit, a kocsmban vettem egy capuccinot meg klt. Amikor elharangoztk a delet, indultam is. Most hegytam el a vlgyet, ami reggel mg kdben volt. Ismt emelked, s ismt egy unalmas szakasz. Semmi erd, gyakorlatilag sk terep, s mr kifejezetten meleg volt. Siettem, mg mindig elttem volt az a kt ember, aki elttem indult. Taln egy kicsit sikerlt behozni rajtuk, de aztn k is belehztak s eltntek a szemem ell, amikor ismt erds rszre rtnk. A vizem kezdett fogyni, s szomjas is voltam a melegtl. Nem sokra a Mack-forrsnl lv ellenrzponton feltltttem a vzkszletemet. Baromi lassan folyt a vz, egy rkkvalsgnak tnt, mire megtelet a palack.

Most kvetkezett az a sros rsz, ami reggelm g meg volt fagyva. Azta felolvadt, s az erdszeti jrmvek ltal sszejrklt sros ton kellett dagonyzni. Szerencsre nem tartott sok a szar szakasz. Emelked jtt, amit mr nem sikerlt egszben lenyelni. Flton megpihentem, elvettem a walkmant, s azt kezdtem el hallgani. Ez segtett legyrni a kvetkez kilomtereket, elg gyorsan megrkeztem Pusztaszetnlszrra, ahol a horgsztanyn lv ellenrz ponton megkaptam Natasa zenett. Mr rkkal azeltt elmentek, hogy n odartem. Itt utoljra bezabltam zsros deszkbl, s elg sokat pihentem is. 50 km-nl jrtam, de csak 5 km-re volt a cl. A 70-es tv mg kerl egy nagyot.

Nehezen indultam neki. Nem fjt a lbam, inkbb fradt voltam a korai kels s a tornatermi jszaka miatt. A horgsztanya utni dombtetrl mr ltni lehetett Sjtr hzait s a templomtornyot, de nekem mg eltte el kell mennem Rdihzra, ami egy cseklyke 20 km-es kerl. Nem siettem, volt elg idm. Flslegesen nem akartam rohanni. A nap mr kezdett lemenni, ezrt mr nem volt olyan meleg. Egy szles szekrt vezetett be Pusztaedericsre, de hamar elhagytuk a falut. Ismt meredek emelkedn fel a Rdihzi szlhegyre, majd vgig a szlhegyen, aztn a domb msik oldaln egy meredek lejtn t le Rdihzra. Gyorsan pecsteltem, aztn gyorsan oraodtam is tovbb. A szompcsi kpolnig vgig mton kellett haladni, s sttedsig el akartam rni a kpolnt, ami 5 km.

Alig egy ra alatt odartem. Csodlkoztem is, hogy 60 km-nl is tudok ilyen gyorsan haladni. A kpolnnl felvettem a pulveremet, s elvettem a lmpt, hogy ne kellejen ksbb ezek miatt megint megllni. Kezdett hvs lenni. A kvetkez tszakaszon csak egyszer voitam, de mr sok vvel ezeltt, s az rmlett, hogy elg hlye helyeken kell menni. Szntfldn az erd szln, mezn hossz km-eken ketesztl ahova lehetetlen jelzseket festeni. s most pont sttben kell mennem erre. Kicsit tartottam a dologtl, de szerencsre jl ki volt szalagozva az t. Amg nem rtem el az erdt, nem kapcsoltam be a lmpt, tartalkolni akartam az elemet. Kzben egy bagoly is elreplt kzvetlenl mellettem.

Berve az erdbe eszembe jutott, amikor egy ve eltvedtnk az erdben Natasval az rottk 70-en. Nem akartam ismt eltvedni, ezrt nagyon lassan mentem az erdben. Prbltam jelzstl jelzsig haladni, de egy helyen rosszul fordultam, s eltntek a jelek. Szerencsre visszatalltam a jelzett tra, s rvidesen e helyes irnyt is eltalltam. Szerencsre nem volt hossz az erds szakasz, rltem amikor vgre kirtem s megpillantottam Sjtr fnyeit. Viszont itt az erd szln rossz irnyba kanyarodtam. A trkpen volt egy les bal kanyar, s n azt hittem, hogy oitt vagyok. Holott azt mr elhagytam, a kanyar bent volt mg az erdben. Hromnegyed rba telt mg rjttem a hibra, visszamentem arra a pontra, ahol kirtem azerdbl, s ott a msik irnyba mentem, aami a helyes t volt. Nem izgultam a sziontid miatt, mert napkzben szerencsre j sok idt szedtem ssze azzal, hogy siettem.

Rvidesen elrtem a Vlicka hdjt, s itt mr tudtam, hogy sikerlt megcsinlni a trt. Beerva a faluba felhvtam Natast, s mr csak a falu hossz futcjn kellett vgigmenni, s bertem a clba.

Kicsit leltem, pihentem, majd tmentem a tornaterembe. A kocsmban bemelegedtem, gy percekig hangosan vacogtam s remegtem a hidegtl, ahogy kimentem az utcra. A tornateremben lepakoltam, de a zuhanyzshoz ismt csak ki kellett menni az utcra, mert az msik pletben volt. Aludni nem igazn tudtam, mert msnap az els busszal haza akartam menni, gyhogy ismt 5-kor kellett kelnem.