Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Kevly krli kevergs (2013-04-14)
Kevly alatti kevergs - harmadik felvons.
Mostanban
Rockenbauer Pl emlktra (2022. december 10.)
Ezttal a nappali Rockenbauer trn volt blyaszeds
Mittagskogel (2022. november 16.)
jra a Mittagskogelen, ezttal nyron, hmentesen.
Mittagskogel (2022. november 16.)
jra a Mittagskogelen, ezttal nyron, hmentesen.
Wrthersee kerls (2022. november 16.)
Biciklitra Karintiban, Wrthi-t kerls
Dobratsch (2022. november 16.)
Eskszm, hogy soha tbb nem rom le, hogy Dobratsch
Rax (2022. augusztus 20.)
Rax?Rakok!
Fehr t (2022. jlius 7.)
Kvziszoksos jvi kirnduls 2022-ben a Budai-hegysgben
Thry Gyrgy Emlktra (2022. jlius 7.)
Thury Emlktra sokadjra, egyedl, kt nagy es kztt
Karancs-Medves 35 (2022. jlius 7.)
jra teljestmnytra a Karancs-Medvesen, most kettesben Vgnnyal
Olajos krt - 30 (2022. jlius 7.)
Harmadjra az Olajos krton

Az idjrsjelents s ami mgtte van

Rengeteg helyen olvastam frumokon, lttam, miknt fogadja a mai kzvlemny a meteorolgit. Mit rt belle s mit nem. Az egyik rdi reggeli msorban a msorvezet kijelentette, hogy a meteorolgusok jsolnak. Kirzott a hideg. Jsolunk?

A Larousse enciklopdia szerint a 'jsol' ige tbbek kztt a kvetkezt jelenti: Esemnyt, llapotot a jv lltlagos ismeretben bekvetkezendnek sejtet, mond. Be kell ltnom, hogy a meteorolgusok tnyleg jsolnak, ennek ellenre rzkenyen rintett a tma. Ez krlbell olyan, mint amikor egy evezstl megkrdezed, milyen csnakkal edz, vagy egy csillagsztl azt tudakolod hny vig jrt az asztrolgia szakra. Jsolunk? Igen, de az a krds hogyan.

Egy rdiadsban a htvgi idjrsrl volt sz (tbbfel vrhat zivatar satbbi), s egy msik megjegyzs is elhangzott, valahogy gy:"Nagyjbl mr eltalljk ezeket a nagyobb dolgokat (rtsd: ciklonok, frontok), de ezekben a kis nanszokban (pl. zporok, zivatarok) gyakran tvednek." Hogy mirt emelem ki ezt s mirt zavar? Mert azt sugallja, hogy a meteorolgusok hibznak, tvednek, tallgatnak, azaz rosszul vgzik a munkjukat. Pedig nem errl van sz! Az aprbb "kis nanszok" nem a meteorolgus hibjbl, mulasztsbl kvetkeznek be ott s akkor, hanem rajta kvl ll okokbl. Hogy mirt? Ha vgigolvasod ezt az rst, akkor a vgn te is meg fogod tudni vlaszolni ezt a krdst.

Mi az, amit reggelente megkapunk a mdibl? Pr perces szveg (a tvben kpekkel, esetlegesen grafikonokkal illusztrlva ), semmi tbb. Tnyleg csak ennyi lenne a meteorolgiai elrejelzs? Kill egy jl ltztt hlgy, vagy r s hadovl valamit felhzetrl, meg helyenknt elfordul csapadkrl. Ennyi az egsz? Otthon egyedl tallja ki t perc alatt, mit is mondjon el? Nos nem. Ami a rdin, tvn keresztl eljut hozznk, csak egy jghegy cscsa. Egy specilis jghegy, ugyanis ennek nem 11%-a lg a kpzeletbeli vzfelszn fl, hanem csak 4-5%-a. s a vzfelszn al egy laikus nem lt be, nem tudja mi kell ahhoz, hogy ez a pr soros jelents sszejjjn, ezrt most megprblok tfog
kpet nyjtani, mi is zajlik a "vz alatt".

A szinoptikus dolgozik...
Azt a pr sort, amit a meteorolgus sszellt s tovbbt a hrkzl szervek szmra,- gondolom mindenki sejti - nem jszaka lmodja meg bizonyos elmebdt nyugtatk hatsra. Meteorolgiai modellek elrejelzseibl lltja ssze. Nem egy modellbl, hanem tbb szmtst is figyelembe vesz.

Ott hever az asztaln - azaz a szmtgpn - annak a pr modellnek az elrejelzse, amelyekbl neki -ssze kell lltania azt az ominzus pr sort. Persze ez nem egyszer, mert ahny modell, annyifle eredmny. Teht a szinoptikus - az a meteorolgus, aki az elrejelzs ksztsvel foglalkozik, nem sznekkel foglalkoz ltszersz:) - trheti a fejt, vajon most melyik modellt vegye figyelembe? Melyiknek adjon igazat? Melyik elrejelzst krtlje szt az orszgban? ltalban azonban egyik mellett sem teszi le vokst, hanem a rendelkezsre ll szmtsokbl s a tapasztalatait is felhasznlva "gyrja" ssze a vgs szveget. Figyelembe veszi, hogy bizonyos idjrsi helyzetekben az egyik modell kvetkezetesen tlbecsli a szelet, mg a msik a hmrskletre ad alacsonyabb rtkeket.

Teht most mr tudjuk, hogy az a pr sor miknt ll ssze. De mik is azok a meteorolgiai modellek?

Amikor a szuperszmtgp felprg
A meteorolgiai modell olyan bonyolult matematikai-fizikai egyenletrendszer, amely arra hivatott, hogy a lgkr egy adott llapott alapul vve, annak jvbeli vltozsait megmutassa. Ez a gyakorlatban a kvetkezkppen mkdik.
Vegynk egy fldfelsznre helyezett kpzeletbeli trbeli rcsot, amelynek mondjuk, az x irnyban 200, az y irnyban 100 s z irnyban (vertiklisan, fgglegesen) 50 pontja van (ennl a kpzeletbeli rcsnl az ltalban megszokottl eltren a hosszsg az x, a mlysg az y s a magassg a z), azaz sszesen 200 * 100 * 50 = 1000000 (egymilli!) rcspontja van. A bonyolult egyenletrendszert meg kell oldani az sszes rcspontban - azaz egymilliszor- s ezzel megkapjuk a lgkr rccsal lefedett rsznek egyik lehetsges jvbeli llapott egy jvbeli idpontra.

Azonban nehogy mr csak egy jvbeli idpontra hatrozzuk meg a lgkr llapott, milyen kicsinyes dolog ez! Menjnk mondjuk el 2 napig rnknt! Most van 2010.05.19 11 ra, teht ha lefuttatjuk a modellt, lesz egy elrejelzsnk egy rval ksbbre, 2010.05.19 12 rra, lesz egy elrejelzsnk 2 rval ksbbre azaz 2010.05.19 13 rra....s vgl lesz egy elrejelzsnk 2010.05.21 11 rra is. s ugye minden egyes elrejelzshez 1000000 rcspontban kell kiszmolni a meteorolgiai paramtereket, gy a sszesen 1000000 * 48, vagyis 48 milli!-szor kell megoldani az egyenletrendszert(mr majdnem elrtk a lott ts nyersi eslyt;) ). 48 milli mg kenpnznek is rengeteg, ht mg ha egyenleteket kell megoldani!

Azonban ezt mg lehet fokozni. Ugyanis, ha a fenti szmtsokat elvgezzk, csak a szlrl, a hmrskletrl, a nedvessgrl (nem a csapadkrl!), a lgnyomsrl tudunk valamit, a tbbi paramtert mg ki kell szmolni, pldul a felhzetet vagy a csapadkot. Ezt tovbbi szmtsokkal, klnbz egyenletekkel lehet meghatrozni.

Teht rengeteg szmtst kell elvgezni, s ezt egy egyszer asztali szmtgppel nemigen lehetne vgrehajtani elfogadhat idn bell, hiba fut rajta szaggats nlkl a legnagyobb felbontsban a legjabb First Personal Shooter game. Mire a szmols vgre rne, mr rvnyt is veszten az elrejelzs. Hiszen mit rnnk egy olyan elrejelzssel, amivel mondjuk 24 rra elre tudunk szmolni, de 30 ra alatt fut le a modellnk? Ezrt olyan nagyteljestmny szmtgpekre van szksg, amelyek knnyedn megbrkznak ekkora feladattal. Radsul azt mg tudni kell, hogy a meteorolgiai modellek naponta tbbszr futnak!

Korbban azt rtam, hogy "ezzel megkapjuk a lgkr rccsal lefedett rsznek egyik lehetsges jvbeli llapott egy! jvbeli idpontra". Felmerlhet a krds : mi az hogy az egyik lehetsges llapott? Ez tulajdonkppen annyit takar, hogy ahny model, annyifle eredmny, amirl ugye mr esett sz a szinoptikus feladata sorn. Ugyanis a modellek klnbznek, egyenleteik eltrnek, s ezrt az eredmnyeik is msok lesznek.

Most mr tudjuk, mik azok a meteorolgiai modellek, s hogy mennyit kell szmolni. De aki valamilyen szint matematikt tanult, sejtheti, hogy "res" egyenletekbl mg nem kaphatunk konkrt rtkeket, magyarn kell valamilyen kezdeti llapot, amelyet behelyettestnk az egyenleteinkbe s gy kapjuk meg az elrejelzett rtkeket.

Vajon a modellek esetben mit jelenthet ez a kezdeti llapot? Nos semmi mst, csak azt, hogy a modell rcsnak sszes rcspontjban tudni kell az egyenletekhez szksges paramterek rtkeit a kiindulsi llapotban, azaz akkor, amikor a szmtsokat elindtjuk(a fenti dtumnl maradva ez 2010.05.19 11 ra). Ugye mg megvan, hogy a rcsunknak 1000000 rcspontja van?

Amik (akik) nlkl semmifle elrejelzs nem kszlhetne

Ibn Al Hamad hatalmasat stott, s felkszldott a szkbl. Itt az id, 20 ra van. Odakint mr lement a nap, csak egy nagyon vkony narancssrga sv hzdott a nyugati horizonton. Mikor kilpett a hzikbl a csendes szaharai jszakba, megborzongott; alig ment le a nap, de mris rezheten lehlt a leveg. Az ember el se hinn, hogy nappal itt akr 50 fok is lehet. Lecaplatott a lpcsn, majd lassan odastlt a hmrhzikhoz, s kinyitotta az ajtajt. Rpillantott a mszerre s elgedetten elmosolyodott. Tizedre pontosan eltallta hny fokot mutatott a hmr. Ezutn a tbbi mrmszert is leolvasta, visszastlt a hzikba s a mrt rtekekbl egy furcsa kdot lltott ssze, majd tz perccel a mrsek utn mr el is kldte. Visszalt a szkre s vrta a 21 rt, amikor jra meg kell ismtelni a mrseket.

Alpinzentrum Rudolfshtte meteorolgiai lloms az osztrk Alpokban
Ugyanebben az rban - azaz amikor Ibn Al Hamadnl 20 ra van! - Sanghaj klvrosban Xuang Li is kistlt a mrmszerekhez, s szinte pontosan ugyangy, ahogy tbb ezer kilomterrel tvolabb lv kollgja, is leolvasta az adatokat, majd sszelltotta a kdot s elkldte.

De ugyanebben az idpontban a vilg szmos pontjn emberek (s automatk) szzai mrtk meg a hmrskletet s a tbbi paramtert, lltottk ssze az egyezmnyes jelekbl ll kdot, s engedtk tjra a vilg meteorolgiai adatfolyamban. Rengeteg adat lesz minden egyes rban, de ez mg deskevs az egy idpontban szksges 1000000-hoz! A meteorolgiai mrhlzat fenntartsa s fejlesztse nem tartozik egy llam legfontosabb feladatai kz, csak azok az orszgok kpesek arnylag srn llomsokat telepteni, amelyek kltsgvetsbe ez belefr. Sejthet, hogy hol lesz nagy az llomsok szma (pl. Eurpban s szak-Amerikban), s hol lesz jval kevesebb (pl. Afrikban).

A vilg a meteorolgiai mrs terletn olyat tud, amit mg sok ms terleten is alkalmazni kellene: kpes az sszefogsra s egyik orszg sem lg ki a sorbl, hogy csakazrtsem! (mint pl. az angolok a fordtott kzlekedssel;) ). Kpes volt arra, hogy egy olyan egysges mrsi "kultrt" vezessen be, amelyet mindenhol a vilgon ugyangy ismernek s ugyangy hasznlnak. Az Ibn Al Hamad ltal elkldtt kdolt tviratot a vilg sszes meteorolgusa rti, fggetlenl attl, hogy Balin, Tajvanon, a Bajkl t mellett vagy Budapesten l!
12843 41756 82803 11018 21064 39908 40083 53014 70322 885// 333 10011 21028 88656 555 10071=
Egy Budapestre vonatkoz kdolt tvirat ( n. synop kd). Ebben pldul a 82803 szmsor jelzi a szlre vonatkoz mrst. A 8-as jelenti a felhvel bortottsgot; a 8-as teljesen borult eget jelent. A tbbi 4 szm azt jelenti, hogy 280 (28) fokrl 3 m/s-os (03) tlagszl fj. A szllkst a vgn az 555 utni 1-essel kezdd csoport mutatja (10071). Ebben az esetben 7 m/s (007) a max. szllks. A csoport vgn az 1-es azt jelenti, hogy az els negyedrban kvetkezett ez be.

Minden meteorolgiai paramterre meg van hatrozva, mik azok a krlmnyek, amelyek mellett kell mrni az adott paramtert. A hmrskletet egy fehrre mzolt, zsalugteres, ferdetets, az pletektl megfelel tvolsgban elhelyezett kis hzikban kell mrni, gy, hogy a hzikba rejtett hmr higanygmbje pontosan 2 mterre legyen a talajfelszntl. Ezek alapjn, gondoljunk bele, ssze lehetne egyeztetni az indiai Calicutban, egy utcai bf oldalra felakasztott hmr s egy buenos airesi, hatodik emeleti laks keleti ablakba kitett hmr ltal mrt rtkeket? Ez olyan, mintha ssze kellene hasonltanunk Michael Jackson - Billie Jean szmnak utols kt perct a prklttel dstott tkfzelk zvel!

Itt kell megjegyezni hogy az idjrs jelentsekben hangoztatott adatok, tbbek kztt a hmrskleti rtkek az ilyen krlmnyekre vonatkoznak! Azaz kedves olvas, ha neked van egy hmrd a nappali ablakban, akkor az onnan leolvasott rtk simn kvl eshet az elrejelzsekben megadott tartomnyon, de ez nem jelenti a meteorolgusok kudarct!

A csapadk mrsre szolgl mredny szln pldul azrt van les perem, hogy a peremre hull vzcseppeknek az a rsze, amely a mredny terletre esik mg belehulljon, de a csepp msik rsze mr nem! s az sszegyjttt csapadk a mredny aljn egy aprcska nylson tvozik azrt, hogy az sszegylt csapadk prolgst cskkentse.

Mirt fontosak a mrsek?

Az lenne a modell szmra a legoptimlisabb llapot, ha minden rcspontjban el tudnnk helyezni egy mrmszert. Ebben az esetben pontosan meg tudnnk hatrozni a kezdeti rcsponti rtkeket. De ez lehetetlen (egyelre, de ki tudja mit hoz 3021?). A rcs adatai alapjn egy szinten 200 *100 = 20000 llomsnak kellene lennie. Mg a fldfelszn hagyjn, de feljebb? Radsul a fldfelsznen sem a rcspontokban helyezkednek el a mrllomsok.

Magyarn, van egy rendezetlen adathalmazunk, amelynek segtsgvel meg kellene hatrozni a rendezett rcs pontjaiban az rtkeket. Erre n. interpolcis eljrsokat szoktak hasznlni (fogadjuk el, ez a neve, erre most nem trnk ki). Azonban hiba brmilyen tkletes eljrs, a rcsponti rtk nagy valsznsggel nem lesz pontosan annyi, mint amennyi a valsgban. Teht a rcs pontjaiba nem pontosan a valsgnak megfelel rtkek fognak kerlni, hanem kicsit el fognak trni, magyarn hibval fogunk dolgozni.

Most mit bnzunk mr ilyen kis hibkkal? Mirt foglalkozunk velk? Mirt kell mindent a lehet legpontosabban mrni? Escseppet flbevgni les peremmel? Mirt van erre szksg, mit szmt az a fl escsepp? Ha kezdetben egy kicsit eltrnk a valsgtl, akkor az elrejelzsbl is visszavesszk azt a kicsit, s ksz mris ott vagyunk a megoldsnl.

Most jn a lnyeg
Az a nagy "baj", a legnagyobb "baj" a lgkrrel, hogy nem gy mkdik. Vegyk pldul azt, hogy az x=105, y=23, z=5 rcspontban a valdi hmrsklet 2010.05.19 11 rakor 10.36578 Celsius fok. Az interpolcis eljrssal azt kapjuk, hogy ebben a rcspontban a hmrsklet az adott idpontban 10.67 Celsius fok. Azaz nagyjbl 0,3 tized a klnbsg. Lefuttatjuk a modellt s azt kapjuk, hogy 48 ra mlva ebben a rcspontban a hmrsklet 13.98 celsius fok lesz. Remek, de mi van akkor, ha pldul nem 10.67 a kezdeti rtk hanem mondjuk, 10.77, azaz egy tizeddel tbb. Navan azt vrnnk, hogy akkor a modell futtatsa utn 48 ra mlva 14.08 (13.98 + 0.1) Celsius fokot kapunk. De nem, nem, az rtk 8.6 Celsius fok lesz! s ha 10.57 Celsius fokkal indtunk, akkor pedig 10.66 Celsius fokot kapunk!

A fenti pldbl lthat, hogy csak akkor tudjuk a lehet legpontosabban megmondani milyen rtkek lesznek a rcspontokban 48 ra mlva (azaz akkor tudunk majdnem tkletes elrejelzst kszteni), ha pontosan ismerjk a rcspontokban a kezdeti rtkeket, hiszen brmekkora kis eltrs a rcspontok kezdeti rtkei s a valdi rtkek kztt, azt okozhatja, hogy a vgeredmny a valsgtl nem kicsit hanem nagyon eltrhet! s minl tvolabbi idpontra ksztjk az elrejelzst, az eltrs annl nagyobb lesz! St, van egy rossz hrem: a tkletes elrejelzsnek - azaz a "biztos" sznak - elengedhetetlen felttele nem az, hogy a rcs minden pontjban pontosan ismerjk a kezdeti rtkeket, hanem az, hogy az egsz lgkr minden aprcska pontjban tudjuk ezt a modell futtatsnak kezdetekor - a fenti pldt alapul vve 2010.05.19 11 rakor! Mg az is lehetetlen vllakozs, hogy a rcs minden pontjban megtudjuk a valdi rtkeket, ht mg a lgkr minden pontjban!Viszont ha lehetetlen is minden rcspontban mrni, legalbb a rendelkezsre ll adatok segtsgvel a kezdeti rtkeket a lehet legpontosabban hatrozzuk meg. s ezrt fontos a mrsi, illetve interpolcis eljrs ltal ltrejv hibk minimlisra cskkentse.

Azrt ha megnzzk, hogy mekkora kimondhatatlanul, irgalmatlanul, elkpzelhetetlenl, megszmllhatatlanul, tmntelenl rengeteg adat kellene a tkletes elrejelzs megalkotshoz s sszehasonltjuk azzal, hogy a meteorolgiai modell mennyi adatbl szmtja ki az elrejelzst (amely azrt ritkn van messze a valsgtl), el kell ismerni, mg neked is kedves olvasm, hogy a modellek remek munkt vgeznek. Kb. olyan az egsz, mintha a focimeccsen rsztvev 22 jtkos kzl az egyik vd bal lbnak futballteljestmnye alapjn kellene megmondani, hogy ki fogja nyerni a focimeccset!

Azt hiszem, ezek utn nem meglep, hogy azok a meteorolgusok, akik a kezdeti llapot rcspont rtkeinek kiszmtsval foglalkoznak, kapva kapnak minden olyan mrt adat utn, amely a segtsgkre lehet a kezdeti rcs lehet legpontosabb meghatrozsban. gy tbbek kztt felhasznljk a klnbz tengerjr hajk mrseit, amelyek a mrllomsok szkben lv cenok, tengerek vizt hastjk, vagy a replgpek ltal mrt adatokat, amelyek a modellrcs, szintn mrt adatok hinyval kszkd felsbb szintjeit gazdagtjk. Ugyanis egy nem rcspontban mrt adat is sokkal tbbet szmt, mintha egyltaln nem lenne mrs.

Most akkor mr tudjuk, miknt ll el a modellrcs kezdeti llapota s ennek a kezdeti llapotnak a felhasznlsval a modell a futsa sorn miknt szmtja ki, azaz kszti el az elrejelzst. s tbb ilyen modell elrejelzs kerl a szinoptikushoz, aki tulajdonkppen ezekbl sszelltja azt a sokat emlegetett pr sort.

Az "apr kis nanszok"
Lttuk, milyen rengeteg szmts szksges a modell futtatshoz. Ezt mg lehetne nvelni, a fels hatr a csillagos g, a korltot a szmtstechnika jelenti. Hogy mire gondolok? Ugye az a lnyeg, hogy a modell az elrejelzseket relis id alatt szmolja ki, hiszen ha 48 rval ksbbi llapotra vagyunk kvncsiak, s a modell 4 napig szmol, akkor semmit sem rnk mr az eredmnyekkel. Teht a modell paramtereit (ez elssorban a rcs felptsre vonatkozik) gy kell megvlasztani, hogy a szuperszmtgp belthat idn bell megbrkzzon vele.

Egy meteorolgiai modell lehet olyan, hogy a rcs csak a fldfelszn egy meghatrozott tartomnyra korltozdik (korltos tartomny modellek), de lehet olyan, amely az egsz bolygt befedi (globlis modellek). Tegyk fel, hogy az eddigi pldban hasznlt 1 milli rcsponttal rendelkez modell esetben a rcspontok kztti tvolsg mind az x, mind az y irnyban 20 km (most a fgglegesen elhelyezked szintek kztti tvolsggal nem foglalkozunk). Ez -mint kiszmoltuk- az egyenletrendszer megoldsnak legalbb 48 milliszori kiszmtst ignyli. De mi van akkor ha a rcspontok kztti tvolsgot cskkentjk gy, hogy a modell ltal lefedett tartomny nem vltozik?

Legyen mondjuk, az j tvolsg a rcs pontjai kztt 10 km. Ez azt jelenti egsz egyszeren, hogy ktszer annyi pontunk lesz x s y irnyban is, azaz az j rcs esetben x irnyban 400, y irnyban pedig 200. Az j rcs pontjainak szma 4 milli! lesz, vagyis az eredeti rcspontok szmnak ngyszerese. s ha a teljes elrejelzst nzzk, azaz 48 rra elre ksztnk elrejelzst, akkor a korbbi 48 milli helyett 192 milliszor kell megoldani az egyenletrendszert! Nos lehet, hogy ezt mr nem brn a szmtgpnk elfogadhat idn bell kiszmtani....

Elvileg akrmeddig elmehetnk, cskkenthetjk tovbb s tovbb a rcspontok kztti tvolsgot. Akrmeddig. Elmletileg. Csak a szmtgp ll a terjeszkeds tjban.

Gondolom, kedves olvas, felmerlt benned, mirt fontos a rcspontok kztti tvolsg? Lssuk.

Minl nagyobb, annl hosszabb ideig l
Az egyik fontos dolog: ha a lehet legpontosabb elrejelzst szeretnnk kszteni, a lgkr minl tbb pontjban meg kell tudnunk a modell futtatsnak kezdetekor a pontos rtkeket. Ha cskkentjk a rcspontok kztti tvolsgot - magyarn nveljk a pontok szmt -, ppen ezt tesszk, mg akkor is, ha csak az interpolcis eljrssal tudjuk meghatrozni a kezdeti rtkeket!

A msik ok, hogy minl tbbet "lssunk" az elrejelzsekbl. A meteorolgiai jelensgekre egy nagyon egyszer arnyossg alkalmazhat: minl nagyobb egy lgkri kpzdmny annl tovbb "l", annl tovbb figyelhet meg a lgkrben. De mieltt tovbbmegynk, lssunk ngy lgkri kpzdmnyt:
-ciklon, antikciklon , amelyek tmrje tbb ezer kilomter is lehet,
-idjrsi front, amelyek hossza tbb szz kilomter is lehet,
-zivatar (a kznyelvi vihar villmlssal mennydrgssel), amelyek tmrje kb. 2-4 km,
-portlcsr, amelyet mondjuk, szeles idben lthatsz a hzak kztt, s amelyekben a falevelek a szemttel krtncot jrnak. Ezek tmrje pr mter.

Az lettartamuk viszonya a fenti arnyossg ismeretben knnyen kitallhat. A pldnak hozott kpzdmnyek kzl a ciklonok, anticiklonok akr hetekig, a frontok napokig, a zivatarok fl ra-rig, a portlcsrek pr percig maradnak fent, "lnek" a lgkrben.
Zivatar Bakonszeg hatrban

s most trjnk vissza a rcsunkhoz, amelyben a rcspontok tvolsga 20 km. A modell "szeme, ltsa" a rcspontokkal szimbolizlhat, azt "ltja" amiket a rcspontokban rzkel. Vagy akr a rcsot tekinthetjk egy hatalmas rostnak is, amelynek lyukai 20 km * 20 km nagysgak. Ha egy ciklont vagy egy frontot "beledobunk ebbe a rostba", fennakad, de egy zivatar? Egy portlcsr?

Ezek a "kis nanszok" nem fognak megjelenni az elrejelzsben, mert a modell egsz egyszeren nem "ltja", nem rzkeli ket! Mit lt csak? Mondjuk, azt, hogy jn egy hidegfront, s azt is "ltja", hogy ez a front milyen sebessggel mozog, s hogy mennyire "markns", azaz mekkora a hmrsklet, nyoms stb. klnbsge a front eltt s utn. s ez hogy fordtdik t a kznyelvbe, milyen szavakkal rdik bele a pr soros idjrs jelentsbe? A front "marknssgtl" fggen "helyenknt", vagy "tbbfel vrhat zpor, zivatar", illetve "esetenknt a jges, felhszakads sem kizrt". Ugyanis a meteorolgiban a frontok termszetbl addan tudni lehet, hogy milyen lgkri jelensgek ksrik ket. Amg egy melegfrontot ltalban hosszabb, csendes es jellemez, addig egy hidegfrontot zporok, zivatarok ksrnek. s mivel a frontot "ltja"a modell, s ismeretes, hogy az milyen front, ezrt tudni lehet, hogy mi vrhat a lgkrben.

A zivatart azonban nem rzkeli (most mr tudjuk, mirt nem), nem fogja tudni pontosan, hol pattan ki a front mentn vagy att?l fggetlenl egy jges, felhszakads! Csak azt, hogy a front nyomban elfordulhat s mennyire valszn.

Azt hiszem, most mr vilgos, mirt lenne j cskkenteni a rcspontok kztti tvolsgot. A rcspontok tvolsgnak cskkentse azonban sok ms szempontbl is j dolog (pldul minl kisebb a tvolsg a pontok kztt, a domborzat annl pontosabban vehet figyelembe az elrejelzs ksztsekor, s ez egyltaln nem elhanyagolhat tnyez!)

s itt trtnk vissza a szmtstechnikai korlthoz. Vrni kell, amg eljut oda a processzorvilg, hogy cskkenthessk a rcspontok kztti tvolsgot.

(Megjegyzend, hogy bizonyos rcspont-tvolsg alatt a modell lelke, azaz az a bizonyos bonyolult matematikai-fizikai egyenletrendszer megvltozik, de ez minket nem rint)

Hogyan lehet javtani az elrejelzsen?
Persze a meteorolgusokat nem hagyja nyugodni ez a koszos dolog. Mrmint az, amirl mr esett sz, miszerint a kezdeti rcsban fennll valdi s felttelezett rtk kztti kis klnbsg iszony nagy eltrst adhat a valsgtl. Mit lehetne tenni? Hogyan lehetne valahogy mg pontosabb, jobb tenni az elrejelzst? Mrni nem lehet minden rcspontban, ez lehetetlen. De akkor mgis mivel lehetne javtani az eredmnyeken?

Mi lenne, ha - miutn kiszmoltuk a kezdeti rcsot s lefuttattuk a modellt -, a kezdeti rcsot megvltoztatjuk egy picit, s ismt lefuttatjuk a modellt? gy kt elrejelzsnk lesz, nem egy. Vajon ezeknek az elrejelzseknek az tlaga nem ad-e jobb eredmnyt, mint a szimpla elrejelzs?

J tlet, mi? s nem meglep mdon azt kapjuk, hogy igen, egy picit taln jobb lesz az elrejelzs. Nosza rajta, ne vacakoljunk kt elrejelzssel, vegynk tbbet, mondjuk 50-et. Igen, 50-et. Lefuttatjuk 50-szer a modellt, gy hogy minden futs eltt egy picit megvltoztatjuk a kezdeti rcs pontjaiban az rtkeket (a pldnknl maradva az x=105, y=23, z=5 rcspontban az els futtatsnl 10.67 Celsius fokkal szmolunk, a msodik futtatsnl 10.71 Celsius fokkal s gy tovbb). s a tapasztalatok azt mutatjk, hogy igen, ez egy remek hzs volt, mert az 50 elrejelzs tlaga ltalban jobb eredmnyt fog adni, mint az egyszeri elrejelzs. Azrt ugye mg nem felejtettk el, hogy egy futtatsnak mekkora szmtsignye van? Ezeknek, az gynevezett ensemble elrejelzseknek kzptvon, teht a 3-10 napos elrejelzseknl van nagy jelentsgk, ekkor mr jobb lesz az eredmnyk, mintha csak egy sima modellt nznnk, amit egyszer futtatnak le.
Egy n. fklya diagram ( az ensemble elrejelzsek egyik brzolsi mdja) , amely a GFS modell Budapestre vonatkoz, a 850 hPa nyomsi szintre vonatkoz hmrsklet elrejelzseit mutatja. A grafikonon jelen esetben nem 50, csak 20 modellfuttats kimenetele (a P-vel jellt tagok) - "jslsa" - lthat. A futtatsok annyiban klnbznek egymstl, hogy egy kicsit mindegyik ms kezdeti rtkekbl indult ki. s szpen lthat, hogy eleinte mg egytt haladnak a grbk, majd a kis kezdeti eltrsek ellenre a lehetsges kimenetelek kztt milyen nagy klnbsgek jelentkeznek: mr mrcius 26-n is a 20 futtats legkisebb s legnagyobb rtke kztt 10 fokos a klnbsg; 14 nappal az elrejelzs ksztse utn pedig a klnbsg 25 celsius fokra n.

Ellenrizni is kell!
Igen, az elrejelzett adatokat ellenrizni kell (idegenl: verifiklni), azaz meg kell nzni, hogy a modell vajon mennyire jl kzeltette meg a valdi rtkeket. A pldnknl maradva a 2010.05.19 11 rakor indtott 48 rs elrejelzst (azaz 2010.05.19 12 rra, 13 rra stb. lesz elrejelzsnk) mondjuk, 2010.05.23-n megvizsgljuk, hogy vajon a 2010.05.19 12 rra adott elrejelzse pldul Budapestre mennyire kzeltette meg a valsgot. A mrt adatok rendelkezsre llnak, az elrejelzett adatok szintn, nincs ms dolgunk csak megnzni a klnbsget s levonni a kvetkeztetseket. Kiderlhet, amirl mr korbban volt sz, hogy a modell bizonyos idjrsi helyzetekben a hmrskletet albecsli. A modellfejlesztsnek a verifikci a kulcsa!

Akkor most mit is mond az a pr soros elrejelzs?
Te, kedves olvas, s mindenki azt szeretn, ha pontosan tudni lehetne, hogy holnap hny fok lesz, lesz-e es, ha igen, akkor mikortl meddig s mennyire fog esni, mikortl lesz felhs az g s mikor fog stni a Nap. Legfkpp a csapadk az, amely rdekli a kzvlemnyt, de sajnos, pont a csapadk az a paramter, amelyet taln a legnehezebb elrejelezni. Egyvalamit nagyon fontos megrteni: a meteorolgiai elrejelzsben nincs 100% s sosem lesz; a "biztos" sz ismeretlen. Az idjrs elrejelzs valsznsgekkel dolgozik ( ha az idjrs jelentsben az szerepel hogy 35 fok lesz, az tulajdonkppen azt jelenti, hogy ez a legvalsznbb rtk ). s ha vgigolvastad ezt az rst, akkor tudod, hogy nem azrt mert a meteorolgusok gy szeretnk, hanem azrt, mert egyszeren nem tudnak pontos rtkeket mondani. Az elrejelzsekben ezeket a valsznsgeket a "tbbnyire", a "tbbfel", a "vrhat", a "helyenknt" stb. szavak jelentik. Ez mg mindig bartibb, mintha olyan adatokkal bombznk a jnpet, hogy az 1 mm-t meghalad csapadk valsznsge 29% :). s a korbbiak alapjn most mr valsznleg azt is rted, hogy az idjrsjelentsben nem fogjk bemondani, hogy dlutn 15.32 perckor zivatar kezddik Btonyterenytl szakkeletre 2 kilomterrel.

Jsolunk? Az enciklopdia alapjn igen. De ezt gy tesszk, hogy elemznk, modellt futtatunk s fejlesztnk, adatokat mrnk, mrmszereket gyrtunk s modell elrejelzseket verifiklunk.