Keressétek a Csúcsrajárás alkalmazást a Google Playen!
Keressétek a Csúcsrajárás alkalmazást a Google Playen!
Túráink közül
Dunamenti 15
(2009-03-14)
2009.03.23 Egy koratavaszi rövid túra története
Mostanában
Répáshuta kirándulás
(2024. február 13.)
Õszi kirándulás a Déli-Bükkben Répáshuta környékén
Lillafüred kirándulás
(2024. február 13.)
Körtúra Lillafüred-Felsõhámor környékén barlangokkal, forrásokkal, kilátókkal.
Kasprowy Wierch
(2024. január 30.)
Nyári túra a Lengyel-Tátrában a Gáspár-csúcsra
Lorenz-hágó
(2024. január 30.)
Átkelés a Lorenz-hágón a Magas-Tátra szlovák oldalán
Morskie Oko
(2024. január 30.)
Körtúra a Lengyel-Tátrában az Öt tó-völgyében és a Morskie Okonál
Hochschwab
(2024. január 30.)
A Hochschwab hófehér dolomitsziklái
Vereda da Ponta de Sao Laurenco
(2023. október 5.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Levada das 25 Fontes
(2023. október 4.)
Madeira IV - Levada das 25 Fontes
Pico Ruivo
(2023. október 4.)
Madeira V - A Kõris-hegyrõl a Kékesre
AK: Körösladány-Dévaványa
(2023. október 3.)
Rövid, de annál unalmasabb kéktúra az Alföldön

Mecsek

Kirándulás
A leírást készítette: feherb
Idõpont: 2009. június 5.
Indulás: 07.30. Hármas-hegy
Érkezés: 14.00. Hármas-hegy
Résztvevõk: feherb
Túraparaméterek
A túra hossza26 km
Szintkülönbség930 m
Útvonal Hármas-hegy -> Zengõ -> Büdös-kút -> Z+Z- keresztezõdés -> Kisújbánya -> Cigány-hegy -> mûút -> Hármas-hegy
HelyszínMecsek
Legmagasabb tengerszint feletti magasság682 méter - Zengõ
Idõjárás
Túlnyomóan borult, párás, 550 m-es felhõalappal. Kétszer volt záporesõ, távoli zivatar. Európa idôjárása
Magyarázat a térképhez
Amikor annak idején DDK-ztunk, Kisújbányán nem találtunk nyalókát a füzetbe. Most elmentem egyért, és ha már arra jártam, gondoltam felmegyek a Zengõre és elmegyek Óbányára is. A Hármas-hegyrõl indultam, direkt elmentem egy nappal korábban a kirándulás miatt.

Erdõ a ködben
Felfelé a Zengõre
Észak felé indultam el, nem a jelzett, hanem az erdészeti utakon. Kacskaringózás után értem le a völgybe, majd egy jobbkanyarral máris a Zengõ és a Hármas-hegy közti völgyben találtam magam. Hétköznap volt, turistával sehol sem találkoztam, csak erdészeti jármûvekkel. Itt a völgyben elég párás volt a levegõ, de csak akkor kezdtem el izzadni, amikor elkezdtem felfelé menni a Zengõre. A jelzések nem valami tökéletesek. A völgyben és a hegyre felfelé követhetõ, de azt az elágazást, ahol fel kell kanyarodni, alig találtam meg. Szépen lassan emelkedett az út. nehezebb emelkedõ csak a legvégén volt. Ott már felhõben voltam, és a szél is hidegen fújt. A csúcson viszonylag sok idõt eltöltöttem gyorsítótárazással és fényképkészítéssel. Úgy láttam, nem sokkal a fejem felett már nincs köd, ezért felmentem a toronyba, de semmi normális képet nem sikerült csinálni.

Várrom a Zengõn
Kereszt
Kelet felé mentem le, majd a Z+ jelzésen haladtam észak felé, Óbánya felé. Ezt a jelzést is nehéz követni, néha zöld kör jelek is felbukkannak, teljesen kaotikus módon. Egy helyen dzsindzsában megy le egy hegyoldalon, ott inkább kerültem, szerencsére a GPS-es térképen pár erdészeti út is rajta van. Az Öreg-patak völgyébe értem le, ahonnan egy meredek kaptatón kellett felmászni. Azt hittem rövidebb lesz, ezért nekiiramodtam, de be kellett látnim, hogy hosszabb lesz az emelkedõ. Viszont addigra a nyelvem is lógott, mellesleg elkezdett esni az esõ. Nagyon úgy nézett ki, hogy nem bírja ki a légkör két óráig esõ nélkül, és az pláne aggasztott, hogy a dombtetõre érve két dörgést is hallottam északkelet felõl. Ezért inkább úgy döntöttem, hogy kihagyom az óbányai kerülõt, és Kisújbányára is csak akkor megyek be, ha odaérve nem esik.

Rét Kisújbánya felett
Így a Z jelzésen mentem, immáron vissza nyugat felé a gerincen, és meglepõen hamar elértem a kisújbányai elágazót. Mivel nem esett, lemenetem a faluba a nyalókáért. Éhes is voltam, tartottam tíz perc pihenõt, és megettem két teszkós pogácsát. A falu nem tudom mennyire "élõ", valószínûleg a legtöbb épület inkább nyaralóként funkcionál. Normális összeköttetése nincs a külvilággal, nincs busz, kocsival pedig csak egy keskeny, de aszfaltozott erdei úton érhetõ el. Viszont van bolt, templom és egy turistaszálló.

Egy erdei állat
Egy másik állat lábnyoma
A falu felett lévõ Cigány-hegyre is felmentem. Pont elkezdett esni, mire odaértem, tíz percre beálltam a kilátó alsó, fedett részére. Visszafelé pedig megkerestem az itt lévõ geoládát. Ebbõl a szögbõl nem nagyon jön ki a Hármas-hegy három huplija, de a magas antennáról meg lehet ismerni. Légvonalban kb. 4 km innen, ebbõl csináltam majdnem nyolcat. A Zobákpuszta-Kisújbánya közti mûúton mentem végig, közben bekukkantottam a Csengõ-forráshoz, ami sajnos nem folyt, pedig nagyon szépen van foglalva.

Egy harmadik erdei állat
Végsõ erõfeszítésként felsétáltam a hegyre, de megpróbáltam rövidebb utat keresni, mint a jelzett. Így megintcsak meredekre sikerült a felfelé menetel. A hegytetõn is van egy gyorsítótár, de azt majd késõbb keresem meg, úgyis itt leszek még négy napot, és biztosan lesz beavatkozásmentes idõ.