Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Keszthely-Tapolca
(2010-10-09)
szi kktra a Tapolcai-medencben I: Keszthely - Tapolca
Mostanban
Rpshuta kirnduls
(2024. februr 13.)
szi kirnduls a Dli-Bkkben Rpshuta krnykn
Lillafred kirnduls
(2024. februr 13.)
Krtra Lillafred-Felshmor krnykn barlangokkal, forrsokkal, kiltkkal.
Kasprowy Wierch
(2024. janur 30.)
Nyri tra a Lengyel-Ttrban a Gspr-cscsra
Lorenz-hg
(2024. janur 30.)
tkels a Lorenz-hgn a Magas-Ttra szlovk oldaln
Morskie Oko
(2024. janur 30.)
Krtra a Lengyel-Ttrban az t t-vlgyben s a Morskie Okonl
Hochschwab
(2024. janur 30.)
A Hochschwab hfehr dolomitszikli
Vereda da Ponta de Sao Laurenco
(2023. oktber 5.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Levada das 25 Fontes
(2023. oktber 4.)
Madeira IV - Levada das 25 Fontes
Pico Ruivo
(2023. oktber 4.)
Madeira V - A Kris-hegyrl a Kkesre
AK: Krsladny-Dvavnya
(2023. oktber 3.)
Rvid, de annl unalmasabb kktra az Alfldn

Mecsek

Kirnduls
A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2009. jnius 5.
Induls: 07.30. Hrmas-hegy
rkezs: 14.00. Hrmas-hegy
Rsztvevk: feherb
Traparamterek
A tra hossza26 km
Szintklnbsg930 m
tvonal Hrmas-hegy -> Zeng -> Bds-kt -> Z+Z- keresztezds -> Kisjbnya -> Cigny-hegy -> mt -> Hrmas-hegy
HelysznMecsek
Legmagasabb tengerszint feletti magassg682 mter - Zeng
Idjrs
Tlnyoman borult, prs, 550 m-es felhalappal. Ktszer volt zpores, tvoli zivatar. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
Amikor annak idejn DDK-ztunk, Kisjbnyn nem talltunk nyalkt a fzetbe. Most elmentem egyrt, s ha mr arra jrtam, gondoltam felmegyek a Zengre s elmegyek bnyra is. A Hrmas-hegyrl indultam, direkt elmentem egy nappal korbban a kirnduls miatt.

Erd a kdben
Felfel a Zengre
szak fel indultam el, nem a jelzett, hanem az erdszeti utakon. Kacskaringzs utn rtem le a vlgybe, majd egy jobbkanyarral mris a Zeng s a Hrmas-hegy kzti vlgyben talltam magam. Htkznap volt, turistval sehol sem tallkoztam, csak erdszeti jrmvekkel. Itt a vlgyben elg prs volt a leveg, de csak akkor kezdtem el izzadni, amikor elkezdtem felfel menni a Zengre. A jelzsek nem valami tkletesek. A vlgyben s a hegyre felfel kvethet, de azt az elgazst, ahol fel kell kanyarodni, alig talltam meg. Szpen lassan emelkedett az t. nehezebb emelked csak a legvgn volt. Ott mr felhben voltam, s a szl is hidegen fjt. A cscson viszonylag sok idt eltltttem gyorsttrazssal s fnykpksztssel. gy lttam, nem sokkal a fejem felett mr nincs kd, ezrt felmentem a toronyba, de semmi normlis kpet nem sikerlt csinlni.

Vrrom a Zengn
Kereszt
Kelet fel mentem le, majd a Z+ jelzsen haladtam szak fel, bnya fel. Ezt a jelzst is nehz kvetni, nha zld kr jelek is felbukkannak, teljesen kaotikus mdon. Egy helyen dzsindzsban megy le egy hegyoldalon, ott inkbb kerltem, szerencsre a GPS-es trkpen pr erdszeti t is rajta van. Az reg-patak vlgybe rtem le, ahonnan egy meredek kaptatn kellett felmszni. Azt hittem rvidebb lesz, ezrt nekiiramodtam, de be kellett ltnim, hogy hosszabb lesz az emelked. Viszont addigra a nyelvem is lgott, mellesleg elkezdett esni az es. Nagyon gy nzett ki, hogy nem brja ki a lgkr kt rig es nlkl, s az plne aggasztott, hogy a dombtetre rve kt drgst is hallottam szakkelet fell. Ezrt inkbb gy dntttem, hogy kihagyom az bnyai kerlt, s Kisjbnyra is csak akkor megyek be, ha odarve nem esik.

Rt Kisjbnya felett
gy a Z jelzsen mentem, immron vissza nyugat fel a gerincen, s meglepen hamar elrtem a kisjbnyai elgazt. Mivel nem esett, lemenetem a faluba a nyalkrt. hes is voltam, tartottam tz perc pihent, s megettem kt teszks pogcst. A falu nem tudom mennyire "l", valsznleg a legtbb plet inkbb nyaralknt funkcionl. Normlis sszekttetse nincs a klvilggal, nincs busz, kocsival pedig csak egy keskeny, de aszfaltozott erdei ton rhet el. Viszont van bolt, templom s egy turistaszll.

Egy erdei llat
Egy msik llat lbnyoma
A falu felett lv Cigny-hegyre is felmentem. Pont elkezdett esni, mire odartem, tz percre belltam a kilt als, fedett rszre. Visszafel pedig megkerestem az itt lv geoldt. Ebbl a szgbl nem nagyon jn ki a Hrmas-hegy hrom huplija, de a magas antennrl meg lehet ismerni. Lgvonalban kb. 4 km innen, ebbl csinltam majdnem nyolcat. A Zobkpuszta-Kisjbnya kzti mton mentem vgig, kzben bekukkantottam a Cseng-forrshoz, ami sajnos nem folyt, pedig nagyon szpen van foglalva.

Egy harmadik erdei llat
Vgs erfesztsknt felstltam a hegyre, de megprbltam rvidebb utat keresni, mint a jelzett. gy megintcsak meredekre sikerlt a felfel menetel. A hegytetn is van egy gyorsttr, de azt majd ksbb keresem meg, gyis itt leszek mg ngy napot, s biztosan lesz beavatkozsmentes id.