Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Vdrvlgyi Mikuls
(2006-12-03)
2006.12.10 A Balaton mellett megrendezett Vdrvlgyi Mikuls trnak a beszmoljt is megcsinltuk.
Mostanban
Rpshuta kirnduls
(2024. februr 13.)
szi kirnduls a Dli-Bkkben Rpshuta krnykn
Lillafred kirnduls
(2024. februr 13.)
Krtra Lillafred-Felshmor krnykn barlangokkal, forrsokkal, kiltkkal.
Kasprowy Wierch
(2024. janur 30.)
Nyri tra a Lengyel-Ttrban a Gspr-cscsra
Lorenz-hg
(2024. janur 30.)
tkels a Lorenz-hgn a Magas-Ttra szlovk oldaln
Morskie Oko
(2024. janur 30.)
Krtra a Lengyel-Ttrban az t t-vlgyben s a Morskie Okonl
Hochschwab
(2024. janur 30.)
A Hochschwab hfehr dolomitszikli
Vereda da Ponta de Sao Laurenco
(2023. oktber 5.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Levada das 25 Fontes
(2023. oktber 4.)
Madeira IV - Levada das 25 Fontes
Pico Ruivo
(2023. oktber 4.)
Madeira V - A Kris-hegyrl a Kkesre
AK: Krsladny-Dvavnya
(2023. oktber 3.)
Rvid, de annl unalmasabb kktra az Alfldn

Kungsleden Kvikkjokk - Abisko

Hossztv tra
A lerst ksztette: szabola
magyar english 
Idpont: 2006. szeptember 2.
Induls: 2006.09.02 - Kvikkjokk
rkezs: 2006.09.11 - Abisko
Rsztvevk: krichard, szabola
Traparamterek
A tra hossza180 km
Szintklnbsg1100 m
tvonalKvikkjokk -> Laitaure -> Sitojaure -> Saltoluokta -> Vakkotavare -> Teusejaure -> Kaitumjaure -> Tjaktjapass -> Alesjaure -> Abiksojaure -> Abisko
HelysznLappfld
Legmagasabb tengerszint feletti magassgTjaktjapass - 1150 mter
titrsaink a jokkmokki buszmegllban
A szombati nap nagy rsze utazssal telt, de terveinkben mindenkpp szerepelt mra legalbb egy kis szakasz teljestse. Az otthon, a trkp alapjn kinzett s elre megtervezett tvonalat gy vlasztottuk, hogy mindennap egy aprcska hutnl fejezzk be az aznapi trt, mert ha minden ok, akkor nem kell strazni, jszakra meghzhatjuk magunkat s lesz fedl a fejnk felett. A kunyhkrl elkpzelsnk sem volt hogy nzhetnek ki, majd kiderl. A tervezsnl mg azt is figyelembe vettk, hogy a tavakat ki kell kerlnnk, mert azokon az tkels pnzbe kerl s abszolt nem volt kedvnk fizetni. Ezrt a kiszemelt nyomvonal csak rszben haladt a Kungsleden tvonaln, a tavak miatt jelents kerlket kell majd tennnk. Most per pillanat elegnk van az utazsbl s mikor a Jokkmokk-Kvikkjokk buszrl leszllunk tele vagyunk energival s azonnal indulni akarunk.

Kvikkjokk
A kvikkjokki turistalloms
Vgre itt vagyunk! Fl ve vrunk erre a pillanatra, amikor majd bakancsaink Lappfld ezen szinte teljesen lakatlan terlett tapossk majd. A busz letesz minket egy aprcska templom mellett, majd megfordul s otthagy minket azzal a pr utassal egyetemben, akik eddig vettk meg jegyket. Felkapjuk a htunkra a zskokat, de elszr fogalmunk sincs merre is induljunk. Valahogy meg kellene keresni a turistallomst, ahol megrdekldhetnnk egy-kt dolgot, pldul a horgszengedlyt. Nagy nehezen meg is talljuk az llomst, amely tbb kisebb pletbl ll. Megtalljuk a recepcit, de sajnos zrva van s csak fl ngykor nyit ki. Hosszan tanakodunk vajon mit csinljunk: fontos-e neknk annyira az engedly, hogy msfl rt itt vrjunk?

A kvikkjokki patak

Vgl gy dntnk, hogy megvrjuk amg kinyit a recepci. Megvesszk az engedlyt, ami 50 svd koronba kerl. Vgre elindulunk, elhagyjuk a kvikkjokki Kungsleden kaput s megtesszk az els mtereket a Kirlyok tjn. Az otthoni tervezs alapjn az els jszakt Kvikkjokktl krlbell 8 km-re fekv fekete hromszggel jelzett hutban szeretnnk eltlteni. Fogalmunk sincs milyen az a kunyh, meg kell nzni. Ha valami tet lesz a fejnk felett, az mr j. Elvileg mell van rva az hogy "Frfallen". Megnztk s ez valami olyasmit jelent, hogy lerobbant. Ez nem valami tl biztat, de megnzzk s majd megltjuk.

Hd egy aprcska patakon
Az alacsony erd
A Kungsleden egy jl kitaposott svny, jelzsek alig tallhatak, legalbbis itt az els mtereken. Otthon sok kpet megnztnk s lttuk, hogy tbb helyen deszkapallk vannak lerakva megknnytvn a haladst. s most mi is tallkozunk az els ilyen deszkapallkkal. Erdben haladunk, amelyet szinte kizrlag feny s nyrfa alkot. Eleinte fel sem tnik, de aztn leesik mirt olyan fura ez az erd: a fk nem 20 mter magasak, mint otthon; a nyrfk s a fenyk alig nnek magasabbra 8 mternl. Emelkednk, nem is kicsit.
Az els mterek a Kirlyok tjn
Elvileg hromszzvalahny mterrl kell felkapaszkodnunk 540 mterre. Azonnal izzadni kezdnk, a msfl napos utazs utn elgg fraszt a hirtelen gyalogls, fleg a htunkon ott van a szmunkra szokatlan 20 kg-os htizsk. Tallkozunk pr trzval, akik Kvikkjokk fel igyekeznek s az egyik trsasgnl egy nagy doboz gombt fedeznk fel.

Hirtelen egyedl lettnk, ott meneteltnk a lakatlan tjon, csak nagyjbl tudtuk hol fogunk aludni, mg majdnem kt htig itt fogunk bolyongani s engem ez egy kicsit megrmisztett. Olyan elveszettnek reztem magam. s ezt a hangulatomat semmi nem ronthatta volna mg jobban le, mint az idjrs. Lassan elkezd esni az es. Az a rohadt, szemt, mocskos es!Minden szrke, nedves,kietlen,vizes.

Fogynak a kilomterek, egyre kzelebb kerlnk a 8 km-hez, ahol a megvltst remlem. Aztn meg is talljuk a hutot. A "Frfallen" hutot. Ht nemhiba volt az megrongldott jelzvel illetve. Kiss megdlt, krlbell 4 ngyzetmter alapterlet, lyukas tetej fabd ll az t baloldaln. Azt hiszem ebben nem fogunk jszakzni. Itt mr rendesen esik az es, rohadtul elegem van az egszbl!

Elbnyszom a trkpet s megkeressk a kvetkez ilyen jelleg hutot. Meg is talljuk, ettl a ponttl nagyjbl 4 km-re egy t partjn. Igaz nem a Kungsleden tvonala mellett tallhat, de csak megtalljuk majd.

Kilts a tborhelyrl
Esben menetelnk, szerencsre mr nem emelkedik a terep, viszont iszonyan kves. Ide-oda szkellnk a sziklkon. Nem nagyon figyeljk a tjat, de nincs is mit nzni esben. Elhagyjuk a Stuor Dht tavat s megclozzuk a Sjabttjakjavrre nev tavat, amely mellett a kinzett hzik fekszik. Vget nem r menet utn rnk el ahhoz a ponthoz, ahol le kell trnnk a Kungsleden "nyomvonalrl". Le is trnk, s elindulunk a kiszemelt t irnyba.
A_tborhelynk
Kisebb bokrok alkotta zsombkos, mohs terepen haladunk elre. Elg nehzkes az elrejuts, de azrt kitartan haladunk a "fene se tudja mi vr rnk" irnyba. Mr a hziknl szeretnnk lenni, de nemhogy a hzat mg a tavat se rtk el, pedig a ttl mg legalbb egy kilomtert kell nyomulni a part menti dzsindzssban. De csak telnek a percek s mg mindig nem ltjuk a tavat. Aztn vgre felbukkan a t. De itt mr vgkpp elegnk van. Megprbljuk megkeresni, hol lehet a parton a hz, de nem ltunk semmit. s nem is megynk tovbb. Elegem van, le akarok tborozni.Keresnk egy nagyjbl egyenes helyet a parton s azonnal a storvershez kezdnk. Az es persze esik s a stor is vizes lesz egyik rszn mialatt fellltjuk. Szerencsre egsz jl fellltjuk a tborunkat, nem tunk be. Bermolunk s ott egy kicsit mr jobb a helyzet. Legalbb itt nem esik. Tzet rakni eslynk sincs, nagyjbl elrmolunk s megprblunk elaludni.