Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Tli Tihany 20 (2011-02-05)
Tli Tihany 20 teljestmnytra
Mostanban
Rockenbauer Pl emlktra (2022. december 10.)
Ezttal a nappali Rockenbauer trn volt blyaszeds
Mittagskogel (2022. november 16.)
jra a Mittagskogelen, ezttal nyron, hmentesen.
Mittagskogel (2022. november 16.)
jra a Mittagskogelen, ezttal nyron, hmentesen.
Wrthersee kerls (2022. november 16.)
Biciklitra Karintiban, Wrthi-t kerls
Dobratsch (2022. november 16.)
Eskszm, hogy soha tbb nem rom le, hogy Dobratsch
Rax (2022. augusztus 20.)
Rax?Rakok!
Fehr t (2022. jlius 7.)
Kvziszoksos jvi kirnduls 2022-ben a Budai-hegysgben
Thry Gyrgy Emlktra (2022. jlius 7.)
Thury Emlktra sokadjra, egyedl, kt nagy es kztt
Karancs-Medves 35 (2022. jlius 7.)
jra teljestmnytra a Karancs-Medvesen, most kettesben Vgnnyal
Olajos krt - 30 (2022. jlius 7.)
Harmadjra az Olajos krton

Kungsleden Kvikkjokk - Abisko

Hossztv tra
A lerst ksztette: szabola
magyar english 
Idpont: 2006. szeptember 2.
Induls: 2006.09.02 - Kvikkjokk
rkezs: 2006.09.11 - Abisko
Rsztvevk: krichard, szabola
Traparamterek
A tra hossza 180 km
Szintklnbsg 1100 m
tvonal Kvikkjokk -> Laitaure -> Sitojaure -> Saltoluokta -> Vakkotavare -> Teusejaure -> Kaitumjaure -> Tjaktjapass -> Alesjaure -> Abiksojaure -> Abisko
Helyszn Lappfld
Legmagasabb tengerszint feletti magassg Tjaktjapass - 1150 mter
titrsaink a jokkmokki buszmegllban
A szombati nap nagy rsze utazssal telt, de terveinkben mindenkpp szerepelt mra legalbb egy kis szakasz teljestse. Az otthon, a trkp alapjn kinzett s elre megtervezett tvonalat gy vlasztottuk, hogy mindennap egy aprcska hutnl fejezzk be az aznapi trt, mert ha minden ok, akkor nem kell strazni, jszakra meghzhatjuk magunkat s lesz fedl a fejnk felett. A kunyhkrl elkpzelsnk sem volt hogy nzhetnek ki, majd kiderl. A tervezsnl mg azt is figyelembe vettk, hogy a tavakat ki kell kerlnnk, mert azokon az tkels pnzbe kerl s abszolt nem volt kedvnk fizetni. Ezrt a kiszemelt nyomvonal csak rszben haladt a Kungsleden tvonaln, a tavak miatt jelents kerlket kell majd tennnk. Most per pillanat elegnk van az utazsbl s mikor a Jokkmokk-Kvikkjokk buszrl leszllunk tele vagyunk energival s azonnal indulni akarunk.

Kvikkjokk
A kvikkjokki turistalloms
Vgre itt vagyunk! Fl ve vrunk erre a pillanatra, amikor majd bakancsaink Lappfld ezen szinte teljesen lakatlan terlett tapossk majd. A busz letesz minket egy aprcska templom mellett, majd megfordul s otthagy minket azzal a pr utassal egyetemben, akik eddig vettk meg jegyket. Felkapjuk a htunkra a zskokat, de elszr fogalmunk sincs merre is induljunk. Valahogy meg kellene keresni a turistallomst, ahol megrdekldhetnnk egy-kt dolgot, pldul a horgszengedlyt. Nagy nehezen meg is talljuk az llomst, amely tbb kisebb pletbl ll. Megtalljuk a recepcit, de sajnos zrva van s csak fl ngykor nyit ki. Hosszan tanakodunk vajon mit csinljunk: fontos-e neknk annyira az engedly, hogy msfl rt itt vrjunk?

A kvikkjokki patak

Vgl gy dntnk, hogy megvrjuk amg kinyit a recepci. Megvesszk az engedlyt, ami 50 svd koronba kerl. Vgre elindulunk, elhagyjuk a kvikkjokki Kungsleden kaput s megtesszk az els mtereket a Kirlyok tjn. Az otthoni tervezs alapjn az els jszakt Kvikkjokktl krlbell 8 km-re fekv fekete hromszggel jelzett hutban szeretnnk eltlteni. Fogalmunk sincs milyen az a kunyh, meg kell nzni. Ha valami tet lesz a fejnk felett, az mr j. Elvileg mell van rva az hogy "Frfallen". Megnztk s ez valami olyasmit jelent, hogy lerobbant. Ez nem valami tl biztat, de megnzzk s majd megltjuk.

Hd egy aprcska patakon
Az alacsony erd
A Kungsleden egy jl kitaposott svny, jelzsek alig tallhatak, legalbbis itt az els mtereken. Otthon sok kpet megnztnk s lttuk, hogy tbb helyen deszkapallk vannak lerakva megknnytvn a haladst. s most mi is tallkozunk az els ilyen deszkapallkkal. Erdben haladunk, amelyet szinte kizrlag feny s nyrfa alkot. Eleinte fel sem tnik, de aztn leesik mirt olyan fura ez az erd: a fk nem 20 mter magasak, mint otthon; a nyrfk s a fenyk alig nnek magasabbra 8 mternl. Emelkednk, nem is kicsit.
Az els mterek a Kirlyok tjn
Elvileg hromszzvalahny mterrl kell felkapaszkodnunk 540 mterre. Azonnal izzadni kezdnk, a msfl napos utazs utn elgg fraszt a hirtelen gyalogls, fleg a htunkon ott van a szmunkra szokatlan 20 kg-os htizsk. Tallkozunk pr trzval, akik Kvikkjokk fel igyekeznek s az egyik trsasgnl egy nagy doboz gombt fedeznk fel.

Hirtelen egyedl lettnk, ott meneteltnk a lakatlan tjon, csak nagyjbl tudtuk hol fogunk aludni, mg majdnem kt htig itt fogunk bolyongani s engem ez egy kicsit megrmisztett. Olyan elveszettnek reztem magam. s ezt a hangulatomat semmi nem ronthatta volna mg jobban le, mint az idjrs. Lassan elkezd esni az es. Az a rohadt, szemt, mocskos es!Minden szrke, nedves,kietlen,vizes.

Fogynak a kilomterek, egyre kzelebb kerlnk a 8 km-hez, ahol a megvltst remlem. Aztn meg is talljuk a hutot. A "Frfallen" hutot. Ht nemhiba volt az megrongldott jelzvel illetve. Kiss megdlt, krlbell 4 ngyzetmter alapterlet, lyukas tetej fabd ll az t baloldaln. Azt hiszem ebben nem fogunk jszakzni. Itt mr rendesen esik az es, rohadtul elegem van az egszbl!

Elbnyszom a trkpet s megkeressk a kvetkez ilyen jelleg hutot. Meg is talljuk, ettl a ponttl nagyjbl 4 km-re egy t partjn. Igaz nem a Kungsleden tvonala mellett tallhat, de csak megtalljuk majd.

Kilts a tborhelyrl
Esben menetelnk, szerencsre mr nem emelkedik a terep, viszont iszonyan kves. Ide-oda szkellnk a sziklkon. Nem nagyon figyeljk a tjat, de nincs is mit nzni esben. Elhagyjuk a Stuor Dht tavat s megclozzuk a Sjabttjakjavrre nev tavat, amely mellett a kinzett hzik fekszik. Vget nem r menet utn rnk el ahhoz a ponthoz, ahol le kell trnnk a Kungsleden "nyomvonalrl". Le is trnk, s elindulunk a kiszemelt t irnyba.
A_tborhelynk
Kisebb bokrok alkotta zsombkos, mohs terepen haladunk elre. Elg nehzkes az elrejuts, de azrt kitartan haladunk a "fene se tudja mi vr rnk" irnyba. Mr a hziknl szeretnnk lenni, de nemhogy a hzat mg a tavat se rtk el, pedig a ttl mg legalbb egy kilomtert kell nyomulni a part menti dzsindzssban. De csak telnek a percek s mg mindig nem ltjuk a tavat. Aztn vgre felbukkan a t. De itt mr vgkpp elegnk van. Megprbljuk megkeresni, hol lehet a parton a hz, de nem ltunk semmit. s nem is megynk tovbb. Elegem van, le akarok tborozni.Keresnk egy nagyjbl egyenes helyet a parton s azonnal a storvershez kezdnk. Az es persze esik s a stor is vizes lesz egyik rszn mialatt fellltjuk. Szerencsre egsz jl fellltjuk a tborunkat, nem tunk be. Bermolunk s ott egy kicsit mr jobb a helyzet. Legalbb itt nem esik. Tzet rakni eslynk sincs, nagyjbl elrmolunk s megprblunk elaludni.