Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Meteor tra
(2006-09-16)
2006.09.28 A npszer Meteor tra egyik rsztvjnak teljestsrl szl beszmol is olvashat.
Mostanban
Rpshuta kirnduls
(2024. februr 13.)
szi kirnduls a Dli-Bkkben Rpshuta krnykn
Lillafred kirnduls
(2024. februr 13.)
Krtra Lillafred-Felshmor krnykn barlangokkal, forrsokkal, kiltkkal.
Kasprowy Wierch
(2024. janur 30.)
Nyri tra a Lengyel-Ttrban a Gspr-cscsra
Lorenz-hg
(2024. janur 30.)
tkels a Lorenz-hgn a Magas-Ttra szlovk oldaln
Morskie Oko
(2024. janur 30.)
Krtra a Lengyel-Ttrban az t t-vlgyben s a Morskie Okonl
Hochschwab
(2024. janur 30.)
A Hochschwab hfehr dolomitszikli
Vereda da Ponta de Sao Laurenco
(2023. oktber 5.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Levada das 25 Fontes
(2023. oktber 4.)
Madeira IV - Levada das 25 Fontes
Pico Ruivo
(2023. oktber 4.)
Madeira V - A Kris-hegyrl a Kkesre
AK: Krsladny-Dvavnya
(2023. oktber 3.)
Rvid, de annl unalmasabb kktra az Alfldn

Schleinitz

Magashegyi tra
Honlapra kerlt:2011. oktber 15. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2011. augusztus 9.
Induls: 07:40 Rottmannalm
rkezs: 16:30 Rottmannalm
Rsztvevk: feherb, juhi, krichard, szabola
Traparamterek
A tra hossza8 km
Szintklnbsg1000 m
tvonalRottmannalm -> Schleinitzhttl -> Schleinitz -> Kleines Schberl -> Thurner Alm -> Rottmannalm
HelysznOsztrk Alpok
Legmagasabb tengerszint feletti magassgSchleinitz - 2904
Idjrs
Kezdetben napos, alattunk a vlgyben felhk. Dlutnra beborult, s zporok is voltak. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
A foly kezdete a fs rsznl
Msodik nap dleltt vgig esett az es, s nem gy tnt, mintha abba akarn hagyni. Ezrt nem hegyeztnk, hanem csak a Drva forrst tekintettk meg Olaszorszgban, az osztrk hatrtl pr kilomterre. Igazbl nem ez volt maga a forrs, ahhoz sokat kellett volna mg kapaszkodni. Itt csak a tblja volt, meg egy vly, ami kivezette a vizet egy itatszersgbe. A vicces az, hogy a bbidrva pr kilomterrel arrbb belefolyik egy sokkal messzebbrl rkez s tbb vizet szllt msik folyba, de mgis Drva nven megy tovbb.

Napkelte utn
Harmadik napon a Schleinitz nev hegyet nztk ki, rgtn Lienz mellett, attl szakra. A Drvs tra dlutnjra elllt az es, de este zivatarok alakultak ki. Ezekbl jszaka h formjban hullott a csapadk 2500 m felett. Viszont reggelre elmentek a felhk, szp, tiszta id ksznttt rnk. Csak a vlgyekben szkltak felhk, amelyek mg szebb tettk a ltvnyt.

A cscs mg alulrl nzve
Mivel felautztunk 1900 mterre, gyakorlatilag csak 1 km-t kellett emelkedni. Szabola is rlt, mert gy lltotta be magt, hogy csak ennyit tud emelkedni. Ennek rmre elrerohant, nem is lttuk tbbet, csak szz mterrel a cscs alatt. Indulskor tmentnk egy gazdasgon is, kicsit furcsa volt, de nem talltunk ms utat, s a nyilak is bevezettek a kapun bellre, majd pr mter utn azon kvlre. gy volt kialaktva, hogy a turistk knnyen tudjk nyitni-zrni a kapukat, de ez megoldhatatlan feladatot jelentsen a teheneknek.

Tehenek, a httrben Lienz
Aztn jtt a meglepets, hossz-hossz mtereken t lefel mentnk. Mint utlag kiderlt, a trkphez kpest tfestettk az utat, s jval lejjebb csatlakoztunk be abba a kves tba, ami egy almhoz vezetett. Ezen az ton viszont knyelmesen lehetett haladni: gyorsan s rvid id alatt relatve sok szintet legyrve. Elrve az almot, mr 2000 mter felett voltunk, elhagytuk a szamaras-lovas-tehenes karmokat, le is trtnk a szles trl, s egy svnyen haladtunk tovbb. Csak remnykedtnk, hogy szabola is erre ment, de aztn egy kis hupli mgtt meglttuk a piros kabtjt, ahogy felfel baktat. Ez a rsz elg uncsi volt, de cserbe visszanzve j kpeket lehetett kszteni a Drva s az Isel vlgyrl.

Elrtk a hhatrt
 Az szaki oldalon
Gyakorlatilag megint egy tehnlegeln mentnk felfel. Egy rva fa sem volt a hegyoldalon, igazbl t sem, csak a kvekre festett piros foltokat kvettk. Lassan elrtk azt a znt, ahol jszaka havazott, ez ltszott is, hiszen fehrlettek a sziklk s a f kicsivel felettnk. Nem mteres hra kell gondolni, ppen csak lepelnyi esett. Aztn tvitt az t a hegy szaki oldalba, s ahogy egyre magasabbra mentnk, gy ntt a h mennyisge is. Itt mr a sziklkon ugrltunk, illetve kzzel is kapaszkodni kellett. A szikla nagyon hideg volt, fel kellett venni a kesztyt is. Juhi s szabola mr a sapkt is fellttk. Nagyon alattomosan durvult a terep, egyszer csak azt vettem szre, hogy nem tudok, pontosabban nem merek tovbbmenni. A trabot is tban volt mr, kt kzzel kellett volna kapaszkodni. Felktttem a botot a tskra, de akkor sem ment. Szabola mr feljebb volt, nem szarozott annyit itt. Idegestett, hogy nem merek tovbb menni, s ezrt kell feladnom, holott sokkal jobban voltam, mint a Petzecken. Visszafordultam, s pr mterrel lejjebb, ahol mr kt lbon is lehetett llni meglltam, s kricharddal megvrtuk a msik kt embert. Juhi csendes rltknt ment fel, mindenfle rinya nlkl, de lefel mr anyzott, hogy mi a francnak ment fel, pedig be volt fosva is.

Ott mennek a tbbiek
Krichard kiakadt, hogy aztn soha tbb nem jn ilyen helyre, a mltkor a Muntanitzon a csimnin se mert lemenni, s neki nem hinyzik az ilyen. n is gy voltam vele, de aztn estre megnyugodtam. A lefel ton ktfel vlltunk, szabolval tettnk egy kis kerlt egy fves gerincen. Juhi meg krichard azon az ton ment le, amin feljttnk. Azrt is akartam ezt a kerlt, mert egyltaln nem voltam elfradva, s valami jat is akartam mg ltni. Kzben befelhsdtt, s elkezdett cspgni az es is. Szerencsre a nagy zuht megsztuk, krlttnk viszont sok helyen lttunk csapadksvokat. Az utols kilomtereken azrt mr siettnk, nehogy megzzunk, s a biztonsg kedvrt felvettk az escuccot is.

Tovbbi kpek
Biciklitrol a Drvnl
Biciklitrol a Drvnl
S. Candido vastlloms
S. Candido vastlloms
Thurner Alm
Thurner Alm
L felhkkel
L felhkkel
Tehn felhkkel
Tehn felhkkel
Lienz fellrl
Lienz fellrl
A cscson
A cscson