Keressétek a Csúcsrajárás alkalmazást a Google Playen!
Keressétek a Csúcsrajárás alkalmazást a Google Playen!
Túráink közül
Mostanában
Répáshuta kirándulás
(2024. február 13.)
Õszi kirándulás a Déli-Bükkben Répáshuta környékén
Lillafüred kirándulás
(2024. február 13.)
Körtúra Lillafüred-Felsõhámor környékén barlangokkal, forrásokkal, kilátókkal.
Kasprowy Wierch
(2024. január 30.)
Nyári túra a Lengyel-Tátrában a Gáspár-csúcsra
Lorenz-hágó
(2024. január 30.)
Átkelés a Lorenz-hágón a Magas-Tátra szlovák oldalán
Morskie Oko
(2024. január 30.)
Körtúra a Lengyel-Tátrában az Öt tó-völgyében és a Morskie Okonál
Hochschwab
(2024. január 30.)
A Hochschwab hófehér dolomitsziklái
Vereda da Ponta de Sao Laurenco
(2023. október 5.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Levada das 25 Fontes
(2023. október 4.)
Madeira IV - Levada das 25 Fontes
Pico Ruivo
(2023. október 4.)
Madeira V - A Kõris-hegyrõl a Kékesre
AK: Körösladány-Dévaványa
(2023. október 3.)
Rövid, de annál unalmasabb kéktúra az Alföldön

A Bükk 900-as csúcsai

Teljesítménytúra
A leírást készítette: szabola
Idõpont: 2006. augusztus 5.
Indulás: 9.05 - Bánkút
Érkezés: 17.05 - Bánkút
Résztvevõk: krichard, szabola
Túraparaméterek
A túra hossza32 km
Szintkülönbség2000 m
ÚtvonalBánkút - Bálvány - Nagy István erõse - Fodor-hegy - Huta-bérc - Mélysárbérc - Feketesár-bérc - Kõrös-bérc - Vörössár-bérc - Kukucsó-hegy - Ispán-hegy - Istállóskõ - Nagy Kopasz - Virágossár-hegy - Tar-kõ - Büszkés-hegy - Három-kõ - Nagy-kõhát - Kis-kõhát - Pipis-hegy - Felsõ-Borovnyák - Bánkút
Szintidõ12 ora
HelyszínBükk
Fél hét körül indultunk és kb 9 kor neveztünk be. Az elsõ csúcs a Bálvány volt. Semmi gond, turistaút visz fel, fasza. Meg is volt hamar, hiszen ott van Bánkúttol 400 méterre. Aztan jütt a Nagy István Erõse.Még ezzel sem volt gond, többször megálltam fényképezni, szóval faszán bizakodók voltunk, mit nekünk 20 csúcs, sz@runk rá.

Mély-Sár-Bérc tábla
Bükk erdõ
Aztán jött a Fodor hegy. Meg ez is megvolt hamar, úgymond kisujjból kiráztuk. Aztán jött a Huta- bérc. Még ez is elég hamar megvolt. És aztán kezdõdött a nyomorunk: szépen bemértem a tájolón a következõ csúcsot: Mély-Sár-Bérc. Remek. Elindulunk. Felérünk egy aprócska nyeregbe, balra fordulunk, megyünk a tetejéig, amíg emelkedik majd meg is találunk egy csúcsot jelzõ olyan kõgúlát, biztos tudod mirõl beszélek. De azt a szemét táblát, ami jelzi a csúcsot, azt nem leltük sehol!!!

Jobbra-balra-fel-le járkáltunk. Na ezt elcsesztük, sehol az a rohadt tábla. És itt követtük el az elsõ hibát: nem hittünk abban, hogy jó helyen vagyunk. Azt hittük, hogy véletlenül rossz csúcsra jöttünk fel. Ez biztos a Semmi -bérc (Ja, nem is volt ott semmi). Térkép elõ, ha a Semmi bércen vagyunk, akkor merre kell menni a Mély-Sár-Bércre? Irány megvan, betájolva, indulás.

Fel egy újabb csúcsra, de ott se találtunk semmit. Kész! Most merre? Láttunk valami tornyot, megpróbáltuk belõni, de nem nagyon sikerült. Végül elindultunk lefelé hátha találunk valami jelzést! És aztán elértük az ......olaszkapui mûutat!!! Hogy a francba kerültünk oda????

Formára nyírt fák
De mindegy legalább valami biztos ponton voltunk. Elindultunk az egyik irányba, vissza: még mindig a Mély-Sár-Bérc a cél. A kéken mentünk majd megcéloztuk a csúcsot és aztán végre fel is találtunk. És akkor derült ki a %!+"/%!+="%!+=("@@&¿?@¿?fw!! hogy a kõgúlás csúcs volt a Mély-Sár, csak a kis nyeregben nem balra hanem jobbra kellett volna fordulnunk !!!!

Pecsételtünk, majd a következõ a Fekete-Sár_bérc felé indultunk. Irány belõve, amirõl kiderült hogy elcsesztem, ahogy majdnem mindet azon a túrán. Fel a cúcsra, megvan a faoszlop, felirat büszkén hirdeti Huta-bérc!!!! Visszamentünk a negyedik csúcsra.

Régóta_itt_lehet_a_drót
Kész, itt más erõsen úgy gondoltuk, hogy feherb nélkül többé nem megyünk tájékozódási túrára:( De még mindig nem adtuk fel! Még mindig a Fekete-Sár-Bércet kerestük. Amit végül meg is találtunk. Pecsételés és tovább a Kõrös-Bérc irányába. Felmászunk a csúcsra, látjuk a Kis-Köröst és a házat meg a tornyot, de hiába indultunk el balra az a rohadt tábla sehol. Megint találtunk egy kõgúlát amirõl azt hittük, hogy az a csúcs (most már úgy gondolom hogy az a gúla volt a Kis-Kõrös). De nem az volt amit kerestünk. Mentünk tovább de erõsen lejteni kezdett ezért azt hittük arra már csak nincs a Bérc. Vissza a házhoz.

Innen már csak én kóvályogtam a fák között mint flippergolyó a játékasztalon. krichardnak már fájt a térde.Megvárt én pedig elindultam tovább keresni azt a szemét táblát. Visszamentem a gúlához, de sehol semmi, aztán a másik irányba is ahol megtaláltam a Kõrös-lyuk barlangot és ott is keresgéltem. Nem volt nálam a térkép így nem tudtam milyen barlangot találtam meg és hogy hol helyezkedik el a barlang a Kõrös -Bérchez képest. És aztán nem találtam meg a táblát, vissza a krichardhoz és lementünk a müúton az olaszkapu útig.

Bzmot_a_feherbnek
Vége,feladtuk
Igaz, hogy hiányzott már egy csúcs, mert ezt a Kõröst nem találtuk meg, de még mindig hittem.:) Következõ a Kukucsó-hegy lett volna, de itt elrontottam megint és kész, vége, abbahagytuk. És aztán jött még a bónusz: Találtam egy nõszõfüt - mindegy, tök jó virág, alul van a képe - fent a Mély-Sár-Bérc táblánál. De csak késõbb vettem észre, hogy életlen lett a kép, ezért visszamentünk újra a csúcsra:)), hogy le tudjam fotózni. Innen krichard vezetett.Sikerült lefotózni.

Öt után értünk vissza kocsihoz. A végén már mi is nevettünk az egészen:))) Valószínüleg nem is a tájolással volt a baj, hanem a távolságokkal. Nem fordítottam rá elég figyelmet. Nem néztem azt, hogy a térkép alapján valami 400 méterre van és mi még nem is jöttünk annyit:( Jövõre megyünk, a Körös bércig azt hiszem csukott szemmel tudjuk az utat!

Zöld zóna
Cirsium eriophorum (L.) Scop.
Gyapjas aszat
(Cirsium eriophorum (L.) Scop.)
Geranium robertianum L.
Nehézszagú gólyaorr
(Geranium robertianum L.)
Chamaenerion angustifolium
Erdei deréce
(Chamaenerion angustifolium)
Silene latifolia ssp. alba
Fehér mécsvirág
(Silene latifolia ssp. alba)
Epipactis helleborine
Széleslevelû nõszõfû
(Epipactis helleborine)