Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Szkely-k
(2010-07-09)
Kirnduls Torock krnykn, s a Szkely-k mszs
Mostanban
Vereda da Ponta de Sao Laurenco
(2023. oktber 5.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Levada das 25 Fontes
(2023. oktber 4.)
Madeira IV - Levada das 25 Fontes
Pico Ruivo
(2023. oktber 4.)
Madeira V - A Kris-hegyrl a Kkesre
AK: Krsladny-Dvavnya
(2023. oktber 3.)
Rvid, de annl unalmasabb kktra az Alfldn
Levada Faja do Rodrigues
(2023. oktber 3.)
Madeira III - Levada Faja do Rodrigues
Szent Lrinc-flsziget
(2023. mjus 7.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Fel a Csvnyosra
(2023. mjus 1.)
jra felmentnk a Csvira, s idn is sikerlt ezt havas krlmnyek kztt megtenni
Levada do Caldeirao Verde
(2023. mjus 1.)
Madeira I - Levada do Caldeirão Verde
Bkki Forrsok 15
(2023. prilis 17.)
15 v utn jra a Bkki Forrsok trn
Meteor Maraton
(2023. prilis 2.)
szi 40-es tra a Budai-hegysgben

Sleme

Magashegyi tra
Honlapra kerlt:2014. augusztus 28. A lerst ksztette: szabola
Idpont: 2014. augusztus 9.
Induls: Mojstrana - 6.10
rkezs: Mojstrana - 15.30
Rsztvevk: szabola
Traparamterek
A tra hossza13 km
Szintklnbsg1400 m
tvonalMojstrana -> Sleme -> Mojstrana
HelysznJlia Alpok
Legmagasabb tengerszint feletti magassgSleme - 2077 m
Az idei szlovniai kirnduls msodik tranapjn n mshova mentem mint a tbbiek. Az els tranap, a Stenarra felvezet mszs rdbbentett arra, hogy akrmennyire is szeretnm egyszerûen nem fog sikerlni fellni 100 kilmat 1900 mteres szintklnbsggel a szlovn legmagasabb cscsra a Triglavra. Mr tavaly is gondot okozott testem antikarbantartsa s akkor is csak 1 cscsra tudtam felmenni a 3 kzl. s emellett most kt napja volt egy jabb sikertelensgem. Kellett a cscsrzs. Ezrt egy a 2077 mter magas Sleme nevû cscsot nztem ki magamnak. A szintklnbsg itt se volt kevs, hiszen 680 mterrl kellett indulnom. A sajt trm megvlasztsnl arra is figyelnem kellett, hogy ne legyen tl messze a tbbiek trjnak a kiindulpontjtl, ne kelljen engem kln, rkon t szlltani a kiindulsi helyre. Ha ezt nzzk akkor a Sleme taln a legtkletesebb vlaszts volt, hiszen pont tba esett a starthelyem a Triglav fel vezet ton.

Az elmlt vek depresszis korszakai s az aktv sportols - gy a teljestmnytrzs is; nem is tudom hny ve mentem 30 km-nl hosszabb trn - elmaradsa elgg megviseltk a testemet, csak gy rppentek fel a kilk rm, mint nyû. Valsznûleg ez vezetett a sorozatos magashegyi kudarcokhoz. Taln ez elgondolkoztat azon hogy egy kicsit vissza kne venni a zablsbl:) Majd megltjuk hogy sikerl, az elhatrozs mr megvan.

De nem is ez a lnyeg most, hanem a tra. Mr j elre elhatroztuk, korn fogunk kelni, hogy minl hamarabb elindulhassunk. A korbbi trinkon nem fektettnk ekkora hangslyt a korn indulsra, de biztosan llthatom, hogy megri a korai induls. Persze ilyen esetben korn is kell lefekdni, ami azrt egy nyaralson nem ppen a legjobb dolog:). De mindegy, reggel hatkor indultam neki a hegynek, a nap mg fel se kelt, de azrt mr vilgos volt.

Kilts a hegyekre
A trkp alapjn kb 6 km-re lehetett a cscs, az oda vissza 12 km, 1400-as szintklnbsggel bven elg lesz nekem. Persze azrt ott mocorgott bennem a kisrdg, hogy mgis a tbbiekkel kellett volna megprblnom a Triglavot. De a nagyrdg leszlta szerencsre:). Mivel 700 mteres tengerszint feletti magassgbl indultam, itt mg javban bkkerdben vitt felfel a turistat. Elg meredek s hossz kaptat llt elttem. Termszetesen mr az els mtereken elgg megizzadtam, de nem lltam meg sokig egyszer sem, taln a reggelire evett csodamzli segtett, s nem nyomasztott az, hogy megint lemaradtam a tbbiektl.

A nap felkelt, besttt a fk kz, sehol egy teremtett llek. Gondolom a helyieknek reggeli torna, hogy felfutnak a Sleme-re, de ma senki nem akart futni, gy ltszik. A turistatbla 4 rt jelzett a cscsig, gondoltam ha dlre feljutok (azaz nem 4 hanem 6 ra alatt) mg az is bven j lesz; a lnyeg a cscsrzs s a siker. Ahogy baktattam felfel, egyre kevsb hallatszott a vlgyben az autk s a hegyi patak zaja, majd lassan teljesen csnd lett. Hûvs volt az erdben, ahol nem sttt a nap ott kifejezetten. A turistat pedig tretlenl kapaszkodott felfel a fk kztt.

Teljesen megizzadtam mire felrtem az els olyan rszre ahol ltszdtak a szemkzti hegyek, kztk a Triglav. A turistat annak a vlgynek az egyik oldaln elterpeszked hegyen futott vgig, amelynek msik oldaln a Triglav magasodott. Ahogy egyre feljebb rtem, a bkk helyt tvette a feny s a turistat is a hegy oldalban, kevs fval szeglyezve haladt tovbb, szval egyre jobb volt a kilts.

Vgre valahra vget rt az a meredek, szinte egyszer sem lanksod turistt s tvltottunk vzszintesebb terepre. Jobbra tlem a hegy, sziklk s az erd, balra tlem a vlgy s a kilts. A nap sttt, de a fk kztt mg mindig hideg volt. Nemsokra felrtem az 1437 mteren magasod kis hzhoz, amit a trkp nagyjbl fltra jellt. A hz krli tisztson tehenek legeltek s kolompoltak egymsnak. s persze szartak is eleget. Meglltam egy kicsit a hznl. Itt rt utol egy lelkes tratrs, aki megllt pihenni is, n pedig folytattam utamat felfel.

Hegyi rt gyapjas aszattal
A tehensz hza
Kellemes meglepets volt a kvetkez tjelz tbla, amely mr csak msfl rt jelzett a cscsig. Nagyjbl nyolc ra lehetett, teht a 2,5 rs utat idig fl rval kevesebb id alatt tettem meg. A terep egyelre nem vltozott, fenyk, pfrnyok szeglyeztk az utamat. Kirtem egy naposabb tisztsra s itt lltam meg hosszabb idre. rdekes mdon a fick aki utolrt a hznl, nem jutott el idig, taln volt a tehensz.

Kisebb vznyel
svny a hegyoldalban
Mg csak 1500 mter krl lehettem gyhogy javban maradt mg mit lekzdeni, de a kezdeti meredek emelkedvel tbbet nem tallkoztam. Emelkedett ugyan a terep, de korntsem annyira. Egy kis hullmvasutazs is belefrt. A kilts tovbb javult, az id szintn; a nap egyre melegebben sttt. Vizsgltam a Triglavot, vajh hol tarthatnak a tbbiek odafel? A turistautat villanypsztor szeglyezte, na nem a turistkat akartk rammal elriasztani, hanem ahogy kiderlt, a lentebb ltott teheneket szintn a turistaton szoktk felhajtani a magasabban fekv rtekre. Termszetesen a villanypsztorban most nem volt ram.

1700 m-es magassgban
Tvolban a Mittagskogel
A Sleme kzpen
Elrtem az 1700-as magassgot, egy kisebb vzszintes terepre jutottam, ahol mr a trpefenyk uraltk a tjat. A cscs is kivehet volt a tvolban, br kifradva elg messzinek tûnt. Itt is pihentem egy kicst, s ahogy kzelebb s kzelebb kerltem a clhoz egyre tbbszr llam meg pihenni. A turistaut elhaladt a Vrtaki vrh nevû cscs mellett, amely 1900 mter magas volt, szval azt figyeltem mikor kerlk a cscs fl. Ez is eljtt egyszer s mikor felrtem a Sleme s a Drobee Sleme kzti nyeregbe akkor tudtam, hogy megcsinltam, hiba volt htra mg pr szz mter. Innen mr csak fel kellett gyalogolnom a cscsra. A nyereg msik oldaln rendesen szakadt lefel a fal, arrl igencsak nehz lehetett volna feljnni.

Mindjrt fent
A Triglav felhben
Egy szomszdos cscs
10-re rtem rtem fel, vagyis meglett a 4 rs id. Mondjuk ez nem fontos, csak ez azt jelzi, hogy most nem jttem rosszul. A cscs fves volt, a krnyez hegyek s ormok azonban szinte mind sziklsak s magasabbak. A tvolban a Triglav , st a GrossGlockner is ltszott.

Elg sokat pihentem itt fent, levettem az izzadt polmat s szrazba bjtam. Ettem is s ittam is, fotztam st mg egy kicsit csrgtem is.
A Triglav felhben
n voltam az els aznap a cscson. Akkor indultam visszafel, mikor az els turistk - egy lny s egy fi - megrkeztek a cscsra. Nagyjbl fl rt, 40 percet lehettem fent.

Visszafel elg lassan ereszkedtem, hiszen a tbbieknek jval hosszabb tra jutott, korn nem akartam visszatrni a faluba, mert inkbb itt vagyok fent a hegyen, mint ott lent. Szval jl elnyjtottam a lefel menetelt, virgokat fotztam fleg, amivel kztudottan rendesen el lehet tlteni az idt.
svny
Az Aljazev dom vlgye
Nekem is sikerlt, mert visszafel sokan leelztek;dlutn fl 4-re rtem le a faluba.

Szmomra a Sleme tra ksrtetiesen hasonltott a j pr vvel korbbi Hochobir-os trra. Ugyanaz a krnyezet, hegyi rtek, legelsz tehenek. Szval aki volt mr ott fent az ide is eljhet, mert ugyanazt az lmnyt kapja majd:) A travezet remek volt, a trsasg is, sztrhgtk magunkat a trn:D