Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
OKT Szrliget-Khnys (2016-03-15)
vrtesi OKT a mrciusi tlben
Mostanban
Kaptrkvek 15 (2022. jnius 18.)
Hossz kihagys utn egy teljestmnytra a Bkk lbnl
Lepke 25 (2022. mjus 12.)
Lepke 40 teljestmnytra a Keszthelyi-hegysgben
OKT: Pilisszentlszl-Visegrd (2022. mjus 12.)
OKT: Pilisszentlszl-Visegrd
OKT: Pilisszentkereszt-Rozlia-tg (2022. mjus 12.)
OKT Pilisszentkereszt-Rozlia-tglagyr
AK: Kunfehrt-Zknyszk (2022. janur 26.)
Se h, se knikula, se porz homok - tli tra a Dl-Alfldn
DDK: Bozsok-Molnaszecsd (2022. janur 26.)
szi tra a DDK vasi szakaszn Zsfival s Vgnnyal
OKT: Szentbkklla-Badacsonytrdemic (2022. janur 26.)
Ess-havas tra a Balaton-felvidken az OKT tvonaln tanhegyekkel.
OKT: Szentbkklla-Badacsonytrdemic (2022. janur 26.)
Ess-havas tra a Balaton-felvidken az OKT tvonaln tanhegyekkel.
Kanizsa 30 (2021. oktber 24.)
Kanizsa 30 sokadszorra
Kevly 20 (2021. oktber 24.)
Tra a Kevlyek krl a ks nyri szeptember elejn

Mirl meslnek a kvek?

Teljestmnytra
Honlapra kerlt:2015. mrcius 27. A lerst ksztette: szabola
Idpont: 2015. mrcius 22.
Induls: Sukor - ~9.00
rkezs: Sukor - ~13.00
Rsztvevk: szabola, Vencel
Traparamterek
A tra hossza 10 km
Szintklnbsg 215 m
tvonal Sukor - Gyapjaszsk - Likas-k - Angelika-forrs - Szcs-forrs - „Flnarancs” domb - Sukor
Helyszn Velencei-hegysg
Legmagasabb tengerszint feletti magassg Likas-k
Idjrs
Eleinte borult, majd napos.
Ismt eljutottunk egy rvid trra a Velencei-hegysgbe. Az id jnak grkezett, s idn mg nem is voltunk teljestmnytrn. A dendecssok most nem egytt mentek, mi Vencellel ezt lttk be magunknak, mert a 10 km-es tv simn vllalhatnak tnt.

Szerencsre nem kellett hajnalban indulnunk, hiszen a rvidebb tvon egszen dlig lehetett indulni. De azrt nem akartuk nagyon elhzni a dolgot, ezrt 8 krl elindultunk. A tra Sukorrl indult, ahonnan mr egyszer trztunk pr vvel korbban. Akkor csak az Angelika forrshoz mentnk fel, majd vissza, a tv kb. 5 km lehetett, de Vencelt gy is vinni kellett egy kis szakaszon mert elaludt.

A startnl kedvezmnyt katunk, mint csald. Kisebb sorballs, nevezs utn indultunk neki a trnak, amely elvileg vgigjrta a Velencei-hegysg geolgiai nevezetessgeit. A rvidebb tvon termszetesen j pr ilyen dolog kimaradt (pl nadapi magassgi pont), de a hosszabb, 18 km-es tv vgighaladt az sszes fontosabb geolgiai nevezetessgen.

Az itiner remek volt, sznes trkppel, ktoldalas fldtrtneti beszmolval teletzdelt tvonal lerssal. Ami mg nagyon tetszett az az ellenrz helyeken adott kis matrick voltak. Az itiner szln volt egy vkonyabb fehr sv s minden ellenrzponton ide kaptunk egy-egy , termszetesen ms s ms kis matrict. Szval nem volt pecst s ellenrzlap.

A Gyapjaszsk
A Gyapjaszsknl
Mikor nekivgtunk a Gyapjaszsk fel vezet els szakasznak a nap mg nem sttt, felhs volt az g. A Gyapjaszsk volt az els ellenrzpont, amelyhez rvid de emelkeds szakasz vezetett s kzvetlenl a falu hatrban talltuk meg. Minden llomson egy-egy hozzrt az adott hely geolgiai rdekessgeirl egy rvidke eladst tartott a trzknak. Nem nagyon hallgattuk meg ezeket bevallom szintn, mert Vencelt annyira nem rdekelte.

Az els matrica utn tovbbindultunk a msodik ellenrzpont fel. Kzben kisttt a nap. Elg sokan indultak a trn, lvn a j id, a fvroshoz val kzelsg s a vasrnapra meghirdetett kevs tra is kzrejtszott ebben. Ritks fenyvesben haladtunk, itt mg elg ritksna lltak a fk, majd nemsokra a hosszabb tv tra tvonala elgazott, mi pedig elindultunk felfel a Kvecses-hegyre.

Nnke
A Likas-k
Elg hossz szakasz kvetkezett egszen a Likas-kig. Kzben nagyon sok mindent megtudtam Onua-rl, Pohatu-rl s bartaikrl. Elhaladtunk a Meleg-hegy mellett, lttunk rengeteg nnkt is. tkzben tbbszr meglltunk enni s inni. A Likas-knl szintn geolgiai elads fogadott minket, amely a Likas-k keletkezsrl szlt, melynek lnyege, hogy az alapkzetet a fld mlyrl feltr forr vizes oldatok hatsra kivl szilcium-dioxid megkemnytette s emiatt lassabban pusztult mint krnyezete. Itt kaptunk mzliszeletet is.

Visszafel indulva elhaladtunk egy csoport mellett, ahol egy n- szerintem egy tanrn- ppen arra hvta fel a kb. 10 fbl ll fiatal hallgatsg figyelmt, hogy az erd talajn virt virgok az orchideaflkhez tartoznak, kosborok. Nem tudtam megllni s okoskodtam egy nagyot, elnzst krtem s beleszltam, hogy ezek nem kosborok hanem keltikk. Remlem nem nagyon rontottam a renomjt a fiatalok eltt.

Angelika forrs
Sukor fel
Tovbb haladtunk napstsben az Angelika-forrs irnyba, ami az utols pont volt a rvidke trn. A forrs most elg bvzen folyt, mindkt gbl rendesen kltt ki a vz. Itt is tartottak eladst, mi pedig itt is ettnk s leltnk kicsit. Mr nem sok volt htra, innen csak vissza kellett stlnunk Sukorra. Kellemes kis turistaton trtnk vissza a faluba, ahol mg vissza kellett msznunk az els ellenrzponthoz, a Gyapjaszskhoz. Nem rtettem mirt van szksg erre az utols emelkedre oda fel, de mikor felrtnk megvilgosodtam;nagyon remek kilts nylt a tra s azrt igencsak megrte feljnni ide. Matrict itt mr nem kaptunk, lassan leballagtunk a dombrl s bestltunk a clba.
Tjhz Sukorn
tvettk a kitzket, Vencel mg jtszott egy kicsit az ottani jtsztren, majd elindultunk haza.

J kis tra volt, az itiner elsosztly, a Velencei-hegysg radsul itt van a kzelben s mg nem nagyon jrtunk ott, gyhogy minden tkletesen sikerlt.

Zld zna
Tbbek kztt ezekkel a nvnyekkel tallkoztunk a trn (Az itt lthat nvnyekrl mg tbb kp tallhat azon az oldalon, ahol a trk, kirndulsok sorn fotzott nvnyeket gyjtttk ssze: Pr nvny Magyarorszg s a krnyez orszgok flrjbl)
Ficaria verna Huds.
Saltaboglrka
(Ficaria verna Huds.)
Corydalis cava subsp. cava (L.) Schw. et Koerte
Odvas keltike
(Corydalis cava subsp. cava (L.) Schw. et Koerte)
Muscari racemosum (L.) Lam. et DC.
Frts gyngyike
(Muscari racemosum (L.) Lam. et DC.)