Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Bakonybl - Bakonynna (2010-05-23)
Kktra a Bakonyban, kirnduls a Rmai-frdnl s Cseszneken
Mostanban
AK: Hajs-Kunfehrt (2021. szeptember 27.)
Tra a homokbuckk kztt az AK-n Bcs-Kiskunban
Fallskt-Nyikom (2021. szeptember 27.)
Tavaszi kirnduls a Mtrban
OKT: Nagyvzsony-Szentbkklla (2021. szeptember 27.)
Nyri kktra a Balaton-felvidken
OKT: Szent Gyrgy-hegy-Vllus (2021. szeptember 27.)
Knikuloid tra a Tapolcai-medencben
Kecs 30B (2021. szeptember 15.)
Az els olyan tra, ami rszben barlangban haladt
Csarna-vlgy (2021. szeptember 4.)
Tavaszi sta a Brzsnyben
OKT: Tokodi pinck-Plifldszentkereszt (2021. szeptember 4.)
Tavaszi kk- s krtra a Gerecsben
Prdiklszk kirnduls (2021. szeptember 4.)
Rvid kirnduls a Pilisben kktrs pecstek begyjtsvel s kiltltogatssal
OKT: Pilisszentkereszt-Sikros (2021. szeptember 4.)
Krtrstott kktrzs a Pilisben
OKT: Kisinci th. - Saj-kt (2021. szeptember 4.)
Lent sz, fent tl - a hvastagsg kb. ugyanakkora, mint a zzmara

Budai Csaldi 8

Teljestmnytra
Honlapra kerlt:2015. mjus 13. A lerst ksztette: szabola
Idpont: 2015. mjus 9.
Induls: Szpjuhszn - 9.20
rkezs: Hvsvlgy - 13.20
Rsztvevk: Petra, szabola, Vencel
Mskor is voltunk mr ezen a trn 2007 
Traparamterek
A tra hossza 8 km
Szintklnbsg 287 m
tvonal Szpjuhszn - Nagy-Hrs-hegy - Hvsvlgy - Hrmashatr-hegy repltr - Hvsvlgy - (Gyermekvasttal vissza a Szpjuhsznhoz)
Szintid 6 ora
Helyszn Budai-hegysg
Legmagasabb tengerszint feletti magassg Nagy-Hrs-hegy
Idjrs
Napos.
A mltkori brzsnyi tra sikeressgn felbuzdulva ismt kerestem egy rvidke trt, de most itt a krnyken. Szerencsre talltam is mghozz a Budai trk keretben, a 8 km hosszsg Budai trk csaldi, 8 km-es rsztvjt. Megbeszltem a srcokkal, hogy szvesen jnnek, gy el is mentnk

Szp id grkezett, csak vasrnapra jeleztk a hidegfrontot. Utazni sem kellett sokat, csak a Szpjuhsznhoz kellett eljutnunk. Autval mentnk, kb 20 perc mlva ott is voltunk. Sajna az ilyen nagyobb volumen trkhoz elg kicsi az ottani parkol, gy elg sok aut parkolt szanaszt a krnyken. Szerencsre mi mg talltunk egy helyet. 9-re rtnk oda.

A Nagy-Hrs-hegy fel
Elvileg 10-ig lehetett indulni ezen a rvid tvon. De ugye mg eltte nevezni kellett. Sajna trelmetlenkedtem, mert mr indultunk volna s a gyerkcket sem akartam, hogy sokig sorba lljanak. Az ember vrn a mai felgyorsult vilgban, hogy odamegy, egybl kapja a lapot, kifizeti a nevezsi djat s indulhat is. Most knytelen-kelletlen ott kellett llnunk kb 20-25 percet mire minden adminisztrcit letudtunk. Persze, tudom, erre van az elnevezs, de mg szombat reggel sem volt biztos, hogy megynk -ilyen a kisgyermekek vilga- gy nem akartam elnevezni.

A tra mr j rgi, de ez a rvidebb tv csak 2011-tl l. Pont azrt talltk ki, hogy a csaldokat, a kicsiket is rvegyk a trzsra. Ez be is jtt szerintem, mert elg sok csalddal tallkoztunk. A tra extrasgt az adta, hogy a tra vge a Hvsvlgyben volt s onnan kisvasttal kellett visszajnni a Szpjuhsznhoz. A 7.7 km-re sszesen hat ra llt a rendelkezsre.

Szurokszegf
A kicsiknek radsul a szervezk mg feladatokat is talltak, ki amely tletes volt, hogy ne csak a kirnduls legyen, hanem elrejtett kpeket, feliratokat is meg lehetett tallni az t kzben. sszesen hat ilyen feladattal tallkoztunk, ezek mr a tra elejn az itinerben is fel voltak tntetve.

A ht kilomteren sszesen 5 pecstelhelyet kellett rinteni. Az els a Kan Kroly kiltnl volt fent a Nagy-Hrs-hegyen. Ezt egy rvid kaptat utn el is rtk, majd fel is mentnk a kiltba. Itt termszetesen evs kvetkezett. Hrom trabotot vittnk s mindenkinek jutott is egy.

Kan Kroly kilt
Kilts a Hrmashatrhegy fel
Ezen az els emelkedn haram tlestnk, innen lefel vitt az utunk egszen a Hvsvlgyig. Ismert ton haladtunk, Vencellel mr prszor megtettk ezt az utat pldul a Dlkeresztel Csaldi trn msfl ve. Kereszteztk a Hrs-hegyi lloms utn a kisvast plyjt, majd tovbb haladva lefel elrtk a Nagykovcsi utat. Itt ismt volt egy pecstelhely, ahol a sok trz miatt egy kis sszevisszasg uralkodott. De szerencsre a helyzet megolddott.

A nagykovcsi ton val thaladst a polgrrk biztostottk! Ahol a srga sv keresztezi a nagykovcsi utat, nincs zebra, az t elg forgalmas, gyhogy nagy tisztelet a szervezknek hogy ezt gy megoldottk.
Vigyzz ha jn a vonat!
tkels a kisvaston
Innen tovbb folytatva utunkat hamar elrtk a Hvsvlgyi utat s itt a zebrn tkelve a tovbb haladtunk a srga svon. Erre mg sosem jrtam, gyhogy feldls volt egy kicsit az ismeretlen rsz. Petra hamar elfradt, nem brta most olyan jl mint a Brzsnyben. Hiba, nem voltak itt a kataliztor gyerkck, az unokatestvrek, gy jval knnyebb a kirnduls. Vencel is sokszor mondogatta, hogy unatkozik.

Induls a Homok-hegy fel
A Homok-hegyen
Innen emelkedtnk ismt egszen a Homok-hegyig, a hrmashatrhegyi repltrig. Meglepen sokig mentnk flfel, Petrca tbbszr felkrezkedett a nyakamba. De azrt csak felrtnk a Homok-hegyre, ahonnan remek kilts nylt szaknyugat fel. A repltr feletti kis hegy ez a Homok-hegy, j kis rt tele virggal. Taln egyszer el is kellene menni oda virgozni. Itt kaptuk meg az utols pecstet az itinerjeinkre, s mr csak 2 kilomter maradt vissza a hvsvlgyi vastllomsig, ahonnan majd a kisvast visz minket vissza a Szpjuhsznhoz.

Kilts a Homok-hegyrl
Ha beszlgetnk akkor hamarabb megy az id, fleg a gyerkcknek s nincs id arra gondolni, hogy milyen uncsi:) Szval dumlva hamar le is rtnk a Hvsvlgybe. Itt most a kk svon haladtunk visszafel s tbb biciklissel tallkoztunk mint turistval. J kis erdei t ez, szles is, gyhogy nem kell folyton killni a biciklisek ell, de azrt elg gyorsan kzlekednek, gyhogy a gyerekekre vigyzni kellett nehogy elssk ket. De engem nem zavart.

Csaldi fot
Visszatrtnk a Szpjuhsznhoz, ismt sorbanlls, mivel ugye vasthoz igazodva hullmokban rkeztek a clba a teljestk. De ezt mr kibrtuk s miutn tvettk a kitzket el is indultunk haza. A trt a Hvsvlgyben vgl 13.15-kor fejeztk be. Vagyis kb. ugyanannyi id alatt tettk meg a 8 km-t mint pr httel korbban a brzsnyi tizet. Ennyit szmt, ha tbben megynk. A gyerekeknek maga a trzs nem nagy lmny, valamivel ssze kell ktni, hogy levezhetbb legyen s ilyen az pl. ha az egsz csald megy, vagy ms gyerekek is jnnek.

Itiner hasznlhat volt, a trn egyszer kaptunk 2 dl-es dtitalt s egyszer mzlit. Ez alapban kevs a kicsiknek, de ht termszetesen vittnk magunkkal tpot.


Remek szervezs
Homok-hegy
Szinte vgig erd
Gyerekeknek feladatok

Zld zna
Tbbek kztt ezekkel a nvnyekkel tallkoztunk a trn (Az itt lthat nvnyekrl mg tbb kp tallhat azon az oldalon, ahol a trk, kirndulsok sorn fotzott nvnyeket gyjtttk ssze: Pr nvny Magyarorszg s a krnyez orszgok flrjbl)
Lamium maculatum L.
Foltos rvacsaln
(Lamium maculatum L.)
Hieracium maculatum Schrank
Foltoslevel hlgyml
(Hieracium maculatum Schrank)
Chelidonium majus L.
Vrehull fecskef
(Chelidonium majus L.)
Lychnis viscaria
Szurokszegf
(Lychnis viscaria)
Sanguisorba minor Scop.
Csabare
(Sanguisorba minor Scop.)
Silene otites
Szikr habszegf
(Silene otites)
Galium odoratum
Szagos mge
(Galium odoratum)
Smyrnium perfoliatum L.
zsalta
(Smyrnium perfoliatum L.)