Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Villnyi-hg (2010-06-05)
Nvnyfotzs, geoldzs kirnduls a Villnyi-hegysgben
Mostanban
Szent Lrinc-flsziget (2023. mjus 7.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Fel a Csvnyosra (2023. mjus 1.)
jra felmentnk a Csvira, s idn is sikerlt ezt havas krlmnyek kztt megtenni
Levada do Caldeirao Verde (2023. mjus 1.)
Madeira I - Levada do Caldeirão Verde
Bkki Forrsok 15 (2023. prilis 17.)
15 v utn jra a Bkki Forrsok trn
Meteor Maraton (2023. prilis 2.)
szi 40-es tra a Budai-hegysgben
Komlska kirnduls (2023. prilis 2.)
Lassan szoksoss vl szi kirnduls a Zemplnben
rottk kirnduls (2023. prilis 2.)
Inverzis kirnduls a Kszegi-hegysgben
Bazaltutca kirnduls (2023. prilis 2.)
Bazaltutca, Zala megye csodja
OKT: Trkmez-Nagymaros (2023. prilis 2.)
Rvid kktrzs a Brzsnyben, egy hinyz szakaszt ptolva
Rockenbauer Pl emlktra (2022. december 10.)
Ezttal a nappali Rockenbauer trn volt blyaszeds

Schneeberg

Magashegyi tra
Honlapra kerlt:2019. oktber 20. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2018. augusztus 12.
Induls: Losenheim 10:00
rkezs: Losenheim 19:00
Rsztvevk: feherb, krichard, Vagny, Zsfi
Traparamterek
A tra hossza 17 km
Szintklnbsg 1200 m
tvonal Losenheim->Edelweisshtte->Klosterwappen->Bambckhaus->S->P->Losenheim
Helyszn Osztrk Alpok
Legmagasabb tengerszint feletti magassg Klosterwappen - 2070 m
Idjrs
Tbbnyire napos, gomolyfelhs. A dli rkban a hegy felett tbb volt a felh. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
Augusztusban volt egy fl szabad htvgnk, amikor mg az id is j volt, ezrt elugrottunk egy napra a Schneebergre, folytatva az Egynapos osztrk trk kutyval sorozatot, aminek elz rszei a Raxos trk voltak. A mostani tra egybknt a kiskutya magassgi rekordja is.

Apr kilt
Apr kilt 2
Van egy llift a cscstl szakkeletre, ennek als llomsn lltunk meg. A parkol ugyan a libeg kznsgnek van, de mi ezt j magyar szoks szerint leszartuk. 10 rakor rtnk oda, s ht alig volt hely a parkolban. Valahol a leghts szegletben talltunk helyet. Nem is csoda, mert baromi j id volt. Kb. egymilli fok, felh egy szl se, szl se rebbent.

Termszetesen mi nem libegztnk, hanem felgyalogoltunk az Edelweisshttig, ez a fels lloms. A httbe be se nztnk, eslynk se lett volna befrni, meg egybknt is a tra elejn voltunk, alig jttnk felfel 300 m-t s 1 rt. ppen kezdtnk csak megizzadni, s mg j sok volt htra. Mert amgy egy krtrt terveztem, nemcsak egy sima felrohans-leszalads trt.

Pttyztt ton felfel
Dancing
A htttl kezdett szigorodni a terep. Ezt a trkprl is lehetett sejteni, innen pttyzttel jelli a turistautat, s ki volt rva, hogy Nur fr gebt. Mi bereknek titulltuk magunkat, s tovbbmentnk. Kb. 1500 m-ig fenyerdben mentnk j meredeken, majd ahol vget rt az erd, kezddtek a sziklk. Rgtn az els lpsnl megbillent a lbam alatt egy k, de szerencsre ahogy lecsszott rla a lbam, a bokm meg is fogta. gy nem esett r Zsfira, de a bokmrl lejtt a lazr. Ami 5 hnappal azutn is ltszik. Pedig csak rtatlan horzsolsnak tnt, nem is fjt igazbl.

Kapaszkods felfel
A kves-szikls rszen lassan haladtunk. Meredek is volt, s mivel itt mr nem volt erd, a nap is tztt rnk. J sok vizet hoztunk, Vgnyt is kellett cipelni. Kzben a kutyra is figyelni kellett, nehogy hlyesget csinljon. rtelem szeren jval gyorsabban ment, mint mi, s nem akartam, hogy tl tvolra kerljn, vagy olyan helyre menjen, ami szerinte j tlet, de szerintem meg nem.

Kinylik a tj
Lpkeds a sziklkon
Kb. 1900 m-en volt vge ennek a rsznek, szegny Zsfi jl megszenvedte. Ilyen jelleg magashegyi trn csak az Olimposzon volt, de ott visszafordult a meredek rsze eltt, s nem volt ennyi szint, mint itt. Viszont a j hr, hogy innen mr gyerekjtk feljutni a cscsra, ami alig tbb, mint 100 m szintklnbsg, s sima sta a fennskszer, fves hegytetn.

A fennskon
A lenti knikulnak itt semmi nyoma nem volt. Befelhsdtt, fjt a szl, s a felh rnykban a szl miatt kifejezetten hvs is volt. gy tnt, hogy a felhk alig vannak a fejnk felett. Sok magyar is trzott, de prbltunk inkognitban maradni. Csak akkor fedtem fel magam, amikor valaki csokis kekszet akart adni a kutynak, aki ment oda a zacskcsrgsre. Kricharddal elmentnk ldzni, Zsfi kzben tovbbment a cl fel. Vgny nem tudta, kivel menjen, de mi elhvtuk, s velnk tartott. Aztn, amikor ltta, hogy arra indulunk tovbb, mint Zsfi, akkor elrefutott, mert ugye neki kell lennie ell.

A cscsnl van a felhalap
Cscsfot
A cscson kajltunk egy kicsit a cscskereszt tvben, fnykpezgettnk, majd a szalamandravast vgllomsa fel indultunk el. tba ejtettk a Dambckhaus nev fogadt, ahol ettnk is, ittunk is, elbasztunk ott egy rt. Ott is tmeg volt termszetesen. A fogaskerek vgllomsig mg emelked is volt, majd a trpefenys rszen hossz lejt vette kezdett. Itt fordultunk vissza anno, amikor a trkp-meg-nem-fordts trra sor kerlt 13 vvel ezeltt.

Flrell a szalamandra
Lerve 1500 m al jra megjelentek a nagy fenyk. Mi pedig szaknak fordultunk a parkol fel. De addig nem volt olyan sima az t, ahogy n azt elkpzeltem. A trkpen a turitat a szintvonalakkal kvzi prhuzamosan halad, nha-nha vannak benne emelkedk-lejtk, de ennyire s ilyen meredekekre nem szmtottam, ami volt. Radsul keskeny volt az t, kerlgetni kellett a fkat, tuskkat, s figyelni kellett, mert a hegyoldal is meredek volt. Gyakorlatilag vgig mentnk a Schneeberg keleti oldaln, nagyjbl a hegy kzepnl.

ltalban erdben mentnk, egy-kt helyen volt komls-szer rsz, azokon kiss kellemetlen volt tmenni, de mg mindig jobb volt, mintha hval lett volna bortva az egsz. Az egyik ilyennl megzavartunk egy zergt, ami tk kzel volt hozznk. De a kiskutya nagyon gyesen nem futott utna, amikor arra krtem.

Hol lehet ez?
Egyszer meglltunk pihenni, kajltunk is valami fatuskkon lve. Egyre lassabban haladtunk, s a hegy rnykba kerltnk. Emiatt olyan rzs volt, mintha esteledne, pedig az azrt mg odbb volt. Zsfinak s krichardnak is kezdett fjni a trde. Elbbinek sokszor szokott, az Olimposzt is ezrt hagyta flbe. Utbbi meg sarokfjdalmakban utazott, rgen voltak trdbntalmai. De kettejk kzl Zsfi volt szarabb hangulatban. Majdnem srt, amikor ponbl mondtam, hogy kintm a maradk vizet. Mert, hogy sokat hoztunk, de azrt mg j lett volna mg 1 liter. Szerencsre ekkor mr rtrtnk egy normlis tra, ami szles volt, autk is jrhat volt, ezrt nem volt meredek sem. s gyakorlatilag visszavezetett minket a parkolba, ahol mr alig volt aut, ksznheten annak, hogy bezrt mr a libeg.

Vgnysimi
Vgnnyal nem volt gond, az utols kilomtereken is futkosott, fleg, amikor megrezte annak a nylnak a szagt, ami elttnk futott az ton, de csak mi lttuk. A kocsihoz rve tudta, hogy vge a trnak, s mivel huzamosabb ideig voltunk egy helyben, nekillt megcsinlni az gyt a fben.