Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Mtrai Csillagok 40 (2010-05-24)
jszakai tra a Mrtban
Mostanban
Kecs 30B (2021. szeptember 15.)
Az els olyan tra, ami rszben barlangban haladt
Csarna-vlgy (2021. szeptember 4.)
Tavaszi sta a Brzsnyben
OKT: Tokodi pinck-Plifldszentkereszt (2021. szeptember 4.)
Tavaszi kk- s krtra a Gerecsben
Prdiklszk kirnduls (2021. szeptember 4.)
Rvid kirnduls a Pilisben kktrs pecstek begyjtsvel s kiltltogatssal
OKT: Pilisszentkereszt-Sikros (2021. szeptember 4.)
Krtrstott kktrzs a Pilisben
OKT: Kisinci th. - Saj-kt (2021. szeptember 4.)
Lent sz, fent tl - a hvastagsg kb. ugyanakkora, mint a zzmara
j nvny (2021. augusztus 11.)
Bojtorjnos tskemag (Torilis japonica (Houtt.) DC.)
j nvny (2021. augusztus 11.)
Nylsalta (Prenanthes purpurea L.)
j nvny (2021. augusztus 10.)
Piros vadgesztenye (Aesculus x carnea Hayne)
j nvny (2021. augusztus 10.)
Borzas gombvirg (Galinsoga quadriradiata Ruiz et Pav)

Keselys-Baja

Hossztv tra
Honlapra kerlt:2020. oktber 15. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2020. szeptember 20.
Induls: Keselys - 10:00
rkezs: Baja - 15:35
Rsztvevk: feherb
Traparamterek
A tra hossza 28 km
Szintklnbsg 50 m
tvonal Keselys -> Lankci gtrhz -> Prbly -> Baja, Dunai tkels
Helyszn Gemenc
Idjrs
Napos, ftyolfelhs.
Most, hogy juhi befejezte az Alfldi Kket, n is nekilttam a folytatsnak. 2011-ben kezdtem el Szekszrdtl, s Keselysig jutottam. Azta sem folytattam. Illetve egyszer majdnem, de rvz volt a Dunn ppen, gyhogy kihagytam. Most Keselystl indultam, s az azta eltelt id alatt meghosszabbtott tvonalon mentem Bajig.

t a gton
Az els 12 km agyzsibbaszt, aszfaltos ton gyalogls volt a gton. Pr aut jtt-ment a tltsen, illetve egy trz jtt szembe. tkzben fotzgattam ezt-azt, vaddisznt, ldarazsat, gtat. Elg gyorsan haladtam, enni-inni is csak az els pecstelhelyen, a lankci gtrhznl lltam meg, de azt is csak kutyafuttban. Rgtn megittam a 1,5 l-es palack felt. Dl volt mr, mr tztt a nap, de messze nem volt az a durva knikula, mintha nyr kzepe lenne.

Kisvast
Kisvrtatva elhagyta az t a gtat, bementem az erdbe, s szles fldton mentem. Elbb Lassi, majd Nyrilegel kisvasti llomsokat rintette az t, majd egy keskenyebb, de a krnyezetnl jval magasabb tltsen vitt kvzi-prhuzamosan a kisvast vonalval, ami szintn tltsen kanyargott. Itt mr jttek a sznyogok, de valahogy nem voltak annyira agresszvak. Amikor meglltam, akkor krberajongtak, de ahogy elindultam, csak pr cspett meg, rendszerint a vllamon, a htizsk felett. Mintha kifigyeltk volna, hogy ott nem ltom ket, s ha mr rzem, hogy viszket, akkor nekik mr mindegy. A rafks kis dgk azt is megreztk, hogy az ujjamra, tenyeremre nem fjtam a riasztbl. Errefel mr emberek is voltak, br a legtbbjk nem kktrzott, csak kijttek a vzpartra, ami itt a Duna holtgt jelentette.

Szraz holtg
Prblyn messze volt a pecst a falutl s az llomstl is. A fzetemben nem volt helye, benyomorgattam kt kocka kz. Itt lltam meg jra, ettem, s megittam a 1,5 l-es palack msodik felt is. Az tmeneti napsttte rsz utn visszament az t az erdbe, s egy keskenyebb, majd egy szlesebb holtg mentn vitt az t a hd fel. Ugyanakkor voltak olyan mederszakaszok, amik feljebb voltak, most szrazon maradtak, de teli voltak uszadkfval. Mr nagyon jlesett volna elrni a hidat, szerencsre a tblkon jl s rendszeresen volt jelezve, hogy milyen messze van. Bajhoz kzeledve megntt a npsrsg is: horgszok, bogrcsozk, frdk, biciklizk hada jtt-ment, s valahogy ezt a sznyogok is megreztk. Tbb a kaja, tbb volt bellk is.

A hd szaki oldaln vitt a jelzs, gy a msik oldalon a szembejv biciklisekkel kellett osztozni a kerkprsvon, s a pecstelshez egy jkora kunkort is kellett tenni. Amgy a hdon s a hdrl a pecstelhelyre vezet ton (kk pecst jelzs) bicikliton kellett haladni. Effektve az aszfaltra voltak felfestve a jelek. s ez lakott terletnek szmt, teht az tvonal kijellse a KRESZ szablyaival ellenkezik. De mindegy, tlltem (s amgy le is szartam).

A hd a pecstelhelyrl
Bajai tkels blyegzhelyen pihentem harmadjra, de itt le is ltem egy inog padra. Ki volt rva ugyan, hogy zemi terlet, belpni tilos, de ott volt mgtte 5 m-re a pecst. gyhogy ezt is leszartam. Megittam egy 7 dl-es palack vizet, s megettem a maradk sszes kajmat. Most mr csak a buszplyaudvarra kellett eljutni, hogy visszajussak Szekszrdra. Azt meg gugli intzte. Csak arra kellett figyelni, hogy most a keresztez utak nem erdei svnyek, hanem utck forgalommal.