Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Maglic (2019-07-29)
Brummog szamr vagy iz medve? Avagy egy cscstmads kudarca a balkni lvilg miatt.
Mostanban
Kecs 30B (2021. szeptember 15.)
Az els olyan tra, ami rszben barlangban haladt
Csarna-vlgy (2021. szeptember 4.)
Tavaszi sta a Brzsnyben
OKT: Tokodi pinck-Plifldszentkereszt (2021. szeptember 4.)
Tavaszi kk- s krtra a Gerecsben
Prdiklszk kirnduls (2021. szeptember 4.)
Rvid kirnduls a Pilisben kktrs pecstek begyjtsvel s kiltltogatssal
OKT: Pilisszentkereszt-Sikros (2021. szeptember 4.)
Krtrstott kktrzs a Pilisben
OKT: Kisinci th. - Saj-kt (2021. szeptember 4.)
Lent sz, fent tl - a hvastagsg kb. ugyanakkora, mint a zzmara
j nvny (2021. augusztus 11.)
Bojtorjnos tskemag (Torilis japonica (Houtt.) DC.)
j nvny (2021. augusztus 11.)
Nylsalta (Prenanthes purpurea L.)
j nvny (2021. augusztus 10.)
Piros vadgesztenye (Aesculus x carnea Hayne)
j nvny (2021. augusztus 10.)
Borzas gombvirg (Galinsoga quadriradiata Ruiz et Pav)

Tli Margita 40

Teljestmnytra
Honlapra kerlt:2020. november 23. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2020. februr 28.
Induls: Gdll - 07:30
rkezs: Gdll - 15:05
Rsztvevk: feherb
Traparamterek
A tra hossza 40 km
Szintklnbsg 650 m
tvonal Gdll -> Mriabesny -> Pap Miska-kt -> Babatpuszta -> Margita-> Feketepuszta -> Domonyvlgy -> Zld Hz vasttjr -> Erzsbet pihen -> Juharos -> Mriabesny v.m. -> Egyetemi erd -> Gdll
Szintid 10 ora
Helyszn Gdlli-dombsg
Legmagasabb tengerszint feletti magassg Margita - 344 m
Idjrs
Tlnyoman derlt.
Rgen gyalogoltam mr 40 km-t, azrt is mentem el erre a trra, mert kvncsi voltam, hogyan brom. Na meg azrt, mert idn egy tvenest is be akartam volna vllalni, s ez egy kvzi prba lenne arra. A lers sszel kszlt, de a tra idejn mg nem lehetett tudni, hogy hrom hnapra az sszes teljestmnytra trlve lesz. gyhogy nem jtt ssze az tvenes tra sem.

Gdll, vroskzpont
A Gdlli-dombsg nem a kedvenc tjegysgem, br nhny pontjrl elg j kilts nylik. A Mtra, de akr a dunajvrosi gyrak is ltszdnak innen. Ennek a trnak a vonalvezetse nem ilyen volt, de a dombsgi jelleg miatt azrt voltak nehezebb emelkedk is. A tra neve tli jelzvel van elltva, de ez csak arra utal, hogy tli hnapban rendezik. Idn a tl elmaradt, most kvzi semmi tlies nem volt a trban, se h, de mg sr se. Ha lettek volna levelek a fkon, mg tavasznak is elment volna a hangulat.

Papp Miska-kt
Rgtn egy hossz vrosi szakasszal kezdtnk, mivel a kzpontban volt a rajt. A Papp Miska-kthoz nem a durva lejtn, hanem a dombot megkerlve jttnk el, itt volt az els ellenrz pont is. Innen a Babati-tavak s a templomrom mellett hossz-hossz egyenes rsz jtt. Ennek legizgalmasabb rsze a Margitra felvezet emelked volt, ahol mr normlis erd ntt, nemcsak a mindent elbort akc. Ez volt a tra legtvolabbi pontja.

Visszakanyarodva a szomszdos dombhton mentnk, de egyszer t kellett menni egy ezzel prhuzamos gerincre. gy rtnk Domonyvlgybe, ahol mr meg kellett llnom pihenni. Tet adtak a rendezk, illetve fogyasztottam a htizskomban lv lelmiszerkszletbl pr szz kalrinyit.

Domonyvlgy, szrkemarha
Az autplya alatt elmentnk, majd rvid gyalogls kvetkezett a 3-as t mellett. Kereszteztk az akkor ppen pl, de mr rszben ksz lv vastvonalat, s jra fel- illetve bementnk egy szp erdrszletbe. Szpsghibja csak annyi volt, hogy t kellett mszni egy ltrn, ami elg rozoga volt. Ugyangy ki a msik oldalon, de ott mr jobb volt a ltra. A Sissy-pihennl ldztam, s nemsokra a Juharos aljban lv ellenrz pontra rkeztem. jabb rvid, lelsmentes pihen kvetkezett. reztem mr a talpam a bakancsban, de egyltaln nem volt vszes.

Pvergrid
A Juharosra felvezet emelkedt sem reztem annyira durvnak, mskor a tra vge fel jobban le szoktak az ilyenek lasstani. Igaz, a msik oldaln a lejt durvbbnak bizonyult, meg is fekdtem egyszer. A trdem kicsit sajgott, mert arra estem, a kezem meg tiszta sr lett. Lerve mr Gdll szln voltam, Mriabesnyn volt egy kis emelked, meg jobbra-balra kellett kanyarogni a kis utckon, gyhogy figyelni kellett, nehogy elmenjen az ember ms fel. Egyszer sikerlt, de nem mentem vissza a lejtn, inkbb pr utcval ksbb fordultam be.

Vgl 8 ra alatt sikerlt teljesteni a trt, amivel meg voltam elgedve. Mg akkor is, ha nem egy ts brzsnyi tereprl van sz. s ami a lnyeg, hogy el voltam mr fradva ugyan, s jl esett clba rni, de mg egy 10 km-t azrt reztem mg a lbaimban.