Trink kzl
Rockenbauer Pl emlktra (2006-08-05)
2006.08.30 Feherb megrta az idei Rockenbauer Pl blyaszed jszakai trjnak lerst.
Mostanban
Drgelyvr kirnduls (2021. prilis 7.)
jvi srdagaszts a Drgely-vr krnykn
AK: Baja-Sksd (2021. prilis 7.)
Hossz gylogls a Duna gtjn Baja s Sksd kztt
AK: Hajs-Sksd (2021. prilis 7.)
tkels az Illancson
KDP Zirc-Eplny (2021. mrcius 9.)
Lezrs utni els kirnduls 2020 nyarn. Rgtn 100 km egy csom vadregnnyel, s -disznval, na meg vadcseresznyefkkal.
DDK rsg (2021. februr 24.)
Nyri DDK bglyk s rsgi rtek kztt
Tli Margita 40 (2020. november 23.)
Februri tra a Gdlli-dombsgban, amikor mg arra kszltem, hogy idn lenyomok egy 50-est.
Tli Margita 40 (2020. november 23.)
Februri tra a Gdlli-dombsgban, amikor mg arra kszltem, hogy idn lenyomok egy 50-est.
OKT Zalasznt-Smeg (2020. november 23.)
Utols t a 2. OKT-n
OKT Hollhza-Makkoshotyka (2020. november 23.)
Amit soha nem lehet megunni: kktra a Zmeplnben
Forrstra a Karancs-Medvesben Kzptv (2020. november 23.)
Forrstra, ezttal a Karancs-Medvesen

Forrstra a Karancs-Medvesben Kzptv

Teljestmnytra
Honlapra kerlt:2020. november 23. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2020. oktber 10.
Induls: Salgtarjn - 09:40
rkezs: Salgtarjn - 16:00
Rsztvevk: feherb, Vagny, Zsfi
Traparamterek
A tra hossza 23 km
Szintklnbsg 670 m
tvonal Salgtarjn, SBTC plya -> Zagyvarna -> Mogyors-kilt -> Gortva-patak forrsa -> Icks-kt -> Losonczy Anna-forrs -> Bukovinszky-forrs -> Bodzfs-kt -> Ndor-forrs -> Salgtarjn
Szintid 8 ora
Helyszn Karancs-Medves
Idjrs
Napos id ftyol- s gomolyfelhkkel, csapadk nlkl.
Salgtarjn krnyki forrstrra mentnk mr tbbedik alkalommal, de ezek a trk eddig egyszer sem ebbe a sorozatba valk voltak, hanem csak amolyan kirnduls forrsmrssel egybevetve. Most egy jabb fs jelvnyrt mentnk. A hossz tv rajtja mshol volt, kutyval azt macersnak tartottam, gy maradt a kzptv.

Salgtarjn jl szt van szrva a hegyek kztt, tulajdonkppen a tra sorn nem is hagytuk el a terlett. A kisebb-nagyobb telepek, vrosrszek kztt viszont j kis erdei utak vannak. Nagy rszk jelzett, mi most tbb jelzetlen, de szalagozssal jl kvethet svnyeken mentnk.

Tipikus ltvny a Medvesrl
Az els forrsig j sokat kellett gyalogolni, majdnem a tra felig nem is voltak. De volt helyette szp szi erd, egy j rafks szurdok s egy kilt is. A szurdok Zagyvarna s Rnafalu kztt volt jelzetlen ton. Magn a szurdokon nem volt ktelez vgigmenni, inkbb az alternatv utat vlasztottuk, ami fent haladt a dombtetn, vele prhuzamosan. Ennek az svnynek a fels rsze volt nehezebben jrhat, kapaszkodni kellett a temet kertsbe, nehogy lecssszon vletlenl az ember, illetve egy szedresen kellett tvgni. rdekes, hogy a kutyba is belegabalyodott egy-egy inda, lttam, hogy hzza magval, de nem nyikkant meg, valszeg el sem rte a brtt a tske, csak a szrbe kapott bele,

Gortva-patak forrsa
Rnafalu felett volt a Mogyorsi-kilt, ahova felmentem, mert valami miatt azt hittem, ott van ellenrz pont. De ha mr ott voltam, csinltam kpeket is. Aztn Vgnyt gy kellett leimdkozni, mert a meredek lpcsn nem mert lejnni.

Lementnk a vros krli srga jelzsre, s annak egyik kanyarulatban meg is leltk az els forrst, a Gortva-patak forrst. Nincs kiptve, csak gy folyik ki a vz a fldbl. Ahol az tban van egy kanyar, az egy rok kezdete, ebben ered a patak. Rgtn nagy az esse fakads utn, gyhogy szembetn, ahogy klik ki a vz a fldbl. Elg rozsds a meder, valsznleg durvn vasas.

Somoski-vr
Hegyek a Bkk fel
Tovbbmenve a jelzsen egy csompont utn jra szalagozst kvettnk a Medves fennskjn a jelzett ttl a hatr fel. Itt van egy rkokkal tagolt lejts rsz, ahol mr erd van, s itt fakad az Icks-kt. Nem akartam piszklni az n. ajtt a kton, mert fl volt, hogy sztdl az egsz. Ezutn visszatrtnk a turistatra, s irny Somosk. Magba a faluba nem mentnk be, hanem a krltte elvezet zld jelzsen kzeltettk meg a Losonczy Anna-forrst. Folyt, de sajnos nem a csvn, hanem a foglals mellett. Mivel kellett a vz, innen engedtem egy keveset, nem nagyon frt al a palack.

Losonczy Anna-forrs
Bukovinszki-forrs
A Bukovinszki-forrs viszont rendesen folyt, de mivel felette pr mterrel telibeszarta valaki a bokor tvt, valahogy nem volt gusztusom inni belle. Nem messze az itiner ajnlott egy kis kitrt egy bnyathoz, amit meg is ltogattunk. Vgny nagyon rdekldtt, de nem ment bele, csak egy kicsit belecsszott az algs kvekrl. A kilthoz nem mentnk fel, hanem mentnk tovbb, amerre a szalagok voltak. Tbb bnyaudvar felett haladt el az svny, amin tansvny jelzs szerepelt. Ezt kvetve lyukadtunk ki Eresztvnyben, ahol tmeg volt. Pedig mr kezdtem kicsit fradni, egy kv hatrozottan j lett volna, de nem volt kedvem kivrni. A Bodzs (Bodzfs?)-forrs gyis itt van nem messze, az rendesen folyik, s kajztat ellenrz pont is lesz ott.

Ndor-forrs
Ez gy is volt, de addigra elgg szarul lettem, jl esett a kaja meg a pihens, mg akkor is ha nem ltem le, s folyton arra kellett figyelni, hogy a kutya ne kuncsorogjon msnl. s persze a friss forrsvz is kellett mr. A hossztv innen mg tesz egy nagy kanyart a Karancsra, az most rohadtul nem hinyzott. Neknk mr csak kvzi le kellett gyalogolni a clba, de eltte mg tba ejtettk a Nndor-forrst. Ez nagyon j helyen van. Meredek szurdok, benne patakkal, maga forrs a partfalba van beleptve, egy csvn jn ki a vz egyenesen a patakba. Pr kidlt bkkfn is t kellett mzni.

Azt hiszem ezzel a trval sikerlt kimaxolni Salgtarjn keleti oldaln lv forrsokat. Mg a Zagyva-forrs meg a Petfi-forrs belefrt volna, de akkor nagy vargabetket kellett volna tenni. Azokat a rvidtv rintette.

Tovbbi kpek
A lersba be nem frt fotk
szi sznek
szi sznek
Meddhny
Meddhny
Tvolban a vr
Tvolban a vr