Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Mostanban
Mittagskogel (2022. november 16.)
jra a Mittagskogelen, ezttal nyron, hmentesen.
Mittagskogel (2022. november 16.)
jra a Mittagskogelen, ezttal nyron, hmentesen.
Wrthersee kerls (2022. november 16.)
Biciklitra Karintiban, Wrthi-t kerls
Dobratsch (2022. november 16.)
Eskszm, hogy soha tbb nem rom le, hogy Dobratsch
Rax (2022. augusztus 20.)
Rax?Rakok!
Fehr t (2022. jlius 7.)
Kvziszoksos jvi kirnduls 2022-ben a Budai-hegysgben
Thry Gyrgy Emlktra (2022. jlius 7.)
Thury Emlktra sokadjra, egyedl, kt nagy es kztt
Karancs-Medves 35 (2022. jlius 7.)
jra teljestmnytra a Karancs-Medvesen, most kettesben Vgnnyal
Olajos krt - 30 (2022. jlius 7.)
Harmadjra az Olajos krton
Kaptrkvek 15 (2022. jnius 18.)
Hossz kihagys utn egy teljestmnytra a Bkk lbnl

Fallskt-Nyikom

Kirnduls
Honlapra kerlt:2021. szeptember 27. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2021. prilis 24.
Induls: Fallskt - 09:50
rkezs: Fallskt - 16:40
Rsztvevk: feherb, Zsfi
Traparamterek
A tra hossza 22 km
Szintklnbsg 990 m
tvonal Fallskt - Csrg-szurdok - gasvr - Zoltn-forrs - Mtrakeresztes - Nyikom-nyereg - Gortva-Jjrt-kilt - Nyikom-nyereg - Mtrakeresztes - Fallskt
Helyszn Mtra
Legmagasabb tengerszint feletti magassg Nyikom - 764 m
Idjrs
Napos kevs lapos gomollyal s nmi cirrus-szal.
Fallskt szlrl indultunk, ami trnk egyik legmagasabb pontja is volt egyben. s az ilyet sokan nem szeretik, ugyebr. Az els cl gasvr volt, majd Mtrakeresztes felett a Vidrczki-barlang melletti vzess. Innen kedv s ernlt fggvnyben mg tovbb fel a Gortva-Jjrt kilthoz.

Csrg-szurdok
Likas-k
Fallsktrl a Fisom-patak mellett vezet zld jelzsen mentnk le a Csrg-patakhoz, amin t is keltnk a kveken ugrlva. Nem a legrvidebb ton mentnk gasvrra, hanem kitrtnk egy kicsit a vlgyben lv rvidke, de annl tetszetsebb szurdokhoz, amit a patak vgott ki magnak. Rgen mg jelzs is ment rajta vgig, ennek nyomai mig lthatak. Egszen konkrtan piros kr, de ez mg a rgi fajta res karika jelzs.

A Vndor-forrsnl feltltttem a pisveget, majd Zsfi nyomba eredtem, aki mr elindult az emelkedn. Rvid, de vels emelked visz fel a turistahzhoz, de most az ptkezs miatt jkora kunkort kellett vgni, mire elrtk. Itt evs-ivs, kla s kvvsrls kvetkezett, illetve ezeket bele is tettk az arcunkba.

Fels-vzess
Als-vzess
gasvr cscst kihagytuk, elindultunk inkbb Mtrakeresztes fel, de egy kis kerlvel a Zoltn-forrs fel. A falu szln rtnk vissza a Csrg-parakhoz, ahol a Bske-forrst nztk meg. Pont errefel zajlott a Mtrabrc terepfut verseny, ennek ellenrz pontja volt a faluban a nagy parkol mellett. Mi nem a futk tvonalt indultunk el, mert az nem a vzessek fel kerlt. J sokig tartott, amg eltrtam a ldt, s kzben le is zuhanyoztam a vzessben.

Kilts kelet fel
Csrg-patak
gy dntttnk, hogy mg kora van, s felmegynk a kilthoz. Az ehhez szksges 400 m szintklnbsget pedig majd csak legyrjk valahogy. A kilt amgy magnterleten van, ez ki van rva egy csom helyen, de ltogathat. Feltve, ha rendesen viselkedik az ember, s nem bassza szt. Msik nevezetessge, hogy medvt is fotztak itt 2020-ban a bocsval egytt. Jelzetlen t visz hozz a Nyikom-nyeregbl.

Jl esett visszamenni a lejtn ugyanennyit Mtrakeresztesig. Kzben szembl egyre tbb fut rkezett, a legtbb kitikkadva az emelkedn. Neknk itt mg j volt, de aztn a Csrg-pataktl jra emelked kvetkezett. Itt reztem mr, hogy tbbet kellett volna kajlnom, de szerencsre ez mr a legvge volt.