Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Szurdok 40 (2007-07-01)
2007.07.03 Idn is elmentnk a tavalyi v legjobb teljestmnytrjra, a Szurdok 40-re. A lers kiss fnykpszegnyre sikeredett.
Mostanban
Rockenbauer Pl emlktra (2022. december 10.)
Ezttal a nappali Rockenbauer trn volt blyaszeds
Mittagskogel (2022. november 16.)
jra a Mittagskogelen, ezttal nyron, hmentesen.
Mittagskogel (2022. november 16.)
jra a Mittagskogelen, ezttal nyron, hmentesen.
Wrthersee kerls (2022. november 16.)
Biciklitra Karintiban, Wrthi-t kerls
Dobratsch (2022. november 16.)
Eskszm, hogy soha tbb nem rom le, hogy Dobratsch
Rax (2022. augusztus 20.)
Rax?Rakok!
Fehr t (2022. jlius 7.)
Kvziszoksos jvi kirnduls 2022-ben a Budai-hegysgben
Thry Gyrgy Emlktra (2022. jlius 7.)
Thury Emlktra sokadjra, egyedl, kt nagy es kztt
Karancs-Medves 35 (2022. jlius 7.)
jra teljestmnytra a Karancs-Medvesen, most kettesben Vgnnyal
Olajos krt - 30 (2022. jlius 7.)
Harmadjra az Olajos krton

AK: Kunfehrt-Zknyszk

Hossztv tra
Honlapra kerlt:2022. janur 26. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2021. december 8.
Induls: 2021.12.07
rkezs: 2021.12.09
Rsztvevk: feherb
Traparamterek
A tra hossza 66 km
Szintklnbsg 35 m
tvonal Kunfehrt, dltelep -> Petrczi iskola -> Ruzsa fa -> Ruzsa -> Zknyszk
Helyszn Kiskunsg
Idjrs
Els kt nap napos, a harmadik nap borult, kis intenzits esvel.
gy alakult, hogy lett egy 66 km-es lyuk az Alfldi Kktra teljestsben a bcskai s nyugat-csongrdi rszen. Ezt akartam eltntetni, sszektni a mr meglv rszeket, s egyben befejezni Bcs-Kiskun megyt s a Duna-Tisza kzt is. Mg oktberben kellett volna elmenni, de akkor nem jtt ssze, csak december elejn. Amivel nem az a f baj, hogy ltalban hidegebb van, hanem, hogy rvidebbek a nappalok. Kt rszletben gy ezt nem tudtam/akartam megcsinlni, fknt, hogy azrt a menetrendhez is igazodni kellett. gy 3 nap lett belle, kett rvidebb s egy hosszabb.

Els nap a lett legrvidebb, akkor utaztam le jszakzs utn. Zknyszken pont elrtem a Ruzsra tart buszt, amivel el is mentem, s visszagyalogoltam. Aztn blyegzs utn rossz irnyba indultam el! Mg j, hogy rnztem egy sarok utn a GPS-re, dlre mentem szak helyett. Br tny, hogy Zknyszk dlkeletre van, de az ellenkez irnyba kell elindulni.

Jnostelki kilt
Kilts a kiltbl
Elkezdtem ht tapodni a homokot, ami az elmlt napok eszse sorn megzott, de egyltaln nem volt sr vagy vz, minden cseppet elnyelt a talaj. De ht a homok mr csak ilyen. Nagyjbl flton volt Ruzsa, Vg buszmegll, ami a falu klterletn van, tulajdonkppen egy nagyobb tanyacsoporthoz van legaz itt. De kvzi a semmi kzepn. Ezrt is volt meglep, amikor a megllban egy vaskos trk nyelv Montesquieu knyv hevert a padon. Vajon hogy kerlt ez ide?

regcsorva fel ment az aszfaltozott t, de n nem mentem el odig rajta. Amikor elkanyarodott, tovbb mentem egyenesen Zknyszk fel. Mr dl elmlt, hes lettem. Elvettem egy szendvicset, kiszedtem a hevenyszett aluflibl, amit visszadobtam a tskmba. Tska behz, visszarak a htra. Mr majdnem beleharaptam, amikor szrevettem, hogy nincs meg a szendvics teteje. Visszanztem, mert kzben ugye haladtam. A kenyr ott hevert a homokban, de az most mr valami kisllat lesz. Szerencsre a tartalmasabb fele maradt a kezemben.

Errefel az alfldi erdket felvltottk a szntfldek, szedtk ssze a rpt sok helyen. Gyakorlatilag minden talpalattnyi fld meg volt mvelve. Elszrva tanyk. De igazbl ezt lttam Zknyszk tlfeln is tavaly, amikor arra jrtam.

A 15 km-t kicsivel kevesebb, mint 3 ra alatt megcsinltam. Mivel kora volt mg, a szlls elfoglalsa eltt mg elmentem ldzni a krnyken, kztk Csongrd-Csand megye legmagasabb pontjra is.

***

A kzps nap lett a leghosszabb, mghozz duplja az els napnak. De ehhez el kellett menni Kunfehrt-dltelepre, amihez kt tszllsra volt szksg. Ahogy kilptem a hzbl egybl tudtam, hogy mit felejtettem el: a vkony nadrg al az alltzetet. Ami menet kzben annyira nem volt szksges, de a mlykti tszllsnl az 1 rs csorgshoz mr kellett volna. Vgl 2 ra utazs utn megrkeztem az indulsi helyre, s fl 10 krl neki is indultam. Az dlk resek voltak, letnek nem sok nyoma volt ott, br a buszmegllban lltak pran. A telepet elhagyva ugyanolyan homok volt, mint tegnap. s a mltkori AK-n. s az azelttin. Ugyanolyan manyag erdk. Itt nem kisebb gazdasgok voltak, hanem nagyobb gymlcssk, szlk. s megfagyott sr, amin ltszdott, hogy tment mr rajtuk prszor a traktor, mert kifrccsent a tartalmuk az ton szltben, s aztn az is megfagyott.

Tanya
Sokat agyaltam otthon, hogy ezt a rszt (belertve mind a hrom napot), hogyan csinljam meg. Utazzak el Pestrl reggel, aztn este vissza? Vagy tbb napra osszam el ittalvssal? Utbbi mellett dntttem, mivel az oda-vissza 8-9 rs utazs nem igazn volt logikus, ahogy az 1-2 perces csatlakozsok sem. s akkor hogyan szakaszoljam? Mert ugyebr Kleshalomtl Ruzsig semmi lakott terlet nincs, kivve a kunfehrti dl rsz. Van pr orszgt, ahol megll is van, azok lehetnek tmpontok. Az els ilyen Kunfehrt, Keceli t, amit itt rintettem. s hogy mi van ott? Semmi. Gymlcssk. Illetve bektt, ami msik gymlcsshz vezet, vagy egy, esetleg tbb tanyhoz. A krnyken rengeteg ilyen megll van, ahol nem tudom, milyen gyakran van utas. De az is igaz, hogy semmibe nem kerl bevezetni a menetrendbe, s kirakni egy meglltblt. s ha mondjuk gy tervezek, hogy ilyen helyen vgzek, vajon szrevesz-e a sofr, hogy ott csorgok a megllban? Fleg tlen, amikor ngykor mr lement a nap. A kvetkez buszmegll a Tcsk Tanya nevezet, de ez mr az 53-as ton volt. Egyik oldalon kiirtott, a msikon mg p erd. Innen jttem, s kicsivel beljebb tnyleg volt pr tanya. Illetve a msik oldalon is, de ott jval messzebb volt a bektt.

Vannak a kktra mentn srga, nyilas tblk, rajtuk mindenfle hely s annak tvolsga. Ezen a trmon egszen eddig csak visszafel irnyba mutattak a nyilak, ahonnan jttem. De azok legalbb helyesek voltak. Mintha nem lett volna befejezve a munka. Mert azt nem gondolnm, hogy az rasztalnl megtervezik, hogy mi hova kerl, s elfelejtik hogy baszki, kt irny van. Akkor meg kijttek, kiraktk a fele tblt, aztn majd egyszer a msik felt is? Biztos rohadt macers s idignyes megtervezni, hogy mi hova kerljn, milyen irnyba mutasson a nyl, mi legyen a tblra rva. Aztn idnknt nem sikerl jl legyrtani, mert a msik irnyba mutat a nyl, amit a helysznen gy orvosoltk, hogy a pznra, fra fordtva rakjk fel a nyilat, s csak a boztosbl ltszik, hogy mi van rrva. s ezzel el is van cseszve, potyra volt a tervezgets. A msik dolog velk kapcsolatban, azok a rjuk rt helyek. Legfontosabb a kvetkez (1 vagy 2) telepls, pecstelhely, ki/beszllsi pont, illetve fontosabb helysznek (vr, forrs, kilt, memlk, rom, szllshely, stb.) lenne. Elssorban azok, amelyek az tvonal kzvetlen krnyezetben vannak, s mondjuk megfordul a trz fejben, hogy GYALOG kitrt csinljon oda. De az a helyszn, ami oda-vissza mr tbb 10 km? Ki a franc tesz ekkora kitrt a kken? Fleg, ha az egy kopjafa? Esetleg, ha egy prmium kategris helyszn (lsd fent a listt), akkor esetleg. s ha mr ki van rva egy ilyen hely, az sehonnan nem derl ki, hogy mekkora kitrvel rhet el, de mg a letrs helye sincs megjellve. Ha mondjuk ott lenne egy kis zld sv, vagy kk kereszt a tbln, hogy lssa a trz, hogy mi a helyzet. De az ttl. Az csak az n piktogramftisemnek tenne jt, ha kicsi piktk is lennnek, mondjuk pecstelhely, vastlloms, bf, buszmegll, templom, frd, kilt. Gecij lenne, mi? A nyilak mellett vannak mg azok a nagy tblk a kk krrl. A rajtuk lv hasznos informci mennyisge 0 byte. St, 0 bit. Meg lehet tudni, hogy hol vagy ppen egy Magyarorszg trkpen. Meg hogy mennyi eshz, kilt jult meg, s hogy hny hamburgert kell megenni, ha teljesteni akarod a trt. Amik valban rdekes informcik, de nem kint a terepen egy erd kzepn. Ha mr infotbla, akkor lehetne ilyen a pecstelhelyeken, rajtuk az arra a rszre vonatkoz informcikkal: a kvetkez pecstelhely tvolsga, a szintklnbsg, esetleg egy trkp(vzlat) a kvetkez s elz ~10-20 km-rl, a ltnivalkrl (a listt lsd fent). Ezen kvl mr csak az a kurva ronda betonoszlop bassza a csrmet belegetve az MTSZ logval, de azt mr tnyleg hagyjuk...

A semmi
Na, szval ilyeneken elmlkedtem, mikzben az 53-as t szln stltam, s egy szerb kamion prblt 90-nel egy 88-cal halad kisautt kielzni. Aztn szpen csendben tmentem a 150-es vastvonalon, ahol jobbra egy tanya volt ugat kutykkal. szintn szlva jl llt a kerts annak a habz szj kaukzusinak, amelyik rnzsre tuti leharapta volna tbl mindkt lbam. Egyszerre! A msik oldalon... Na ott nem volt semmi. St! A nagy bds semmi. Rohadt messze volt egy erd fehr fkkal. De tnyleg rohadt messze. A terlet nem volt megmvelve, kvzi fves-gazos volt, mg homokdombok se voltak. Ennek ellentte a Jnostelki kit krnyke, pr kilomterrel arrbb, ahol szintn nem volt semmi, de az a semmi szp volt. Kisebb-nagyobb erdfoltok a homokbucks vidken. Az valahogy sokkal jobban tetszik nekem. Errefel mg a vad is tbb volt. s nemcsak azrt, mert kt z kifutott elm, aztn hlyn nztek pr msodpercig, hogy ez meg kicsoda. Egy csom vadcsaps keresztezte az utat, amik eddig nem voltak. Kevsb volt manyag rzet az erd. A fenyveseket viszont nem rtem. Errefel egyre tbb volt.

A 150-es vonal
Elmlt mr egy ra, de a fldn az rnykos helyeken mg mindig deres foltok maradtak. Elssorban ott, ahol dl fell tbb feny is takarta a napot. A lombhullat erd mr lombot hullatott, s ha kicsit is, a rajtuk tst nap fel tudta melegteni a felsznt annyira, hogy a hajnali dr eltnjn.

Kezdtem visszaszmolni, mert nem akartam leksni a kinzett buszt. Mg akkor se, ha egy ra mlva jn a msik. Ezrt megnyomtam a tempt, ami mr nem volt annyira knyelmes. Az utols kt kilomternl engedtem ki kicsit, amikor mr tuti volt, hogy elrem a buszt akkor is, ha jval korbban rkezik. Itt futott ki elszr kt kutya egy tanyrl. Igazbl a kicsi, fldszintes hergelte a nagyobbat. A nagy nem is ugatott. Amikor meglltam velk szemben, s bartsgosan cuppogtam, farokcsvlva oda is jtt. Vgny ilyenkor rm ugrana, de egy idegen kutya azrt kiismerhetetlen. Csak megszagoltattam vele a kezemet. Aztn meg nzett utnam, hogy mirt nem jtszottam vele.

ram is megy a tanykhoz
J hossz lett az rnykom, s kezdtem fzni is, mire elrtem a Petrczi iskola nev blyegzhelyet, ami egy telgazs pr hzzal, egy bezrt vendglt egysggel. Ez volt rgen az iskola. Olyan tanyakzpontnak tnik, ami nem fejldtt tovbb faluv. A buszmenetrendben Dob-tanya nven fut. Mivel a Szeged-Baja orszgt mellett van, a kt vros kztt pedig rendszeresen jr a busz, relatve sok jrat megll itt. Pont napkzben van egy 5 rs lyuk a menetrendben, n a lyuk vgn lv jratra szlltam fel 15.48-kor. s mr stt volt baszki! 30 percet csorogtam ott, vacogtam, remegtem a hidegtl. Pedig +2 fok volt, ami 5 fokkal melegebb, mint ami reggel volt. De fradt voltam, s azrt dlben j id volt, meg is izzadtam kicsit a kabt alatt. Pont 6 ra lett a 30 km.

***

Utols napra maradt 21 km. Ami nem tl sok, mg akkor se, ha elz nap elfradtam. Amolyan levezets-szersg. Csak kemny idjrs grkezett, ami a melhelyen nem lett volna valami kellemes. Hcenti, nos es, narancs figyelmeztets, bizonytalansg, minden, amibl jobb kimaradni. Ebbl errefel semmi nem ltszdott, legfeljebb egy hajnali meglepets nos es. De mire indultam, ennek nyoma sem volt. A szarrzs az, ami szmtsba jtt, s nem fltt hozz a fogam. De ahhoz se, hogy kimaradjon egy rvid szakasz a vilg vgn. gyis levezets tra, gyhogy induls!

A 9.22-es buszt kellett elrnem Ruzsn. Amirl els nap leszlltam. Ez Szegedrl jtt, de mintegy helyijratknt krbejr az ttmsi tanyavilgban. Ami nekem kapra jtt, mert ez az egyetlen kzvetlen busz Ruzsrl a Dob-tanyhoz, aka Petrczi iskolhoz. A tegnapi verfnyes napstsnek nyoma sem volt, ellenben brmelyik pillanatban eleredhetett az es. Ami termszetesen meg is trtnt, de valahogy nagyon ertlen volt az egsz. Magas felhalap, j lts, nem igazn szarrzs hangulat. Fleg, hogy fenyvesben mentem, ami megfogta ezt a gyenge est. A tegnap elkezddtt fenyves itt ki lett maxolva. Ilyen taln csak az Alpokaljn van, tovbbra sem rtem. Az erdben bizonyos kockkat kivgtak, ott eltnt a homok, de mr le volt ltetve a kvetkez generci.

Fenyves az irtson tl
Az AK tvonala itt az 55-s ttal prhuzamosan halad az erdben. Nem a bicikliton visz a jelzs, hanem nagyon helyesen bent a fenyvesben. Mg akkor is jobb ez gy, ha jobbra-balra kanyarogni kell. A biciklit maga lenne a hall, fleg nyron. Ilyenkor legfeljebb kiolvadna az ember agya, de nyron fel is forrna. Ms krds, hogy az sotthalmi erd manapsg msrl is nevezetes. A Ruzsa fnl szerettem volna pihenni, lett is volna fedett hely, de akkor kaptak el egy csapat tudjukkit a rendrk, gy pecstels utn tovbblltam. Azrt odakszntem egy rendrnek, hogy tudja, itthoni vagyok, nehogy megtvessze a fekete szerk. A fton lv buszmegllban megint csak nem akartam lelni, mert az is gyans lett volna.

Ruzsa fnl
Az 55-s t szaki oldaln merben ms a krnyezet. jra megjelentek a tanyk, amik ma csak a Petrczi iskola krnykn voltak. Ezzel egytt kevesebb lett az erd is. s mr sznet nlkl esett, br mg gyenge intenzitssal. Mr kezdett fjni a talpam, de a vgre a faluba vezet aszfaltton ez elmlt, s alig 4 ra alatt meg is tettem az utat. Kzben az addigi Sc-As felhzet Ns- vastagodott, s r is kezdett alaposan az es. Ennl jobb idzts nem is kellett.