Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Mostanban
Rockenbauer Pl emlktra (2022. december 10.)
Ezttal a nappali Rockenbauer trn volt blyaszeds
Mittagskogel (2022. november 16.)
jra a Mittagskogelen, ezttal nyron, hmentesen.
Mittagskogel (2022. november 16.)
jra a Mittagskogelen, ezttal nyron, hmentesen.
Wrthersee kerls (2022. november 16.)
Biciklitra Karintiban, Wrthi-t kerls
Dobratsch (2022. november 16.)
Eskszm, hogy soha tbb nem rom le, hogy Dobratsch
Rax (2022. augusztus 20.)
Rax?Rakok!
Fehr t (2022. jlius 7.)
Kvziszoksos jvi kirnduls 2022-ben a Budai-hegysgben
Thry Gyrgy Emlktra (2022. jlius 7.)
Thury Emlktra sokadjra, egyedl, kt nagy es kztt
Karancs-Medves 35 (2022. jlius 7.)
jra teljestmnytra a Karancs-Medvesen, most kettesben Vgnnyal
Olajos krt - 30 (2022. jlius 7.)
Harmadjra az Olajos krton

Kaptrkvek 15

Teljestmnytra
Honlapra kerlt:2022. jnius 18. A lerst ksztette: szabola
Idpont: 2022. jnius 18.
Induls: Mtyus udvarhz - 8.25
rkezs: Mtyus udvarhz - 12.15
Rsztvevk: Petra, szabola
Traparamterek
A tra hossza 14 km
Szintklnbsg 270 m
tvonal Mtyus Udvarhz -> Nyerges-hegy -> Kirly-rt -> Cak-tet -> Cak-fld -> Pajados -> Mtyus Udvarhz
Szintid 5 ora
Helyszn Bkkalja
Idjrs
Napos, gyenge szl, pr gomoly
Ht mi tagads, nagyon rg vettem mr rszt utoljra teljestmnytrn. Ha van egy kis szabadidm inkbb megyek fel a telekre, elg sok mel vr mg ott rm. Most viszont Petrval beneveztnk erre a teljestmnytrra, igaz volt benne egy kis knyszer is, hiszen Petra rszt vesz a Nagy letmdvlaszt program junior szekcijban s ehhez szksges tprba pontokat gyjtenie. Aki gyerekkel trzott mr azok kzl biztos sokan tapasztaltk, hogy a gyerekek tbbsgnek nem annyira izgalmas egy kirnduls, nem tudnak rajongani egy furcsn csavarod frt, egy izzaszt emelkedrt, a lefordthatatlan madrfttyrt, egy fraszt munkaht utni felszabadt kimerlsrt, vagy csak simn a gyaloglsrt. Majd taln 20-25 ves korban berobban jra az letkbe a trzs, haverokkal, bartokkal. s akkor mr k is felfigyelnek ezekre az aprsgokra. Most abban a fzisban vagyunk mikor felfel menet a jaj, lefel menet de szuper minden.

Az egyik kaptrk
Jumurdzsk tja:)
Fltem a trtl, nem ismertem ezt a krnyket, gy attl tartottam, hogy olyan Gdlli-dombsg feelingje lesz. J id grkezett, gyhogy erre kszltnk. A rajt simn ment, fleg a ktelez elnevezsnek ksznheten. Egy percig sem volt ktsges, hogy idben befejezzk a trt, hiszen 5 rt adtak a 14 km-re. Az els szakasz egy hossz, napos fldton vitt, majd miutn elhaladtunk egy karm mellett, amelyben lovak gubbasztottak az rnykban, befordultunk az erdbe s nemsokra elrtk az els kaptrkvet. Elg meredek kaptat vitt fel a j kiltst nyjt tetre, ezt jelzi hogy falpcssor is segtette a feljutst. Elgg megizzadtunk, de csak egy rvid pihent tartottunk s mris indultunk tovbb.

A tansvny egyik tbljnl
Fzfk a nedves rten
A kvetkez lloms szintn egy, st kt kaptrknl volt. Kellemes erdei svnyeken majd magas fvel bentt tisztsokon keresztl haladtunk tova a kaptrkvekhez. Ezekhez nem vezetett olyan meredek emelked, mint az elshz, de azrt itt is felfel kellett menni. Ezen a ponton mr lassan tl voltunk 5 km-en. A tra elejn szinte vgig a Kaptrk tansvnyt kvettk, melynek j pr llomsnl tblk adtak informcit az adott helysznrl.

Tj
Fltvnl
Ezutn egy sziklba vjt mlyt kvetkezett, meglepen sok pfrny virtott a szinte fggleges sziklafalak tvben. Kirtnk a falak kzl s nagyon szp kis lapos vizes rthez rtnk, majd haladtunk tovbb ezen a ligetes, itt-ott fkkal tarktott vidken egszen addig, amg el nem rtk a 4. pontot a Kirly-rtnl. Itt ettnk egy keveset, de itt sem idztnk nagyon sokat.

Httrben a Nagy-Eged
Remek kis vidken vitt az utunk, szmomra igencsak pozitv csaldsknt hatott. A tra szerintem legszebb rszn jrtunk. s mindemellett sehol egy elhajtott pille palack, sehol egy srs doboz, illeglis sitt telep, tglatrmelk, gumiabroncs. Ilyen tiszta tjon nemigen jrtam meg. s ez az egsz tratvonalra rvnyes.

Itt jrtunk legmesszebb a starttl, de idben s tvban mr tl voltunk a feln, hiszen visszafel kihagytuk azt a j pr kilomteres szakaszt, amely a kaptrkvekhez vezetett. Fenyerd mellett, rnykban haladtunk hosszan, majdnem eltvedtnk az erd szlnl de szerencsre sznl voltunk s megtalltuk a helyes utat, nem kvettk sztnsen az elttnk haladkat.

Mg visszaszenvedtk magunkat a pfrnyos mlyton, de ezutn mr szerettnk volna berni a clba. Az utols egy kilomter igazn nehezen ment, tztt a nap, de vgl bertnk a clba. tvettk a djazst, egy kicsit pihentnk, majd irny haza.

Zld zna
Tbbek kztt ezekkel a nvnyekkel tallkoztunk a trn (Az itt lthat nvnyekrl mg tbb kp tallhat azon az oldalon, ahol a trk, kirndulsok sorn fotzott nvnyeket gyjtttk ssze: Pr nvny Magyarorszg s a krnyez orszgok flrjbl)
Tragopogon dubius Scop.
Nagy bakszakll
(Tragopogon dubius Scop.)
Inula ensifolia
Kardos peremizs
(Inula ensifolia)
Dryopteris filix-mas (L.) Schott
Erdei pajzsika
(Dryopteris filix-mas (L.) Schott)
Phlomis tuberosa L.
Macskahere
(Phlomis tuberosa L.)