Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Tli Tihany 10
(2016-02-06)
Tli Tihany a februri tavaszban. Ide se megyek tbbet.
Mostanban
Rpshuta kirnduls
(2024. februr 13.)
szi kirnduls a Dli-Bkkben Rpshuta krnykn
Lillafred kirnduls
(2024. februr 13.)
Krtra Lillafred-Felshmor krnykn barlangokkal, forrsokkal, kiltkkal.
Kasprowy Wierch
(2024. janur 30.)
Nyri tra a Lengyel-Ttrban a Gspr-cscsra
Lorenz-hg
(2024. janur 30.)
tkels a Lorenz-hgn a Magas-Ttra szlovk oldaln
Morskie Oko
(2024. janur 30.)
Krtra a Lengyel-Ttrban az t t-vlgyben s a Morskie Okonl
Hochschwab
(2024. janur 30.)
A Hochschwab hfehr dolomitszikli
Vereda da Ponta de Sao Laurenco
(2023. oktber 5.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Levada das 25 Fontes
(2023. oktber 4.)
Madeira IV - Levada das 25 Fontes
Pico Ruivo
(2023. oktber 4.)
Madeira V - A Kris-hegyrl a Kkesre
AK: Krsladny-Dvavnya
(2023. oktber 3.)
Rvid, de annl unalmasabb kktra az Alfldn

Kaptrkvek 15

Teljestmnytra
Honlapra kerlt:2022. jnius 18. A lerst ksztette: szabola
Idpont: 2022. jnius 18.
Induls: Mtyus udvarhz - 8.25
rkezs: Mtyus udvarhz - 12.15
Rsztvevk: Petra, szabola
Traparamterek
A tra hossza14 km
Szintklnbsg270 m
tvonalMtyus Udvarhz -> Nyerges-hegy -> Kirly-rt -> Cak-tet -> Cak-fld -> Pajados -> Mtyus Udvarhz
Szintid5 ora
HelysznBkkalja
Idjrs
Napos, gyenge szl, pr gomoly
Ht mi tagads, nagyon rg vettem mr rszt utoljra teljestmnytrn. Ha van egy kis szabadidm inkbb megyek fel a telekre, elg sok mel vr mg ott rm. Most viszont Petrval beneveztnk erre a teljestmnytrra, igaz volt benne egy kis knyszer is, hiszen Petra rszt vesz a Nagy letmdvlaszt program junior szekcijban s ehhez szksges tprba pontokat gyjtenie. Aki gyerekkel trzott mr azok kzl biztos sokan tapasztaltk, hogy a gyerekek tbbsgnek nem annyira izgalmas egy kirnduls, nem tudnak rajongani egy furcsn csavarod frt, egy izzaszt emelkedrt, a lefordthatatlan madrfttyrt, egy fraszt munkaht utni felszabadt kimerlsrt, vagy csak simn a gyaloglsrt. Majd taln 20-25 ves korban berobban jra az letkbe a trzs, haverokkal, bartokkal. s akkor mr k is felfigyelnek ezekre az aprsgokra. Most abban a fzisban vagyunk mikor felfel menet a jaj, lefel menet de szuper minden.

Az egyik kaptrk
Jumurdzsk tja:)
Fltem a trtl, nem ismertem ezt a krnyket, gy attl tartottam, hogy olyan Gdlli-dombsg feelingje lesz. J id grkezett, gyhogy erre kszltnk. A rajt simn ment, fleg a ktelez elnevezsnek ksznheten. Egy percig sem volt ktsges, hogy idben befejezzk a trt, hiszen 5 rt adtak a 14 km-re. Az els szakasz egy hossz, napos fldton vitt, majd miutn elhaladtunk egy karm mellett, amelyben lovak gubbasztottak az rnykban, befordultunk az erdbe s nemsokra elrtk az els kaptrkvet. Elg meredek kaptat vitt fel a j kiltst nyjt tetre, ezt jelzi hogy falpcssor is segtette a feljutst. Elgg megizzadtunk, de csak egy rvid pihent tartottunk s mris indultunk tovbb.

A tansvny egyik tbljnl
Fzfk a nedves rten
A kvetkez lloms szintn egy, st kt kaptrknl volt. Kellemes erdei svnyeken majd magas fvel bentt tisztsokon keresztl haladtunk tova a kaptrkvekhez. Ezekhez nem vezetett olyan meredek emelked, mint az elshz, de azrt itt is felfel kellett menni. Ezen a ponton mr lassan tl voltunk 5 km-en. A tra elejn szinte vgig a Kaptrk tansvnyt kvettk, melynek j pr llomsnl tblk adtak informcit az adott helysznrl.

Tj
Fltvnl
Ezutn egy sziklba vjt mlyt kvetkezett, meglepen sok pfrny virtott a szinte fggleges sziklafalak tvben. Kirtnk a falak kzl s nagyon szp kis lapos vizes rthez rtnk, majd haladtunk tovbb ezen a ligetes, itt-ott fkkal tarktott vidken egszen addig, amg el nem rtk a 4. pontot a Kirly-rtnl. Itt ettnk egy keveset, de itt sem idztnk nagyon sokat.

Httrben a Nagy-Eged
Remek kis vidken vitt az utunk, szmomra igencsak pozitv csaldsknt hatott. A tra szerintem legszebb rszn jrtunk. s mindemellett sehol egy elhajtott pille palack, sehol egy srs doboz, illeglis sitt telep, tglatrmelk, gumiabroncs. Ilyen tiszta tjon nemigen jrtam meg. s ez az egsz tratvonalra rvnyes.

Itt jrtunk legmesszebb a starttl, de idben s tvban mr tl voltunk a feln, hiszen visszafel kihagytuk azt a j pr kilomteres szakaszt, amely a kaptrkvekhez vezetett. Fenyerd mellett, rnykban haladtunk hosszan, majdnem eltvedtnk az erd szlnl de szerencsre sznl voltunk s megtalltuk a helyes utat, nem kvettk sztnsen az elttnk haladkat.

Mg visszaszenvedtk magunkat a pfrnyos mlyton, de ezutn mr szerettnk volna berni a clba. Az utols egy kilomter igazn nehezen ment, tztt a nap, de vgl bertnk a clba. tvettk a djazst, egy kicsit pihentnk, majd irny haza.

Zld zna
Tragopogon dubius Scop.
Nagy bakszakll
(Tragopogon dubius Scop.)
Inula ensifolia
Kardos peremizs
(Inula ensifolia)
Dryopteris filix-mas (L.) Schott
Erdei pajzsika
(Dryopteris filix-mas (L.) Schott)
Phlomis tuberosa L.
Macskahere
(Phlomis tuberosa L.)