Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Jlia-Alpok
(2006-06-04)
2006-os prblkozs a Stenar-ral
Mostanban
Rpshuta kirnduls
(2024. februr 13.)
szi kirnduls a Dli-Bkkben Rpshuta krnykn
Lillafred kirnduls
(2024. februr 13.)
Krtra Lillafred-Felshmor krnykn barlangokkal, forrsokkal, kiltkkal.
Kasprowy Wierch
(2024. janur 30.)
Nyri tra a Lengyel-Ttrban a Gspr-cscsra
Lorenz-hg
(2024. janur 30.)
tkels a Lorenz-hgn a Magas-Ttra szlovk oldaln
Morskie Oko
(2024. janur 30.)
Krtra a Lengyel-Ttrban az t t-vlgyben s a Morskie Okonl
Hochschwab
(2024. janur 30.)
A Hochschwab hfehr dolomitszikli
Vereda da Ponta de Sao Laurenco
(2023. oktber 5.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Levada das 25 Fontes
(2023. oktber 4.)
Madeira IV - Levada das 25 Fontes
Pico Ruivo
(2023. oktber 4.)
Madeira V - A Kris-hegyrl a Kkesre
AK: Krsladny-Dvavnya
(2023. oktber 3.)
Rvid, de annl unalmasabb kktra az Alfldn

Dobratsch

Magashegyi tra
Honlapra kerlt:2022. november 16. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2022. augusztus 13.
Induls: Parkplatz P11 - 10:45
rkezs: Parkplatz P11 - 14:30
Rsztvevk: feherb, Judit, krichard, Petra, szabola, Vencel, Zsfi
Traparamterek
A tra hossza9 km
Szintklnbsg430 m
tvonalVillacheralpenstrasse Parkplatz P11 -> Dobratsch -> Parkplatz P11
HelysznVillacher Alpe
Legmagasabb tengerszint feletti magassgDobratsch - 2166 m
Idjrs
Tlnyoman borult, kisebb zporokkal.
Alpeschi rt fval
Biwak
A Dobratsch kzvetlenl Villach felett van, Villacheralpe nven fut az a tmb, amelynek ez a legmagasabb pontja. A Villacheralpenstrasse nev kpzdmnyen fel lehet menni egy j darabig teljesen kifogstalan ton. Ennek az az ra, hogy fizets az t, mghozz nem is olcs. Azrt vlasztottuk ezt a verzit, mert gy az egsz Szab csald fel tud jnni a cscsra az 1700 m-en lv legfels parkolbl kiindulva. Persze aki hardcore-osabb verzit szeretne az indulhat a vlgybl is. Pldul szak fell Bad Bleiburgbl a Weissenbach patak vlgybl vagy dlrl a Gail vlgye fell. Elbbi verzi tvolsgban hasonl nagysgrend, mint az t a parkoltl, de Bleiburg 1000 m-rel lejjebb van.

Alattunk is felhk sznak
A 11-es szm parkol a legfels, most volt itt hely. Ha nem lett volna, van a kzvetlen kzelben mg 1-2, de ha azok is teli vannak, akkor valamelyik lejjebbiben kell megllni. J idben valsznleg npszer hely, sok a motoros s a biciklis is. Van, hogy a biciklisek lefel gyorsabbak az autknl is. Most amolyan trhet id volt: nem esett s a felhalap alatt j messze el lehetett azrt ltni. Alattunk kisebb felhfoszlnyok sztak, amelyek nem zavartk a kiltst.

Httrben a vros s a t
Kzelnek tnik
Mr a parkol magassgban nincs sok fa, kisebb fenycsoportosulsok, nem neveznm erdnek. s ez a jellemz tj a cscsig, annyi klnbsggel, hogy ott mr a nvnyzetet csak a f s a trpefenyk alkotjk. A szles, aut ltal is jrhat murvs-kves ton mentnk fel, s itt is jttnk le. Mindenki alapveten a maga tempjban haladt, de idnknt megvrtuk egymst. Kzben egyre magasabbrl lttunk r az Ossiacher See-re, kiss tvolabb a Wrthi-tra. Ettl dlre pedig elz napi clunk, a Mittagskogel magasodott, ami csak 20 m-rel alacsonyabb, mint a Dobratsch. Na, ott nha a cscsot is betakarta a felhzet, de a mi krnyknkn kiss magasabban volt. A Jliai-Alpokban alacsonyabban voltak a felhk, a Triglav vgig felhben volt.

Gerinc
2000 m-en elrtk a gerincen egy szaki fordult, alattunk Bad Bleiberg, a tvolban pedig havas cscsokat lehetett sejteni. sszemosdott a gomolyos felhzettel, de a fnykpen egyrtelmen kivehetek. Ez azt felttelezi, hogy azok mr 3000-esek, gyhogy a Hohe Tauernt lttuk, ami 80-100 km lgvonalban. A borult s idszakosan szemetelsen ess id ellenre ilyen messze el lehetett ltni. Itt lavinafog rcsokat is raktak arra a rszre, ahol a szakadk kezddik, gondolom, hogy az alattunk lv kisvrosra ne zuhanjon r a cucc.

Madretets
Cscsfot
Ez volt az a hely, ahonnan mr meglttuk a TV-tornyot, ami kzvetlenl a cscs alatt van, De addig mg kellett kanyarogni jobbra-balra, n meg elkezdtem kicsit szarul lenni. Fleg, amikor beindult az szaki szl, s a pofmnak csapdott. Ittam egyet, meg pihentem, amg megvrtam szabolkat, akkor jobb lett. Fent a TV-torony mellett van egy komolyabb kajlda, nem csak egy egyszer htte. Judit itt megvrt minket, amg felmegynk a tnyleges cscsig. Eltte mg elmentnk a kpolnhoz, krichard a kpolna szlrnykban kzbl etette a cskkat. A cscson mg van 2 fcsr: egy msik, kisebb kpolna, s egy rgi szlmr, ami forog ugyan, de mr csak mutatban van itt. A valdi meteorolgiai lloms (WMO szma: 11265) kicsivel lejjebb, a TV-torony mellett van. A cscshoz szabola is feljtt Petrval, gyhogy egy sokszemlyes cscsfott tudtunk kszteni a keresztnl.

Sas
Nem volt tlsgosan meleg, a szl mg rontott is a helyzeten. Mr a felfel ton elklt a pulver, lefel pedig vgig rajtam volt inkbb. A tbla szerinti egy rs felfelt kicsit hosszabb volt neknk, lefel viszont belefrtnk az 1 rba. Kricharddal egy nagyobb kanyart levgtunk a vgn, cserbe jval meredekebb lejtn ereszkedtnk, majd egy pisils erejig megltogattunk egy fenykkel krbentt vznyelt. Sajnos itt is volt a parkolnl rmekszt gp.

Tovbbi kpek
Havas cscsok a tvolban
Havas cscsok a tvolban
Villach Hauptbahnhof
Villach Hauptbahnhof
Tehn
Tehn
Mittagskogel
Mittagskogel
Hfogk
Hfogk
Kanyargs t
Kanyargs t