Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Thry Gyrgy Emlktra (2008-04-05)
2008.04.09 Pontrkds utni teljestmnytra. A 2008-as Thry Gyrgy Emlktra beszmolja.
Mostanban
Rockenbauer Pl emlktra (2022. december 10.)
Ezttal a nappali Rockenbauer trn volt blyaszeds
Mittagskogel (2022. november 16.)
jra a Mittagskogelen, ezttal nyron, hmentesen.
Mittagskogel (2022. november 16.)
jra a Mittagskogelen, ezttal nyron, hmentesen.
Wrthersee kerls (2022. november 16.)
Biciklitra Karintiban, Wrthi-t kerls
Dobratsch (2022. november 16.)
Eskszm, hogy soha tbb nem rom le, hogy Dobratsch
Rax (2022. augusztus 20.)
Rax?Rakok!
Fehr t (2022. jlius 7.)
Kvziszoksos jvi kirnduls 2022-ben a Budai-hegysgben
Thry Gyrgy Emlktra (2022. jlius 7.)
Thury Emlktra sokadjra, egyedl, kt nagy es kztt
Karancs-Medves 35 (2022. jlius 7.)
jra teljestmnytra a Karancs-Medvesen, most kettesben Vgnnyal
Olajos krt - 30 (2022. jlius 7.)
Harmadjra az Olajos krton

Dobratsch

Magashegyi tra
Honlapra kerlt:2022. november 16. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2022. augusztus 13.
Induls: Parkplatz P11 - 10:45
rkezs: Parkplatz P11 - 14:30
Rsztvevk: feherb, Judit, krichard, Petra, szabola, Vencel, Zsfi
Traparamterek
A tra hossza 9 km
Szintklnbsg 430 m
tvonal Villacheralpenstrasse Parkplatz P11 -> Dobratsch -> Parkplatz P11
Helyszn Villacher Alpe
Legmagasabb tengerszint feletti magassg Dobratsch - 2166 m
Idjrs
Tlnyoman borult, kisebb zporokkal.
Alpeschi rt fval
Biwak
A Dobratsch kzvetlenl Villach felett van, Villacheralpe nven fut az a tmb, amelynek ez a legmagasabb pontja. A Villacheralpenstrasse nev kpzdmnyen fel lehet menni egy j darabig teljesen kifogstalan ton. Ennek az az ra, hogy fizets az t, mghozz nem is olcs. Azrt vlasztottuk ezt a verzit, mert gy az egsz Szab csald fel tud jnni a cscsra az 1700 m-en lv legfels parkolbl kiindulva. Persze aki hardcore-osabb verzit szeretne az indulhat a vlgybl is. Pldul szak fell Bad Bleiburgbl a Weissenbach patak vlgybl vagy dlrl a Gail vlgye fell. Elbbi verzi tvolsgban hasonl nagysgrend, mint az t a parkoltl, de Bleiburg 1000 m-rel lejjebb van.

Alattunk is felhk sznak
A 11-es szm parkol a legfels, most volt itt hely. Ha nem lett volna, van a kzvetlen kzelben mg 1-2, de ha azok is teli vannak, akkor valamelyik lejjebbiben kell megllni. J idben valsznleg npszer hely, sok a motoros s a biciklis is. Van, hogy a biciklisek lefel gyorsabbak az autknl is. Most amolyan trhet id volt: nem esett s a felhalap alatt j messze el lehetett azrt ltni. Alattunk kisebb felhfoszlnyok sztak, amelyek nem zavartk a kiltst.

Httrben a vros s a t
Kzelnek tnik
Mr a parkol magassgban nincs sok fa, kisebb fenycsoportosulsok, nem neveznm erdnek. s ez a jellemz tj a cscsig, annyi klnbsggel, hogy ott mr a nvnyzetet csak a f s a trpefenyk alkotjk. A szles, aut ltal is jrhat murvs-kves ton mentnk fel, s itt is jttnk le. Mindenki alapveten a maga tempjban haladt, de idnknt megvrtuk egymst. Kzben egyre magasabbrl lttunk r az Ossiacher See-re, kiss tvolabb a Wrthi-tra. Ettl dlre pedig elz napi clunk, a Mittagskogel magasodott, ami csak 20 m-rel alacsonyabb, mint a Dobratsch. Na, ott nha a cscsot is betakarta a felhzet, de a mi krnyknkn kiss magasabban volt. A Jliai-Alpokban alacsonyabban voltak a felhk, a Triglav vgig felhben volt.

Gerinc
2000 m-en elrtk a gerincen egy szaki fordult, alattunk Bad Bleiberg, a tvolban pedig havas cscsokat lehetett sejteni. sszemosdott a gomolyos felhzettel, de a fnykpen egyrtelmen kivehetek. Ez azt felttelezi, hogy azok mr 3000-esek, gyhogy a Hohe Tauernt lttuk, ami 80-100 km lgvonalban. A borult s idszakosan szemetelsen ess id ellenre ilyen messze el lehetett ltni. Itt lavinafog rcsokat is raktak arra a rszre, ahol a szakadk kezddik, gondolom, hogy az alattunk lv kisvrosra ne zuhanjon r a cucc.

Madretets
Cscsfot
Ez volt az a hely, ahonnan mr meglttuk a TV-tornyot, ami kzvetlenl a cscs alatt van, De addig mg kellett kanyarogni jobbra-balra, n meg elkezdtem kicsit szarul lenni. Fleg, amikor beindult az szaki szl, s a pofmnak csapdott. Ittam egyet, meg pihentem, amg megvrtam szabolkat, akkor jobb lett. Fent a TV-torony mellett van egy komolyabb kajlda, nem csak egy egyszer htte. Judit itt megvrt minket, amg felmegynk a tnyleges cscsig. Eltte mg elmentnk a kpolnhoz, krichard a kpolna szlrnykban kzbl etette a cskkat. A cscson mg van 2 fcsr: egy msik, kisebb kpolna, s egy rgi szlmr, ami forog ugyan, de mr csak mutatban van itt. A valdi meteorolgiai lloms (WMO szma: 11265) kicsivel lejjebb, a TV-torony mellett van. A cscshoz szabola is feljtt Petrval, gyhogy egy sokszemlyes cscsfott tudtunk kszteni a keresztnl.

Sas
Nem volt tlsgosan meleg, a szl mg rontott is a helyzeten. Mr a felfel ton elklt a pulver, lefel pedig vgig rajtam volt inkbb. A tbla szerinti egy rs felfelt kicsit hosszabb volt neknk, lefel viszont belefrtnk az 1 rba. Kricharddal egy nagyobb kanyart levgtunk a vgn, cserbe jval meredekebb lejtn ereszkedtnk, majd egy pisils erejig megltogattunk egy fenykkel krbentt vznyelt. Sajnos itt is volt a parkolnl rmekszt gp.

Tovbbi kpek
A lersba be nem frt fotk
Havas cscsok a tvolban
Havas cscsok a tvolban
Villach Hauptbahnhof
Villach Hauptbahnhof
Tehn
Tehn
Mittagskogel
Mittagskogel
Hfogk
Hfogk
Kanyargs t
Kanyargs t