Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Hollk-Becske
(2008-07-27)
2008.08.07 jabb OKT szakaszt jrt be a feherb. Mr csak egy egszen kicsi hinyzik! Most a Hollk-Becske kztti tvot tudta le.
Mostanban
Rpshuta kirnduls
(2024. februr 13.)
szi kirnduls a Dli-Bkkben Rpshuta krnykn
Lillafred kirnduls
(2024. februr 13.)
Krtra Lillafred-Felshmor krnykn barlangokkal, forrsokkal, kiltkkal.
Kasprowy Wierch
(2024. janur 30.)
Nyri tra a Lengyel-Ttrban a Gspr-cscsra
Lorenz-hg
(2024. janur 30.)
tkels a Lorenz-hgn a Magas-Ttra szlovk oldaln
Morskie Oko
(2024. janur 30.)
Krtra a Lengyel-Ttrban az t t-vlgyben s a Morskie Okonl
Hochschwab
(2024. janur 30.)
A Hochschwab hfehr dolomitszikli
Vereda da Ponta de Sao Laurenco
(2023. oktber 5.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Levada das 25 Fontes
(2023. oktber 4.)
Madeira IV - Levada das 25 Fontes
Pico Ruivo
(2023. oktber 4.)
Madeira V - A Kris-hegyrl a Kkesre
AK: Krsladny-Dvavnya
(2023. oktber 3.)
Rvid, de annl unalmasabb kktra az Alfldn

Levada do Caldeirao Verde

Kirnduls
Honlapra kerlt:2023. mjus 1. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2023. prilis 12.
Induls: Parque Florestal das Queimadas - 09:30
rkezs: Parque Florestal das Queimadas - 12:30
Rsztvevk: feherb, Zsfi
Traparamterek
A tra hossza10 km
Szintklnbsg100 m
tvonalParque Florestal das Queimadas -> Caldeirao Verde
HelysznMadeira
Idjrs
Napos, gomolyfelhs.
Parkbejrat
Vzess a Caldeirao Verde-ben
A tratvonal, amire legelszr elmentnk a Levada do Caldeirão Verde nvre hallgat. A levada olyan csatorna, amin a hegyekbl elvezetik a vizet, s azzal ntzik az ltetvnyeket, illetve manapsg mg vziermveket hajtanak meg. Tbb szz vvel ezeltt kezdtk pteni ket, akkor a cukornd s a bann ntzsre. Kis ess vzfolysok, amelyeket a nagyobb patakok tpllnak, s jellemzen a hegyek oldalban futnak. Sokszor tbb levada van egyms alatt a hegyoldalban egymstl pr szz mter szintklnbsggel, s a felsbl az alsba is folyik t a vz kicsi vzesseken keresztl. A Caldeirão Verde pedig egy kb. 100 m magas, flkr alak sziklakpzdmny, amelybe egy vzess zuhog.

Kiindulsi helynk a Parque Florestal das Queimadas volt, ami a nevhez hen mindenfle nvnyekkel volt teleltetve, amik nlunk csak virgboltokban nnek, s szobanvnyknt hasznljk ket. Van itt egy kis parkol, ami fizets, de nem vszes az r.

Stat az erdben levadval
km/hatr-k
A levada, amely mellett vezetett utunk kb. olyan szles volt, mint egy erecske. Beton volt a medre, illetve nhol ugyanazokbl a sziklkbl volt kirakva, amibl a turistat is plt. Az t egy hegyoldalban vezetett, tulajdonkppen vgig szintben haladtunk. A sziklk mellett kzvetlenl futott a levada, mellette a turistat, msik oldalon pedig eleinte a park nvnyei voltak, ksbb ezt nemes egyszersggel egy szakadk vette t. De szerencsre nem lehetett leltni magunk al, mert sok helyen bokrok, pfrnyok nttek a szakadk szln. Illetve volt egy aclkbelbl kszlt kb. 1 m magas kis kerts, ami nem hiszem, hogy megtartott volna, ha zuhansra kerlt volna sor, inkbb csak llektani jelentsge volt. De a lnyeg: mind a kettnknek van triszonya, nekem moderltabb, Zsfinak durvbb (kiltba soha nem jn fel, repln is felejts az ablak melletti ls), de egyltaln nem voltunk beszarva emiatt.

Alagtbejrat Zsfival
Alagtbejrat feherbbel
A turistat sokszor elfogyott, s a levadnak szolgl betontekn szln kellett menni a kbel mellett. Itt kevesebb volt a hely, de mg ez se volt para. A nagy attrakcik azonban az alagutak. Most 3 kisebben mentnk vgig. Nha ugyanis nehz volt megkerlni egy komolyabb sziklakiszgellst, amikor a levada plt, kevesebb macera volt tvgni a sziklt. Itt alagutat ptettk a csatornnak, e mellett vezet a turistat is. Itt, illetve a keskenyebb rszeken ltszik, hogy ha nincs levada, akkor nincs turistat se.

Az alagt vge
Az t a hegyoldalban kanyargott, nha pedig szk vlgyeken ment keresztl, ahol nem hidak voltak, hanem ott is szorosan a sziklafal mellett vezetett az t. Ezeken a helyeken vzessek zgtak le, amik rszben a levadt tplltk, rszben tovbb folytak a termszetes medrkben. De a sziklafalon megteleped mohkrl, pfrnyokrl is csorgott folyamatosan is a vz.

Felhfoszlnyok
ttrs
Amikor ott voltunk, akkor a tra vgllomsa a nvad Caldeirão Verde volt, de az t mg tovbb megy a Caldeirão Inferno nev vzesshez. Akkor sajnos ez a szakasz le volt zrva fldcsuszamls miatt. Arrafel is van tbb alagt, kztk galris, ablakos is. A kpek alapjn a legvgn teljesen sszeszkl a vlgy, s egy puszta sziklakatlanban vezet az t. Ezt sajnos nem lttuk, s sose fogjuk mr, mert ahogy a klasszikus monds tartja: Ide se jvnk tbbet!

Mohs sziklafal
Szerencsre j korn indultunk, de nem extrm korn. A parkol elg nagy, de dlutnra kvzimegtelt, mi mg bven az elejn voltunk. A turistat elg npszer (kurva sok turista van azon a nyomorult szigeten), visszafel folyamatosan jttek az emberek, s a szkebb helyeken meg-megllva lehetett csak haladni. Ha korn indul az ember, akkor ez csak egyik irnyba lasstja le a haladst.

Babrerd
A visitmadeira.com-on van egy trkp meg szintmetszet a trrl (PR 9). Azon az ltszik, hogy alig van szint benne, a mapy.cz trkp mgis 3000 m szintet tervezett oda-vissza. Utbbiban nem jl van a domborzat megjelentve, vagy az svny van rosszul behzva. Azt hiszi, hogy az t fel-le halad a hegyoldalon, illetve az alagutaknl gy tervez, mintha felmennnk a hegyre, majd vissza le.

Tovbbi kpek
Levada az erdben
Levada az erdben
Levada a sziklaoldalban
Levada a sziklaoldalban
Hd egy kisebb vlgy felett
Hd egy kisebb vlgy felett
Madarak
Madarak
Kilts tkzben
Kilts tkzben