Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
OKT, Abajszolnok-Rakacaszend (2020-07-28)
Nyri kktra a Cserehtban, III. rsz: Abajszolnok-Rakacaszend
Mostanban
Szent Lrinc-flsziget (2023. mjus 7.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Fel a Csvnyosra (2023. mjus 1.)
jra felmentnk a Csvira, s idn is sikerlt ezt havas krlmnyek kztt megtenni
Levada do Caldeirao Verde (2023. mjus 1.)
Madeira I - Levada do Caldeirão Verde
Bkki Forrsok 15 (2023. prilis 17.)
15 v utn jra a Bkki Forrsok trn
Meteor Maraton (2023. prilis 2.)
szi 40-es tra a Budai-hegysgben
Komlska kirnduls (2023. prilis 2.)
Lassan szoksoss vl szi kirnduls a Zemplnben
rottk kirnduls (2023. prilis 2.)
Inverzis kirnduls a Kszegi-hegysgben
Bazaltutca kirnduls (2023. prilis 2.)
Bazaltutca, Zala megye csodja
OKT: Trkmez-Nagymaros (2023. prilis 2.)
Rvid kktrzs a Brzsnyben, egy hinyz szakaszt ptolva
Rockenbauer Pl emlktra (2022. december 10.)
Ezttal a nappali Rockenbauer trn volt blyaszeds

Levada do Caldeirao Verde

Kirnduls
Honlapra kerlt:2023. mjus 1. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2023. prilis 12.
Induls: Parque Florestal das Queimadas - 09:30
rkezs: Parque Florestal das Queimadas - 12:30
Rsztvevk: feherb, Zsfi
Traparamterek
A tra hossza 10 km
Szintklnbsg 100 m
tvonal Parque Florestal das Queimadas -> Caldeirao Verde
Helyszn Madeira
Idjrs
Napos, gomolyfelhs.
Parkbejrat
Vzess a Caldeirao Verde-ben
A tratvonal, amire legelszr elmentnk a Levada do Caldeirão Verde nvre hallgat. A levada olyan csatorna, amin a hegyekbl elvezetik a vizet, s azzal ntzik az ltetvnyeket, illetve manapsg mg vziermveket hajtanak meg. Tbb szz vvel ezeltt kezdtk pteni ket, akkor a cukornd s a bann ntzsre. Kis ess vzfolysok, amelyeket a nagyobb patakok tpllnak, s jellemzen a hegyek oldalban futnak. Sokszor tbb levada van egyms alatt a hegyoldalban egymstl pr szz mter szintklnbsggel, s a felsbl az alsba is folyik t a vz kicsi vzesseken keresztl. A Caldeirão Verde pedig egy kb. 100 m magas, flkr alak sziklakpzdmny, amelybe egy vzess zuhog.

Kiindulsi helynk a Parque Florestal das Queimadas volt, ami a nevhez hen mindenfle nvnyekkel volt teleltetve, amik nlunk csak virgboltokban nnek, s szobanvnyknt hasznljk ket. Van itt egy kis parkol, ami fizets, de nem vszes az r.

Stat az erdben levadval
km/hatr-k
A levada, amely mellett vezetett utunk kb. olyan szles volt, mint egy erecske. Beton volt a medre, illetve nhol ugyanazokbl a sziklkbl volt kirakva, amibl a turistat is plt. Az t egy hegyoldalban vezetett, tulajdonkppen vgig szintben haladtunk. A sziklk mellett kzvetlenl futott a levada, mellette a turistat, msik oldalon pedig eleinte a park nvnyei voltak, ksbb ezt nemes egyszersggel egy szakadk vette t. De szerencsre nem lehetett leltni magunk al, mert sok helyen bokrok, pfrnyok nttek a szakadk szln. Illetve volt egy aclkbelbl kszlt kb. 1 m magas kis kerts, ami nem hiszem, hogy megtartott volna, ha zuhansra kerlt volna sor, inkbb csak llektani jelentsge volt. De a lnyeg: mind a kettnknek van triszonya, nekem moderltabb, Zsfinak durvbb (kiltba soha nem jn fel, repln is felejts az ablak melletti ls), de egyltaln nem voltunk beszarva emiatt.

Alagtbejrat Zsfival
Alagtbejrat feherbbel
A turistat sokszor elfogyott, s a levadnak szolgl betontekn szln kellett menni a kbel mellett. Itt kevesebb volt a hely, de mg ez se volt para. A nagy attrakcik azonban az alagutak. Most 3 kisebben mentnk vgig. Nha ugyanis nehz volt megkerlni egy komolyabb sziklakiszgellst, amikor a levada plt, kevesebb macera volt tvgni a sziklt. Itt alagutat ptettk a csatornnak, e mellett vezet a turistat is. Itt, illetve a keskenyebb rszeken ltszik, hogy ha nincs levada, akkor nincs turistat se.

Az alagt vge
Az t a hegyoldalban kanyargott, nha pedig szk vlgyeken ment keresztl, ahol nem hidak voltak, hanem ott is szorosan a sziklafal mellett vezetett az t. Ezeken a helyeken vzessek zgtak le, amik rszben a levadt tplltk, rszben tovbb folytak a termszetes medrkben. De a sziklafalon megteleped mohkrl, pfrnyokrl is csorgott folyamatosan is a vz.

Felhfoszlnyok
ttrs
Amikor ott voltunk, akkor a tra vgllomsa a nvad Caldeirão Verde volt, de az t mg tovbb megy a Caldeirão Inferno nev vzesshez. Akkor sajnos ez a szakasz le volt zrva fldcsuszamls miatt. Arrafel is van tbb alagt, kztk galris, ablakos is. A kpek alapjn a legvgn teljesen sszeszkl a vlgy, s egy puszta sziklakatlanban vezet az t. Ezt sajnos nem lttuk, s sose fogjuk mr, mert ahogy a klasszikus monds tartja: Ide se jvnk tbbet!

Mohs sziklafal
Szerencsre j korn indultunk, de nem extrm korn. A parkol elg nagy, de dlutnra kvzimegtelt, mi mg bven az elejn voltunk. A turistat elg npszer (kurva sok turista van azon a nyomorult szigeten), visszafel folyamatosan jttek az emberek, s a szkebb helyeken meg-megllva lehetett csak haladni. Ha korn indul az ember, akkor ez csak egyik irnyba lasstja le a haladst.

Babrerd
A visitmadeira.com-on van egy trkp meg szintmetszet a trrl (PR 9). Azon az ltszik, hogy alig van szint benne, a mapy.cz trkp mgis 3000 m szintet tervezett oda-vissza. Utbbiban nem jl van a domborzat megjelentve, vagy az svny van rosszul behzva. Azt hiszi, hogy az t fel-le halad a hegyoldalon, illetve az alagutaknl gy tervez, mintha felmennnk a hegyre, majd vissza le.

Tovbbi kpek
A lersba be nem frt fotk
Levada az erdben
Levada az erdben
Levada a sziklaoldalban
Levada a sziklaoldalban
Hd egy kisebb vlgy felett
Hd egy kisebb vlgy felett
Madarak
Madarak
Kilts tkzben
Kilts tkzben