Keressétek a Csúcsrajárás alkalmazást a Google Playen!
Keressétek a Csúcsrajárás alkalmazást a Google Playen!
Túráink közül
Pilis kirándulás
(2015-03-01)
Kilátónézegetés a Pilisben
Mostanában
Répáshuta kirándulás
(2024. február 13.)
Õszi kirándulás a Déli-Bükkben Répáshuta környékén
Lillafüred kirándulás
(2024. február 13.)
Körtúra Lillafüred-Felsõhámor környékén barlangokkal, forrásokkal, kilátókkal.
Kasprowy Wierch
(2024. január 30.)
Nyári túra a Lengyel-Tátrában a Gáspár-csúcsra
Lorenz-hágó
(2024. január 30.)
Átkelés a Lorenz-hágón a Magas-Tátra szlovák oldalán
Morskie Oko
(2024. január 30.)
Körtúra a Lengyel-Tátrában az Öt tó-völgyében és a Morskie Okonál
Hochschwab
(2024. január 30.)
A Hochschwab hófehér dolomitsziklái
Vereda da Ponta de Sao Laurenco
(2023. október 5.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Levada das 25 Fontes
(2023. október 4.)
Madeira IV - Levada das 25 Fontes
Pico Ruivo
(2023. október 4.)
Madeira V - A Kõris-hegyrõl a Kékesre
AK: Körösladány-Dévaványa
(2023. október 3.)
Rövid, de annál unalmasabb kéktúra az Alföldön

Levada do Caldeirao Verde

Kirándulás
Honlapra került:2023. május 1. A leírást készítette: feherb
Idõpont: 2023. április 12.
Indulás: Parque Florestal das Queimadas - 09:30
Érkezés: Parque Florestal das Queimadas - 12:30
Résztvevõk: feherb, Zsófi
Túraparaméterek
A túra hossza10 km
Szintkülönbség100 m
ÚtvonalParque Florestal das Queimadas -> Caldeirao Verde
HelyszínMadeira
Idõjárás
Napos, gomolyfelhõs.
Parkbejárat
Vízesés a Caldeirao Verde-ben
A túraútvonal, amire legelõször elmentünk a Levada do Caldeirão Verde névre hallgat. A levada olyan csatorna, amin a hegyekbõl elvezetik a vizet, és azzal öntözik az ültetvényeket, illetve manapság még vízierõmûveket hajtanak meg. Több száz évvel ezelõtt kezdték építeni õket, akkor a cukornád és a banán öntözésére. Kis esésû vízfolyások, amelyeket a nagyobb patakok táplálnak, és jellemzõen a hegyek oldalában futnak. Sokszor több levada van egymás alatt a hegyoldalban egymástól pár száz méter szintkülönbséggel, és a felsõbõl az alsóba is folyik át a víz kicsi vízeséseken keresztül. A Caldeirão Verde pedig egy kb. 100 m magas, félkör alakú sziklaképzõdmény, amelybe egy vízesés zuhog.

Kiindulási helyünk a Parque Florestal das Queimadas volt, ami a nevéhez hûen mindenféle növényekkel volt teleültetve, amik nálunk csak virágboltokban nõnek, és szobanövényként használják õket. Van itt egy kis parkoló, ami fizetõs, de nem vészes az ár.

Sétaút az erdõben levadával
km/határ-kõ
A levada, amely mellett vezetett utunk kb. olyan széles volt, mint egy erecske. Beton volt a medre, illetve néhol ugyanazokból a sziklákból volt kirakva, amibõl a turistaút is épült. Az út egy hegyoldalban vezetett, tulajdonképpen végig szintben haladtunk. A sziklák mellett közvetlenül futott a levada, mellette a turistaút, másik oldalon pedig eleinte a park növényei voltak, késõbb ezt nemes egyszerûséggel egy szakadék vette át. De szerencsére nem lehetett lelátni magunk alá, mert sok helyen bokrok, páfrányok nõttek a szakadék szélén. Illetve volt egy acélkábelbõl készült kb. 1 m magas kis kerítés, ami nem hiszem, hogy megtartott volna, ha zuhanásra került volna sor, inkább csak lélektani jelentõsége volt. De a lényeg: mind a kettõnkének van tériszonya, nekem moderáltabb, Zsófinak durvább (kilátóba soha nem jön fel, repülõn is felejtõs az ablak melletti ülés), de egyáltalán nem voltunk beszarva emiatt.

Alagútbejárat Zsófival
Alagútbejárat feherbbel
A turistaút sokszor elfogyott, és a levadának szolgáló betonteknõ szélén kellett menni a kábel mellett. Itt kevesebb volt a hely, de még ez se volt para. A nagy attrakciók azonban az alagutak. Most 3 kisebben mentünk végig. Néha ugyanis nehéz volt megkerülni egy komolyabb sziklakiszögellést, amikor a levada épült, kevesebb macera volt átvágni a sziklát. Itt alagutat építették a csatornának, e mellett vezet a turistaút is. Itt, illetve a keskenyebb részeken látszik, hogy ha nincs levada, akkor nincs turistaút se.

Az alagút vége
Az út a hegyoldalban kanyargott, néha pedig szûk völgyeken ment keresztül, ahol nem hidak voltak, hanem ott is szorosan a sziklafal mellett vezetett az út. Ezeken a helyeken vízesések zúgtak le, amik részben a levadát táplálták, részben tovább folytak a természetes medrükben. De a sziklafalon megtelepedõ mohákról, páfrányokról is csorgott folyamatosan is a víz.

Felhõfoszlányok
Áttörés
Amikor ott voltunk, akkor a túra végállomása a névadó Caldeirão Verde volt, de az út még tovább megy a Caldeirão Inferno nevû vízeséshez. Akkor sajnos ez a szakasz le volt zárva földcsuszamlás miatt. Arrafelé is van több alagút, köztük galériás, ablakos is. A képek alapján a legvégén teljesen összeszûkül a völgy, és egy puszta sziklakatlanban vezet az út. Ezt sajnos nem láttuk, és sose fogjuk már, mert ahogy a klasszikus mondás tartja: Ide se jövünk többet!

Mohás sziklafal
Szerencsére jó korán indultunk, de nem extrém korán. A parkoló elég nagy, de délutánra kvázimegtelt, mi még bõven az elején voltunk. A turistaút elég népszerû (kurva sok turista van azon a nyomorult szigeten), visszafelé folyamatosan jöttek az emberek, és a szûkebb helyeken meg-megállva lehetett csak haladni. Ha korán indul az ember, akkor ez csak egyik irányba lassítja le a haladását.

Babérerdõ
A visitmadeira.com-on van egy térkép meg szintmetszet a túráról (PR 9). Azon az látszik, hogy alig van szint benne, a mapy.cz térkép mégis 3000 m szintet tervezett oda-vissza. Utóbbiban nem jól van a domborzat megjelenítve, vagy az ösvény van rosszul behúzva. Azt hiszi, hogy az út fel-le halad a hegyoldalon, illetve az alagutaknál úgy tervez, mintha felmennénk a hegyre, majd vissza le.

További képek
Levada az erdõben
Levada az erdõben
Levada a sziklaoldalban
Levada a sziklaoldalban
Híd egy kisebb völgy felett
Híd egy kisebb völgy felett
Madarak
Madarak
Kilátás útközben
Kilátás útközben