Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Pdis-fennsk
(2010-07-05)
Pdis III: Ponor-rt s Pdis-fennsk
Mostanban
Rpshuta kirnduls
(2024. februr 13.)
szi kirnduls a Dli-Bkkben Rpshuta krnykn
Lillafred kirnduls
(2024. februr 13.)
Krtra Lillafred-Felshmor krnykn barlangokkal, forrsokkal, kiltkkal.
Kasprowy Wierch
(2024. janur 30.)
Nyri tra a Lengyel-Ttrban a Gspr-cscsra
Lorenz-hg
(2024. janur 30.)
tkels a Lorenz-hgn a Magas-Ttra szlovk oldaln
Morskie Oko
(2024. janur 30.)
Krtra a Lengyel-Ttrban az t t-vlgyben s a Morskie Okonl
Hochschwab
(2024. janur 30.)
A Hochschwab hfehr dolomitszikli
Vereda da Ponta de Sao Laurenco
(2023. oktber 5.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Levada das 25 Fontes
(2023. oktber 4.)
Madeira IV - Levada das 25 Fontes
Pico Ruivo
(2023. oktber 4.)
Madeira V - A Kris-hegyrl a Kkesre
AK: Krsladny-Dvavnya
(2023. oktber 3.)
Rvid, de annl unalmasabb kktra az Alfldn

Levada Faja do Rodrigues

Kirnduls
Honlapra kerlt:2023. oktber 3. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2023. prilis 14.
Induls: 08:45 Ginjas
rkezs: 11:30 Ginjas
Rsztvevk: feherb, Zsfi
Traparamterek
A tra hossza8 km
Szintklnbsg30 m
tvonalGinjas -> Ribeiro Inferno
HelysznMadeira
Idjrs
Napos, gomolyfelhs.
Zsfi a levada mellett
Levada ttal
Harmadik trnk hasonl volt az elshz. Most is egy levadt nztnk meg, mghozz a Levada Faja do Rodrigues nevt. Annyi klnbsg volt, hogy ez rvidebb, cserbe van rajta egy 1 km hossz alagt. s nem ez a leghosszabb a szigeten.

Parkol nem volt, s aut sem, kvzi mi voltunk az elsk. Illetve egy helyi bcsi, aki amolyan levadakarbantart volt. Vgigjrta az utat, megnzte, hogy minden rendben van-e, s ha gond van valahol, s egyedl meg tudja csinlni, akkor elintzi azt is.

Kis alagt
t a sziklba vjva + vzess
Hasonlan a hegyoldalban kanyargott ez az tvonal is, mint az elz levads tra, de jval szkebbek voltak a patakvlgyek, amiket kereszteztnk, gy kiss vadregnyesebb volt. A sziget kzepn van egy magasabb rgi, kvzi magashegyi rsz. Persze nem sziklahavasokra kell gondolni, hanem ahol nincs olyan buja nvnyzet, mint itt. A sziklaoldalak onnan szakadlak le arra a helyre, ahol a mostani s az els tratvonal vezetett. Nhol fgglegesen, nha olyan meredeken, hogy svnynek durva, de termtalaj meg tud rajta maradni, s erd is n rajtuk. Ha valakinek megvan a legleslegels Jurassic Park film azon jelenete, amikor az reg cska helikopterrel viszi az unokit meg a geolgusokat a dinkhoz, s egy full erdvel bortott vlgyben megy a helikopter, akkor annak rom, hogy ez a hely pont ilyen. Nylvn ms fajok vannak itt, mint Costa Ricn, de a feeling hasonl. Emberev pkok, tzhangyk sincsenek. De vannak ugyanolyan babrlevelek, mint amiket itthon Horvth Rozi rul szrtva, de ott erdket alkot, s a levelei tenyrnyiek.

Alagtbejrat
Vzess
Ezeken a leszakad sziklafalakon nha patakvlgyek is vannak, rtelemszeren a meredek hegyoldalon vzess formjban jutnak t. Aztn ahogy lejjebb rnek nha szeldl a tj, nha nem. A legvgn, a sziget vgn jra sziklafal van, ami ezttal az cenba r bele. Ezek lehetnek 5-600 m-esek is, itt is vzessek vannak a turistk, a helyi taxisok s a htmgnesgyrt knai vllalatok rmre.

Szkl az t
A jrda alatt folyik a vz
Ez a levada szlesebb volt, n mg simn t tudtam lpni, de Zsfinak erlkdnie kellett volna, ha t kellett volna lpni. Kt rvidebb alagt utn jtt a hossz. Mr a rvidek is nehezebbek voltak, mint a tegnapiak, de a kilomteres elg nehzkesen ment. Mivel a csatorna szlesebb volt, a mellette lv hely keskenyebb volt, nem is beszlve az alagt magassgrl. Alig frt el a lbam, plusz figyelni kellett a plafonra, s a vllamra, mert az knnyen magakadt a sziklban. Termszetesen itt ne olyan alagtra gondoljunk, mint egy osztrk autplyn, nincs az oldala kibetonozva, hanem gy nz ki, ahogy belevgtk a csknyt vagy felrobbantottk a dinamit. A vgre egsz jl bejradtuk a technikt, s tk gyorsan haladtunk.

Fasor levadval
Az lett volna az igazi csattan, hogy ha az alagt tloldaln valami elkpeszt fasza dolog van. Gigavzess, esetleg tbb emelet magas vasti plyudvar nagysebessg vonatokkal, vagy taln fagyiz/pizzz/nutellz. De kt ugyanolyan vlgy volt, mint amiket eddig is kereszteztnk. Annyiban voltak msok, hogy szkebbek voltak, a pfrnyok az arcunkba lgtak, s a mohs sziklafalrl cspgtt a vz. Szval tombolt a vadregny. A tra vge a Ribeiro Inferno nev helynl van, ami Pokol-patakot jelent. Innen mr csak canyoning keretben lehet tovbbmenni. Maga a patak egszen fentrl indul, s vgig egy szk vlgyben esik al.

Visszafel kicsit aggdtunk, mi lesz, ha jn szembe a tmeg? De szerencsre nem jtt. Ott mg. Aztn egyre tbb szembejv turistval tallkoztunk. Voltak, akik nem mentek vgig a hossz alagton, mivel velnk egytt visszafel tartottak. Vicces volt, amikor kirtnk a hossz alagtbl, rgtn egy kis vzessen kellett tverekedni magunkat, aminek a hangja is olyan volt, mint a zuhog esnek. Nha az alagtban is cspgtt a vz a plafonbl, egyes helyeken olyan intenzitssal, mintha zpores esett volna. Itt kiss omladkos is volt a fala, de ht vgl is itt van mr hossz vek ta, csak nem most fog sszeomlani.

Falu lent a vlgyben
A tra rvidsge kapra jtt, mert erre a napra a sziget nyugati felnek bebarangolst terveztk. Az mr auts tra volt miradourk nzegetsvel, fallosz alak sziklakpzdmnyekkel s censimogatssal.