Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Csepel 50
(2007-12-01)
2007.12.06 A hatalmas szintklnbsggel megldott Csepel 50 tra beszmolja.
Mostanban
Rpshuta kirnduls
(2024. februr 13.)
szi kirnduls a Dli-Bkkben Rpshuta krnykn
Lillafred kirnduls
(2024. februr 13.)
Krtra Lillafred-Felshmor krnykn barlangokkal, forrsokkal, kiltkkal.
Kasprowy Wierch
(2024. janur 30.)
Nyri tra a Lengyel-Ttrban a Gspr-cscsra
Lorenz-hg
(2024. janur 30.)
tkels a Lorenz-hgn a Magas-Ttra szlovk oldaln
Morskie Oko
(2024. janur 30.)
Krtra a Lengyel-Ttrban az t t-vlgyben s a Morskie Okonl
Hochschwab
(2024. janur 30.)
A Hochschwab hfehr dolomitszikli
Vereda da Ponta de Sao Laurenco
(2023. oktber 5.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Levada das 25 Fontes
(2023. oktber 4.)
Madeira IV - Levada das 25 Fontes
Pico Ruivo
(2023. oktber 4.)
Madeira V - A Kris-hegyrl a Kkesre
AK: Krsladny-Dvavnya
(2023. oktber 3.)
Rvid, de annl unalmasabb kktra az Alfldn

Levada das 25 Fontes

Kirnduls
Honlapra kerlt:2023. oktber 4. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2023. prilis 15.
Induls: Rabacal parkol - 09:40
rkezs: Rabacal parkol - 15:20
Rsztvevk: feherb, Zsfi
Traparamterek
A tra hossza16 km
Szintklnbsg500 m
tvonalRabacal parkol -> Lagoa Da Dona Beja -> Lagoa do Vento -> Rabacal -> Risco -> 25 Fontes -> Rabacal -> Rabacal parkol
HelysznMadeira
Idjrs
Tlnyoman napos, derlt. Fent kevs gomoly, lent a tenger felett vkony Sc.
Ez a tra a fennskrl indul, s tbb lpcsben ereszkedik le a 25 forrs nevezet helyre. Igazbl nincs ilyen tra a visitmadeira.com oldalon, hrom klnbzt gyrtam ssze, ebbl szletett meg az tvonal.

A fennsk szln
A parkol a platn lv kiltpontnl volt. Itt fent tiszta volt az id, gyakorlatilag felettnk semmi felh sem volt. Alattunk viszont annl inkbb, fknt a sziget szaki oldaln. Nem olyan St-felhzetet kell elkpzelni, mint ami nlunk van tlen, s a hegyek kilgnak fl, hanem gomolyos szerkezet Sc, teht alulrl nzve igazbl nincs is borult id. Sokan kisbusszal mennek el egy Rabacal nev helyig, ahol van turistaszll, lehet kajlni, budira menni, strazni. Az t, amin kzlekednek, le van zrva, csak engedllyel lehet behajtani, s ennek egy zrt sorompval is nyomatkot adnak.

Vzess a Dona Beja tnl
A tra els rsze a Levada do Alecrim nev levada mellett ment, teht kvzi szintben haladtunk egy patak mellett. Egyetlen emelked volt benne, ahol lpcsztnk, a vz pedig mellettnk zubogott lefel. A Lagoa da Dona Beja thoz rtnk fel, amibe stlszeren egy vzess esett bele. Nmet turistahlgyek meg is mrtztak a tban, amikor odartnk akkor mr ltzkdtek. Megvrtuk, amg vgeztek (illetve csak n, mert Zsfi odamehetett), csinltunk egy kpet, s indultunk visszafel a levada mellett. Az egsz tvonalnak ez a legkevsb frekventlt rsze. Ennl sokkal nagyobb vzessek is vannak, s sokaknak ez a plusz tv mr nem ri meg.

Ktlpcss
1 km-t kellett visszamenni a mr bejrt ton, majd lemenni a hegyoldalon az egy szinttel lejjebb fut turistatig. Ezen nem sokat tartzkodtunk, hanem rgtn mg tovbb ereszkedtnk, rszben lpcskn a Lagoa do Vento tig. Ebbe is vzess esik, de ez mr jval nagyobb, mint az elz. Innen lefel is van egy msik vzess, amit fentrl lehet megnzni - mr amennyire meri az ember. Zsfit nem engedtem ide.

Miutn Zsfi szrevette, hogy otthon hagyta a kajjt, rgtn hesebb lett a szoksosnl, gy az n kajmon osztoztunk el. Mindezt egy szikln kltttk el, ami a t s a lefel tart vzess kztti patakocska kzepn volt. Amikor vgeztnk elindultunk felfel a lpcskn, majd a kvzi szintben halad turistaton mentnk a rabacali hz fel. A hangsly itt a kvzi szn van, ugyanis itt nem volt levada, teht nem olyan szp, kisimult volt ez a turistat.

Lezrt alagt a vzess alatt
25 Fontes
A hznl nem sokat pihentnk, forrst fotztunk csak. Tovbb vesztettnk a szintbl, majd a Levada do Risco nev levada mell rve immr jra knyelmes ton haladtunk Risco fel, ami igazbl az alatt a vzess alatt van, amit nemrg fellrl is meg lehetett nzni. it mr sokan voltak, gyakorlatilag egymst rtk a turistk. Risco-rl a kt egyms feletti vzesst lehetett ltni. Szerencsre voltak olyan magasan, hogy a turistk nem zavartak be a kpbe, de pont olyan hlyn jtt ki, hogy az egyiknek a fele napstsben volt, a tbbi rnykban. Volt itt pihenhely asztalokkal, s a kismadarak jttek is kajt kunyerlni. Ki is volt rva, hogy ne etessk ket, mert meghalnak a szalmis szendvicstl.

A levada amgy tovbbmegy, bekanyarodik a vzess al alagutakba, s folytatdik a hegyoldalt kvetve. s a turistat is vele egytt, de le van zrva. Nem mindegyiket tartjk gy karban, hogy ennyi embernek biztonsgos legyen. Mi teht jra visszamentnk a levada mentn, majd jra egy hossz lpcssoron leereszkedtnk az egy szinttel lejjebb lv Levada des 25 Fontes nev levadhoz, s egyben szintthoz.

Levada-ess
Levada tlfoly
Ezen mr sokan voltak, gyakorlatilag dug alakult ki az ton, fleg akkor, amikor a szembejvket el kellett engedni. A legvge egyirnystva van, amit sokan ignorlnak. A 25 fontes szintn egy t, amibe sok kisebb vzess (forrs?) vize mlik. Nem szmoltam meg ket, lehet, hogy megvolt a 25. Sok trz itt pihent meg, kajltak, egyesek cigiztek, minden talpalatnyi szraz k foglalt volt. gy kellett sorba llni ahhoz is, ha fotzkodni akartunk. A ktelez fotk elksztse utn visszaindultunk, de mivel eddig gyakorlatilag vgig lefel jttnk, elkerlhetetlen a hossz emelked. Mintegy 300 m szintemelkeds llt elttnk az alig 3 km-en.

Idefel megkerltnk egy kis gerincet, ezen most t kellett vgni, mivel ugye egyirny a turistat. Ht j kis kaptat volt mr ez is, amolyan madeirai stlus. Rvid, de a beledet is kikpd a tdddel egytt, ha csak gy fel akarsz rohanni. Lehet, hogy okosabb lett volna, ha egybl lejvnk, s aprnknt megynk felfel. Mi ugyebr fordtva csinltuk.

A kt kitrt a nagy vzessekhez nem tettk most bele, mivel ott mr voltunk, a hznl pedig egy hosszabbat is pihentnk. Nem kellett etetni a madarakat, jttek azok maguktl. Az otthagyott tnyrokba is belemsztak, s kicsipegettk a morzskat. A hztl n a lpcskn mentem fel, mert a 25 fontes ta szmoltam ket. Zsfi krbement a szerpentines ton, s a lpcs tetejn tallkoztunk. 800 lett a vge.

Szemben a parkol
Mg 200 szintet kellett legyrni, most mr az aszfaltozott ton, ami Rabacaltl megy a parkolig. Mindezt a kora dlutni napstsben gy, hogy kzelebb voltunk a trthz, mint a hazai fldrajzi szlessghez. Jcskn megtelt a parkol ahhoz kpest, ami akkor volt, amikor elindultunk reggel.

Ez a tra mr kicsit kemnyebb volt, mint az eddigiek. Nemcsak arrl szlt, hogy elstlgatunk egy levada mellett, hanem jval tbb szint volt benne. De a legnehezebb, s egyben prioritsban a legels mg htravolt.