Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Hochlantsch
(2015-07-04)
Magashegyi tra, ami innkbb kirnduls: Hochlantsch
Mostanban
Rpshuta kirnduls
(2024. februr 13.)
szi kirnduls a Dli-Bkkben Rpshuta krnykn
Lillafred kirnduls
(2024. februr 13.)
Krtra Lillafred-Felshmor krnykn barlangokkal, forrsokkal, kiltkkal.
Kasprowy Wierch
(2024. janur 30.)
Nyri tra a Lengyel-Ttrban a Gspr-cscsra
Lorenz-hg
(2024. janur 30.)
tkels a Lorenz-hgn a Magas-Ttra szlovk oldaln
Morskie Oko
(2024. janur 30.)
Krtra a Lengyel-Ttrban az t t-vlgyben s a Morskie Okonl
Hochschwab
(2024. janur 30.)
A Hochschwab hfehr dolomitszikli
Vereda da Ponta de Sao Laurenco
(2023. oktber 5.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Levada das 25 Fontes
(2023. oktber 4.)
Madeira IV - Levada das 25 Fontes
Pico Ruivo
(2023. oktber 4.)
Madeira V - A Kris-hegyrl a Kkesre
AK: Krsladny-Dvavnya
(2023. oktber 3.)
Rvid, de annl unalmasabb kktra az Alfldn

Kasprowy Wierch

Kirnduls
Honlapra kerlt:2024. janur 30. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2023. jlius 12.
Induls: Jaszczurwka - 07:00
rkezs: Kasprowy Wierch - 12:00
Rsztvevk: feherb, krichard, Zsfi
Traparamterek
A tra hossza14 km
Szintklnbsg1300 m
tvonalJaszczurwka -> Dolina Olczynska -> Kopieniec Wielki -> Murowaniec hz -> Kasprowy Wierch
HelysznMagas Ttra
Legmagasabb tengerszint feletti magassgKasprowy Wierch - 1987 m
Idjrs
Napos, flledt, majd megnvekv gomolyfelhzet, amibl tmeneti zpor, zivatar is volt.
Vad fenyves
Olczysk Potok
Ngynapos ttrai trnk els napja a Kaspowy Wierch-re vezetett, de ezt indulskor mg nem tudtuk. A legjobb tra az, amit az ajttl lehet indtani, mi is ezt tettk. Zakopane Jaszczurwka vrosrszben laktunk, innen nem volt messze az Olczynska-vlgyi bejrat, ott lptnk be a nemzeti park terletre. Mivel az idjrsnak az volt a terve, hogy dlutn mr lesznek zivik, ezrt ezt elg korn megtettk.

Zsfi a Kopieniecen
Krichard r fel a cscsra
A vlgyben elkezdtnk felfel mendeglni a patak mentn, majd egy erdtlen rszen folytattuk tovbb a menetelst. A szoksos, nagy kvekkel kirakott ton haladtunk, ami bevitt egy fenyvesbe, s nagyon gyorsan elkezdett rendkvl meredekk vlni. Legalbbis az eddigiekhez kpest jelentsen elkezdtnk izzadni. Egy kis kitrvel felmentnk a Kopieniec 1328 m-es cscsra is, ahonnan szinte az egsz Ttrt be lehetett ltni.

A Gspr-cscs messzirl
Tvolsgok
A msik oldalon lementnk, gyakorlatilag elvesztve azt a szintet, amit eddig fradtsgos munkval megcsinltunk, majd rtrtnk a piros jelzsre, ami egy svny volt igazbl, s tvitt minket egy szlesebb vlgybe. Itt egy patak is folyik nhanapjn, de nyr kzepn totl res volt a meder. Szles t vezet fel a Murowaniec hzhoz, ami elg npszer a trzk krben, szval errefel mr jval tbb volt a trz, s mr jcskn benne voltunk a dlelttben. Az t autval is jrhat, legalbbis olyan a szlessge, de behajtani csak gy nem lehet.

Ttrai panorma
Lassan, de biztosan mentnk felfel, elg j tempban haladtunk, mr dl eltt felrtnk a z 1500 m magasan lv hzhoz. Itt lepihentnk egy kicsit, vettnk klt, kvt, de meleg telt is lehetett kapni. Ez utbbit kihagytuk. A hz melletti csapbl viszont feltltttk a fogyatkoz vzkszletnket. Eddig a pontig kvzi egyrtelm volt a tra, legalbbis el volt tervezve. Itt kellett dnteni, hogy kvzi befejezzk a trt, s lemenjnk Kuznicbe, vagy tovbbmegynk felfel. A Fekete-thoz egy msik trt terveztem, viszont a Gspr-cscshoz tervezett tra valsznleg elmarad majd a szar id miatt, gyhogy inkbb most bevllaltuk azt a cscsot.

Alpes
Pr ksza cumulus volt az gen, de kiss nyugatra mr megjelentek a villmok a trkpen. Mg elg tvol voltak, de azt jeleztk, hogy hamarosan nem marad ilyen szp az id itt sem. Mg pr kilomter s kb. 500 m szint llt elttnk. Ez kb. 1,5 ra, s komoly esly volt r, hogy kzben elkap minket a rossz id.

t a gerincen
Hatrkvek
Ez az emelked kzepn be is kvetkezett. Fel kellett venni az escuccot, s drgicslt is. Szerencsre csak a szle kapott el minket, rosszabbul is jrhattunk volna. Az egsz zivatarrendszer dlkelet fel mozgott, elrte k-Magyarorszgot is, ahol piros riasztst is megrt. Itt kb. fl rt tartott az egsz, mire a cscsra rtnk el is llt az es. Zsfi a libeg fels llomsnl marad, mi kricharddal felmentnk a cscsra, ami innen mr csak pr lps. Libegvel mentnk le, j nagy tmeg volt. Mire lertnk, nyoma sem volt a zivatarnak, eskabt jra ment a zskba, s mr csak vissza kellett stlni az utckon a szllsra, ami mg kb fl ra volt.