Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Tanhegyek nyomban 40
(2009-11-28)
Vgre eljutottunk a Tanhegyek nyomban teljestmnytrra. Dupla lers!
Mostanban
Rpshuta kirnduls
(2024. februr 13.)
szi kirnduls a Dli-Bkkben Rpshuta krnykn
Lillafred kirnduls
(2024. februr 13.)
Krtra Lillafred-Felshmor krnykn barlangokkal, forrsokkal, kiltkkal.
Kasprowy Wierch
(2024. janur 30.)
Nyri tra a Lengyel-Ttrban a Gspr-cscsra
Lorenz-hg
(2024. janur 30.)
tkels a Lorenz-hgn a Magas-Ttra szlovk oldaln
Morskie Oko
(2024. janur 30.)
Krtra a Lengyel-Ttrban az t t-vlgyben s a Morskie Okonl
Hochschwab
(2024. janur 30.)
A Hochschwab hfehr dolomitszikli
Vereda da Ponta de Sao Laurenco
(2023. oktber 5.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Levada das 25 Fontes
(2023. oktber 4.)
Madeira IV - Levada das 25 Fontes
Pico Ruivo
(2023. oktber 4.)
Madeira V - A Kris-hegyrl a Kkesre
AK: Krsladny-Dvavnya
(2023. oktber 3.)
Rvid, de annl unalmasabb kktra az Alfldn

Az idjrs vltozsnak eljelei

Feherb cikke, amely megjelent a Termszet Vilga termszettudomnyi kzlny 137. vfolyamnak 10. szmban, 2006. oktberben

A meteorolgiban az idjrs elrejelzsnek folyamata sorn a sok helyen azonos idpontban trtn mrseket sszegyjtsk, s egy idjrs elrejelz modell segtsgvel a meteorolgiai elemek jvbeni alakulst kiszmtsk. Egy trznak azonban nemhogy egy meteorolgiai modell, de mg mrmszerek sem llnak rendelkezsre. Ugyanakkor manapsg telefonon, WAP-on mr rengeteg informci elrhet, de jelen esetben ezektl tekintsnk el. Ha figyelmesen tanulmnyozzuk a lgkr viselkedst, s odafigyelnk az rulkod jelekre, akkor pr rval, esetleg fl nappal elre is meg tudjuk mondani, hogy a megfigyelsi pontunkban milyen idjrs vrhat. Termszetesen nem kell arra trekedni, hogy pontosan megmondjuk a hmrskletet, vagy a legnagyobb maximlis szllkst, de az idjrs vltozsnak tendencijra knnyen lehet elrejelzst adni.

Megfigyelsek
Egy trznl ltalban nincsen a tra sorn semmilyen meteorolgiai mrmszer. Ez all taln csak a nyomsmr (baromter) a kivtel. Ma mr kaphatk olyan karrk, amelyek kpesek a tengerszint feletti magassg mrsre. Nos, ennek az rnak a magassgmrje tulajdonkppen egy baromter. Azon az egyszer elven mkdik, hogy a lgnyoms cskken a magassggal. Egybknt a replgpek magassgmr mszerei is gy mkdnek. Ha a tra elejn kalibrljuk a mszert- belltjuk rajta az aktulis lgnyomst s magassgot -, akkor a menet kzben lv magassgvltozsok figyelemmel ksrhetk. Azonban a lgnyoms nemcsak a magassggal vltozik, hanem vzszintesen, st idben is. Ha egy pontban tbbet idznk -mondjuk egy jszakt -, akkor elfordulhat, hogy indulskor ms magassgot fog az ra mutatni, mint rkezskor. Ilyen esetben nem az ra ment tnkre, s nem is kell a domborzatot forml erk munkjnak tlsgosan nagy szerepet tulajdontani, viszont az knnyen megeshet, hogy ez alatt az id alatt megvltozott a lgnyoms. Ha nagyobb magassgot mutat az ra indulskor, mint rkezskor, akkor a nyoms cskkent, ellenkez esetben nvekedett. Az idjrs vltozsokat a lgnyoms vltozsaival lehet a legbiztosabban elrejelezni, de ha nincs a birtokunkban magassgmr ra, akkor sem kell elkeseredni, hiszen szabad szemmel megfigyelhet jelensgek is akadnak bven.

A szabad szemmel val szlelst vizulis szlelsnek hvjuk. A meteorolgiai llomsokon is zajlik vizulis szlels, feltve, ha van az llomson szlel, aki ezt el tudja vgezni. Ide tartozik a borultsg meghatrozsa (az gbolt hny nyolcad rszt bortjk felhk), a felhk fajtinak meghatrozsa, a felhalap magassgnak becslse, a ltstvolsg megllaptsa, s a szignifikns idjrsi jelensg feljegyzse. Egy laikus trznak, aki nem mlyedt el a meteorolgiai vizulis szlelsek vilgban, nem tudja, de nem is szksges tudnia kilomter vagy mter pontosan meghatrozni a ltstvolsgot, vagy a felhalap magassgt, viszont j, ha ismeri a klnbz felhtpusokat. A vizulis megfigyelseken kvl is kpesek vagyunk szlelni olyan idjrsi elemeket, amelyeket amgy mszerekkel mrnek. Ilyen tbbek kztt a leveg nedvessgtartalma. Meleg hnapokban, ha nagy a relatv nedvessgtartalom, gy rezzk, hogy flledt a leveg. Ilyen krlmnyek kztt egy "hegymenet" igencsak megterheli a szervezetnket. A metabolikus folyamatok s az ezt befolysol izommunka sorn felhalmozdott ht a szervezetnk - hogy fenntartsa testnk termikus egyenslyt - megprblja leadni. Az idegrendszer ltal irnytott hszablyoz rendszer mkdsbe lendl; ereink kitgulnak, brnk kipirosodik, izzadni kezdnk. Azonban, ha a krnyez leveg teltett, vagy teltshez kzeli llapotok uralkodnak az izzadtsg nehezen prolog el s a flsleges h felhalmozdik szervezetnkben. Prs idben cskken a ltstvolsg, a tvoli tereptrgyak kontrjai elmosdottabbak; az g vilgoskk szn. Ezzel szemben szraz idben nagy a ltstvolsg (feltve, hogy nincs porvihar a krnyken), a tvoli kontrok tisztbban kirajzoldnak, az g sttkk. Mszer nlkl termszetesen nem tudjuk megmondani a relatv pratartalom pontos szzalkos rtkt, de bven elg, ha azzal tisztban vagyunk, hogy szraz vagy nedves a leveg. A msik elem, amirl lehet nmi fogalmunk mrmszer nlkl, az a szlsebessg, illetve a szlirny. A szlirnyt tjolssal knnyen meg lehet tudni, a szlsebessgrl pedig megint csak elg annyi informci, hogy ppen csak lengedezik-e a szell, mrskelten fj-e a szl, esetleg viharosan tombol. Fontos megjegyezni, hogy a szl irnya az az irny, ahonnan a szl fj. A szlsebessget a lksessg jellemzi: soha sem lland a szl sebessge, hanem folyamatosan vltozik, egy tlagos rtk krl ingadozik. Napkzben gyakoribbak s ersebbek a lksek, mg jszaka megnyugszik a lgkr is, ilyenkor legfeljebb fronttvonulskor, vagy zivatarok krnyezetben tapasztalhatunk ersebb szllkseket. De mirt rezzk azt, hogy hidegebb van, ha fj a szl? Mert a szl sebessge is jelentsen befolysolhatja hrzetnket, st! Hideg tli napokon igen veszlyes is lehet; Mivel a testnk hmrsklete viszonylag lland, a brnk felszne kzelben egy vkony, mde meleg levegrteg alakul ki. Ha ersen fj a szl, az folyamatosan lerombolja ezt a termszetes vdrteget brnk felletn. Ezrt nagyon fontos, hogy hideg, szeles, tli napokon olyan ltzkkel fedjk be - lehetleg az egsz - testnket, mg akar az arcunkat is, amivel ezt a rteget meg tudjuk vni.

Felhk
A vizulis megfigyelsek kzl a mi esetnkben a legfontosabb a felhk tpusnak az ismerete, hiszen sok esetben az idjrs vltozsainak a jelei a felhzetben mutatkoznak meg elszr. A felhk vzcseppekbl vagy jgkristlyokbl llnak. A felszll lgramls okozza a felhk kialakulst, a leszll ramlsok pedig felhoszlat hatsak. Specilis eset a kd, ami tulajdonkppen olyan felh, amely a felsznhez kzel alakult ki. A leveg felemelkedst kivlthatja az, hogy a felszn kzelben felmelegedett leveg knnyebb, ezrt felszll; a hegysgnek tkz lgtmegek is knytelenek felemelkedni, de egy front is felemelkedsre knyszerti a levegt. Ezekbl kvetkezik, hogy a frontokban, s a hegyekben tbb a felh, klnskppen a dli hegyoldalak felett alakulnak ki knnyen felhk, hiszen a dli lejtt jobban ri a napsugrzs, mint az szakit, vagy egy vzszintes felsznt.

Alak szerint megklnbztetnk gomolyos (cumulus) s rteges (stratus) felhket. Ha az elfordulsi szintek alapjn vgezzk az osztlyozst, akkor beszlhetnk magas-, kzpmagas- s alacsony szint, illetve nagy vertiklis kiterjeds, tbb magassgi szintet tfog felhkrl.
Magasszint felhk
6000 mternl magasabban helyezkednek el, jgkristlyokbl plnek fel, csapadkot nem adnak; a Ci felh legjellemzbb alakjai a kamp alak, illetve a gerincvonalas szerkezet; a Cs felh okozza a nap s a hold krli "udvart"; ltalban nem rnykoljk a napot, legfeljebb, ha a Cs felhzet nagyon vastag.
Cirrus (Ci)
Cirrus (Ci) felhk a tenger felett
Cirrostratus (Cs)
Cirrostratus (Cs) felhn tst a nap
Cirrocumulus (Cc)
Kzpmagas szint felhk
2000 s 6000 m kztt helyezkednek el, vzbl s jgbl is llhatnak az vszaktl fggen, rnykolhatjk a napstst attl fggen, hogy mennyire vastag a felhrteg, az As adhat gyenge csapadkot, de nem ez a jellemz "esfelh"; a lencse alak Ac felh -amilyen a kpen is lthat- leszll lgmozgsra utal, pl. frontok mgtt, vagy egy hegysg szlrnykos oldaln
Altostratus (As)
Cumulus (Cu), a kp fels rszn As
Altocumulus (Ac)
Lencse_alak_Ac_felh
Alacsonyszint felhk
a felhalap 2000 m alatt van, tbbnyire vzbl vannak, tlen esetleg jg is megtallhat bennk, a nagyobb Cu adhat zporos csapadkot, a tbbi gyenge est, vagy havazst.
Cumulus (Cu)
Cumulus congestus
Stratus (St)Stratocumulus (Sc)
Nagy vertiklis kiterjeds felhk
jellemzjk, hogy a felhalap nagyon alacsonyan van (pr szz mter), a felhtet pedig magasan (Cb esetn akr 10 km is lehet); a Cb felhnek ll alakja van (5. kp), zporszer csapadk hullik belle, zivatar, villmls, gyakran felhszakads s jges ksretben, a felh als rszn gyakran megfigyelhet n. mamma kpzdmny, ami leginkbb tehntgyre emlkeztet (6. kp), melyek azt jelzik, hogy nagyon heves a felhben a felramls.; az Ns felht hosszan tart csendes csapadk jellemzi.
Cumulonimbus (Cb) (zivatarfelh)
ll alak zivatarfelh
Cumulonimbus (Cb)(zivatarfelh)
Zivatarfelh alulrl, mammkkal

Nimbostratus (Ns)


A felhk lersnl - ahol kln nincs megemltve -, a csapadk lehet es, vagy h. A halmazllapot elrejelzse nem egyszer, egy felsznen lv pontbl szlelve - ahol pl. a trz tartzkodik -gyakorlatilag lehetetlen feladat, ezrt nem is trnk ki bvebben a halmazllapot elrejelzsnek problmjra.

Nagytrsg idjrsi folyamatok
Ha mr el tudjuk vgezni a szksges megfigyelseket, meg kell emlteni azokat a kpzdmnyeket, amelyek az idjrs vltozst okozzk. Nagyobb skln - egy Eurpa nagysg terleten - ciklonok, s anticiklonok, illetve a ciklonokhoz kapcsold idjrsi frontok hatrozzk meg alapveten az idjrs jellegt. Ezek nagy kiterjeds kpzdmnyek, egy ciklon kb. 1500 km tmrj, egy front hossza tbb ezer, szlessge pedig pr szz km. Ciklonnak hvjuk azt a nyomsi kpzdmnyt, ahol a lgnyoms alacsonyabb, mint a krnyezet. A legalacsonyabb lgnyoms a rendszer kzppontjban van. A leveg az alacsony szinteken a ciklon kzppontja fel mozog, mghozz gy, hogy kzben az ramutat jrsval ellenttesen rvnylik, s a kzepn felemelkedik. Ezrt a ciklonok terletn tbbnyire ersen felhs, illetve borult az g, s sokfel fordul el csapadk is. Gyakran okoz ers, olykor viharos erej szllkseket is. A ciklont az ellenttes hmrsklet lgtmegek hozzk ltre. A ciklon keleti oldaln (az eloldalon) meleg leveg ramlik dlrl szak fel, mg a nyugati oldalon (a htoldalon) hideg leveg rkezik szak fell. A ciklon addig l, amg ez a hmrskletbeli kettssg megfigyelhet a kt oldaln. A ciklonok ltalban nyugatrl kelet fel mozognak, lettartamuk nagyjbl egy ht. A ciklon sematikus rajza az 1. brn lthat.
24
1. bra: Ciklon sematikus rajza

Az brn a folytonos vkony fekete grbk az azonos nyoms pontokat sszekt grbk, az izobrok. Az A bet jelli a legalacsonyabb lgnyoms helyet, a ciklon kzept. Az m-mel jellt objektum a melegfront, a h a hidegfrontot jelli. Ezek tallkozsi pontja az okklzis pont. A fekete nyl jelli, ahol meleg leveg ramlik dl fell, a fehr nyl pedig a hideg leveg beramlsi helyt mutatja.

A klnbz tulajdonsg lgtmegeket frontok vlasztjk el egymstl. Az elbb lertakbl kvetkezik, hogy a melegfront a ciklon eloldaln, a hideg pedig a htoldaln tallhat. Persze ez csak egy idealizlt llapot, de az egyszersg kedvrt ezt a helyzetet tekintsk. A front egy olyan fellet, ami kb. 1 fokos szget zr be a felsznnel, azt a vonalat pedig, ahol a felsznt metszi, frontvonalnak hvjuk. A melegfront mgtt meleg leveg ramlik, a hidegfront mgtt hideg. Mivel a hidegfront gyorsabban mozog, mint a meleg, ezrt utolri azt, gy okklzis front keletkezik. Elszr a ciklon kzppontjhoz kzel tallkozik a kt front, majd egyre kijjebb toldik ez az n. okklzis pont, s a kt front kzti terlet egyre kisebb lesz. Gyakorlatilag gy zrdik ssze a kt front, mint amikor egy cipzrt hzunk ssze. A frontok mentn is sok a felh, gyakran csapadkos az idjrs, s azrt hvjuk ket vlasztfelletnek, mert bennk a meteorolgiai paramterek (hmrsklet, szlsebessg, nedvessg, stb.) ugrsszeren vltoznak, azaz kis tvolsgokon bell nagy klnbsgek alakulhatnak ki bennk. Ezek a hirtelen vltozsok mg a teljesen egszsges emberi szervezetet is ignybe veszik. A melegfrontok thaladsakor jval nyugtalanabbnak rezzk magunkat, fradtsg, levertsg lesz rr rajtunk, jval srtdkenyebbek vagyunk. Ez a felfokozott llapot, amely gyakran knz zajrzkenysggel is trsul, ksbb fejfjshoz vezet. A hidegfrontok reakciid nvekedst okoznak, sokkal lmosabbnak rezhetjk magunkat, esetleg szdls is kerlgethet bennnket. Ilyenkor gyakoribbak a reums panaszok s a hurutos megbetegedsek. A 2. brn egy melegfront, a 3. brn egy hidegfront sematikus rajzt lthatjuk, megjellve bennnk a klnbz felhtpusok megjelensi helyt.

25
Melegfront sematikus kpe


26
Hidegfront sematikus kpe


Anticiklonban a lgnyoms magasabb, mint a krnyezet. Kzepn leszll lgramls van, ez pedig felhoszlat hats, gy bennk derlt (8. kp), vagy gyengn felhs az g, csapadk nem fordul el. Gyenge a lgmozgs, ers szelek csak az anticiklon peremn jellemzek. Ott alakulhatnak ki, ahol elzleg egy ciklon elvonult, s mgtte lehlt a leveg, illetve tlen a nagy fellet, hideg szrazfld vagy jgfelszn (pl. Grnland) felett. Ennek oka, hogy a hideg leveg nehezebb, gy a nyomsa is nagyobb. Tlen knnyen kpzdhet kd, fleg a szlvdett vlgyekben, medenckben. Mivel az anticiklon tartsan megl egy terlet felett, ezrt ez a kd is tartsan fennmarad, s csak egy tvonul ciklon, vagy hidegfront szakthatja fel. Gyakran van ilyen idjrs a Krpt-medencben a tli flvben. Ilyenkor tapasztalhat szitls, nos szitls, hszllingzs, amelyekbl nem lesz nagy mennyisg csapadk. Az is jellemz, hogy ez a kdrteg vkony, pr szz mteres, fltte pedig az anticiklon leszll ramlatai miatt derlt az g. Csak a legmagasabb hegyek lgnak ki ebbl a kdtengerbl (7. kp).
20
7.kp Anticiklon tlen : a vlgyekben megreked kd, de a hegycscsok kilgnak a kd fl (Mtra)

21
8.kp Anticiklon nyron: derlt, szraz id

Elrejelzs
Most mr ismerjk az idjrst alakt tnyezket is, nzzk sorra, hogy milyen eljelei vannak a frontoknak, s mit is vrhatunk egy fronttvonulstl. Melegfrontban a meleg leveg felsiklik a hideg levegre, ez az emelkeds okozza a felhkpzdst s a csapadkhullst. Az 1. brn lthat a melegfront sematikus kpe, bejellve a felhtpusokat. A frontvonal eltt sok szz km tvolsgra mr lthatak a magasszint, kamp alak Ci felhk, amelyek hatrozott irnyba mozognak (felvonulnak), majd a felhzet rteges szerkezetv vlik: megjelenik a Cs, majd fokozatosan megvastagodik a felhzet, feltnik az As felh is, amely mr teljesen bebortja az eget. Rvidesen leereszkedik a felhalap, s elered az es, vagy a h: flnk rt az Ns felhzet is. A csapadk nem zporos, hanem sokig tart csendes es, vagy havazs. Tlen a dl fell rkez melegfrontok okozzk a legnagyobb havazsokat. A nyri flvben ritkbban fordulnak el. A front tvonulsval a dlkeleti, keleti szl dlnyugatira, dlire fordul, a ltstvolsg cskken, nedvesebb lesz a leveg. A lgnyoms a front kzeledtvel rohamosan cskken, majd az tvonuls utn ez a hatrozott cskkens megsznik, de tovbbra is a sllyed tendencia lesz a meghatroz.

Hidegfront esetn a hideg leveg bekeldik a meleg al, felramlsra ksztetve azt. A felramls sokkal hevesebb, mint a melegfrontban, ezrt magasabb felhk keletkeznek, a csapadk gyakran zporos jelleg. Nyron szinte mindig zivatar ksri a hidegfront tvonulst, s loklisan felhszakads, st jges sem zrhat ki. A hidegfront sematikus kpe a 2. brn lthat. A felhzet nem vonul fel olyan hosszan, mint a melegfront esetn, viszont megersdik a dlnyugati szl. Nyron ilyenkor vannak a legmelegebb napok, mivel dl fell hozza a front elszele a meleg levegt. A fronttvonulssal a szl szinte egyik pillanatrl a msikra szakira, szaknyugatira fordul, s vihaross fokozdik. A szlsebessg nvekedse kifejezettebb a hegyek szl felli - szaknyugati - oldaln (Brzsny, Bakony, Pilis, Gerecse), a vlgyekben (Hernd vlgye), illetve ahol hegyszorosokon t ramlik be a hideg leveg a Krpt-medencbe (Kisalfld, Zempln, szak-Alfld). A Balaton krnykn is jelents szokott lenni a szlersds. Ugyanakkor vannak olyan vidkek, ahol a domborzat miatt nem rezhet olyan nagy mrtkben a szl ersdse (pl., szakkeleti szl esetn Budapest krnyke, szaknyugati szl esetn a Drva vlgye). A szlforduls idejn mr ersen felhs az g, s nemsokra a csapadkhulls is elkezddik. A csapadk rvidebb ideig tart, mint a melegfront esetben, s kezdetben hevesebb, majd egyre cskken az intenzitsa. Amikor az es elll, mg borult az g, majd a nagy szl felszaggatja a felhzetet, s felhtvonulsok vrhatk. A hidegfront mgtt kitisztul az id, megn a ltstvolsg, a besugrzs hatsra Cu, esetleg Cb felhk is keletkezhetnek, s kisebb futzporok, zivatarok is kialakulhatnak. A lgnyoms a front eltt gyengn, de hatrozottan cskken, mgtte ersen emelkedik. Lteznek olyan vicces hidegfrontok is, amelyek nem okoznak csapadkot, de a felhzetk, illetve a szllel kapcsolatos, fentebb lert jelensgek megfigyelhetek. Ilyen hidegfrontok nyron gyakoriak. Ez tipikus medence-jelensg, ugyanis az trtnik, hogy a Krpt-medenct krlvev hegyek "megfogjk" a csapadkot, Szlovkiban, Erdlyben, Horvtorszgban esik, de nlunk csak egy-egy kisebb zpor alakul ki. Mskor a front lelassulhat, ahogy tjn az Alpokon, viszont nagy magassgokban folytatdik a hideg beramlsa, ez pedig rendkvl instabil lgrtegzdst okoz, s heves felhszakadsok, jgesk, st torndk ksretben vonul t a front.

Az okklzis front szerkezete a melegfrontra hasonlt inkbb, annyi a klnbsg, hogy az Ns felhn bell, n. begyazott Cb is keletkezhet
zivatarokkal egytt. Magt a Cb-t ilyenkor nem lehet ltni, mivel mi alulrl szemlljk a folyamatot, s csak egy nagy szrke masszt ltunk az gen. Onnan tudhatjuk, hogy begyazott Cb is van, hogy idnknt megdrren az g. Replgprl nzve nagyon jl elklnl a begyazott Cb, hiszen magasan kiemelkedik az Ns rtegfelhbl.

Nemcsak fronttvonuls esetn van csapadkhulls. Lehetnek n. lgtmegen belli zivatarok is. Ezek a zivatarok nem frontfelleten alakulnak ki. Labilis lgrtegzds szksges a kialakulsukhoz, ilyenkor az alacsony lgrtegekben meleg leveg ramlik flnk, a magasban pedig hideg. Ezen kvl szp, napos, nyri idben a talaj kzelben az ers besugrzs hatsra felmelegszik a leveg, s felemelkedik. Itt is igaz az, hogy a hegyekben knnyebben indul be a folyamat, ezrt ha hegyekben trzunk, gondoljunk erre is. ltalban akkor igazn ers a felramls, amikor a legmelegebb van a felsznen, vagyis kora dlutn. Tbbnyire ks dlutnra alakulnak ki a zivatarok, s az jszaka els felben sznnek meg. Nemcsak labilis lgrtegzds kell a kialakulsukhoz, hanem megfelel mennyisg nedvessg is, hiszen csont szraz lgkrben nem tud mibl kialakulni a felh sem. A hegyeken kvl mg az sszeramlsi znk, konvergenciavonalak is segtik kialakulsukat. Ezek a zivatarok kb. egy rig lnek, hirtelen lezdul nagy mennyisg csapadkot adnak, ami knnyen rvizet okoz a kis vzfolysokon, figyeljnk teht oda, hogy hova verjk fel a strat este, hiszen a legrtalmatlanabbul kinz patakocska is vad folyv duzzadhat egy hirtelen zivatar utn, plne akkor, ha a zivatar nem mozgott, hanem egy helyben llt, s gy egy helyen zdtotta ki magbl a csapadkot. Ez trtnt 2005 nyarn Mdon s Mtrakeresztesen is.
22
9.kp - Cumulus humilis a Karancs felett

23
10.kp - Cumulus congestus

A zivatarfelh-keletkezs folyamata sorn elszr Cu felh keletkezik, amely kezdetben mg meglehetsen kicsi. Ekkor Cumulus humilis a neve (9. bra). Ez elg gyorsan hzik, rvidesen Cu congestus lesz belle (10. bra), majd tovbb nvekedve a teteje eljegesedik, megindulnak a felhben a tltssztvlaszt folyamatok, majd rvidesen a villmok is csapkodni kezdenek. Ekkor mr Cb felhrl beszlnk. A felh teteje ll alakot mintz, mivel a magasban sztterl. Ha mr dleltt magas gomolyfelhket ltunk az gen, akkor nagy az eslye a zivatarnak, feltve, hogy idkzben nem szrad ki, vagy nem stabilizldik a lgkr. Az is knnyen elfordulhat, hogy egsz nap egy felh sincs az gen, olyan az gkp, mint a fenti 7. brn, majd ks dlutn hirtelen kialakul egy zivatarfelh, s ez egy "lncreakcit" indt be: egyms utn kpzdnek a Cb-k. Ha egy ilyen nagy tornyos gomolyt, vagy ll alak felht ltunk, figyeljk a mozgsa irnyt, illetve ha van felh az gen, azok mozgsnak irnyt. A felht ugyanis a kzpmagas szinteken lv ramls mozgatja. Ha tvol van tlnk a Cb felh, akkor nem veszlyes, st kimondottan szp ltvny. A felh elrheti a 10 km-es magassgot is, ezrt ha kevs kis Cu felh van az gen, akkor mr nagyon messzirl szrevehet ez az ll alak. Szz kilomter tvolsgbl is lehet ltni, de csak a felh tetejt. jszaka a villmok is messze elltszanak, akr 200-300 km tvolsgra is. A drgs viszont mr nem hallatszik olyan messze. A villmls s a drgs kzt eltelt idbl meg lehet becslni, milyen messze vgott be a villm: egy msodperc alatt a hang kb. 300 mtert tesz meg. Zivataros idben ne tartzkodjunk nagy fk alatt; snek kzelben; hegycscson, vagy hegygerincen; ha fmkeretes a htizskunk, azt vegyk le, de a nlunk lv fm dolgok, st akr a testkszerek is veszlyesek lehetnek. A trzst neheztheti mg a sr kd is, fleg a novembertl februrig tart idszakban. Az anticiklonban kialakul n. hidegprns kdrl mr volt sz. A kd kialakulst segti, ha a magasban meleg leveg ramlik flnk (pl. melegfront mgtt), s gyenge a lgmozgs. Nyron, illetve kora sszel is alakulhat ki hajnalban kd, elssorban a vlgyekben, vagy nedves rtek felett, de ezek ltalban gyorsan feloszlanak, amint felkel a nap.

Irodalom:
Merza gnes, Szinell Csaba: Meteorolgiai alapismeretek (A travezets ltalnos ismeretei - jegyzet a kzpfok travezeti tanfolyamok hallgati szmra)
Felhk, Bvr Zsebknyvek Sorozat
Gnter D. Roth: Meteorolgirl mindenkinek
Termszet Vilga (137.vf. 10 szm)