Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Kevly krli kevergs (2013-04-14)
Kevly alatti kevergs - harmadik felvons.
Mostanban
Lepke 25 (2022. mjus 12.)
Lepke 40 teljestmnytra a Keszthelyi-hegysgben
OKT: Pilisszentlszl-Visegrd (2022. mjus 12.)
OKT: Pilisszentlszl-Visegrd
OKT: Pilisszentkereszt-Rozlia-tg (2022. mjus 12.)
OKT Pilisszentkereszt-Rozlia-tglagyr
AK: Kunfehrt-Zknyszk (2022. janur 26.)
Se h, se knikula, se porz homok - tli tra a Dl-Alfldn
DDK: Bozsok-Molnaszecsd (2022. janur 26.)
szi tra a DDK vasi szakaszn Zsfival s Vgnnyal
OKT: Szentbkklla-Badacsonytrdemic (2022. janur 26.)
Ess-havas tra a Balaton-felvidken az OKT tvonaln tanhegyekkel.
OKT: Szentbkklla-Badacsonytrdemic (2022. janur 26.)
Ess-havas tra a Balaton-felvidken az OKT tvonaln tanhegyekkel.
Kanizsa 30 (2021. oktber 24.)
Kanizsa 30 sokadszorra
Kevly 20 (2021. oktber 24.)
Tra a Kevlyek krl a ks nyri szeptember elejn
Lovasberny 20 (2021. oktber 24.)
Rvid tra a Velencei-hegysgben s attl szakra

Hochstul

Magashegyi tra
A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2007. jnius 2.
Induls: 8.00 - Valvazorjev dom
rkezs: 16.45 - Valvazorjev dom
Rsztvevk: feherb, juhi, Kati, krichard, natasa, szabola, Zoli
Traparamterek
A tra hossza 12 km
Szintklnbsg 1100 m
tvonal Valvazorjev dom - Hochstuhl - Valvazorjev dom
Helyszn Karawankk
Legmagasabb tengerszint feletti magassg Hochstuhl - 2245 mter
Idjrs
Eleinte borult, zpor, jgdara. Majd felszakadozott a felhzet, pr rra kisttt a nap, de dlutn ismt tbbszr ersen megnvekedett a gomolyfelhzet, s ekkor is volt zpor. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
Msodik nekifutsra indultunk el a Hochstuhl-ra, de magunkkal hoztunk mg kt embert. Az id is szebb volt, mint tavaly, br szpnek gy sem lehetett nevezni. Azrt akadt pr pillanat, amikor lvezi lehetett a kiltst, s ez pont a cscson volt. Nem a falubl indultunk, hanem felmentnk kocsival a Valvazorjev Domig, gy nyertnk j pr km-t, s rt is.

Pihen a padnl
Korn elindultunk, nem akartuk elszarni az idt. Nyolckor mr meneteltnk felfel. Prs volt az id, pr szz mterrel a fejnk felett pedig mr sszefgg felh volt, ami nem sok jt grt kilts szempontjbl. Termszetesen szarr izzadtam pedig csak pl volt rajtam, s nem volt valami meleg. Amikor viszont levettem a htizskot, muszj volt a vastagabb pulvert is felvenni, mivel a szl is fjt kicsikt, tovbb rontva a hrzetet. Meglepetsemre elg gyorsan tudtam menni felfel. Kricharddal s juhival mentem, kicsit lemaradva tlk, de gy tartottuk az 500 m/ra sebessget (termszetesen a vertiklis sebessgrl van sz). Nagyon korn felrtnk a padig, ami 1650 m magassgban van, itt tartottuk els pihennket. Tavaly itt mr javban esett a h, a pad pedig zzmars volt. Most azrt jobb volt a helyzet, mg a domot is lehetett ltni alattunk, messzirl virtott a fehr teteje. A tbbiek pr perccel ksbb rkeztek.

Felfel kaptats
15 - 20 perces pihen meg zabls utn idnultunk el, lassan elkezdett esni az es is. Felvettem a poncst. Azt hittem szarabb lesz, mert ugye az alatt beflled az ember. Tovbbra is gyorsan mentem, de juhival s kricharddal nem lehetett lpst tartani. Juhinak a narancssrga fkefs dzsekije beleveszett a kdbe, krichardot is csak sejteni lehetett pr kanyarral flttem. Alig fl ra utn megnztem a GPS-t, 1950 m-t mutatott. Gyorsabban jvnk, mint gondoltam. Kicsit lelkiismeretfurdalsom tmadt, hogy elhagytam Nataskat, megvrtam ket. A kt szupermen vgleg eltnt a szemem ell.

Trappols
Csokiev sznet
Nem kellett Nataskra sokat vrni, az es is elllt. Kezdett melegem lenni a poncs alatt, gy levettem, s visszacsomagoltam a tartjba. Elrtk a 2000 m-t, tavaly itt mr mteres h volt, keresglnnk kellett akkor az utat. Most egy-kt hfolt jelezte csupn, hogy errefel tovbb tart a tl. Csak kvek voltak mindenhol, meg persze felhben voltunk, nem tudtuk, hogy hol volt az a pont, ahol tavaly visszafordultunk. Most jgdarazpor kapott el bennnket, Natasa kicsit bepnikolt. Rcsesztem a poncs elpakolsval, most szedhettem mindent el jra. Elg durva volt a jeges zpor, plne, hogy kifutszele is volt, de azrt nem olyan vszes. Alig vrtam mr, hogy elrjk a kis hzat, ahonnan mr csak 70 m a cscs.

tmegynk a nagy cscsra
Tmeg a hegyen
Natasval mi rkeztnk fel utolsknt, juhi s krichard itt voltak mr rgta, de kiderlt, hogy krichard nem azon az ton jtt fl, mint mi. Natasa dobott egy srgt, ezalatt az es is elllt, s varzstsszeren kitisztult az id. Elszr lttuk meg a cscsot, igaz addig mg lefel is kell majd menni kicsikt. Ugyanis a hz egy "elcscson", a Mali Stolon van. Negyed ra alatt szpen t is rtnk a nagy cscsra, a Karavankk legmagasbb pontjra. Egybl kiderlt, jl dntttnk, hogy nem Ausztria fell jvnk fel, arrafel ugyanis meredeken szakadt le a sziklafal. A tbbi hegycscs eltakarta ellnk a kiltst, nem ltszdott Klagenfurt, s a Wrthi-tbl is csak egy kicsi. Alattunk dlre a Szva s a Bledi t viszont tisztn kivehet volt, mg a templomot is lehetett ltni a t szigetn. Eszmletlen szerencsnk van, hogy pont a cscsra rve tisztult ki az id.


Hatrk, kiltssal
szabola a dendecss zszlval
A cscson a ktelez csoportkp mellett krichard mg blyegezni is prblt. Szlovniban az a divat, hogy a hegycscsokon pecstel van prnval egytt egy vzhatlan dobozban. Sajnos nem lett tl j a lenyomat, de leszartuk. Mr annak is rltem, hogy a tavalyi utn felrtnk, s elg j idben is voltunk. Lefel kikerltk a Mali Stol gerinct, s a kt cscs kzti vlgyben mentnk lefel. Ezen jtt fel krichard. Erre tbb hfolt volt, a vadabbak seltek is rajtuk. A vgn olyan j id lett, hogy neki is lehetett vetkzni. Hancroztunk a napstsben, gy elg lassan haladtunk. El is felejtettem, hogy Natasa a mltkor milyen lassan jtt lefel a hegy als rszn a csszs kveken. Most is ez volt, most vgig mgtte mentem. Sajna a vgre mg egyszer elztunk, ez a msodik zpor mr igazn nem kellett volna.

Zld zna
Tbbek kztt ezekkel a nvnyekkel tallkoztunk a trn (Az itt lthat nvnyekrl mg tbb kp tallhat azon az oldalon, ahol a trk, kirndulsok sorn fotzott nvnyeket gyjtttk ssze: Pr nvny Magyarorszg s a krnyez orszgok flrjbl)
Aquilegia vulgaris L.
Haranglb
(Aquilegia vulgaris L.)
Clematis alpina (L) Mill.
Havasi iszalag
(Clematis alpina (L) Mill.)
Viola biflora
Srga ibolya
(Viola biflora)
Biscutella laevigata
Korongpr
(Biscutella laevigata)
Gentiana verna L.
Tavaszi trnics
(Gentiana verna L.)
Gentiana clusii
Pomps trnics
(Gentiana clusii)