Keressétek a Csúcsrajárás alkalmazást a Google Playen!
Keressétek a Csúcsrajárás alkalmazást a Google Playen!
Mostanában
Répáshuta kirándulás
(2024. február 13.)
Õszi kirándulás a Déli-Bükkben Répáshuta környékén
Lillafüred kirándulás
(2024. február 13.)
Körtúra Lillafüred-Felsõhámor környékén barlangokkal, forrásokkal, kilátókkal.
Kasprowy Wierch
(2024. január 30.)
Nyári túra a Lengyel-Tátrában a Gáspár-csúcsra
Lorenz-hágó
(2024. január 30.)
Átkelés a Lorenz-hágón a Magas-Tátra szlovák oldalán
Morskie Oko
(2024. január 30.)
Körtúra a Lengyel-Tátrában az Öt tó-völgyében és a Morskie Okonál
Hochschwab
(2024. január 30.)
A Hochschwab hófehér dolomitsziklái
Vereda da Ponta de Sao Laurenco
(2023. október 5.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Levada das 25 Fontes
(2023. október 4.)
Madeira IV - Levada das 25 Fontes
Pico Ruivo
(2023. október 4.)
Madeira V - A Kõris-hegyrõl a Kékesre
AK: Körösladány-Dévaványa
(2023. október 3.)
Rövid, de annál unalmasabb kéktúra az Alföldön

Szent Orbán 30

Teljesítménytúra
A leírást készítette: feherb
Idõpont: 2009. május 23.
Indulás: 09.30. Zalakaros
Érkezés: 16.10. Zalakaros
Résztvevõk: feherb
Túraparaméterek
A túra hossza29 km
Szintkülönbség450 m
ÚtvonalZalakaros -> Zalaújlak -> Gesztenyeház -> Nagybakónak -> Örömhegy -> Hervaszkút -> Zalamerenye -> Zalakaros
Szintidõ8 ora
HelyszínZalai-dombság
Idén rendezték emg negyedszer ezt a túrát, de még soha nem jött össze, hogy elmenjek rá. Inkább kihagytam a Kinizsit, mert senki nem akart velem eljönni, és túlságosan sok kedvem nem is volt 24 órát szenvedni. Eljöttem inkább ide, félig-meddig pontõrködni és túrázni.

Traktor
Fél órával zárás elõtt indultam, az elsõ ponton hazaküldtem az addig ott pecsételõ embert, és a hátralevõ egy órára átvettem a helyét. Három nagyobb turnusban jöttek az emberek, de a 30-as távon csak nem akart jönni egy ember. Pedig már be kellett volna zárnom, nem igaz, hogy eltévedt ezen a 3 km-en. Aztán rájöttem, hogy az én vagyok, csak nem ikszeltem ki magamat.

11 óra volt, amikor továbbmentem, és tulajdonképpen alig történt még valami. A meleg kicsit elkókasztott, és éreztem, hogy ebédelni is kellene már. De ezzel még vártam. A Gesztenyeháznál az ott ücsörgõ pontõrrel együtt mentem tovább, de csak a haranglábig. Pontban délre értünk oda, éppen elkaptuk a harangozót is. Nagybakónak falut körbe kellett kerülni, de ez csaknem egy egész órát igényelt. Lementem a kultúrházig, majd onnan fel a szemben lévõ dombra. A dombtetõn már nem bírtam, egy diófa árnyékában megebédeltem. Inkább itt, mint lent a forrásnál, ahol majd úgyis megtámadnak a szúnyogok. A kajától kicsit feltöltõdtem, a forrásnál meg hideg víz is volt.

1
Bakónaki panoráma


Ferde fa
Egy rövid idõre ismét be kellett mennni a faluba, majd a DDK útonalon tovább Örömhegy felé. Meleg szakasz következett, sokáig fa sem volt a környéken, ráadásul egy szadi emelkedõn is fel kellett menni, Annál jobban esett, amikor beértünk a hûs erdõbe. Ekkor értem utol az utolsó csapatot, és hosszú kilométereken át velük mentem tovább.

Erdei út kanyarral
Örömhegyen pihentem kicsit, ittam egy kávét és megettem a maradék kajámat. A vizemet is megittam, gondoltam, majd a Hervaszkúti forrásnál úgyis tudok tölteni frisset. De sajna a forrás nem folyt, pedig amióta járok errefelé, ez mindig mûködött. Ráadásul a völgyben sok a víz, ezért a szúnyog is sok volt. De ahogy felmentünk a domboldalba, eltûntek ezek a repülõ kis gecyk. A tegnapi esõnek volt ugyan nyoma, de csak az erdõkben, ott is csak egy-egy helyen volt sár. Annyira száraz minden, hogy a napos részeken azonnal felszáradt az út. A nap is ezerrel sütött, és ismét Irtás-pusztánál egy hosszú napos szakasz következett. A nyakam le is égett.

Tûzoltókocsi Zalamerenyén
Zalamerenye, templom
Zalamerenyénél már egyedül mentem, a csoport futásnak eredt, nekem meg ahhoz nem volt kedvem. Fényképeztem a faluban, és a temetõnél teliöntöttem a kulacsot vízzel. Zalakarosig még tettem egy kis kitérõt is, megnéztem egy forrást, de a karosi hegytetõn már jött szembe Kiss Laci, aki szedte le a szalagokat a végén. Vele mentem be a célba. Csak azokat a túrázókat hagytuk le, akik a végén felmentek még a kilátóba.