Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Kemence Kirnduls
(2014-12-13)
nos es utni els kirnduls december derekn a Brzsnyben
Mostanban
Rpshuta kirnduls
(2024. februr 13.)
szi kirnduls a Dli-Bkkben Rpshuta krnykn
Lillafred kirnduls
(2024. februr 13.)
Krtra Lillafred-Felshmor krnykn barlangokkal, forrsokkal, kiltkkal.
Kasprowy Wierch
(2024. janur 30.)
Nyri tra a Lengyel-Ttrban a Gspr-cscsra
Lorenz-hg
(2024. janur 30.)
tkels a Lorenz-hgn a Magas-Ttra szlovk oldaln
Morskie Oko
(2024. janur 30.)
Krtra a Lengyel-Ttrban az t t-vlgyben s a Morskie Okonl
Hochschwab
(2024. janur 30.)
A Hochschwab hfehr dolomitszikli
Vereda da Ponta de Sao Laurenco
(2023. oktber 5.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Levada das 25 Fontes
(2023. oktber 4.)
Madeira IV - Levada das 25 Fontes
Pico Ruivo
(2023. oktber 4.)
Madeira V - A Kris-hegyrl a Kkesre
AK: Krsladny-Dvavnya
(2023. oktber 3.)
Rvid, de annl unalmasabb kktra az Alfldn

szi 30-as teljestmnytra a Burok-vlgyn keresztl

Teljestmnytra
A lerst ksztette: szabola
Idpont: 2008. szeptember 6.
Induls: 8.45. Vrpalota
rkezs: 16.30. Vrpalota
Rsztvevk: szabola, Zsfi
Traparamterek
A tra hossza26 km
Szintklnbsg420 m
tvonalVrpalota - Inota - Hideg-vlgy - Keleti-Nagy-mez - Burok-vlgy - Kirlyszlls - Csrget-vlgy - Vrpalota
Szintid7 ora
Helysznszaki-Bakony
Idjrs
Derlt id lnk dlnyugati szllel. Csapadk nem volt. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
Mr nagyon hinyzott a tra, errefel mg nem jrtam, ezrt mindenkppen el akartam jnni. A tv sem volt vszes s a tesmat is el tudtam cipelni. Mondtam neki, hogy csak 26 km, alig van szint. Igaz, elhallgattam elle, hogy a trkpen a Burok vlgy mell aprbetvel a kvetkez volt rva: Nehezen jrhat tszakasz:) Ezt ksbb meg is tapasztaltuk. s miutn elmesltem neki, hogy a pontrk ltalban nem esznek embert - csak mondjuk a Ppua 50 teljestmnytrn:) - be is neveztnk s nekivgtunk a tvnak.

Vrpalota hatrban
Vrpalota hatrban
Mivel a feherb nem volt ott, ezrt szinte azonnal eltvedtnk. Az itiner valami Jkai utct emlegetett, de mi sehogyse akadtunk a nyomra. Viszont megleltk a piros sv jelzst s mivel ez volt a j jel, ezrt kvetni kezdtk. De a kvets nem tartott sokig, mert pillanatok alatt ismt elvesztettk a jelet. Borzalom. Mr az elejn ekkorkat bnzunk, mi lesz itt ksbb. Az itiner a tsi mutat adta meg tmpontnak gy azt lttk be s hamar meg is talltuk. De ahelyett hogy vgre maradtunk volna a piroson, ismt letrtnk rla s termszetesen ismt elkavartunk. Szerencsre Vrpalota krnyke bvelkedik villanyvezetkekben s ezeket az objektumokat ltalban a trkpeken is jellik, ezrt szerencsre csak be tudtuk lni vgre a helyes irnyt. Csak az nyugtatott meg kiss, hogy nemcsak mi nem tudtuk merre kell menni; tbben kolbszoltak ugyanarra.

Erre kellett volna jnnnk
Mi meg itt jttnk
Vgl nagy nehezen csak megtalltuk az els pontot. Nem is lltunk meg, hanem pecsteltnk s indultunk tovbb. Egyre melegebb lett s egyre jobban izzadtunk, mikzben az Inota feletti dombokon mszkltunk fel s le. Sehol semmi fa, csak combig r ftenger. Na meg villanyvezetkek. Amgy nekem tetszett ez a rsz, a tvolban feltntek Vrpalota hzai is. Nhol flbe voltak vgva a dombocskk s a vkony talajrteg all eltnt a vaktan fehr mszk.

Lassan vge lett a dimbes-dombos tjnak, lertnk egy vlgybe, ahol termszetesen ismt eltvedtnk, Nem figyeltnk jl a szalagokra s gy - nemcsak mi hanem kb mg 30-an - betvedtnk egy bnya magnterletre, ahol az r elgg mogorvn kldtt el minket a francba. Vgl csak rakadtunk a helyes irnyra.
Erdk nlkl
Vrpalota
De mg itt sem llegezhettnk fel:) hiszen embernagysg paralgf tenger kells kzepre csppentnk. A bnyaterletnek ez a rsze fel volt trva s ugye a parlagfnek ms sem kell. De nemsokra ennek is vge lett s kirtnk egy elg szles vlgybe. Kacskaringztunk prat, dombra fel- dombra le ,majd vgre megtalltuk a msodik pontot.

Zsfi evett n nem. t perces sznet utn folytattuk utunkat. Szerencsre magunk mgtt hagytuk az idegest - 12 -14 vesekbl ll - gyereksereget. Irdatlanul fel tudja cseszni az agyam a trkon, ha ilyen vihncol, vihorsz, hangos csapattal kell egytt menni. Szval elszakadtunk tlk, Innen pr szz mter kvetkezett mg ftlan terleten, majd vgre elrtk a vlgy bejratt.

A vlgy fel
A vlgy bejrata
Az intiner szerint- s a korbbi trabeszmolk alapjn- ez a vlgy valami fantasztikus! Nos n lerom, mgha nem mindenkinek is fog tetszeni: semmi klnleges nincs abban a vadregnyes, kidlt fkkal tarktott vlgyben; a Mtrban, Pilisben, Brzsnyben tucatjval vannak ilyen helyek. Egyetlen extra klnlegessge van csak, az pedig a hossza: 10 km-en keresztl kanyarog a mszkbe vjva.

A vlgy eleje mg nem annyira vadregnyes, st itt mg egy szles fldton haladtunk; gy ltszik autkkal is bejrnak ide, amit megersstett a ksbb hallott motoros frsz zaja. Elttnk mg mindig a gyerekseregbl leszakadt egy csoport vihncolt (a ploton valahol mgttnk jtt) , s mikor a kihangostott mobiltelefonbl felcsendlt az "...aranyes a szp kis hzra, aranyes a csaldomra..." nta, akkor nagyon nagy ksztetst reztnk hogy lemaradjunk:) . Sikerlt.
A vlgyben
Szikls fa
Aztn elhagytuk azt is s bertnk a vlgy vadabb rszbe. Vgre kellemes lett a hmrsklet, a magas fk teljesen rnykba bortottak mindent. Azokon a rszeken ahol viszont nem voltak fk, embermagassg csaln, szeder s egyb nvnyekkel tallkoztunk. Szerencsre n hossznadrgban voltam, a tesm azonban nem:): De csak az els ilyen znnl jelezte hogy gond van, hangos "basszus" felkiltssal, ksbb hozzszokott.

Itt volt az utols eltveds: a piros sv csatlakozott be a turistatvonalba s mi - azaz n - elrontottam, mert nem arra mentem amerre a piros sv, hanem arra amerrl jtt a piros sv:) Ez kb 100 mter szintklnbsget, egy meredek kaptatt s egy hegyi hagymt eredmnyezett. Megzavart minket az is hogy, elttnk kt nagyobb csoport is habozs nlkl indult felfel az emelkedn; eszembe nem jutott itinert, meg trkpet nzegetni. Persze ez nem mentsg. Mg szerencse hogy Zsfinak valami gyans lett s pr szz mter utn visszatrtnk a helyes tra.

Szikla
Durvult a vlgy, egyre keskenyebb lett az svny, egyre tbb lett a keresztbedlt fa, egyre magasabbra ntt a csaln s egyre tbb lett a lgy. Zsfi kezdett elkeseredni, hol van mr a pont, hol a pont? Megprbltunk beszlgetni, hogy legalbb ne arra gondoljon, milyen borzalmas messze van mg a vge. s ez sikerlt is, br a viznk vszesen fogyott. s egyre lassabban mentnk; a terep is neheztette a jrst s Zsfi is egyre jobban elfradt, gyhogy mr itt biztos volt, hogy nem fogjuk 7 ra alatt teljesteni a tvot. n ugyan remltem hogy a harmadik pontnl kapunk valami innivalt, de mikor kiderlt hogy a pont mg javban a vlgyben van, el is szllt minden remny ilyen tekintetben. A pontnl a bcsikk pecsltetek, Zsfi kidglve lt le egy kre. Ettnk, megittuk a maradk vizet de nem akartam sokig pcskrszni. Szerencsre a tesm is megrtette, hogy mennnk kne s sikerlt vgl nagy nehezen tovbbindulni.

A pontr bcsikk szerint mg 4 kilomtert kell a vlgyben megtennnk. Ez elgg lehangolnak hatott, fleg vz nlkl. Aztn persze kiderlt, hogy korntsem volt annyi htra: kb egy kilomter utn elrtk a vlgy vgt, ahonnan mr egy normlis svnyen tudtunk haladni. Zsfinak nagyon fjta a lba, nem brta tovbb, levette a cipjt s zokniban nyomta tovbb:) Ha gy halad, egy kis edzs s lehet az els aki Super Advanced tag lesz az EMDT-ben.

Az utols pontnl
A cl fel, mg erdben
Nemsokra kirtnk egy mtra, majd ismt kereszteztk a tsi utat s nemsokra mr ott lltunk az utols pont mellett. Megittunk ketten kb fl perc alatt msfl liter vizet s egybl kicsit szebben lttuk a vilgot. Mg volt 45 percnk a szintidbl s kb 5 km htra. Lehetetlen kldets. Nem is izgattuk magunkat, rjnk be az volt a legfontosabb. Innen egy nagyon j s szp terep kvetkezett, vgig erdn s vgig lefel.

Furcsa volt: a tbbiekkel mindig a vgt nyomtuk meg de most ez nem gy trtnt: minl kzelebb kerltnk Vrpalothoz, annl lassabban mentnk. De egy els teljestmnytrjn rsztvev vllalkoz kedv embertl mr ez is remek, hogy vgigjtt. Kicsit mediterrnos lett a feeling: mszkdombok, fenyk s a meleg szl egyttese teljesen olyan rzst nyjtott, mintha az Adria mellett kirndulgatnnk. Nemsokra kirtnk az erdbl s ismt mszkdombokkal krlvett kisebb vlgybe jutottunk.
Mg mindig erdben
Kk kereszt
Itt mr tl kves volt a talaj, Zsfi visszavette a cipjt, de pr szz mter utn mr a trde is megfjdult, teht ismt levette.

Lassan feltnedeztek Vrpalota hzai, de nem hatott rnk sztnzleg, ugyanolyan lass tempt nyomtunk tovbbra is . St! De mindennek vge lesz egyszer, csak megtalltuk a mv hzat:) tvettk a kitzket - abszolt nem csinlt belle senki gondot, hogy kstnk 3/4 rt - ittnk megint, majd Zsfit elcibltam a kocsihoz, hogy inkbb ott pihenjen tovbb. Legalbb haladunk is hazafel. Tesm egybl feltette a htizskjra a kitzt, de azt mondta, hogy j sokig nem fog most gyalogolni.

Nem volt rossz tra, de rdekes mdon pont az a szakasz nem tetszett amit mindenki dcsrt: a Burok-vlgy. A tra eleje s vge, a mszkdombok kztti gyalogls bejtt, de a vlgy az nem.

Zld zna
Eryngium campestre
Mezei iring
(Eryngium campestre)
Xeranthemum annuum
kes vasvirg
(Xeranthemum annuum)
Dianthus serotinus
Ksei szegf
(Dianthus serotinus)
Allium senescens subsp. montanum
Hegyi hagyma
(Allium senescens subsp. montanum)