Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Tli Margita 40
(2020-02-28)
Februri tra a Gdlli-dombsgban, amikor mg arra kszltem, hogy idn lenyomok egy 50-est.
Mostanban
Rpshuta kirnduls
(2024. februr 13.)
szi kirnduls a Dli-Bkkben Rpshuta krnykn
Lillafred kirnduls
(2024. februr 13.)
Krtra Lillafred-Felshmor krnykn barlangokkal, forrsokkal, kiltkkal.
Kasprowy Wierch
(2024. janur 30.)
Nyri tra a Lengyel-Ttrban a Gspr-cscsra
Lorenz-hg
(2024. janur 30.)
tkels a Lorenz-hgn a Magas-Ttra szlovk oldaln
Morskie Oko
(2024. janur 30.)
Krtra a Lengyel-Ttrban az t t-vlgyben s a Morskie Okonl
Hochschwab
(2024. janur 30.)
A Hochschwab hfehr dolomitszikli
Vereda da Ponta de Sao Laurenco
(2023. oktber 5.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Levada das 25 Fontes
(2023. oktber 4.)
Madeira IV - Levada das 25 Fontes
Pico Ruivo
(2023. oktber 4.)
Madeira V - A Kris-hegyrl a Kkesre
AK: Krsladny-Dvavnya
(2023. oktber 3.)
Rvid, de annl unalmasabb kktra az Alfldn

Szentgyrgyvlgy-Rdihza

Hossztv tra
Honlapra kerlt:2009. november 29. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2009. oktber 19.
Induls: 2009-10-19 12:00 Szentgyrgyvlgy
rkezs: 2009-10-21 15:00 Rdihza
Rsztvevk: feherb
Traparamterek
A tra hossza70 km
Szintklnbsg1000 m
tvonalSzentgyrgyvlgy -> Zalalv -> Kislengyel -> Rdihza
HelysznZalai-dombsg
Idjrs
Eleinte vltozan felhs, szeles, utols nap volt a legtbb napsts s a legmelegebb. Csapadk nem fordult el. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
Hrom nap alatt ktttem ssze az Õrsget Dl-Zalval. Nem vndor-, hanem csillagtra-serûen. Azaz minden reggel Kanizsrl indultam, s este vissza is mentem. Ezrt vlasztottam htkznapot, mert htvgn ksz hall a buszkzlekeds errefel. A valsg s a kktra fzet kztt jelentõs klnbsgek voltak a tvban. Elsõ nap pl. 8 km-rel kellett tbbet menni, de itt jelentõsen vltozott az tvonal is. Utols nap pedig mr fzetben lvõ trkpvzlat s a tvadat sem stimmelt mg ltszlag sem. De ennek ellenre sikerlt teljesteni a tervezett trt. Mindhrom nap 5,3-as tlaggal haladtam, csak enni s fnykpezni lltam meg.

Szentgyrgyvlgy temploma
Szentgyrgyvlgyrõl indultam az Õrsg szlrõl. A falubl rgtn lementem a Szent-Gyrgy-vlgybe, ahol a Szentgyrgyvlgyi-patak folyik. A Kgyr nevû falursz fõutcjn haladtam vgig, majd ezt elhagyva szakra fordultam egy aszfaltozott mezõgazdasgi ton. Lassan emelkedett a terep, a szntfldn elg unalmas volt a halads, de gyorsan lehetett menni, itt mg a 6-os tlag is megvolt. Az erõs szaki szl kicsit zavar volt. Visszanzve mg messzirõl is lehetett ltni Szentgyrgyvlgy falu dombtetõre plt templomt. A dombtetõn rtem el Felsõszenterzsbetet, a kicsi, egyutcs zalai falut. Csak napi kt busz jn be ide, de iskolaidõn kvl csak hetente ktszer.

Tehn az ton
Viszonylag hossz aszfaltt kvetkezett Alsszenterzsbeten t Kerkakutasig. A GPS szerint mg csak 22 msodpercet lltam, gyakorlatilag csak annyit, hogy ksztettem hrom fnykpet. Kicsit megfzhattam, mert mr nagyon "ki" kellett mennem, ezzel megduplztam az llsidõt. Kerkakutas utn rtem csak be erdõbe. Fenyõ s tlgy keverke, nhol nagyon szp rszek is voltak, egyben nagyon elhagyatott. Nem sokan kirndulnak erre, plne nem htkznap. Az elhagyatottsgot nvelte, hogy beborult az g, s hideg is volt.

Pusztaszentpter
Pusztaszentpteren, a tulajdonkppen elhunyt faluban volt a pecstelõhely. lltlag egy hzban laknak, ott kell krni a blyegzõt. Mozgst nem lttam, de egy farkaskutya fekdt a lpcsõ mellett. Nem mertem kzel menni, nem lttam meg van-e ktve. Kerts nincs. Megint csak lltlag a kvetkezõ faluban is van blygzõ, de a biztosng kedvrt kzbõl ksztettem egy kpet. s ettem is. A kutya nem izgult be a szalmis szendvics illatra. Azonban nem messze Felsõcsde elõtt beizgult pr kutya. Az erdõ szln van valami zem vagy mi a franc. Kerts csak mutatban, kt nagy fehr kutya viszont rdeklõdve jtt felm. Szerencsre csak j9ttek s nzegettek. A httrben viszont kt kisebb fekete idegbajos ugatott, s azok is jttek. Egyik fehr kzelebb jtt. Megprblkoztam kezdetnek egy hatrozott jkutya! felszltssal, de az nem vezetett eredmnyre. Aztn felemeltem a trkpet, ettõl kicsit visszalpett, de kb. 3 msodperc alatt rjtt, hogy az legfeljebb a sznyogokra veszlyes. Amikor ugatni is kezdett, s az idegbeteg fekete is a kzelben volt... Na akkor jtt a gazda kocsival az erdõ felõl, dudlt, meg kiablt ki az ablakon. Ez lekttte a figyelmket, n meg kereket oldottam, persze csak moderltan, nem akartam loholni, mg a vgn utnam szaladnak.J, hogy ksztettem Pusztaszentpteren kpet, mert Felsõcsdn a fogad zrva volt. Innen jtt az t legszebb rsze: egy fenyvesben kanyargott az t keskeny svnyeken. Nem volt unalmas, oda kellett figyelni, nehogy eltvessze az ember az utat. Tlen, illetve jszaka lehet gond, amikor nem ltszik, hogy merre megy az t, gy is nagyon kellett figyelni. A Pacsa-hegyen elkavartam. Nem kanyarodtam r egy susnysban a keskenyebb tra, szre sem vettem egynknt, hanem mentem a szlesebb ton egyenesen a dombtetõre. Szerencsre hamar visszatalltam a kk jelzsre, innen pedig mr csak vgig lefel kellett mennem Zalalvõre. A vasutassztrjk miatt inkbb buszoztam innen is, br pont az orrom elõtt rt be Pestrõl a Citadella IC. De amgy is korbban volt busz, mint vonat. A vastllomsra csak elugrottam egy blyegzõrt.

***

A Zala Zalalvnl
Msnap ide jttem vissza, innen indultam tovbb Kislengyelbe. Mr a trkpen is ltszdott, hogy ma tbb lesz a szint. A Gcsejben nincsnek nagyobb dombok, de tbb van belõlk, s hirtelen emelkednek ki, meredekebbek, mint az Õrsgben. Zalalvõrõl a 68-as ton kell kimenni, ahol rengeteg a kamion. Egy nagy kanyart kerl csak ki a kktra, azt viszont egy nagyon szp erdõben teszi meg. Nagyfernekg faluban megint volt egy affrom egy kutyval. Nyitva volt a kapu, az meg kijtt szagolgatni. Itt bevlt a jkutya! s a menjhaza! felszlts, de amikor mr vagy ngy hzzal lejjebb jrtam utnamrontott. Megfordultam, nem akartam, hogy mgm kerljn. Amikor mr az orra is rte a lbamat, akkor mr rgtam, de persze gyorsabb volt. Azzal tudtam csak leszerelni, hogy felvettem a fldrõl egy lehullott almt, ettõl megijedt.

Erdszeti t Gcsejben
A kis kzjtk utn folytattam az utat, ami levitt egy vlgybe, ahol a trkp mocsarat is jell. A mlt heti esõzsnek nyoma sem volt, csak minimlis a vlgyekben. Tegnap szinte vgig csont szraz volt az t, s a hrhedt zalai agyag ellenre elnyelte a fld a vizet, annyira szraz volt mr az egsz. A jeleket most jobban kellett figyelni, ritkbban voltak festve, mint elõzõ nap. Dl krl meglltam egy faraksnl enni. Itt lttam, hogy ha kicsit belehzok, mg a korbbi buszt is elrem. Ezt segtette, hogy j minõsgû, rszben azsfaltozott ton kellett menni, mg vagy egy rt. Mg egy kamion is jtt velem szemben rajta. A DDK tesz erre egy nagy vargabetût, de a K+-on elvileg ezt le lehetne vgni. n nem tettem, inkbb krbejttem.

Erdszl
Letrve az erdszeti mûtrl mr volt egy sarasabb rsz. Sikerlt pont olyan bnn belelpni az egyik pocsolyba, hogy seggig sros lettem htul. Csak a buszvezr ne anyzzon miatta. Ennek ellenre tovbbra is j tempban mentem a nhol mr nem olyan szp erdõben. Kustnszegen sem lltam meg, csak elkrtem a kocsmban a blyegzõt. A falu nagy rsze egy dombhton terl el, s igazbl a szemkzti dombtetõrõl ltni, hogy milyen szp a fekvse. A dombht vgben plt a falu temploma. A kocsma lent van a vlgyben, innen a fõtcn kapaszkodtam fel, majd a msik oldalon le, immr a Kislengyeli patak vlgybe. Elmletileg Kislengyelben is kell pecstelni, mghozz a turistahznak talaktott malomban. de itt sem volt senki. Megint fnykp, majd 20 perc buszra vrs. Nem is kellett volna a vgn annyira sietni, de azt sem akartam, hogy az orrom elõtt menjen el a busz, mert akkor kt rt kellett volna vrni a kvetkezõre. A buszmegllban ettem addig, egy kbor kutya elkunyizta a fl szendvicsemet. Nem akartam neki adni, de vletlenl kiesett a kezembõl, õ meg felkapta.

***

Olajkt Kislengyel hatrban
Harmadnap Kislengyelbe jttem ki, s mr harmadszor mentem fel busszal a Kandikra, a Gcsej legmagasabb pontjra. Kislengyel egybknt Becsvlgye faluhoz tartozik, ami nem ms, mint szegek diszjunkt unija. A Gcsejben sok szeg vgû falunv van - pl. Egerszeg :) -, ami a rgen ott lak csald nevbõl ered. Nmely szeg annyira kicsi, hogy sszevontk õket, nmelyik pedig mr csak a trkpen van rajta, de valjban el van nptelenedve. Hasonl lehet, mint Õrsgben a szerek, de nem biztos, nem vagyok nprajzos.

Mra is kijutott a kutykbl, mindjrt az elsõ kanyarban egy dledezõ hzbl rontott ki egy. Nem jtt kzel, csak ugatott, s j pldval llt elõ a kiskutynak, aki õt kvette pr lpssel tvolabbrl.

A malombl lett turistahz
A Kislengyeli-patak mellett mentem, de kzben ktszer is fel kellett menni egy-egy dombhtra. Az elsõn Kerecseszeg falu fekszik, ez teljesen elhagyatott, csak egy ht nz ki normlisan s a temetõ rendezett. Nincs burkolt t, de villanyvezetk van az n. fõtcn. Ezen a dombhton lttam egy nagy szarvast. Trte le a fagakat az agancsval, ahogy meneklt elõlem. Kerecseszeg msik oldaln vissza kellett menni a patak vlgybe, majd egy meredek s hossz emelkedõn ismt fel a mûton Becsvlgye Barabsszeg falurszbe. Ma mr sokkal melegebb volt, mint elõzõ nap, htgra sttt a nap, kezdett melegem lenni. A Gcsejben gy vettem szre, hogy a dombtetõre szerettk pteni a falvakat. Barabsszeg is ilyen.

Fl egy krl ebdeltem, le is vettem a pulvert s eltettem a tskba. Tisztra izzadt volt mr a tska alatti rsze. Egy szntfld szln lltam meg, ez alatt meg is szradt a htam a napstsben. Folytattam utamat a szles szekrton, ami erdõbe vezetett. Gyõrfiszegre a lejtõn bkkerdõ volt, alig 200 mter magasan. Ez Petrikeresztrhoz tartozik, de azt ppen csak rintettem, blyegezni nem kellett itt. A Pat-hegyre nem a jl kijrt, szles lszmlyton visz fel a jel, hanem egy kis kanyart r le az akcerdõben, ahol burjnzik az aljnvnyzet s a csaln. Nem rtem mirt erre jn, egy idõ utn meguntam s ahol nem volt meredek a part, visszamentem a szles, jl jrhat tra.

tjelz
Prshzak kztt mentem, egy-kt kanyarban ki volt tve egy Zalatrnok felirat kk nyllal. A szõlõhegyet elhagyva rvid erdõs szakasz jtt, majd egy kukoricafld szlre rtem ki, ahol elmletileg tovbb kellett volna menni egyenesen. De a kukorics krbe volt kertve. Volt ugyan egy lpcsõ, amin t lehetett volna menni, de balra egy kertsoszlopon kk jelet is lttam. Elindultam arra, mentem j pr szz mtert, de tbb jel nem volt. Kiderlt, hogy a kukorics hatalmas, nem lehet csak gy megkerlni. A trkpen szpen meg voltak rajzolba a dûlõutak, amikre nagy gpekkel is rmennek, teht elg szlesek. Egy helyen hinyzott a kerts, ott bementem, s ezeken a dûlõutakon kzeltettem meg Zalatrnokot. Csak remltem, hogy a msik oldalon ki tudok majd jutni, de szerencsm volt, ott is volt kerytsmentes rsz kt oszlop kztt.

A zalatrnoki templom
Zalatrnokon blyegeztem, innen mr csak alig tbb, mint 5 km volt Rdihzig. A fzetben ugyanez 7 volt. Szentkozmadombjig megint aszfaltt jtt, kicsit ellmostott a boros kla, amit a kocsmban ittam. Szentkozmadombjn trohantam, egy lelket sem lttam szrdn kora dlutn. A falubl kirve erdõbe vitt az t, ahol a kk nyl olyan irnyba mutatott, ahol t sem volt. s arra elnzve nem lttam jeleket a fkon, pedig biztosan arra kellett volna menni, Nem volt kedvem a dzsuvs-tsks fos erdõben menni, mentem tovbb egyenesen, s az elsõ adand alkalommal elfordultam abba az irnyba, amerre kellett volna. A DDK amgy kvziprhuzamosan haladt azzal az ttal, amin n mentem. Egy villanyvezetk alatt mentem fel az utols emelkedõre, ahol elrtem a jeleket.

Szentkozmadombja
Rdihza elõtt elmentem egy õsi temetõ s egy istll mellett, egy hzbl mg a vgn kifutott mr egy tacsk ugatva, ezen meg sem lepõdtem. De elksett, mr messze jrtam. Sietni kellett megint a buszra, s mg pecstelni is kellett. A kocsma zrva volt, majd legkzelebb beptolom a blyegzst, ha erre jrok. Mondjuk jvõ augusztusban a blyaszedõ trn.