Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Tiszta Vz 22
(2018-03-24)
Kicsit rendhagy, jelzett utakat, de nha utakat is nlklz tra a Bakony legnagyobb forrshoz
Mostanban
Rpshuta kirnduls
(2024. februr 13.)
szi kirnduls a Dli-Bkkben Rpshuta krnykn
Lillafred kirnduls
(2024. februr 13.)
Krtra Lillafred-Felshmor krnykn barlangokkal, forrsokkal, kiltkkal.
Kasprowy Wierch
(2024. janur 30.)
Nyri tra a Lengyel-Ttrban a Gspr-cscsra
Lorenz-hg
(2024. janur 30.)
tkels a Lorenz-hgn a Magas-Ttra szlovk oldaln
Morskie Oko
(2024. janur 30.)
Krtra a Lengyel-Ttrban az t t-vlgyben s a Morskie Okonl
Hochschwab
(2024. janur 30.)
A Hochschwab hfehr dolomitszikli
Vereda da Ponta de Sao Laurenco
(2023. oktber 5.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Levada das 25 Fontes
(2023. oktber 4.)
Madeira IV - Levada das 25 Fontes
Pico Ruivo
(2023. oktber 4.)
Madeira V - A Kris-hegyrl a Kkesre
AK: Krsladny-Dvavnya
(2023. oktber 3.)
Rvid, de annl unalmasabb kktra az Alfldn

Zala MATT

Teljestmnytra
Honlapra kerlt:2010. mjus 6. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2010. mjus 1.
Induls: 22.30 Bzakerettye
rkezs: 18.50 Bzakerettye
Rsztvevk: feherb, juhi, krichard, szabola
Traparamterek
A tra hossza75 km
Szintklnbsg1200 m
tvonalBzakerettye -> Budafa -> Lispeszentdorjn -> Lasztonya -> Szentpterflde -> Vrflde -> Bnokszentgyrgy -> Oltrc -> Obornak -> Valkonya -> Borsfa -> Kistolmcs -> Bzakerettye
Szintid20 ora
HelysznZalai-dombsg
Idjrs
Kevs felh, sok napsts. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
rkezs a Bzisra
A MATT trkrl eddig csak hallottam, de amikor lttam, hogy most Zalban lesz, megrltem, s elhatroztam, hogy ha a tbbiek is benne vannak, akkor elmegynk r. Bzakerettyn volt a bzis, azon a krnyken szokott lenni az jszakai blyaszed tra, aminek keretben leszedjk a Rockenbauer trk utn az erdben kihelyezett elenrzpontokat. Mivel ismerem a terepet, nem jelentett gondot az tkeress jszaka sem, s nem kellett a trkpen keresglni a nagy emelkedket.
Evs hajnali egykor
Fl tizenegykor kaptuk meg a menetlapot a feladatokkal, egy ra mlva mr be is voltak rajzolva a pontok a trkpre, s egy elsdleges tvonal is ki lett alaktva. Az biztos volt, hogy 5 ktelez pontot rinteni kell, ez adta az tvonaltervezs alapjt. Ezt kricharddal csinltuk (mondanom sem kell, nagyon gyorsan ment), kzben juhi s szabola a transzferfeladaton dolgoztak. Hurkot ktttek, madarakat ismertek fel fnymsolt fekete-fehr kp alapjn, rgi s j madrneveket prostottak. Amikor meglttam, hogy a madaras feladatok tlnyom rsze meg van csinlva, kicsit ledbbentem. Szabola berprofi nemcsak nvny-, hanem madrvonalon is. J, a glya nekem is ment volna, de a vrs vrcst s a srgarigt hogy a francba lehet bezonostani egy fekete-fehr kp alapjn?

Paradicsomzabls
Fl tizenkettkor indultunk el, s mindjrt nem talltuk meg az els pontot. Valami zszltartt kellett keresni, volt is ott valami, de mivel 23 msodpercnl tbb idbe telt megtallni, otthagytuk, mondvn, kzel van, majd a vgn visszajvnk. Na persze! Ki tudta, hogy akkor mr 75 km felett lesznk? Kicsit ideges voltam az els elcseszs utn, fltem, hogy nem rnk be idre, de az induls utn negyed rval mr nem foglalkoztam ezzel. A msodik s harmadik pont is meglett, a negyedikhez kitrt kellett tenni Budafra. Az egy kicsit rafksabb feladat volt, de nem hagytuk magunkat, behztuk azt is. Innen nem dl fel, a kistolmcsi s a zajki pontok fel mentnk, hanem szak fel, Szentpterflde fel. gy szmoltunk a nyitvatartsi idkkel, hogy erre ri meg menni, s ezen a rszen megyek a blyaszed tra alkalmval is. jszaka nem trekedtnk arra, hogy turistaton menjnk, inkbb a jobban kvethet aszfaltot vlasztottuk, itt az elejn mg nem zavart, hogy kemnyebb, mint a fldest.

Kszl a vide
A pontok falvak krl csoportosultak, Lispeszentadorjnban 3 is volt, egyhez ki kellett menni a falu ellenkez vgre is a temethz. Majd Lasztonya kvetkezett. Nem a jelzetlen ton vgtunk t, a sttben nem akartunk tkeresssel foglalkozni, inkbb a mutat s a DDK tvonalt kvettk, megmszva eddigi legvadabb emelkednket is. Lasztonyn a kt pontot megint behztuk, majd egy j kt rs erdei rsz utn megrkeztnk els emberes ellenrz pontunkra, a szenpterfldei vadszhz mell, a tavon lv szigetre. llatokkal kapcsolatos teszt volt, 10-bl 7-et el is talltunk. A vadszhznl lv feladatot nem tudtuk megcsinlni, mert egy vadsz elkldte az ppen ott kborl trzkat a francba, mert zavarjuk az ott lak nmet vadszokat, keresztbe fordtjuk terepjrik eltt a fagakat s a leveleket. Klnben is, az magnterlet, hzzunk onnan. De a 18x-os optikai zoom segtsgvel le tudtuk olvasni az agancs elgazsainak szmt, ami egy rg elhallozott szarvashoz tartozott, s ki volt rakva a hz homlokzatra.

A legszakabbi ponton
A falu msik vgn volt egy pont, oda-vissza 4 km. Sok pontot rt, ezrt elmentnk oda. Akkor kelt fel a nap, a fejlmpkat nyugdjba kldtk. Reggeliztnk, leltnk, s kicsit szmoltunk, mivel elrtk trnk legszakibb pontjt, innen vissza kell fordulni. 24 km-nl jrunk, el kell ugye menni Obornakra, a msik emberes ponthoz, onnan vissza Kerettyre, a tbbi pont mr tkzben lesz, kitr nlkl. Ht ez bizony tbb lesz, mint 50. Sokkal-sokkal tbb. Juhi knyrgtt, hogy ne mondjam azt, hogy sokkal-sokkal. rezte magt a legszarabbul, tnyleg el volt szokva a hossz gyaloglstl. A tbbiek csak fradtak, lmosak voltak. Az jszakai kezds sokat kivett mindenkibl. s most szembesltnk, azzal, hogy az elzleg tervezett 35-50 km helyett 70-et kell menni (a rendezk honlapjn 30-50 volt rva, a rajnl mr 50-70-rl beszltek). s akkor nem is megynk el sok olyan pontra, amik a tervezett tvonalunkon jval tvolabb esnek ki.

Hajnalodik a halastnl
Itt mr kezdtnk fradni
20 perc pihi utn indultunk el Vrflde fel, eleinte a K sv jelzsen, majd jelzetlen ton, immron teljesen vilgosban. tkzben majdnem elaludtam, a lelkemet is eladtam volna egy kvrt. Juhi s szabola jttek htul, mi kricharddal ell. Vrfldn voltunk fluton, reggel 8 krl. Innen ismt sok aszfalt, 3-5 km-enknt falvakkal, feladatokkal, kztk Bnokszentgyrgyn emberes feladattal. Itt mr elrtem azt a pontot, hogy nem megyek feleslegesen egy tapodtat sem. Ettl kicsit aggdtam, mert mg nagyon sok volt htra. A feladat az volt, hogy egy krumplit kellett vgiggurtani egy plyn egy msik, derkra kzttt krumplival. Elszr szabola prblkozott, aztn tvette juhi. Megcsinlta, megkaptuk a 90 pontot, hztunk is tovbb. De minden faluban meglltunk, meg kellett llni. Juhinak nagyon fjt a talpa, s valahogy gy jtt ki, hogy mindenki mskor kezdett hes lenni. Oltrcon juhi sltkrumplit evett csirkeszrnnyal, desszertnek meg pudingos-csokis pkstit. Bakker, ezt cipelte egsz jszaka 40 km-en t, hogy ott megehesse, mi meg csorgathassuk a nylunkat a szraz szendvics utn. Mindig ponkodik, hogy pacalt hoz trra, de ha egyszer megteszi, bele fogok hnyni a kajjba.

Repcefld Oltrc mellett
Srga-zld domboldalak
Egyre melegebb lett, de dleltt volt mg, szerencsre nem volt olyan magasan a nap. Ez azrt volt fontos, mert erdtlen rszen, mton haladtunk. Egy csom msik csapat jtt itt szembe, akik a fordtott irnyt vlasztottk, mint mi. Virgzott a repce, jl lehetett srga windows-htteret fnykpezni. Elvettk a zskot, elkezdtnk szemetet szedni, ezrt plusz pont jrt. Mint ahogy a csapatzszlrt, s a csapatplrt. Utbbi nem volt. Oltrcrl szabola elrement, mert lass volt mr, n meg szmoltam vissza a msodperceket az induls eltt. 5-nl kezdte el juhi felhzni a cipjt, nagyon nehezen akardzott neki tovbbjnni.

Itt mr eldlt, hogy a nagy kitrt Brznce-Bocska-Homokkomrom fel elfelejtjk. Nemcsak a fradtsg, hanem az id miatt is. Az legalbb 15 km pluszban, s ha hozzadjuk a szmolt 70-hez, elg durva szm jn ki. Kis-Kinizsi b@ssza meg. Sajnos sok pontot vesztettnk ezzel, mert nylvn ezek a helyek tbbet rtek.

Erdei nyladk
Egybl Obornakra mentnk, kzben a vadszhznl fotztunk (ez is a feladat rsze volt), s a S majd S+ jelzsen mentnk fel a dombtetre, ahonnan az erdei aszfaltt vitt be Obornakra. Termszetesen nem fent mentnk a dimbes-dombos gerincen, ahol a S jelzs, hanem a lassan lejt mton. Dl volt, mindenkinl kialakul valami holtpont-szersg, juhi s szabola esetben mr a feladsrl is volt sz, de vgl is tovbbjttek. Pedig a szintidhz is sietni kell, nem is beszlve arrl, hogy szabola mg aznap este vissza akar menni Pestre. Az utols vonat fl htkor indul Kanizsrl, oda be is kell majd vinni. Llektanilag teht pont rosszkor jtt, hogy az obornaki emberes ponton sokat kellett vrni, mert sszetorldtak a csapatok. Itt a trkpet kellett memorizlni, s 10 pont nevt berni a fnymsolatra. Telitaltatot rtnk el.

Elhagyjuk Obornakot
s itt kezddtt a hall. A kvetkez 20 km, egy Kis-Mtrabrc, fel s le a dombokon, de nem olyan latymatag, fos dombocskkon, hanem kkemny, meredek domboldalakon felvezet nylegyenes utakrl van sz. Aki csinlta a Rockenbauer 120-at az tudja mirl van sz. nekik 100 km utn jn ez, neknk most 50 utn jtt, csak pont ellenkez irnyban. Innen mr nylegyenesen a cl fel mentnk, tkzben egy csom feladattal, amikhez nem kell kitrt csinlni. Kezdsnek egy fiatal erdben mentnk felfel a napstsben. Juhi elg jl jtt ahhoz kpest, hogy fel akarta adni, a tetn meg se llt, ment is tovbb, mert a lejtn jobban fjt a vzhlyagos talpa, s ott lassan ment. Szabolban krichard tartotta a lelket. A kvetkez domb mg meredekebb, de rvidebb volt. Itt szabolra nagyon sokat kellett vrni, s az sszes csoki is elfogyott. Sajnos szabola sem volt trzni mostanban, s tlen fel is szedett pr kilt, az emelkedk nagyon visszahztk. Itt dntte el, hogy feladja, menjnk tovbb, Valkonyn megll, s eljvnk rte kocsival. Itt lttuk t utoljra.

Sokadik dombht
Juhi kzben elrement, mondvn gyis lass. Aztn alig rtk utol, a trkpen berbrutlisan kinz Csuszigl eltt tallkoztunk, mikzben egy boztossal kzdtt s a jelzsfestt szidta. tbuktunk a Csuszigln, jabb pontot letudva, itt juhi is kiugrott, nem tudott gyorsan jnni. Megvrja szabolt Valkonyn. t mg lttuk aznap. Ritka fosul reztem magamat, hogy elhoztam ket ide, a franc se gondolta, hogy ilyen sokat kell majd menni.

Szabola itt dlt ki
Mg egy domot meg kellett hgni a Szuloki-forrsig, ahol emberes pont volt, Szabola a madrszakrt nem volt ott, nlkle kellett madrhangokat kitallni. 5-bl 3-at sikerlt is. Ha legkzelebb nvnyeket kell meghatrozni ki fogok akadni. Bennnk volt nagyon, hogy sietni kell az utols vonat miatt, emellett mg kurvra fradtak is voltunk. Igazbl a lbaimat mr csak a grcs rngatta, idnknt az lmossg is eljtt, de urr nem vlt rajtam. A nagy sietsgben kihagytunk egy pontot a forrs mellett, pedig mg vgig is jttnk azokon a rohadt lpcskn, amelynl a fokok szmt kellett volna megszmolni. Fel a Gurg-hegyre, majd le a msik oldalon, nagyon-nagyon soknak tnt idben, valsznleg az idegessg miatt. A Gurg-hegy legtetejre fel sem mentnk, az oda-vissza 2 km kitr.

Lertnk a Csusziglrl
Valkonyn teljesen ksz voltam, szerencsre krichard jobb brben volt, ment le a templomig, ott volt a feladat. n addig megettem utols szendvicsemet. Ja, azt elfelejtettem rni, hogy kajval is egy jval rvidebb trra kszltnk. A ktbl friss vz utnpts is trtnt, az emelkedn pedig a felesleges, emszthetetlen tpanyagok kirtse. A kvetkez falu, Borsfa eltt eldlt szabola sorsa. Eltvedt. Juhi mr rg Valkonyn volt a szuloki pontrrel, felajnlotta neki, hogy beviszi Bzakerettyre, mert neki is lejrt az ideje. Sikerlt olyan pontokat tallni mindenkinek, ahol volt trer, br juhi valsznleg 'Horvtorszgbl' telefonlt. Szabola a szuloki mtrl nem kanyarodott le, ment tovbb a 7-es t fel, nem volt ereje visszamenni, valsznleg teljesen ki volt kszlve. Taln mr mindegy is volt neki hova megy, csak jusson el valahova, az sem kizrt, hogy a Bukarest tblnak is rlt volna. Vgl jra fordult minden, a pontr bevitte szabolt Kanizsra, ahol az eggyel korbbi vonatot is elrte, majd elvitte juhit Kerettyre. Juhi cserbe vett neki fagyit meg srt, s beszlgetett vele mindenflrl. Mi is megknnyebbltnk, mert mr tuti nem tudtuk volna szabolt bevinni az llomsra, gy ez a teher lehullott rlunk, mr csak idben be kell rnnk a clba. Mert ha mi is kidglnk, akkor az rott dendecss trtnelem legnagyobb rb*szsa trtnt volna meg.

Oltrc, a vadszhz mellett
Borsfrl mr csak egy domhton kellett tvgni, majd vgigmenni egy aszfaltton Kistolmcstl a clig. Mertnk nagyok lenni, jval tl a 60 km-en is tettnk egy kitrt, hogy behzzunk egy sokpontos feladatot. Hiszen belefrt az idnkbe. De rcsesztnk, mert nem figyeltnk elgg, nem talltuk meg a keresztet. Micsoda szops, flsleges 45 perc s emelkedk. Csak az nyugtatott meg, hogy nyitva talltuk a Kozr-forrsnl lv utols emberes pontot, gy ott is kaptunk sok pontot a bal kzzel rajzolt rajzokra. Kistolmcs vastllomson megcsinltuk az utols ember nlkli pontot, s vgan felvnszorogtunk Bzkerettyre, ahol vrt mr a vadprklt. Tudatosan 7, vletlensgbl 2, szarakods miatt 1 pont marad ki a 39-bl, de megcsinltuk az sszes ktelez pontot.Kanizsn aludtunk a szleimnl, msnap nem volt ernk felkelni 6-kor, hogy odarjnk a reggeli eredmnyhirdetsre, fogalmam sincs, hogy ez az eredmny mire volt elg.

***

Azta megvan, hogy a 3. helyre volt elg. Elszr azt gondoltuk, j lenne az els tzbe benne lenni. Ht ez sikerlt, st, mg a dobogra is felfrtnk.