Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Zld 45
(2013-02-16)
Februri havas tra a Budai-hegysgben vgig a zld jelzsen.
Mostanban
Rpshuta kirnduls
(2024. februr 13.)
szi kirnduls a Dli-Bkkben Rpshuta krnykn
Lillafred kirnduls
(2024. februr 13.)
Krtra Lillafred-Felshmor krnykn barlangokkal, forrsokkal, kiltkkal.
Kasprowy Wierch
(2024. janur 30.)
Nyri tra a Lengyel-Ttrban a Gspr-cscsra
Lorenz-hg
(2024. janur 30.)
tkels a Lorenz-hgn a Magas-Ttra szlovk oldaln
Morskie Oko
(2024. janur 30.)
Krtra a Lengyel-Ttrban az t t-vlgyben s a Morskie Okonl
Hochschwab
(2024. janur 30.)
A Hochschwab hfehr dolomitszikli
Vereda da Ponta de Sao Laurenco
(2023. oktber 5.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Levada das 25 Fontes
(2023. oktber 4.)
Madeira IV - Levada das 25 Fontes
Pico Ruivo
(2023. oktber 4.)
Madeira V - A Kris-hegyrl a Kkesre
AK: Krsladny-Dvavnya
(2023. oktber 3.)
Rvid, de annl unalmasabb kktra az Alfldn

Visegrd - Dobogk

Hossztv tra
Honlapra kerlt:2010. jnius 17. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2010. jnius 5.
Induls: 10:00 Visegrd
rkezs: 18:00 Dobogk
Rsztvevk: Kati, Viktor
Traparamterek
A tra hossza26 km
Szintklnbsg1139 m
tvonalVisegrd -> Nagy-Villm -> Pap-rt -> Sikros -> Dobogk
HelysznPilis
Legmagasabb tengerszint feletti magassgDobogk - 699 m
Idjrs
Tovbbi rsztvevk: Kata, Marcsi, Beja, Vgrekk gi, Csgi

Az egsz mjus 17-n kezddtt, amikor is az Adventures csapatbl mellkgknt kisarjadz Kmnymag tagjainak (postaldjban) az albbi e-mail landolt:

Sziasztok!

Terveim szerint ezen hnap 29. napjn (vagy esetleg jnius 5. napjn) szombaton Dobogkn befejezem az OKT-t. Ha van r lehetsgetek velem tarthatntok az utols Visegrd - Dobogk szakaszon, mely ezen irnyban nem is olyan knny menet :-). Ha aznap programotok is van, akkor is j lenne ha dlutnra fel tudntok nzni a befutmra, hogy koccintsunk egyet, ha mr oly sokat mentnk egytt! :-)
vV

vV azaz Viktor meghvst szvesen fogadtuk, hiszen sokat kkeztnk egytt. El is kezddtt a lzas szervezkeds a httrben, tbb szlon is, aminek vgeredmnyekppen jnius 6-n egy kellemesen meleg rvizes reggelen sszecsapdtunk mind a napon felejtett tej jpest-vroskapu buszplyaudvaron.

rvz a Dunakanyarban
A leghamarabb persze mint mindig, CsKati futott be snbekttt kzzel, velem egytt (rszemrl valami csoda folytn), majd megrkezett Kata, Viktor Bejval s vgl Marcsinak is sikerlt befutnia, gy vgl a 8:35 busszal tudtunk startolni. Sajnos szellemi vezetnket, Gyzt nem engedtk el a mkus kerkbl gy nagy bnatunkra mellzni kellett Viktor utols tjn! Balzs ugyangy nem tudott elszakadni az egyb teenditl. Viszont Vgrekk gi meggrte, hogy a Kinizsi 100 utn most inkbb kihagyja ezt a „piskta” szakaszt, de Dobogkn vrni fog minket clszalaggal s pomponokkal. Persze Viktor nem bslakodott, mert gy Kata szerint alfa hm lett, Marcsi szerint kakas a tykudvarban. Amikor kzelebb kerltnk a Dunhoz, csak akkor tudatosult bennnk, hogy ppen tetzsre gyr a foly, az rtren szinte nyakig vzben gubbaszt nyaralk, hzak nagyon szomor ltvnyt nyjtottak.

rvz
Kikttt komp
A biciklit egyes mlyebben fekv rszein mr halak kzlekedtek s a vizet mr csak a mt tltse tartotta. Sajnos mire oda rtnk „a kompot mr kiktttk” egyenesen a lehajt tra s a pnztrat, ahol a pecstet rzik bezrtk. Igaz nagyon kedvesen kirtak egy telefonszmot problma esetn, amit Viktor mivel nagy volt a problma rgtn be is ptygtt, de bosszsgra ppen a bezrt pnztrban csrgtt.

Els lpsek az erdben
A pnztr melletti vendglben egy pincrtl megkrdezte, hogy tud-e pecstet adni, a vlasz nemleges volt, mire kicsit ksbb Marcsi bement s lss csodt egybl lett pecst! gyhogy Viktor tudta, hogy e fajta trkra clszer a „gyengbbik nem” kpviseli kzl is nhnnyal felszerelkezni. gy cges pecstels is megvolt, mg sasszztunk kicsit a Duna hullmait kerlgetve az ton, majd megtanakodtuk, hogy az tjr tszst most kihagyjuk, s inkbb tkelnk az ton. Egy kis munci feltlts kvetkezett a sarki ABC-ben, majd frissen s fitten nekiugrottunk a Nagy Villmnak. Itt mg ppen csak nedves volt az t, s mg gyantlanul hllkodtunk az gieknek, hogy legalbb nem porzik (br csak ez lett volna a legnagyobb gondunk!). A Nagy Villmra felrve gyorsan megkerestk a kvetkez pecstel helyet, ahol Viktor eltt kitrtk a kaput majd ksretvel felvonult pecstelni. Itt sem idztnk sokat, mert akkor mg egy 16 rai clba rs volt elirnyozva. Gyorsan megcsodltuk a mr szinte giccses panormt a Felleg-vrral, majd tmasroztunk a Fekete-hegy lbnl elterl mezn, ami most pont gy nzett ki, mint egy alpesi legel, csak a kk tehenek hinyoztak a kpbl. A nap itt mr kemnyen sttt gy nekem kifejezetten jl esett, amikor bertnk az rnykos erdbe. Szerencsre undok kis szr, szv, rpkd rovarok mg nem boldogtottak minket! gy bandukoltunk mg mindig tele nav remnnyel az egyre ragadsabb s egyre hangosabban cuppog erdei svnyen vgig a Ss-hegy lbnl meredeken fel Borjfig. Itt egyhanglak megszavaztunk egy „nem itt fogunk enni, de azrt mgiscsak esznk” ebdsznetet, addig Viktor s Kata levettettk magukat a sziklkrl geoldt keresni. Egy kis falatozs utn n is utnuk eredtem, addig a tbbiek a sziklkra kitapadva doromboltak a napon. A hegyoldal nagyon meredek volt s a felzott talaj miatt borzasztan csszott, radsul tele volt valami szmomra ismeretlen kalapos gombval, ami irtzatos rohadt gombaszagot rasztott, Katval el is neveztk bds gombnak. Mindenesetre a ldarejt csuklsi rohamot kaphatott, mert srn volt emlegetve, hogy igazn mehetett volna mg „lejjebb” azzal a (…)ldval, hiszen gy nem tudjuk rendesen kitrni a nyakunkat. Vgl is meglett, mi vissza kapaszkodtunk tz krmmel, majd a zemhmrskletre felmelegedett napozkat felnyalbolva tovbb kaptattunk a Bart-halomra. A Moli-pihennl megcsodltuk a panormt s a haragos Dunt. Itt mr nem csak csszott a srtl az t, hanem kezdett sziklss is vlni, a kvek kztt pedig szmtalan kis erecske kereste az utat lefele, bjos kis miniatr, de annl hangosabb, s a vese elvlasztst stimull csobogkkal, vzessekkel tzdelve. Aztn vgre elkezdtnk egy kicsit lefel is menni gy mr egy irnyba haladtunk a patakocskkkal egszen a Vzvers nyergig, csak azrt hogy aztn megint kapaszkodhassunk felfele.

tra dlt fk
Pap-rti erdszhz
Itt mr sajnos megjelentek az tra dlt fk is. Csszklva, cuppogva tljutottunk az rasztal – oldaln is, itt azrt Katabl mr kezdtek baljslat mondatok kiszivrogni, ahogyan egyre gondterheltebben nzegette a GPS-t, pl. ilyenek: „ht, nem tudom, hogy mirt gondoltuk, hogy 4-re felrnk, amikor mr elmlt 1 ra! A GPS szerint csak 3-as tlaggal jttnk, na j abban benne van a majdnem fl rs pihen is!” Persze lefele jvet valahogy es helyett megeredt a sz is, gy alkalom nylt r, hogy gyorsan megbeszljk az elmlt tallkozs ta meg- vagy megnemtrtnteket. ppen egyik tratrsunkat emlegettk, amikor egyszer csak szembestlt velnk msodmagval. Megint bebizonyosodott, hogy kicsi a vilg! Az tszg rtnl mr prbltuk bemeslni magunknak, hogy ez mr a Pap-rt, de aztn Kata lehttt minket, hogy az mg odbb van s r kellett dbbenjnk, hogy mg t kell bukjunk egy kis vakondtrson. Itt mr egyre hangosabban lehetett hallani a patakok morajlst, zgst, dbrgst. A fves talaj is egyre tocsogsabb vlt a lbunk alatt. Aztn vgre valahra kicuppogtunk a pap-rti erdszhzhoz, ahol a kkezk megejtettk a nap harmadik pecstelst, majd msodik pihenknt Viktor mdi szerint kidobtuk magunkat a biciklitra (vgre egy kis szraz hely), abban remnykedve, hogy gy sem gzolnak el bennnket, mert az erdszet lezrta a bicikli utakat, a tilalom megszeginek pedig 10 000 Forintos mikulscsomagokat grtek. Tvedtnk! Mrmint nem a gzols tekintetben, hanem abban, hogy nem fogunk tallkozni bicajosokkal, ht tallkoztunk! R kellett dbbenjnk, hogy nem vagyunk kevesen! ljenek az SZMNtek!!!

Patak az szfaltton
reg-nyls vlgy
tkels a fn
A pecstels utn belltunk a bviz patakmederknt funkcionl biciklitra, s rgi kisgyermekkori ess emlkeket felidzve tapicskoltunk tovbb, azzal a tudattal, hogy most mr tutira nem rnk fel 4-re, na de 6-ra mindenkppen! Ezt Vgrekk gival is tudattuk telefonon! Aztn a lefel igyekv patakokkal egytt behmplygtnk Pilisszentlszlra, ott pecstels kzben sebtben kifosztottunk a helyi kis cukrszdt, ptoltuk a palackozott vzkszleteinket, kilakoltattuk a bakancsainkat, majd nekivgtunk a kvetkez etapnak enyhe cukormrgezstl szdelegve. Itt mg nem sejtettk, hogy mi vr rnk, ott a zg morajl megtvesztskppen Bkks-pataknak beczgetett mlysgben. A kt Kati sejthetett valamit, mert azon a ponton ahol a kk alattomban letr a ldott j biciklitrl s bevezet a pokolba, k nemes egyszersggel s nagy blcssggel a jrt utat vlasztottk. Mi tbbiek bevetettk magunkat az reg-nyls vlgy srjbe. Tbbszr t kellett kelni a megradt patakon, ami itt mg inkbb jtknak s jpofa dolognak tnt egszen addig, amg n meg nem cssztam egy kvn s bele nem mertem trdig a jobb lbamat. Persze kvlrl a frissen vakszolt baki csont szraz maradt viszont a zoknimbl volt mit kicsavarni. Beja nfelldozan felajnlotta a ptzoknijt, de mivel az egsz cipm tocsogott bellrl, ezrt nem sok rtelme volt mg azt a zoknit is elztatni, gy ettl fogva mr nem fektettem nagy hangslyt arra, hogy ppen hova s mibe lpek, minden mindegy alapon. Itt mr a kt Kati is csatlakozott hozznk, k is leszlltak az alvilgba, aminek hamarosan meg is lett sajnos a bjtje.

Pataktkels I.
Pataktkels II.
Pataktkels III.
Ezen a szakaszon mr nagyon bosszhes volt a patak, rengeteg fa volt kidlve keresztbe-kasba a patakon, a kveken egyszeren tbukott a vz, gy rengeteg idnket s energinkat elvette a szmtalan sok pataktkels. A legvadabb rszeket „gyesen s btran” lekzdttk, mr egy nyugisabb rszen bandukoltunk, amikor is htulrl egy nagy csobbanst halottunk. Htranztnk s CsKati mint kisbaba a teknben, hanyatt fekve „pancsikolt” a patak egy mlyebb szakaszn. Aztn gyorsan megunta, (taln nem volt kellemesen meleg a vz) s kipattant, pontosabban kicuppant a vzbl. Gyors krelhrts, fnykpezgp-trlgets, sin helyrenyomogats, kts kicsorgatsa, majd miutn megllaptottuk, hogy „de szerencsre a frizura egyben maradt s mg a vge sem rt a vzbe” kedlyesen tovbbindultunk. Aztn pr szz mter utn, amikor kezdett albb hagyni az adrenalin ft hatsa, a kt Kati s n lemaradtunk s folytattuk a renovlst. CsKati bugyira vetkztt, Katval koleszes ktemberes mdszerrel kicsavartuk a pljt, nadrgjt, addig CsKati az eskabtjbl gyorsan rittyentett egy csini kis vzhatlan traszoknyt, derkban kapucnival megstuccolva, majd az egy szem trabotjra (mert ugye a msik kezn az eltrt ujja snben volt, gy flslegesnek tartotta, hogy kt botot hozzon magval) bord csapatzszlknt felhzta a mg mindig vizes nadrgjt s elszntan tovbb indultunk.

Pecstels Sikroson
Szrogats
Libasor a fben
Sikroson sz szerint belebotlottunk kt kidlt s eszmlett vesztett kirndulba, lbujjhegyen pecsteltnk, hogy ne zavarjuk fel a komt, addig CsKatit kikldtk a napra, hogy szrogassa a „zszlt”, majd tovbb indultunk. Sajnos az Ifjsgi tbort rondn elintzte az tletid, mintha nem is ugyan az a varzslatos pihen lett volna, mint kt vvel ezeltt, amikor utoljra erre jrtam. A kis fahd kzpen megroppanva, mr csak a szentllek tartja, a Krpt-forrs is el volt apadva viszont a vz feljebb trt utat magnak, ami mini gejzrknt zsonglrkdtt a mlybl kimosott kis kavicsokkal. Viktor s Marcsi le is foglalta s nneplyesen elneveztk Marcsi forrsnak. CsKatival mg bslakodtunk egy sort, hogy jajj de kr, jajj milyen szp volt, hogy tnkre ment s ehhez hasonlk, majd tkzben klnbz gondolatok kvlyogtak a fejnkben, aminek egy-egy ksza szval hangot is adtunk. Ezekbl n a kvetkez kvetkeztetseket kvetkeztettem ki:

Viktor: - mr rg kellett volna tallkozzunk!
rtsd: Viktor izgult, hogy gi esetleg elkerlt minket a Bkks-pataknl s mr nem felnk kzeledik szembl, hanem az r fel;

CsKati: - el ne mondjtok Neki!
rtsd: ne szljunk Balzsnak, hogy milyen bnn belevetette magt a patakba, vgl is elegnsabban is bele eshetett volna;

Valaki A Bkkrl s Szalonnrl anekdotzott mire Marcsi:
- Szalonna? Hmmm!
rsd: Marcsi kirnduls kzben gyakran fantzil kolbszokrl, szalonnkrl, s kvr prcgs disznsgokrl!;

Kata: - most mr hatra sem rnk be, majd Dobogknl vrjatok meg ne lssa Apus, hogy lemaradtam!
rtsd: Kata a Zemplnben kitanulta a hsvti nyuszi ltal tojt GPS minden csnjt-binjt, gy volt a realista navigtorunk, ja s a prja Dobogokn vrta, ezrt nem volt mindegy a bevonuls mikntje s sorrendje!

Ismt kidlt fk
Vadvz patak
„Sajnos” Beja vgig Viktorral cseverszet gy Tle nem halottam olyan szt vagy mondatot, ami magyarzatot ignyelne. tkzben majdnem eltapostam egy gynyr szp bkt, akit sajnos nem tudtam lefnykpezni, amin nem csodlkoztam azok utn, hogy a Bakonyban mr egy csiga is elfutott ellem, amikor ppen exponlni akartam, meg tallkoztam egy fotognebb s kevsb frge lbatlangykkal is. Mind a ketten tlltk a tallkozst! Aztn ebbl a merengs, cuppogs egyhangsgbl vgre Vgrekk gi feltnse szaktott ki minket, aki csak egy kis pezsgzsre kszlt, gy csinosan fel volt ltzve, lbn traszandi, trdig felgyrt nadrg s sehol egy srfolt, de mg egy srptty sem… mg mieltt megnyugodtunk volna a ltvnybl levont kvetkeztetsek miatt, gi (r olyannyira jellemez dervel s optimizmussal), rviden felvzolta, hogy az elttnk ll meredek t tele van kidlt fkkal s nyakig r srral. gy mr heten mint a gonoszok folytattuk a meredek kaptatn utunkat. tkzben szmtalan vadviz patak, st mg egy kis Szalajka-szer vzess is keresztezte utunkat. Mivel ekkor mr elmlt jcskn 6 ra, Kata sem izgatta tovbb magt, hanem beletrdtten felhvta prjt, hogy 7 krl lesz a finis. Sajnos gy mire felrtnk mr a pompon lnyok is haza hztak gy Viktort csak egy szerny vakuvillogs fogadta a Zszl rdnl. Itt az nnepls kzepette prbltam megtallni s felismerni az .n. szintezcsapot, hogy vlaszolni tudjak egy tramozgalom szmomra rthetetlen krdsre, ugyanis fogalmam sincs, hogy mi az amit keresni kell s hogy nz ki!? Aztn a zszlrd alapzatn talltam egy fm orsszer bigyt, s mivel nem ezzel akartam eltlteni az idt, bosszsan kineveztem szintezcsapnak s bertam az igazollapra az irnyt. Kzben gyorsan csatlakoztam Viktor nneplshez, ami pezsgzssel kezddtt a cscsk krl, majd mindenki gratullt ehhez a szp teljestmnyhez! tadtuk az ajndkunkat, egy kzs kpeket tartalmaz fotknyvet, hogy ne tudjon tlnk megszabadulni csak gy egyik naprl a msikra! Majd megejtette a legutols pecstjt vakufnyben, aztn irny a Matyi, ahol ppen zrtak, de azrt mg kihoztak neknk egy raklapnyi zsros kenyeret meg mg alms rtes is maradt! Jl belaktunk Marcsi j szndk intelmei ellenre miszerint: -Ilyenkor mr nem egszsges zsros kenyeret enni! s sajnos igaza is volt, mert lefele jvet a szerpentinen alattomos rzsek uralkodtak el rajtam s CsKatin, gi vesztre aki pont kztnk lt Katk kocsijban. Hlbl, amirt lehoztak minket, a kocsiban hagytunk tbb kil sarat, gy utlag is elnzst krnk bkezsgnk miatt!? Viktor, Beja valamint Marcsi sajnos mr nem frtek be a kocsiba, gy busszal indultak haza fele. Remlem szerencssen haza rtek!!!???

Szcske a fn
Erdei pihen
sszestve, egy kifejezetten emlkezetes tra volt minden szempontbl, s gondolom nem csak nekem!? J volt ltni ilyen pormentes krlmnyek kztt is a Pilis-Visegrdi hegysget, hiba a termszetnek rengeteg arca van, s mindegyik varzslatos a maga nemben! Most ppen az Alpesi hegyekre hajaz arct mutatta meg neknk vgtelenl kegyesen s szelden figyelmeztetve, hogy azrt mi emberek brmennyire is elvagyunk magunktl olykor telve mgis csak vendgek vagyunk s ehhez ill alzattal kell viszonylnunk a termszethez minden krlmnyek kztt! Azt is j volt ltni, hogy egyiknknek sikerlt befejezni az OKT-t rvid idn bell s ennek hla gazdagabb lett egy csom lmnnyel, tudssal, emlkekkel s bartokkal! Mg egyszer gratula Viktor s ksznm/ksznjk, hogy meghvtl minket s, hogy egytt trzhattunk (s gretedhez hven trzhatunk majd mg) sok fele!

Patak
Persze mindazrt, amit itt sszehordtam, nagyon nagy felelsget nem vllalok, sajnos egy kicsit futurisztikusan mkdik a memriakrtym, ha valaki vletlenl az itt lertak alapjn nem ismer magra s ne adj’ Isten srtnek rzi magra nzve, az csakis a vletlen mve lehet!!!! De tnyleg!

A lerst Csgi ksztette,