Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Balatonkr
(2010-06-26)
Hromnapos Balatont megkerl biciklitra j sok vonatos kppel.
Mostanban
Rpshuta kirnduls
(2024. februr 13.)
szi kirnduls a Dli-Bkkben Rpshuta krnykn
Lillafred kirnduls
(2024. februr 13.)
Krtra Lillafred-Felshmor krnykn barlangokkal, forrsokkal, kiltkkal.
Kasprowy Wierch
(2024. janur 30.)
Nyri tra a Lengyel-Ttrban a Gspr-cscsra
Lorenz-hg
(2024. janur 30.)
tkels a Lorenz-hgn a Magas-Ttra szlovk oldaln
Morskie Oko
(2024. janur 30.)
Krtra a Lengyel-Ttrban az t t-vlgyben s a Morskie Okonl
Hochschwab
(2024. janur 30.)
A Hochschwab hfehr dolomitszikli
Vereda da Ponta de Sao Laurenco
(2023. oktber 5.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Levada das 25 Fontes
(2023. oktber 4.)
Madeira IV - Levada das 25 Fontes
Pico Ruivo
(2023. oktber 4.)
Madeira V - A Kris-hegyrl a Kkesre
AK: Krsladny-Dvavnya
(2023. oktber 3.)
Rvid, de annl unalmasabb kktra az Alfldn

Dinara

Magashegyi tra
Honlapra kerlt:2010. szeptember 21. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2010. augusztus 17.
Induls: 08:30 Glavas
rkezs: 16:00 Glavas
Rsztvevk: feherb, juhi, Kati, krichard, szabola
Traparamterek
A tra hossza16 km
Szintklnbsg1230 m
tvonalGlavas -> Dinara -> Glavas
HelysznDinri-hegysg
Legmagasabb tengerszint feletti magassgDinara - 1831 m
A Dinara tmbje
Eredetileg pnksdkor szerettnk volna elmenni a Dinarra, Horvtorszg legmagasabb pontjra. Akkor elhalasztdott a nyrra, s sszektttk a trt egy adriai nyaralssal. Pontosabban a nyarals egyik napjt szntuk arra, hogy elmenjnk a hegyhez. Trkpet nem volt egyszer szerezni, a horvt SMAND cg adta ki, abbl is a 40-es szm kell hozz. Maga a hegy nem a tengerparton van, hanem Knin-hez nem messze. A vilgatlasz, a GPS trkpem is gy jelli, hogy a bosnyk hatron van, a turistatrkp a hatrt pr kilomterrel keletebbre jelezte. Annak idejn heves harcok voltak a krnyken, de azt tancsoltk egyes honlapokon, hogy ne trjnk le a kijellt turistatrl az aknk miatt. A turistautak jl jelzettek, a trkpnkn nem minden esetben ott voltak az utak, mint a vasgban. De vannak tjelz tblk, s a jelek is sren vannak felfestve a sziklkra.

Cetina forrs
A forrs tava
Glavas falu az 1-es trl rhet el, arrl Kijevo teleplsen kell letrni egy szk, kis utcban. Ki van rva a Dinara is, s Unista falu neve is, ami mr Bosznihoz tartozik. Ha valakinek van ideje, mindenkppen trjen le a Cetina tbla irnyba (nem aszfaltozott, de j minsg t vezet oda), s a templom alatt nzze meg a Cetina foly forrst, ami egy 100 mter mly lyuk, ebbl folyik ki a kristlytiszta karsztvz. Igazbl olyan, mintha a barlang szinltig meg lenne tltve vzzel, s ebbl csurogna ki a tlfolyn. Nem gy kell elkpzelni, mint valami hatalmas forrst, hogy klik ki a vz a fld all. Inkbb csak szivrog ki a vz. Kicsit desks z.

A vr Glavas falu felett
Az els lpsek
Innen mr ltszik a hegy is, ami egy risi sziklatmb, dlnyugati rsze meredek falknt szakad le a knini vlgybe. Glavas kis falu, pr hz ll itt, felette a hegyoldalban kzpkori vr romjai magasodnak, a turistajelzs is errefel visz. Pihentnk is egyet ott, mert mr rgen reggeliztnk, s ezt most kiegsztettk. Nyr vge volt, de htgra sttt a nap, s mr reggel 9-kor jl esett, ha a vrfalak rnykban lt le az ember, s nem a napon volt. De ahogy krlnztnk, nem szmthattunk sok jra, hiszen ez a krnyk nem a hatalmas erdsgeirl hres. Volt pr fonnyadt fa meg bokor, de alapveten a tz napon kellett vgig mennnk. Persze erre fel is kszltnk, mindenkinl volt vagy 3 l vz.

A vr fellrl
Az t els rsze volt a legmeredekebb, itt szerpentineztnk felfel, 1000 m krl forrst is talltunk, de inkbb nem ittunk belle, Csak a kutya, aki a falutl ksrt bennnket. Juhi s krichard elrehztak, de aztn egy fa rnykban megpihentek, s Kati kerlt az lre. szeret hamar tllenni a nehezebb rszeken, s nem ll meg. Meg nem az az izzadkony tpus a maga pr kiljval. Neknk azrt mr srbben kellett inni, szabola konkrtan csavarta a vizet a pljbl, s biztos ami biztos 3 szrazat hozott magval.

telgazs
Tipikus tj
Felrtnk egy kis vlgybe, rvid ideig nem volt szint az tvonalban. Vlaszt el kerltnk, hogy menjnk fel a hegyoldalba, vagy egy Kosrka nevezet helyen t kzeltsk meg a hegyet. Mindkt t vgl a cscsra r fel. Mi a Kosrkt vlasztottuk, ami egy menedkhz. E mellett is volt kt, de inkbb kihagytuk. Itt visszatrtnk a hegyoldalba, s ismt meredeken mentnk felfel. sszefgg erd nem volt, csak egy-kt kisebb-nagyobb facsoport. Meleg sem volt mr, 1500 mter fl kerltnk. St, amikor felhk sztak a nap el, kifejezetten hideg is volt, mivel ugye az izzadtsgunkat felszvta a pl. Katival meglltunk enni, ekkor juhi s krichard elhztak, csak a cscson tallkoztunk velk. Szabola is elrement, de t utolrtk. Amint kirtnk a gerincre oldalba kapott a tenger fell fj sirokk. De ebben a magassgban nem volt valami meleg, a szl tovbb cskkentette a hrzetet. A gerincen risi dolink s vznyelk vannak, ezeket clszer kikerlni, hiszen gy megsplounk tbbszz mter szintet azzal, hogy nem megynk le, majd fel a msik oldalukon. De a benne nv trpefenyk is thatolhatatlanok. Itt mr lttuk a clt, a keresztet a cscson, s kt pici alakot, ahogy kzeltenek fel. Ezek voltak juhik, akik nem a cscson, hanem kicsivel lejjebb, egy kevsb szeles helyen vrtak be minket.

Cscsfot
A tenger nem ltszik innen, csak kopasz hegyek mindenfel. A krnyken vannak magasabb hegyek is, de azok mind Boszniban vannak. rtunk az emlkknyvbe, ami a cscsk melletti fmkazettban van, majd csoportkp utn indultunk is vissza. Az els szlcsendes helyen elkltttk ksei ebdnket. Katinak kezdett lefagyni az ujja, de ahogy mentnk lefel, gy lett egyre melegebb, de lerve az aut hmrjn meglepetssel tapasztaltuk, hogy nem volt mg 30 fok se. A meredek rszeken lefel megszenvedtnk Katival, mert a fj trde miatt nagyon lassan tudott csak jnni, n meg az apr grgs kveket utlom.

Felduzzasztott t a Cetinn
Vgl nem talltunk sem aknt, sem medvt. Nem trtnk le a turistatrl, csak pisilni. n csak ajnlani tudom azoknak, akik a tengerparti bcselst meg kvnjk szaktani, hogy menjenek el ide nyugodtan. Trkp nlkl is fel lehet menni, de termszetesen a rossz idre fel kell kszlni itt is. sszel a bra miatt valsznleg nagyon szeles, illetve nyron is lehet egy-kt kemnyebb nap, amikor tlsgosan dlre nylik le egy hidegfront. Tlen sok a h.

Tovbbi kpek
Cetina \"eye\"
Cetina \"eye\"
Sziklk s f
Sziklk s f
Kilts Bosznia fel
Kilts Bosznia fel
Ferde sziklk
Ferde sziklk
Vindz httr horvt mdra
Vindz httr horvt mdra
Vr Glavas felett
Vr Glavas felett