Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Mtrahza - Sirok
(2014-06-09)
Mtrai kktrzs
Mostanban
Rpshuta kirnduls
(2024. februr 13.)
szi kirnduls a Dli-Bkkben Rpshuta krnykn
Lillafred kirnduls
(2024. februr 13.)
Krtra Lillafred-Felshmor krnykn barlangokkal, forrsokkal, kiltkkal.
Kasprowy Wierch
(2024. janur 30.)
Nyri tra a Lengyel-Ttrban a Gspr-cscsra
Lorenz-hg
(2024. janur 30.)
tkels a Lorenz-hgn a Magas-Ttra szlovk oldaln
Morskie Oko
(2024. janur 30.)
Krtra a Lengyel-Ttrban az t t-vlgyben s a Morskie Okonl
Hochschwab
(2024. janur 30.)
A Hochschwab hfehr dolomitszikli
Vereda da Ponta de Sao Laurenco
(2023. oktber 5.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Levada das 25 Fontes
(2023. oktber 4.)
Madeira IV - Levada das 25 Fontes
Pico Ruivo
(2023. oktber 4.)
Madeira V - A Kris-hegyrl a Kkesre
AK: Krsladny-Dvavnya
(2023. oktber 3.)
Rvid, de annl unalmasabb kktra az Alfldn

Dl-bkki forrstra

Kirnduls
Honlapra kerlt:2011. mrcius 4. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2011. februr 19.
Induls: 10:00 Hereg-rt
rkezs: 14:00 Hereg-rt
Rsztvevk: szabola
Traparamterek
A tra hossza13 km
Szintklnbsg410 m
tvonalHereg-rt -> Hrs-kt -> Im-k -> Samassa-kt -> Tamskt -> Pazsag-kt -> Hereg-rt
HelysznBkk
Idjrs
Tbbnyire ersen felhs vagy borult. Reggel havas es, dlutn es is esett. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
Hereg-rt hban
A Bkk szaki rszn lv forrsokat mr vgigjrtuk, most elkezdtk a dli rszhez tartoz 20 forrs vgigjrst. Persze ennl jval tbb forrs van a Dli-Bkkben, a tramozgalomhoz nem tartoz, tba es forrsokat is megmrtk s lefnykpeztk. A mozgalomhoz a forrs melletti fra festett kdot kellett feljegyezni. A lersban termszetesen nem olyan fnykpek vannak, amiken ltszik ez a kd :)

Nagyon sok forrs van errefel, a fennsk alatt voltunk, ahol az leszakad meredeken 900 mter magasrl, s elbukkannak az alatta lv barlangokbl a vizek. Mi 400 s 600 mter kztt mozogtunk. A Hereg-rtre mentnk fel, ott lltunk meg a parkolban. Mivel ez elg magasan van, a tra els feln vgig lefel mentnk, aminek a vgn meg is lett a bjtje.

Lnrt-forrs
Havas, kanyarg t
Az els a Lnrt-forrs volt, ami rgtn a Hereg-rt mellett van. Az Im-k volt a kvetkez tpont, de ehhez szak fel kerlni kellett, hogy elkerljk a meredek emelkedt, de kzben tba ejtettk a Borz-kutat, ami leginkbb egy dgktra hasonltott, de persze nem volt olyan bds. A msik plusz forrs a Hrs-kt volt, ami nagyon cuki kis kraks volt. Szabola a biztonsg kedvrt hozott egy vdrt, htha olyan giganagy vzhozamak lesznek a forrsok, hogy csak azzal tudjuk megmrni. Tbb helyen azrt nem tudtuk megmrni normlisan a vzhozamot, mert nem volt normlis kifoly, vagy azon kvl mg egy csom helyen, a forrs foglalatnak orrn-szjn folyt a vz.

Im-k
Az Im-forrs kifolyja
Az Im-khz egy kicsit kellett mr csak menni, de ez volt a tra legszebb rsze. Patakmeder mellett mentnk, ami inkbb r volt. Ahogy mentnk lefel, egyre kevesebb vz volt benne, majd egyszer csak szrn-szln eltnt a vz, elnyeltk a kvek kztti rsek, s visszafolyt a fld belsejbe. Mg soha nem jrtam erre, ez a sziklafal mr-mr az erdlyi karsztvidk sziklit s barlangjait idzi. A forrs idszakos, most nem folyt, egy j fl mter tmrj lyukbl tr fel a vz, ha mkdik. A patak medre is szpen kivehet sokig, ltszik, hogy ha folyik benne vz, akkor az tekintlyes mennyisg is lehet. Kis kitr kvetkezett, elmentnk a Bkki Kktra tvonaln a Samassa-kthoz, majd vissza ide. ehhez egy markns gerincen is t kellett menni, ami leszedte rlunk a ruhkat.

Rkapofa
Erre ment a mai nap sorn a Bkki Hzak tjkozdsi tra is, amire el akartunk jnni. Ha mr mi is szerveznk tjkozdsi trt, akkor illene elmenni egyszer-ktszer ilyenre. Amikor megnztem a rajtot s a clt, illetve azok megkzeltsi mdjt, a tbbiek inkbb ellltak a trn val indulstl, s inkbb forrsokat mrtnk.

Tamskt
Visszatrve az Im-k vlgybe mr az emelkedk volt a fszerep. Felfel a Tamskt fel a trkp jell egy msik idszakos forrst, a Fekete Irnt. Ez most folyt, de nem volt foglalata. Egy k all tbb, mshol kevesebb mennyisg vz trt fel a fld mlyrl. Kis emelked utn rtnk a Tamskthoz, ami igazbl csak a Bkki viszonylatokban volt kicsi, de gy is elg meredek volt. Ez folytatdott tovbb a megyehatrig, ahol egy erdszeti mton lefel jutottunk el a Pazsag-ktig. Ez teljesen krbe volt ketrecezve, a ketrecen kilgott a kifolyja, itt meg tudtuk mrni ezt is.

Pazsag-kt
Mr csak vissza kellett menni az erdszeti ton az orszgton, majd azon tovbb az autig. Ennyi volt mra a gyalogos tra, a tbbi forrst mr csak autbl mrtk meg. A Juhsz-kt itt volt egy kanyarral odbb, majd tovbbmentnk Hollstetn t Bkkszentkeresztig, aminek krnykn hrmat is bezsebeltnk. A Hsk ktja nagyon extrm rtkeket produklt. A pH-ja 5,5-s, ilyet mg nem mrtnk soha. A legtbb forrs 7-es, illetve kiss lgos. 8,5-eset mrtnk tbbet is, most is volt egy ilyen, de savas irnyba ekkora eltrst nem lttunk mg. A kemnysge gyakorlatilag nulla volt. A tbbi forrs is elg lgy volt, de azrt nem nulls. Taln a holvadk szivrgott bele, ki tudja. Egy mszkhegysgben mst vr az ember, nem nulls karbontkemnysget.

Az Orosz-kthoz stlni kellett pr szz mter. Ott, ahol a trkp jellte, csak egy itatt talltunk, fra, forrsra festett jelet sehol. Lefnykpeztk egymst a biztonsg kedvrt. Miskolc fel mentnk tovbb autval, tkzben a Szinva- s a Brsonyos-forrst ejtettk meg, utbbi szerepel a listn is.