Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Bazaltutca kirnduls (2023-01-07)
Bazaltutca, Zala megye csodja
Mostanban
Szent Lrinc-flsziget (2023. mjus 7.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Fel a Csvnyosra (2023. mjus 1.)
jra felmentnk a Csvira, s idn is sikerlt ezt havas krlmnyek kztt megtenni
Levada do Caldeirao Verde (2023. mjus 1.)
Madeira I - Levada do Caldeirão Verde
Bkki Forrsok 15 (2023. prilis 17.)
15 v utn jra a Bkki Forrsok trn
Meteor Maraton (2023. prilis 2.)
szi 40-es tra a Budai-hegysgben
Komlska kirnduls (2023. prilis 2.)
Lassan szoksoss vl szi kirnduls a Zemplnben
rottk kirnduls (2023. prilis 2.)
Inverzis kirnduls a Kszegi-hegysgben
Bazaltutca kirnduls (2023. prilis 2.)
Bazaltutca, Zala megye csodja
OKT: Trkmez-Nagymaros (2023. prilis 2.)
Rvid kktrzs a Brzsnyben, egy hinyz szakaszt ptolva
Rockenbauer Pl emlktra (2022. december 10.)
Ezttal a nappali Rockenbauer trn volt blyaszeds

Forrstra a Bkkben Kzptv

Teljestmnytra
Honlapra kerlt:2014. prilis 15. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2014. mrcius 29.
Induls: 08:25 Eger
rkezs: 17:50 Eger
Rsztvevk: bea, feherb, Kati, szabola, Vagny
Traparamterek
A tra hossza 32 km
Szintklnbsg 810 m
tvonal Eger -> Szt. Jzsef-forrs -> Mszkhegyi-kaptrkvek -> Rakottys-forrs -> Kirly-kt -> Kirly-forrs -> Lajos-forrs -> Skfkt, Imre-forrs -> Cseres-tet -> Katalin-forrs -> Hrmas-kt -> Attila-forrs -> Istvn-ktja -> Szt. Lszl-forrs -> Vr-kt -> Tiba-kt -> Nagy-Eged -> Eger
Szintid 9 ora
Helyszn Bkk
Idjrs
Tlnyoman napos, szeles. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
Eger-patak
A forrstra sorozatra elmegynk, ha tehetjk, mindig elre lefoglaljuk azt a napot, nem szerveznk r ms programot. Kivve, amikor HAK-ot szerveztnk r, s amikor krichard hga kltzkdik. Most a Dli-Bkkben volt a rendezvny, hrom tvval. A hossztv azrt hossz lett volna neknk, a rvid tv meg rvid. Igazbl a kzptv 23 km-e sem tl hossz, hoszen minl rvidebb a tra, annl kevesebb forrst ltogat meg. Jobban esett volna egy 30 krli tv. Aztn odafel a kocsiban szabola mondja, hogy a TTT-n pnteken mr 32 km-t ltott. Nosza, az +9, legalbb 2 rval tbb gyalogls, de vgl is belefr. Majd takarkoskodom a szendvicseimmel.

Bea s szabola
Indulskor az itiner mell kaptunk egy bettlapot, miszerint Skfktig vltozs van. A rendezk betettek pr kanyart, hogy nzzk vgig az Eger melletti kaptrkveket. Emiatt sokszor nem is a jelzett utakon mentnk, hanem szalagozst kellett kvetni. A lers elg elnagyolt volt, igazbl nem derlt ki rla, hogy mi is az ellenrz pont. A tansvny llomsainak szmt kellett felrni, de ugye nem volt mindegy, hogy melyiket rja fel az ember. Szerencsre a szalagozs rendben volt, jl lehetett kvetni. A legutols ilyen tbls ponton esett csak le, hogy hnyadik ponton is vagyunk, innentl mr az tleirs is rszletesebb volt. Termszetesen ezek ember nlkli pontok voltak , de blya vagy ms jells nem volt kint, hogy hnyadiknl is jrunk. Igazbl csak az zavart az egszben, hogy sok id elment a tanakodssal.

Rekettys-forrs
Gulya
A Rekettys-forrs volt az els erdei forrs. A vrosban is volt egy kt, ott tmeg volt, mindenki onnan vitt magval vizet ballonokban. Ez volt az utols is, amit megmrtnk. Id hinyban nem tudtunk a tbbivel foglalkozni, pedig igazbl ezrt szeretjk ezeket a trkat. A kvetkezk a Kirly-kt s a Kirly-forrs, srga, majd piros turistajelzsen kzelthet meg, utbbirl a fennskrl kell letrni a szalagokat kvetve. A fennskon egyszer csak megltunk egy lefel tart vlgyben egy embert, aki felfel, felnk jn. sszetallkozunkt, kiderlt, hogy trz a hossztvon. Eltvedtek, majdnem elmentek Szomolyra, azt mondja arra is voltak szalagok, de az biztos nem j irny. Aztn ltom, hogy ugyanabbl a vlgyl egy raks ember jn felfel. Ennyien rossz irnyba mentek volna? A paprtrkpre be volt jellve mind a kt forrs, s aszerint neknk is vissza kell menni 300 m-t a tetre, majd egy msik vlgyben lemenni. A trkp alapjn szpen odatalltunk aztn a Kirly-kthoz, ami tulajdonkppen egy gmeskt volt. A szomszdban ppen lazt szrkemarha gulya ivszata szokott innen zajlani. Nem messze ettl volt a Kirly-forrs, ami messzirl dagonynak tnt, de szpen csordoglt a vz kifel a kvek all. A Lajos-forrs is egy kpsre volt, legalbbis az ellenrz pont (ez volt az els emberes). Maga a forrs kicsivel tovbb, kzvetlenl a turistat mellett plt ki.

Tavacska
Lajos-forrs
Kevsb sr, mondhatnm azt is, hogy unalmasabb szakasz kvetkezett, vgig a srga jelzsen Skfktig. Jobbra-balra fel-le kanyargott az t, szabolt kezdtk megviselni az emelkedk. Skfkt eltt letrtnk a srgrl, s a rgi srga jelzsen mentnk le, amit az n GPS trkpem mg mindig srgnak r. J lenne azt is frissteni. J durva lejt vitt le a faluba, minden lpsnl fkezni kellett. A GPS 20 km-t mutatott, az itineren 15 volt rva ehhez a helyhez. Szoktak klnbsgek lenni, de azrt ez az 5 km ekkora tvon kicsit durvnak tnt. Fleg, hogy gy reztk, hogy jl haladunk, nem reztem fradtsgot, ami visszavetett volna.

Skfkt, Imre-forrs
Csak egy kis pihen, de ppen csak annyi, hogy megtltttk a palackokat vzzel, s mr indultunk is tovbb. Nem mricsktlnk, pedig igazbl ltszdott, hogy nem fogunk szintidn bell berni. Ha lehet hinni a tblzatnak, akkor mg 18 km van htra, akkor pedig a 23 helyetti 32 km-bl 38 lesz a vgn. Ha a sajt hlyesgem miatt van a kss, akkor rohadtul fel tudom hzni magam, de ebben az esetben nem errl volt sz. Ha a mszer tved is, 6-7 km-t biztosan nem, erre a trra a 32 km is egy markns albecsls.

Katalin-forrs
Attila-forrs
Felmsztunk a Cseres-tetre, felrtuk a kdot, majd sorra vettk a krnyez forrsokat. Kezdett hegysg alakja lenni a tjnak, szkebbek voltak a vlgyek, az emelkedk nem olyan hosszan elnylak voltak, mint eddig, hanem hirtelen trtek a magasba. A forrsok is szaporodtak, szinte fl kilomterenknt jttek egyms utn. A kutya nagyon lvezte a sok vizet. A legtbb forrs szraz volt, de volt sok patak, st, az Attila-forrsnl egy erdei t is. Nan, hogy belevetette magt. A Vrkti erdszhznl is pihentnk, de megint csak annyira, hogy megvrtam szabolt. A lnyok kzben elre mentek. Elg kemny emelked hozott ide fel minket, szabolt le is lasstotta, de legalbb itt meg tudtuk tlteni a palackokat megint, mert jl folyt a vz. De energiaptlsnak a bfben vettnk csokit s klt is.

Nagy-Eged
Kisvrtatva utolrtk a lnyokat, bea a lejtn lassult be a trde miatt, s is ki volt mr tikkadva. Pedig mg egy nagy falat htra volt, a Nagy-Eged. A Tiba-kttl kellett ide feljnni, majd utna tulajdonkppen vgig lejt a clig egy kis dombocska kivtelvel. A tetn a kiltt ppen ptettk, de kicsivel lejjebb a kereszttl is remek volt a kilts Egerre. Amg ldztam bea elindult lefel, Katika fnykpezett egy trsasgot, szabola meg pihent. Most telt le a szintidnk.

Kereszt a Nagy-Egeden
A lefel t sem volt fklys menet, fleg benak, a grg mszkveken oda kellett figyelni hova lp az ember, s a meredeksg is olyan volt mr, ami mr kellemetlen. Szerencsre a GPS-el knnyen visszatalltunk a rajtba/clba, de ha nem lett volna, bnzhattunk volna a vrosban is egy sort. A kiskutyt przra kellett fogni, mert kicsi volt a jrda, s nagy a forgalom. A vge fel mr nem futkozott olyan elnnal, mint az elejn, de gy przon is hzott, amikor szrevett egy kismadarat, ami szemt mdon pont ott csipogott a kzelben a jrdn. A clban persze mr kifekdt, amg tvettem a djazst s a csokikat.

Tovbbi kpek
A lersba be nem frt fotk
Katrkvek
Katrkvek
Kaptrkvek bellrl
Kaptrkvek bellrl
Kirly-kt
Kirly-kt
Szent Istvn-forrs
Szent Istvn-forrs
Vr-kt
Vr-kt
Itt a trkk is elcssztak
Itt a trkk is elcssztak
Galamb a szobron
Galamb a szobron
Zld zna
Tbbek kztt ezekkel a nvnyekkel tallkoztunk a trn (Az itt lthat nvnyekrl mg tbb kp tallhat azon az oldalon, ahol a trk, kirndulsok sorn fotzott nvnyeket gyjtttk ssze: Pr nvny Magyarorszg s a krnyez orszgok flrjbl)
Adonis vernalis
Tavaszi hrics
(Adonis vernalis)
Ficaria verna Huds.
Saltaboglrka
(Ficaria verna Huds.)
Pulmanoria mollis
Brsonyos tdf
(Pulmanoria mollis)
Lathyrus vernus (L.) Bernh.
Tavaszi lednek
(Lathyrus vernus (L.) Bernh.)
Primula veris L.
Tavaszi kankalin
(Primula veris L.)
Corydalis cava subsp. cava (L.) Schw. et Koerte
Odvas keltike
(Corydalis cava subsp. cava (L.) Schw. et Koerte)
Pulsatilla grandis
Lenykkrcsin
(Pulsatilla grandis)
Lamium amplexicaule L.
Brsonyos rvacsaln
(Lamium amplexicaule L.)