Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Mtrai Csillagok 40 (2010-05-24)
jszakai tra a Mrtban
Mostanban
Kecs 30B (2021. szeptember 15.)
Az els olyan tra, ami rszben barlangban haladt
Csarna-vlgy (2021. szeptember 4.)
Tavaszi sta a Brzsnyben
OKT: Tokodi pinck-Plifldszentkereszt (2021. szeptember 4.)
Tavaszi kk- s krtra a Gerecsben
Prdiklszk kirnduls (2021. szeptember 4.)
Rvid kirnduls a Pilisben kktrs pecstek begyjtsvel s kiltltogatssal
OKT: Pilisszentkereszt-Sikros (2021. szeptember 4.)
Krtrstott kktrzs a Pilisben
OKT: Kisinci th. - Saj-kt (2021. szeptember 4.)
Lent sz, fent tl - a hvastagsg kb. ugyanakkora, mint a zzmara
j nvny (2021. augusztus 11.)
Bojtorjnos tskemag (Torilis japonica (Houtt.) DC.)
j nvny (2021. augusztus 11.)
Nylsalta (Prenanthes purpurea L.)
j nvny (2021. augusztus 10.)
Piros vadgesztenye (Aesculus x carnea Hayne)
j nvny (2021. augusztus 10.)
Borzas gombvirg (Galinsoga quadriradiata Ruiz et Pav)

Stenar

Magashegyi tra
Honlapra kerlt:2014. augusztus 24. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2014. augusztus 7.
Induls: 07:00 Aljazev Dom
rkezs: 14:30 Aljazev Dom
Rsztvevk: feherb, juhi, krichard, szabola
Traparamterek
A tra hossza 11 km
Szintklnbsg 1500 m
tvonal Aljazev Dom -> Stenar -> Aljazev Dom
Helyszn Jlia Alpok
Legmagasabb tengerszint feletti magassg Stenar - 2501 m
Idjrs
Tlnyoman napos, gomolyfelhkkel, csapadk nlkl. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
Aljazev Dom
Trkpbmuls
Visszamentnk a Jliai-Alpokba, hogy megcsinljunk kt hegyet, amit annak idejn egyszer mr flbehagytunk. A ffogs termszetesen a Triglav volt, de eltte mintegy bemelegtsknt a Stenar-ra is felugrottunk. Az els prblkozs mg 2006-ben volt, havas krlmnyek kztt, s nem sikerlt feljutni a cscsra. Most is ugyanazon az tvonalon prblkoztunk. A rgi lersban lv kpeket ssze lehet hasonltani a mostaniakkal, vannak rmiszten hasonlk, csak a rgebbieken tbb a fehr szn :)

Kibukkans a fk kzl
A Triglav szaki fala
Az Aljazev hztl indultunk, kb. 1000 m magasrl. Az eltelt 8 v alatt fizetss tettk a parkolt itt. Mire idertnk reggel 7-re, teli volt a parkol, de a legtbben a Triglavra mentek fel. Csak pran jttek ugyanazon az ton, mint mi, de k termszetesen le is hagytak minket. Az t nem knny, de nem is foss. Inkbb sokig tart a meredek szakasz. Mg az erdben van egy legazs arrl az trl, ami a Triglavtl nyugatra lv hgba visz fel, s rgtn meredeken emelkedik a fk kztt. Ahogy kirnk az erdbl, hatalmas sziklafalak trulnak elnk. Dlre a Triglav alatti fal, elttnk pedig kt oldalt tbb szz mteres, csupasz sziklafalak, amik kztt vitt fel az utunk egy relatve szles vlgyben.

Juhi tr felfel
Az t ide-oda kanyarog, s ahogy egyre feljebb megynk rajta, gy lesz egyre knyelmetlenebb. Olyasmi murva bortja, mint nlunk a nem aszfaltozott kavicsos utakat, de ide nem teherautn hordtk, hanem a mszksziklk aprzdsbl jtt ltre. Baromi idegest volt, hogy kicsszot mindig a lbam all, de szerencsre nem padlztam.

Pogacnikov Dom
Szabola lemaradt mg az erds rszen. Amikor kirtnk az erdbl, kicsit aggdtunk, mert sokra jelent meg, de gondoltuk, hogy megllt sokszor fotzni. Aztn vissza-visszanztnk, elg jl haladt. Kzben kezdtem kifingani, jelents rszben a hlye kavicsok miatt, juhi meg krichard ellpett elre. Egyszercsak meguntam, meglltam pihenni meg kajlni, gondoltam, hogy megvrom szabolt is. Nem lttam mr lefel, mert mr megkerltem egy hatalmas sziklatmbt, ami elllta a vlgy fel a kiltst. Nem tudhattam azt sem, hogy szabola feladta, rt sms-t krichardnak, hogy menjnk tovbb nlkle. Aztn felcuccoltam, s akkor lttam, hogy a tbbiek, alig 10 percre lltak meg az els gerincen. Ekkor kb 2100 m-en voltunk mr.

A cscson
Szemben a Triglav
Innen ismt hlye kavicskk kvetkeztek, tulajdonkppen ezek miatt volt nehz a tra. Tbb k is legrdlt, nemcsak mi, hanem a felettnk haladk is lelktek prat, ami nem volt valami megnyugtat. Vgl egsz j idben, kicsivel kevesebb, mint 5 ra alatt feljutottunk a cscsra, ahol egy j fl rt tartzkodtunk. Csokiztunk, lefotztattuk magunkat a Triglavval a httrben, juhi szelfizett a kamerjval.

Pitomozs
Felfel csak sejtettem, de elinduls utn rgtn kiderlt, hogy a lefelt nekem rohadt szarul fog menni. A bakancsom nyomta a lbamat, amiatt is vatosan kellett menni, de lefel a hlye grgs kvek mg knnyebben kicssztak allam, mint felfel. Annyi knnyebbsg volt, hogy nem kptem ki a tdmet, de ennek ellenre leizzadtam, mint egy l. Vgl is 1,5 rval gyorsabb voltam, mint felfel, de persze a tbbiek j fl rt is rmverhettek volna, ha nem vrnak meg. Krichard is szvott, letrt a bakancsa talprl egy darab, s az csesztette a sarkt. Kifingott is a vgre, br ez nem nagyon ltszdott rajta, nem beszlt lassabban.

Tovbbi kpek
A lersba be nem frt fotk
Felfel a sziklk kztt
Felfel a sziklk kztt
Szikla
Szikla
Kszli kecske
Kszli kecske
Kepa (Mittagskogel)
Kepa (Mittagskogel)
Emlkm
Emlkm
Zld zna
Tbbek kztt ezekkel a nvnyekkel tallkoztunk a trn (Az itt lthat nvnyekrl mg tbb kp tallhat azon az oldalon, ahol a trk, kirndulsok sorn fotzott nvnyeket gyjtttk ssze: Pr nvny Magyarorszg s a krnyez orszgok flrjbl)
Melittis carpatica Klok.
Nagyvirg mhf
(Melittis carpatica Klok.)
Aconitum vulparia
Farkasl sisakvirg
(Aconitum vulparia)
Trollius europaeus L.
Zergeboglr
(Trollius europaeus L.)
Viola biflora
Srga ibolya
(Viola biflora)
Gymnadenia conopsea (L.) R. Br.
Sznyoglb bibircsvirg
(Gymnadenia conopsea (L.) R. Br.)
Astrantia major L.
Vlgycsillag
(Astrantia major L.)