Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Balatonkr (2010-06-26)
Hromnapos Balatont megkerl biciklitra j sok vonatos kppel.
Mostanban
Rockenbauer Pl emlktra (2022. december 10.)
Ezttal a nappali Rockenbauer trn volt blyaszeds
Mittagskogel (2022. november 16.)
jra a Mittagskogelen, ezttal nyron, hmentesen.
Mittagskogel (2022. november 16.)
jra a Mittagskogelen, ezttal nyron, hmentesen.
Wrthersee kerls (2022. november 16.)
Biciklitra Karintiban, Wrthi-t kerls
Dobratsch (2022. november 16.)
Eskszm, hogy soha tbb nem rom le, hogy Dobratsch
Rax (2022. augusztus 20.)
Rax?Rakok!
Fehr t (2022. jlius 7.)
Kvziszoksos jvi kirnduls 2022-ben a Budai-hegysgben
Thry Gyrgy Emlktra (2022. jlius 7.)
Thury Emlktra sokadjra, egyedl, kt nagy es kztt
Karancs-Medves 35 (2022. jlius 7.)
jra teljestmnytra a Karancs-Medvesen, most kettesben Vgnnyal
Olajos krt - 30 (2022. jlius 7.)
Harmadjra az Olajos krton

Horvth Jzsef Emlktra a Brzsnyben

Teljestmnytra
Honlapra kerlt:2015. mjus 12. A lerst ksztette: szabola
Idpont: 2015. prilis 25.
Induls: Szokolya v. - 9.30
rkezs: Szokolya v. - 13.30
Rsztvevk: Abigl, Judit, Lili, Petra, szabola, Vencel, Zoli, Zsfi
Mskor is voltunk mr ezen a trn 2016 
Traparamterek
A tra hossza 10 km
Szintklnbsg 350 m
tvonal Szokolya v. - Les-vlgy - Lok pihen (Nagy-K-hegy) - Szokolya v.
Szintid 6 ora
Helyszn Brzsny
Legmagasabb tengerszint feletti magassg Nagy-K-hegy - 364 m
Idjrs
Derlt. lnk szl.
Induls utn
A Nagy-K-hegy BZMOTtal
ssznpi kzs 8 fs csaldi trra mentnk el a Brzsnybe. Ami nagyon szimpatikus volt benne, az hogy vgig terepen kellett menni, nem volt faluban bolyongs hossz kilomtereken keresztl A szokolyai vastllomst mr alapban ismertem, ez a tra is onnan indult de nem a kisvast, hanem a rendes ngrdi vonal melletti llomsrl, amit gondolom j kevesen hasznlnak, ezt jelzi, hogy az lloms elg messze van a falutl radsul kriminlisan rossz t vezet oda. Most ezen az ton elg nagy volt a forgalom, hiszen tbben is igyekeztek a tra startjhoz, st mg egy busznyi trz is rkezett, akik elttnk araszoltak az egysvos ton s a szembejv kisteherautnak egszen a vastllomsig kellett visszatolatnia hogy elengedje a buszt s mgtte minket.

Erdei t
tkels egy kis vlgyn
Egyre tbb s tbb tra van az orszgban s a szervezk termszetesen megprbljk a trikat minden korosztly szmra vonzv tenni. Ezt gy tudjk a legknnyebben elrni, ha minl tbb rsztvon indulhatnak a trzk, van egszen rvid, s van az extrm dolgokat kedvelkenk 50+ km-es tv is. Ez a tra is ilyen volt, br itt csak 40-es volt a leghosszabb tra.

Mi termszetesen a legrvidebb tvon indultunk, a nevezsnl 8 itinert kellett szmunkra kitlteni a szervez hlgynek:) Az id remek volt, sehol semmi felh, igazi tavaszi nap, de nem kellett gatyarohaszt melegtl sem tartani. Persze ezt a trt magunknak is megszervezhettk volna, minek menjnk ilyen szervezett trra? n szeretek ilyenekre jrni, mert akik szervezik valsznleg jobban ismerik a krnyket s a
Farnkn
turistatvonalakat mint n, olyan helyeken fognak elvezetni bennnket ami a lehet legjobb. Na meg a vgn kapunk kitzt s ezeket meg szeretem gyjteni, nem beszlve arrl, hogy a gyerkck is szeretik ezeket a mtyrket. Az hogy tkzben kapunk elemzsit az csak hab a tortn. Persze van htrnya is, fleg az, hogy az ilyen trkon elg sokan vannak s mg nevezsi djat is kell fizetni, de ht valamit valamirt. Szerintem a legtbb esetben megri.

A tra tulajdonkppen egyszer volt mint a fakocka: fel egy cscsra, majd egy msik ton vissza a startba. A hegy a Nagy-K-hegy volt, ahol mr kricharddal voltunk egyszer, amikor a Brzsny Cscsai tramozgalmat csinltuk. Csak akkor arra mentnk fel amerrl most lefel jttnk.

A rt mellett
Ez mr a kk sv
A startbl szak fel indultunk a Les-vlgyben. A turistat nem emelkedett, kicsit hullmvastazva haladt a fk kztt, a vastvonal mellett. Persze ahogy ez lenni szokott, az els 100 mter utn meg kellett llni, mert akkora hsg tombolt a gyermekek kztt, mintha kt hete semmit nem ettek volna. Mindenki jl belakott, mg az is evett, aki nem volt hes, a hideglelem fele elfogyott az els 500 mteren. De ezutn rendezdtek a soraink s folytattuk a trt.

A Nagy-K-hegyen
A Nagy-K-hegyen
Aztn kirtnk egy nagy rt mell, ahol vgre reztem, hogy 2015-ben is megrkezett a tavasz. Szpen zldellt minden, a fk mr kihajtottak, a nap sttt, szval igazi tavasz volt. Itt a rten trtnk r a kk svra, amelyen keresztl fel kellett kapaszkodnunk a cscsra. Ez volt a tra egyetlen emelked szakasza, igaz vagy kt kilomteren keresztl mentnk felfel. A srcok nagyon jl brtk, le a kalapot elttk.

Lassan felrtnk a gerincre, s pr szz mtert haladve egy keskeny svnyen elrtk a cscsot. Itt az esbellnl kaptunk csokit s a tra egyetlen pecstjt is. Nagyon j kilts
Saras bot vgn egy kislny
Mutogats
nylt innen a cscsrl nyugat fel. Tvolban ltszott Szokolya is. Itt voltunk kb. 6 km-nl. s mg 4 volt htra.

Tovbbindultunk. Idnknt felhangzott egy-egy mikor rnk mr oda, de ezt nem a fradtsg inkbb az unatkozs vezette a gyerekek szjra. Persze Petrt azrt bevallom vittem a nyakamban, de a tbbieknek erre mr nem volt szksge. A cscsrl enyhe lejt vezetett dl fel, vgig a hegygerincen, erdben.

Kilts Szokolya fel
Nefelejcs a snek kztt
Mr csak egy feladat vrt rnk, le kellett ereszkednnk vissza a Les-vlgybe a vastvonal mell. Ezt egy meredekebb szakaszon kvettk el. A turistautat vastagon belepte az avar,s az azok alatt megbv kisebb sziklk s kvek nhol megvicceltk a csapatot. De szerencssen lertnk a vlgybe s innen mr csak kb. 500 mtert kellett haladnunk, hogy elrjk Szokolya vastllomst s a clt. A clban egy kis sorbanlls utn megkaptam a 8 kitzt s emlklapot, mg a tbbiek letelepedtek, ittak, ettek s pihentek egy kicsit. J kis trn vettnk rszt, a szervezs j volt Petrca els kitzs trjn. Vgl a 10 km-bl krlbell 6-ot a sajt lbn jtt vgig.

Pro
Vgig terepen vezet a tra
Contra
az itinerbe igazn belefrt volna egy trkpvzlat

Zld zna
Tbbek kztt ezekkel a nvnyekkel tallkoztunk a trn (Az itt lthat nvnyekrl mg tbb kp tallhat azon az oldalon, ahol a trk, kirndulsok sorn fotzott nvnyeket gyjtttk ssze: Pr nvny Magyarorszg s a krnyez orszgok flrjbl)
Lamium maculatum L.
Foltos rvacsaln
(Lamium maculatum L.)
Galeobdolon luteum
Srgarvacsaln
(Galeobdolon luteum)
Ficaria verna Huds.
Saltaboglrka
(Ficaria verna Huds.)
Lithospermum purpureo-coeruleum
Erdei gyngykles
(Lithospermum purpureo-coeruleum)
Lathyrus vernus (L.) Bernh.
Tavaszi lednek
(Lathyrus vernus (L.) Bernh.)
Chelidonium majus L.
Vrehull fecskef
(Chelidonium majus L.)
Euphorbia polychroma
Sznevlt kutyatej
(Euphorbia polychroma)