Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Hatos Tlgy 20
(2020-10-03)
Oktberi teljestmnytra a Sokorban
Mostanban
Rpshuta kirnduls
(2024. februr 13.)
szi kirnduls a Dli-Bkkben Rpshuta krnykn
Lillafred kirnduls
(2024. februr 13.)
Krtra Lillafred-Felshmor krnykn barlangokkal, forrsokkal, kiltkkal.
Kasprowy Wierch
(2024. janur 30.)
Nyri tra a Lengyel-Ttrban a Gspr-cscsra
Lorenz-hg
(2024. janur 30.)
tkels a Lorenz-hgn a Magas-Ttra szlovk oldaln
Morskie Oko
(2024. janur 30.)
Krtra a Lengyel-Ttrban az t t-vlgyben s a Morskie Okonl
Hochschwab
(2024. janur 30.)
A Hochschwab hfehr dolomitszikli
Vereda da Ponta de Sao Laurenco
(2023. oktber 5.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Levada das 25 Fontes
(2023. oktber 4.)
Madeira IV - Levada das 25 Fontes
Pico Ruivo
(2023. oktber 4.)
Madeira V - A Kris-hegyrl a Kkesre
AK: Krsladny-Dvavnya
(2023. oktber 3.)
Rvid, de annl unalmasabb kktra az Alfldn

Horvth Jzsef Emlktra a Brzsnyben

Teljestmnytra
Honlapra kerlt:2015. mjus 12. A lerst ksztette: szabola
Idpont: 2015. prilis 25.
Induls: Szokolya v. - 9.30
rkezs: Szokolya v. - 13.30
Rsztvevk: Abigl, Judit, Lili, Petra, szabola, Vencel, Zoli, Zsfi
Mskor is voltunk mr ezen a trn 2016 
Traparamterek
A tra hossza10 km
Szintklnbsg350 m
tvonalSzokolya v. - Les-vlgy - Lok pihen (Nagy-K-hegy) - Szokolya v.
Szintid6 ora
HelysznBrzsny
Legmagasabb tengerszint feletti magassgNagy-K-hegy - 364 m
Idjrs
Derlt. lnk szl.
Induls utn
A Nagy-K-hegy BZMOTtal
ssznpi kzs 8 fs csaldi trra mentnk el a Brzsnybe. Ami nagyon szimpatikus volt benne, az hogy vgig terepen kellett menni, nem volt faluban bolyongs hossz kilomtereken keresztl A szokolyai vastllomst mr alapban ismertem, ez a tra is onnan indult de nem a kisvast, hanem a rendes ngrdi vonal melletti llomsrl, amit gondolom j kevesen hasznlnak, ezt jelzi, hogy az lloms elg messze van a falutl radsul kriminlisan rossz t vezet oda. Most ezen az ton elg nagy volt a forgalom, hiszen tbben is igyekeztek a tra startjhoz, st mg egy busznyi trz is rkezett, akik elttnk araszoltak az egysvos ton s a szembejv kisteherautnak egszen a vastllomsig kellett visszatolatnia hogy elengedje a buszt s mgtte minket.

Erdei t
tkels egy kis vlgyn
Egyre tbb s tbb tra van az orszgban s a szervezk termszetesen megprbljk a trikat minden korosztly szmra vonzv tenni. Ezt gy tudjk a legknnyebben elrni, ha minl tbb rsztvon indulhatnak a trzk, van egszen rvid, s van az extrm dolgokat kedvelkenk 50+ km-es tv is. Ez a tra is ilyen volt, br itt csak 40-es volt a leghosszabb tra.

Mi termszetesen a legrvidebb tvon indultunk, a nevezsnl 8 itinert kellett szmunkra kitlteni a szervez hlgynek:) Az id remek volt, sehol semmi felh, igazi tavaszi nap, de nem kellett gatyarohaszt melegtl sem tartani. Persze ezt a trt magunknak is megszervezhettk volna, minek menjnk ilyen szervezett trra? n szeretek ilyenekre jrni, mert akik szervezik valsznleg jobban ismerik a krnyket s a
Farnkn
turistatvonalakat mint n, olyan helyeken fognak elvezetni bennnket ami a lehet legjobb. Na meg a vgn kapunk kitzt s ezeket meg szeretem gyjteni, nem beszlve arrl, hogy a gyerkck is szeretik ezeket a mtyrket. Az hogy tkzben kapunk elemzsit az csak hab a tortn. Persze van htrnya is, fleg az, hogy az ilyen trkon elg sokan vannak s mg nevezsi djat is kell fizetni, de ht valamit valamirt. Szerintem a legtbb esetben megri.

A tra tulajdonkppen egyszer volt mint a fakocka: fel egy cscsra, majd egy msik ton vissza a startba. A hegy a Nagy-K-hegy volt, ahol mr kricharddal voltunk egyszer, amikor a Brzsny Cscsai tramozgalmat csinltuk. Csak akkor arra mentnk fel amerrl most lefel jttnk.

A rt mellett
Ez mr a kk sv
A startbl szak fel indultunk a Les-vlgyben. A turistat nem emelkedett, kicsit hullmvastazva haladt a fk kztt, a vastvonal mellett. Persze ahogy ez lenni szokott, az els 100 mter utn meg kellett llni, mert akkora hsg tombolt a gyermekek kztt, mintha kt hete semmit nem ettek volna. Mindenki jl belakott, mg az is evett, aki nem volt hes, a hideglelem fele elfogyott az els 500 mteren. De ezutn rendezdtek a soraink s folytattuk a trt.

A Nagy-K-hegyen
A Nagy-K-hegyen
Aztn kirtnk egy nagy rt mell, ahol vgre reztem, hogy 2015-ben is megrkezett a tavasz. Szpen zldellt minden, a fk mr kihajtottak, a nap sttt, szval igazi tavasz volt. Itt a rten trtnk r a kk svra, amelyen keresztl fel kellett kapaszkodnunk a cscsra. Ez volt a tra egyetlen emelked szakasza, igaz vagy kt kilomteren keresztl mentnk felfel. A srcok nagyon jl brtk, le a kalapot elttk.

Lassan felrtnk a gerincre, s pr szz mtert haladve egy keskeny svnyen elrtk a cscsot. Itt az esbellnl kaptunk csokit s a tra egyetlen pecstjt is. Nagyon j kilts
Saras bot vgn egy kislny
Mutogats
nylt innen a cscsrl nyugat fel. Tvolban ltszott Szokolya is. Itt voltunk kb. 6 km-nl. s mg 4 volt htra.

Tovbbindultunk. Idnknt felhangzott egy-egy mikor rnk mr oda, de ezt nem a fradtsg inkbb az unatkozs vezette a gyerekek szjra. Persze Petrt azrt bevallom vittem a nyakamban, de a tbbieknek erre mr nem volt szksge. A cscsrl enyhe lejt vezetett dl fel, vgig a hegygerincen, erdben.

Kilts Szokolya fel
Nefelejcs a snek kztt
Mr csak egy feladat vrt rnk, le kellett ereszkednnk vissza a Les-vlgybe a vastvonal mell. Ezt egy meredekebb szakaszon kvettk el. A turistautat vastagon belepte az avar,s az azok alatt megbv kisebb sziklk s kvek nhol megvicceltk a csapatot. De szerencssen lertnk a vlgybe s innen mr csak kb. 500 mtert kellett haladnunk, hogy elrjk Szokolya vastllomst s a clt. A clban egy kis sorbanlls utn megkaptam a 8 kitzt s emlklapot, mg a tbbiek letelepedtek, ittak, ettek s pihentek egy kicsit. J kis trn vettnk rszt, a szervezs j volt Petrca els kitzs trjn. Vgl a 10 km-bl krlbell 6-ot a sajt lbn jtt vgig.

Pro
Vgig terepen vezet a tra
Contra
az itinerbe igazn belefrt volna egy trkpvzlat

Zld zna
Lamium maculatum L.
Foltos rvacsaln
(Lamium maculatum L.)
Galeobdolon luteum
Srgarvacsaln
(Galeobdolon luteum)
Ficaria verna Huds.
Saltaboglrka
(Ficaria verna Huds.)
Lithospermum purpureo-coeruleum
Erdei gyngykles
(Lithospermum purpureo-coeruleum)
Lathyrus vernus (L.) Bernh.
Tavaszi lednek
(Lathyrus vernus (L.) Bernh.)
Chelidonium majus L.
Vrehull fecskef
(Chelidonium majus L.)
Euphorbia polychroma
Sznevlt kutyatej
(Euphorbia polychroma)