Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Mostanban
Szent Lrinc-flsziget (2023. mjus 7.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Fel a Csvnyosra (2023. mjus 1.)
jra felmentnk a Csvira, s idn is sikerlt ezt havas krlmnyek kztt megtenni
Levada do Caldeirao Verde (2023. mjus 1.)
Madeira I - Levada do Caldeirão Verde
Bkki Forrsok 15 (2023. prilis 17.)
15 v utn jra a Bkki Forrsok trn
Meteor Maraton (2023. prilis 2.)
szi 40-es tra a Budai-hegysgben
Komlska kirnduls (2023. prilis 2.)
Lassan szoksoss vl szi kirnduls a Zemplnben
rottk kirnduls (2023. prilis 2.)
Inverzis kirnduls a Kszegi-hegysgben
Bazaltutca kirnduls (2023. prilis 2.)
Bazaltutca, Zala megye csodja
OKT: Trkmez-Nagymaros (2023. prilis 2.)
Rvid kktrzs a Brzsnyben, egy hinyz szakaszt ptolva
Rockenbauer Pl emlktra (2022. december 10.)
Ezttal a nappali Rockenbauer trn volt blyaszeds

Sproni-hg kirnduls

Kirnduls
Honlapra kerlt:2015. szeptember 5. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2015. jlius 3.
Induls: 07:00 gfalva
rkezs: 16:00 gfalva
Rsztvevk: feherb, Kati, Vagny
Traparamterek
A tra hossza 27 km
Szintklnbsg 550 m
tvonal gfalva -> Fehr ti t -> Asztalf -> Magas-brc -> Ilonaakna -> Brennbergbnya -> Bdskt -> Bke-kilt -> Fehr Dniel-forrs -> gfalva
Helyszn Soproni-hegysg
Legmagasabb tengerszint feletti magassg Magas-brc - 557 m
Idjrs
Tlnyoman napos, knikula Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
Csoportkp
Az Els Magyar Dendeocse Trsasg trtnetben mg nem fordult el, hogy a Soproni-hegysgben trzzanak, s arrl lerst rjanak. Ennek is vget kellett vetni egyszer! Annyi volt csak, hogy a Cscsrajrs mozgalmunk eltt egyszer felugrottam a Magas-brcre. Lers azonban errl nem kszlt.

Tbb napot voltunk Sopronban, ez a leghosszabb tra volt ez id alatt. Nem a szoksos trkpet tltttem fel a GPS-re, s csak a helysznen vettem szre, hogy a turistautak nincsenek rajta kiemelve. Az jellve volt, hogy merre vannak az svnyek, de hogy melyik a jelzett, s melyik nem, az nem derlt ki. Paprtrkpem nem volt, gy sokszor jelzetlen ton mentnk, ami a valsgban be volt nve, vagy esetleg nem is ltezett, egyszercsak vge szakadt. Ez jelentsen meg tudja nvelni a menetidt, s mivel hossz trt terveztnk, dlutn pr programunk is volt, j korn elindultunk. gfalva volt a kiindulsi lloms.

Szarvasbogr
Mr itt akadozott egy kicsit az tkeress, de aztn csak megtalltuk a piros jelzst, ami felvitt minket a hatr irnyba. Jobbra-balra kanyargott a jelzs, nha elg nehz volt kvetni. Valahogy azt vettem szre, hogy errefel a jelzsek minsge nem olyan, mint amit megszoktam a Budai-hg-ben. Sok el van kopva, nem egyrtelm a felfests (vagy rgen az volt, de mra egy-kt fa hinyzik, amin anno jelzs volt), a keresztezdsben nem lehet eldnteni, hogy merre kell menni. Ilyesmiken akadtam fent. De vgl is nem volt fatlis a problma, GPS volt nlunk.

A Magas-brci kiltban
Egy helyen el volt az t kertve egy kertssel. Viszont mellette ki volt taposva az t. Mivel neknk is arra kellett menni, elmentnk mellette, de nem sokkal ksbb, ahol a kerts elkanyarodott, vissza tudtunk menni a normlis tra. A turistatrl is letrtnk egy kicsit, amikor a Fehr ti tnl lv ldt kerestk meg. A horgszok nem nagy rmre a kutya bele is ugrott a tba. A ttl rvid aszfaltos t, majd kis emelked kvetkezett, s el is rtk a hatrt. Magukat a hatrkveket nem lttuk, egy nyrjes jellte a hatrvonalat, msutt fenyerd volt. Elvileg erre vezet a zlddel jellt vasfggny turistat, de alig lttunk zld jelzseket. Az Asztalf nev helyet cloztuk be, ami egy magaslat a hatron. Ez az a pont, ami a legnyugatibb pontja lenne az orszgnak, ha az rsgnl nem lenne egy nagyobb kidudorods nyugat fel. Kis tlzssal, innen mr visszafel mentnk.

Ilonaakna
Cipkkts
De azrt a lnyeg mg htravolt. Elszr is felmentnk a Magas-brcre, a kiltba, amely a Soproni-hegysg legmagasabb pontjn van. Sok kilt van a hegysgben, szinte mindegyikrl j a kilts Sopronra. Na, ez az egyetlen, ahonnan nem ltszik a vros. Rvid kajls, majd a hatrvonalon tovbb dl fel. truccantunk egy kicsit Ausztriba is, Ilonaaknra. Rgtn ott kezddik a falu a hatrkvektl 50 m-re. Ennek magyar vltozata Brennbergbnya, ami Sopronhoz tartozik, s innen alig 1 km-re, s kicsivel lejjebb van. Ez kitr volt ugyan, de betrtnk egy lda, s egy kis frisst kedvrt. A knikult az erdben el lehetett viselni, de azrt jl esett a hideg kla meg sr.

Brennbergbnya, aut.ford.
Brennberg fellrl
Vissza kellett menni a hatrra, ehhez a piros kereszt jelzs knlkozott. De volt rvidebb tvonal is a kvetkez cl, Bdskt fel. Igaz, jelzetlen, de csak megoldjuk valahogy. Itt futottunk bele a megszn utak problmjba, de vgl is sikerlt tvergdni dzsindzsson meg vzmosson, s elrtnk a hatron fut utat. rdekes, az osztrk oldalon hasonl t futott velnk prhuzamosan. A Bdskti forrs nem mkdtt, illetve csak a foglals alatt szivrgott vz. A kutya azrt tudott inni kicsikt.

rkezs a Bke-kilthoz
Kilts a Bke-kiltbl
A Bke-kiltnl megint hosszabban pihentnk, mert gy tnt, hogy elg jl haladunk, s van idnk hosszasabban kajlni meg csrgni. Itt azrt mr nagyon meleg volt, igazbl j lett vgre visszarni gfalvra. De ehhez mg le kellett menni a kilt hegyrl, jobbra-balra kanyarognni jelzetlen s jelzett utakon, majd a Fehr Dniel-forrs utn mg egy emlekd is vrt rnk. Kzvetlenl a falu eltt volt egy kis kitrvel mg egy kilt. Kicsit hezitltunk, hogy felmenjnk-e a tz napstsben, de vgl is meggyztk magunkat, hogy ha mr itt vagyunk. A kis kilt elg miniml-kivitelezs, de ennyi elg is ide, nincsenek magas fk, s innen mr lehetett ltni Sopron belvrost is. Mostanban az a kutya mnija, hogy egybl felmegy az ilyen ptmnyekre, most is mr rg fent volt, amikor mi mg csak felfel kaptattunk az emelkedn.

Hs erdei ton rtnk vissza gfalvra, s szerencsre a templom melletti fagyuz mr ki volt nyitva, mire visszartnk.