Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Becske-Alspetny (2010-03-06)
Tl vgi kktra a Cserhtban
Mostanban
Szent Lrinc-flsziget (2023. mjus 7.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Fel a Csvnyosra (2023. mjus 1.)
jra felmentnk a Csvira, s idn is sikerlt ezt havas krlmnyek kztt megtenni
Levada do Caldeirao Verde (2023. mjus 1.)
Madeira I - Levada do Caldeirão Verde
Bkki Forrsok 15 (2023. prilis 17.)
15 v utn jra a Bkki Forrsok trn
Meteor Maraton (2023. prilis 2.)
szi 40-es tra a Budai-hegysgben
Komlska kirnduls (2023. prilis 2.)
Lassan szoksoss vl szi kirnduls a Zemplnben
rottk kirnduls (2023. prilis 2.)
Inverzis kirnduls a Kszegi-hegysgben
Bazaltutca kirnduls (2023. prilis 2.)
Bazaltutca, Zala megye csodja
OKT: Trkmez-Nagymaros (2023. prilis 2.)
Rvid kktrzs a Brzsnyben, egy hinyz szakaszt ptolva
Rockenbauer Pl emlktra (2022. december 10.)
Ezttal a nappali Rockenbauer trn volt blyaszeds

Fischbach

Kirnduls
Honlapra kerlt:2015. november 11. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2015. augusztus 30.
Induls: 09:20 Fischbach
rkezs: 16:30 Fischbach
Rsztvevk: feherb, juhi, krichard, szabola, Vagny
Traparamterek
A tra hossza 23 km
Szintklnbsg 750 m
tvonal Fischbach -> Auf der Schanz -> Teufelstein -> Schneidhofkreuz -> Drachensitz -> Fischbach
Helyszn Osztrk Alpok
Legmagasabb tengerszint feletti magassg Teufelstein - 1498 m
Idjrs
Derlt, kevs ftyolfelh. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
Induls
Mris nekivetkzve
Fischbach a rla elnevezett alpi rgiban a Fischbacher Alpe-ban van, annak is a kzepn. A krnyk legmagasabb pontja a Teufelstein, alig 1500 m magas. Ez amolyan Gdlli-dombsg-szer krnyk. Nincs magas cscs, inkbb tbb kisebb hupli. Azonban ezek is nagyon meredekek tudnak lenni, kemny szerpentinekkel a traktoroknak, s kvr legelkkel a lila teheneknek.

Hztl hzig tartott a tra, elindultunk nyugatra, s keletrl rkeztnk meg. Termszetesen srzssel kezdtnk, volt teht mit kiizzadni a melegben. Szerencsre az t nagy rsze erdben vezetett. Rengeteg mnt s fonyt ettnk, mg Vgny is megkstolta ket. Ha nem ltom, nem hiszem el, hogy ott csrtet a mlnsban, s zablja a bokorrl a szemeket.

rdgszikla
Pihen majdnem a tetn
Teufelstein a sziklkrl kapta a nevt, amik a tetejn vannak. Ez egy plat, fennskszer, s pr furcsa alakzat szikla van rajta elszrva. A cscs kzelben lvn fotzkodtunk, de n nem mertem felmenni a tetejre, szabola meg a gp kioldjval szarakodott, s nem rt volna fel idben. Itt is volt htts srzs, a helyben nagyon reklmozott stjer srt toltuk, de nekem nem nagyon zlett. A nni a htte melletti forrsban httte az italokat.

Kis erdei patak
Az, hogy a krnyk nem olyan kiemelt rdekldsre tart szmot, mint pl. a Schneeberg vagy a Tauern, megltszott a trzk szmban is. Tallkoztunk emberekkel, de csak elvtve. Azonban minden - de tnyleg, sz szerint minden - elgazsban, tkeresztezdsben voltak eligazt tblk, hogy mi merre van, hny kilomterre/percre. Az eredeti tervhez kpest beiktattunk egy extra kitrt. A Halterhtte-tl, ahol pihentnk, nem egyenesen Fischbach-ba mentnk, hanem a Drachensitz nev msik cscs fel mentnk.

Hossz lejt kvetkezett, eleinte enyhbb, majd egyre meredekebben mentnk lefel, amg elrtk trnk, s az egsz 4 napos idszak legmlyebb pontjt, 700 m-t. A szlls 1050 m-en volt, oda mindenkppen vissza kellett mszni, de mg egy kicsivel magasabbra a Srknyok szkre is.

n is krek olyat!
tkzben teszteltk krichard nmettudst is. Lefordttatunk minden tblt, feliratot. Megtudtunk, hogy a soromp s a szekrny majdnem ugyanaz a sz, s a vgn mr a srknynak s a sonknak is tallt mlt idej alakot. Aztn jtt egy fszer, elkezdett krd mondatokat feltenni kes osztrk nyelven, amibl csak a << was >> s a << helikopter >> szavakat hallottuk ki. Vgl a << ja >> vlasz kielgtette, s elment. Lehet, hogy azta vr a falu reptern... A nmetezsnek akkor lett vge, amikor a Drachensitz-en lv tbln lefordttattuk vele a npmest, ami arrl szl, hogy mirt gy hvjk a hegyet ahogy. De most nem fogom ezt kzkincs tenni, mindenki menjen szpen oda, s olvassa el maga.

Fischbach kzelrl
A vgs kilomterek Fischbach futcjn vezettek, ahol pp zsibvsr volt. Na j, Szent Egyed-napi bcs, de pont olyan gagyi dolgokat lehetett venni, mint nlunk a bcskban. Kicsit beszartam, mert Vgnyka orrn lett estre egy seb, ami gyulladt is volt. Aztn 1-2 hnapig ott is maradt, de mivel nem zavarta nem aggdtam tl magam.

Tovbbi kpek
A lersba be nem frt fotk
Fischbach fellrl
Fischbach fellrl
Templom a fk kztt
Templom a fk kztt
Srknyfszek
Srknyfszek