Keressétek a Csúcsrajárás alkalmazást a Google Playen!
Keressétek a Csúcsrajárás alkalmazást a Google Playen!
Túráink közül
Muszala
(2013-08-21)
Balkáni csúcstúrák II.: Muszala
Mostanában
Répáshuta kirándulás
(2024. február 13.)
Õszi kirándulás a Déli-Bükkben Répáshuta környékén
Lillafüred kirándulás
(2024. február 13.)
Körtúra Lillafüred-Felsõhámor környékén barlangokkal, forrásokkal, kilátókkal.
Kasprowy Wierch
(2024. január 30.)
Nyári túra a Lengyel-Tátrában a Gáspár-csúcsra
Lorenz-hágó
(2024. január 30.)
Átkelés a Lorenz-hágón a Magas-Tátra szlovák oldalán
Morskie Oko
(2024. január 30.)
Körtúra a Lengyel-Tátrában az Öt tó-völgyében és a Morskie Okonál
Hochschwab
(2024. január 30.)
A Hochschwab hófehér dolomitsziklái
Vereda da Ponta de Sao Laurenco
(2023. október 5.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Levada das 25 Fontes
(2023. október 4.)
Madeira IV - Levada das 25 Fontes
Pico Ruivo
(2023. október 4.)
Madeira V - A Kõris-hegyrõl a Kékesre
AK: Körösladány-Dévaványa
(2023. október 3.)
Rövid, de annál unalmasabb kéktúra az Alföldön

Tiszta Víz 22

Teljesítménytúra
Honlapra került:2018. március 31. A leírást készítette: feherb
Idõpont: 2018. március 24.
Indulás: 07:40 Holló és Bárány Vendégház
Érkezés: 13:30 Holló és Bárány Vendégház
Résztvevõk: feherb, krichard, Vagány, Zsófi
Túraparaméterek
A túra hossza22 km
Szintkülönbség400 m
ÚtvonalHolló és Bárány Vendégház -> Parésbörc -> Tiszta-víz forrás -> Sátorkút -> Gella-szurdok -> Molnát-tanya -> Holló és Bárány Vendégház
Szintidõ6 ora
HelyszínÉszaki-Bakony
Idõjárás
Közepesen és erõsen felhõs. Csapadék nem volt. Európa idôjárása
Magyarázat a térképhez
Rét hófoltokkal és kutyákkal
A víz világnapja volt a héten, ebbõl az alkalommal rendezik ezt a túrát március végén. Rendhagyó abból a szempontból, hogy nem jelzett turistaúton halad, sõt sokfelé még azt sem lehet mondani, hogy úton halad. Hanem csak szimplán keresztül a mezõn vagy az erdõben a fák között a vadcsapáson, vagy ott, ahol még a vad se jár. Az útvonal ki volt szalagozva. Ha nem úton ment az ember, mindig figyelni kellett, hol a következõ szalag. Ha meg úton mentünk, akkor azért, nehogy legyen egy rafkós lekanyarodás. Egyet mindjárt be is néztünk, rögtön az elsõ kilométeren. A mögöttünk jövõk szóltak, hogy rossz felé megyünk.

Kanyargó patakocska
Átkelés a patakon
A márciusi idõpont pont jó idõzítés. Ha megindul a természet, és minden belep a zöld meg a csalán, akkor sokkal nehezebb lett volna végigmenni. Így is volt sok vadregény, meg lassabban járható szakasz. Ugyanakkor sok volt a mezõ, legelõ is. Szinte a túra felét tették ki ezek, és a nyári, tûzõ napsütésben nem lehetnek kellemesek. Szóval ez a kora tavaszi idõpont pont tökéletes volt. Jó idõnk volt: sütött a nap, kicsit fújt a szél. Kabátban meleg volt, anélkül hideg, de ez legyen a legnagyobb gond. A hó nagyjából elolvadt, csak az erdõk északi oldalán, a szurdokban maradt meg, és ahova a szél összefújta. A kutyának 1 négyzetméteres folt is elég volt, amiben meg tudott hentergõzni. Sáros hó maradt utána.

Kis vízesés jéggel
Jégcsapok a sziklafalon
A túra névadója a Tisztavíz-forrás, amit a Bakony legnagyobb forrása néven említettek. A Fekete-Séd völgyében van, alulról szivárog a víz egy viszonylag nagy medencébe. Tényleg tiszta, belemerítettem egy átlátszó ibriket, semmi szennyezõdés nem volt benne, ittam is belõle. A forrás utáni pár kilométer volt vadregényesebb. Elõször a Fekete-Séd völgyében mentünk. Mivel a völgyben a patak meg volt áradva, vizenyõs volt a talaj, és sok helyen nehezen lehetett volna átkelni rajta, a szalagozott út néhol kicsit feljebb, a hegyoldalban vezetett. Aztán kimentünk a völgybõl, több vízmosást keresztezve (amiknek az alján most olvadás után folyt a víz), eljutottunk a Sátorkútig. Ez nincs kiépítve, úgy néz ki, hogy egy lyukon át folyik ki a víz a föld alól.

Nekem a Gella-szurdok tetszett a legjobban. A szurdok fala és a patak között pont volt egy lábnyomnyi hely, ahol el lehetett menni. Aztán ahol kiszélesedett a völgy, ott meg azt kellett nézegetni, hogy hol tudunk átkelni a patakon. Ezek a dolgok, természetesen lelassítottak minket, de nem haladtunk vészesen lassan.

Az egyik forrás a rajtban
Mezõn, dombon felfelé
Az erdõbõl kijõve újra azon a mezõn találtuk magunkat, amin odaúton mentünk a Tisztavíz-forrás felé. Most a másik irányba, a cél felé kanyarodtunk, és innen már végig mezõn vitt az utunk. Reggel óta felolvadt a sáros föld, már nehezebben lehetett rajta menni, de igazán brutálisan sáros rész csak kevés volt. A rajt/cél közelében is voltak források. Bemerítõsök, mindegyik mellett pöttyös bögrével. Oda kellett figyelni, nehogy Vágány belemártózzon a kis medencékbe.