Keressétek a Csúcsrajárás alkalmazást a Google Playen!
Keressétek a Csúcsrajárás alkalmazást a Google Playen!
Túráink közül
Dobogókõ Kirándulás
(2015-02-15)
Jégbalett a Rám-szakadékban, február közepén
Mostanában
Répáshuta kirándulás
(2024. február 13.)
Õszi kirándulás a Déli-Bükkben Répáshuta környékén
Lillafüred kirándulás
(2024. február 13.)
Körtúra Lillafüred-Felsõhámor környékén barlangokkal, forrásokkal, kilátókkal.
Kasprowy Wierch
(2024. január 30.)
Nyári túra a Lengyel-Tátrában a Gáspár-csúcsra
Lorenz-hágó
(2024. január 30.)
Átkelés a Lorenz-hágón a Magas-Tátra szlovák oldalán
Morskie Oko
(2024. január 30.)
Körtúra a Lengyel-Tátrában az Öt tó-völgyében és a Morskie Okonál
Hochschwab
(2024. január 30.)
A Hochschwab hófehér dolomitsziklái
Vereda da Ponta de Sao Laurenco
(2023. október 5.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Levada das 25 Fontes
(2023. október 4.)
Madeira IV - Levada das 25 Fontes
Pico Ruivo
(2023. október 4.)
Madeira V - A Kõris-hegyrõl a Kékesre
AK: Körösladány-Dévaványa
(2023. október 3.)
Rövid, de annál unalmasabb kéktúra az Alföldön

Tolnai Hegyhát 35

Teljesítménytúra
Honlapra került:2019. október 28. A leírást készítette: feherb
Idõpont: 2019. június 9.
Indulás: Dúzs 08:45
Érkezés: Kurd 16:25
Résztvevõk: feherb, Vagány, Zsófi
Túraparaméterek
A túra hossza32 km
Szintkülönbség535 m
ÚtvonalDúzs -> Szálláspusztai-tó -> Tildy-vadföld -> Kis vadászház -> Kalapos-forrás -> Hertelendpuszta -> Elsõ-völgy -> Mucsi -> Annafürdõ -> Papdi kápolna -> Wosinsky Mór emlékmû -> Kurd
Szintidõ10 ora
HelyszínTolnai-dombság
Idõjárás
Napos, kevés gomolyfelhõ, kánikula. Európa idôjárása
Magyarázat a térképhez
Fa+vadászles kombó
A Tolnai-hegyhát mint tájegység ott van, ahol a Kapos északnak kanyarodik, hogy aztán belefolyjon a Sióba. Keletrõl pedig maga a Sió határolja. Soha a büdös életbe nem túráztam ott, de szerintem senki sem az Elsõ Magyar Dendeócse Társaságból. Most végre ennek is vége, mert Zsófival és Vágánnyal elmentünk, méghozzá a 35 km-es távra, ami Zsófinak már majdnem rekordbeállítás, úgyhogy nem lehetett félvállról venni. Az idõjárás remek volt, sõt túl remek. A nyár naptárilag épphogy, a gyakorlatban már hónapokkal korábban elkezdõdött, ahogy ez mostanában lenni szokott.

Szálláspuszta, tó
Tolnai tájkép
Kurdról vonatozunk át Dúzsra, tehát a célban hagytuk a kocsit. Gyors nevezés után egy vadiúj jelzésen mentünk fel Szálláspusztára, ami még az itinerben sem szerepelt. Aztán erdõben-erdõszélen kanyarogva mentünk a Kalapos-forrás irányába, ahol elég nehéz volt megtalálni magát a forrást. A nyár és a meleg inkább Vágánynak kellemetlen, mivel fekete. Nemrég volt lenyírva, így egy fokkal jobb volt a helyzet. A forrást követõ meleg szakasz annyira nem viselte meg, mert még elég kora volt. Sokat gyalogoltunk aszfaltúton, majd szántóföld mellett, ráadásul dombhátra fel, ahol patak sem volt. Mucsi faluban aztán megfürdött egy patakban végre, de úgy kellett szólni neki, hogy menjen már bele. A horgásztóba bement volna, de azt meg a horgászok nem szokták szeretni, úgyhogy visszatartottuk.

Anna-forrás
Annafürdõ
Amikor újra bemelegedett volna, megint jött neki víz. Elõször Annafürdõn ment bele a patakba, ami a tóba ömlik, majd a közeli forrás medencéjébe. De elõször megijedt a sárkány alakú szobortól, aminek a szájából jött ki a víz. A következõ ellenõrzõ pont a Papdi-kápolnánál volt, ahol vizet is adtak. Kellett már nagyon. Fõleg, hogy erdei aszfaltozott út jött emelkedõvel. De szerencsére ez már a vége volt, a Wosinszky-emlékoszlopnál pihentünk egy kicsit, Vágány a pontõröktõl kapott paprikás krumplit is.

Kurd, templomtorony
Vaddisznók (kerítés mögött)
Az erdõbõl kiérve jött az újabb meleg rész, végig Kurd falun. Zsófi már teljesen kész volt. Látszik, hogy ez a táv nála már határeset, plusz a melegtõl is ki volt fingva. Szegény kiskutya a Kaposba akart volna még bemenni, de nem volt valami bizalomgerjesztõ a folyó, és inkább nem engedtük bele. A célban aztán mindannyian kihevertük a hõsokkot a hûs teremben.